kelana



Menghabiskan masa selama 21 hari di Selatan negara Gajah Putih sangat mengujakan.Setiap kali bangun tidur dan mendengar kebisingan di sekitar tempat penginapan merupakan musik exodus untuk aku.Ya apalagi kalau bangunnya dengan tidur yang pulas..hati terasa aman sambil memikirkan akan apa yang harus dimulakan pada hari itu.Aku tidak ke mana seperti yang kulakukan ketika siangnya semakin perang,aku lebih suka duduk di luar ruang lobi hotel dan menikmati minuman panasku dan ditemani oleh gadis manis yang punya kulit yang halus.Soal komunikasi tidak menjadi hal yang rumit bagi aku.Di sini aku menjadi penghirup darah gajah putih.


Aku pernah membaca satu petikan dari seorang pengembara bangsa melayu ketika dia menyeludup jiwanya di jalan-jalan kota bangsa penghapus Yahudi,yang terbelah dua oleh Tembok Berlin,yang menyanjung tinggi seorang tukang masak,yang menjadi kota kecintaan bangsa Turki dan membenci ahli sihir.


"Bahasaku adalah Bangsaku..Bangsaku adalah Negaraku..Negaraku adalah Bahasaku"


Di negara Gajah Putih,aku malu berbicara dengan bahasaku...



74 comments:

Syuxer said...

phuket??or narathiwat??

heheh apkah bm kita belum meletup di thailand??

Bidadari Syurga said...

:(... ditemani gadis berkulit halus ya? jaga diri...

faiz said...

tapi dekat malaysia ni pemimpin sendiri xangga dgn bahasa melayu...

hanaahmad said...

jadi macam orang Japan, depa bangga dengan bahasa sendiri. orang kita?

*jauh berjalan, luas pengalaman! :)

ZWAN SABRI said...

Hurrrmmm, bahasa melayu skang makin ramai yg malu nak guna.. tetiba tringat plak kata2 Sharifah Amani..
"Saya kelihatan bodoh kalau saya bercakap melayu" HUHU

MySuaraBlog: Lelaki, Jom Kita Bersosial

Pembunuh Tanpa Bayang said...

sudah ke thailand...
mahu menyusul ke sana tapi tak punya kesempatan.

"Bahasaku adalah Bangsaku..Bangsaku adalah Negaraku..Negaraku adalah Bahasaku"

ya,masih tetap pertahankan tanahair sendiri biarpun berada di rantauan.masih mengekalkan imej negara biarpun di kelilingi oleh bangsa asing.

Khairul Antasha said...

bkn malu sebenarnya ghost..segan je..kang kalo ckap bhs sendiri org tak faham...hehe

My Little Diary said...

bagus lah ckp bahasa sendiri...

ada org bangga sgt berckp omputih...berlagak jugak tu....

James Alexander said...

bahasa warisan bangsa...

cis... sedikit terkesankan pada diri... hehehe...

Sofyan said...

Setuju "Bahasaku adalah Bangsaku..Bangsaku adalah Negaraku..Negaraku adalah Bahasaku",,tapi mengujakan ini artinya apa yaa

ctpayong said...

bisk, bahasa bukan sekadar pertuturan. liok lentok body juga boleh bertutur. makanya, harus seiring menjaga budi pekerti juga.

ORLANDO AHMAD AL BUAYAK said...

kim salam sama itu gadis

Nveil said...

tak khabar. kalau tidak, dah ku rentang permaidani merah sebagai menyambut kedatangan mu. cewaah!

dill said...

berbicara dengan bahasa kita memang mengujakan. cuma bila tidak difahami oleh bangsa lain, sedikit lumpuh di situ

dill.

Anisa Hang Tuah said...

ngomong dan spiking saja jika kau mau.
nggak?

ghost writer said...

Syuxer |haadyai..letupan bom mungkin sudah..

Bidadari Syurga |itu selingan macam naik pesawat mesti ada pramugari..hihi

faiz |dia pemimpin,kuasanya melindunginya.

hanaahmad |jepun adalah 'orang' yg pernah menutup 'pintu rumahnya' untuk 'tetamu'..sebab tuh bahasa dowang kuat.

ZWAN SABRI |itu terlalu sinis dari dia..

Pembunuh Tanpa Bayang |bayangkan kalau di sana cuma berkelana seorang..?

Khairul Antasha |haha...mungkin boleh diguna pakai..

My Little Diary |dowang hebat sebenarnya,berlagak tuh tak lar kot.hihi

James Alexander |ouch..sori kalau begitu jadinya.

Sofyan |ia kayak 'passions' atau rasa ghairah yg tinggi kang.

Far8 budak baik said...

ghost..ayat
yg paling bawah tu jak aku paham tahu..
hahahaha..
gajah putih bagai..hahaha =p
aku bace macam bahasa indon ade gak kn..hihihi

ghost writer said...

ctpayong |diterima nasihat itu dengan hati terbuka..

ORLANDO AHMAD AL BUAYAK |sudah pindah ke chiang mai..haha

Nveil |ok,nanti aku datang lagi..siap tau kalau takde.huh.

dill |jika bersama teman sebangsa di luar negara ia tak jadi soal..tapi kalau sendirian,pasti rumit bukan.

Anisa Hang Tuah |haha..anisa berhasil deh..

monologtinism said...

malu berbicara bahasa,
malu berbicara bangsa
dan malu juga berbicara negara,

ammie said...

hei ,, kenapa pula malu??? banggala awak punya bahasa unik macem ni..hehehehe
siang pak cik :)

zirconia said...

berkelana lagi yea bisk? harapnya sihat selalu XD

iKhRam said...

tak mengapa.. malu diluar.. tp yakin di dalam..

iKhRam said...

tak mengapa.. malu diluar.. tp yakin di dalam..

Johan 'Champ' Radzi said...

Kerna bahasa kita itu tidak lagi digilap dijaga bukan?

Qaseh dalia adelia said...

jaga diri bro .. ada masa kena cakap bahasa negara lain untuk memudahkan komunikasi .. hihi

~SaL IjOu~ said...

Bahasa jiwa bangsa..tp bagaimana jika bangsa itu tidak berjiwa...~

H.J said...

musik exodus...heee

Pyka Rahmat said...

dah lama gila tak nyanyi lagu negaraku.

grOundnUt said...

Bahasa sendiri adalah terbaek sekali..^^

EZAN IDMA said...

kene yakin bro . jgn malu2. hikhik

pembaris said...

bahasa negeri aku kena silent "g"..ala2 negro...

ghost writer said...

Far8 budak baik |kau nampaknya terlewat utk tau kalau aku mmg berdarah indon..hihi

monologtinism |semua dalam satu.

ammie |hihi..fahami maknanya.

zirconia |inshaAllah..moga dikabulkan.

iKhRam |mungkin pd setengah part.

Johan 'Champ' Radzi |yup.ia dibicarakan tapi tdk dilaksanakan.

Qaseh dalia adelia |sesuaikan pada kondisi diri.

~SaL IjOu~ |takde lar bahasa...bahasa ujud sebab bangsa.

H.J |maksim punya intro.

Pyka Rahmat |sila nyanyi senyap2 dlm umah ok..

dayya said...

bahasa menunjukkan bangsa. hahaha.

ghost writer said...

grOundnUt |sebab kita mudah tuturkannya.

EZAN IDMA |haha..malu itu bukan mcm malu nak jalan dengan mak kat pekan.

pembaris |kalau morning jadi monink lar ye..haha

Rain said...

kalau tidak ada semangat cintakan bahasa, mana mungkin nak berbicara dalam bahasa ibunda dengan megahnya...


tidak bilang dgn aku ke mn kau pergi?..
T_T

RepublicAku said...

aku berdiam sementara...kerana aku malu...keh3

intan.maisarah said...

Bahasaku adalah Bangsaku..Bangsaku adalah Negaraku..Negaraku adalah Bahasaku"


belum pernah ke sana
walaupun tempat belajar Mai hanya beberapa tapak ke sana

JIJI YU said...

aku cek kamus kan exodus tu bergerak beramai ramai..cemne tu ek..

Kepala Manchiss said...

makanan adalah pil bahasa. makan petai hari ini, semalam anda boleh fasih berbasa melayu..kehkeh

tapi makan ayam turki tak menjamin boleh fasih berbasa turki.

belog|amiyo said...

kenapalah bukan sejak awal2 lagi aku jumpa blog yang puitis ni.

ko cakap omputih je. haha.

Amalina said...

aku tak faham la bahasa hebat kau tu..yang aku nampak gambar laki berbadan hot tu je.mmg hot tapi aku geli.

Cikli said...

kenapa hanya di selatan? tidak ke utara yang dingin?

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


berbanggalah dgn bahasa dan bangsa sndri. itulah sebhgn drp identiti bangsa kita.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

delarocha said...

kecek kelate...

e. indah said...

"melihat bangsaku gah berbahasa , tetapi tidak bercerita tentang negara .." - aku, yang hanya berkelana dalam negara bangsa lewat usia lebih separuh abad


...


selamat malam ghost,aku menyapa kamu malam ini.... : )

alif haris said...

ramai yg lupekan bahasa ibunda kita. bahasa melayu huhuh

toyolkiut said...

ghost pegi pekan danok ye..
hehe..

TK ni gi mana2 pun loghat tganu xleh tinggal. nk ckap bahasa omputih lg la x reti. ckap siam tu blh la sikit2..

betul tu.
tp salahkn sstem pndidikn jg. sume benda nk d ajar dlm bhasa orang kn.

psst..
kdang2 gi KL br dua hari, ada orang dh lupa loghat daerah sendiri..

nurHeart said...

knapa nak malu? sbb blainan bahasa kh? =.="

Miscellaneous Smiles said...

sawadikap..

kap pung kap..~~

*mnde aku ckp nihh...

bahasa jiwa bangsa

Aliza Zeke said...

ha,,kat mane tuu?

SYARIFF HAIKAL said...

DITEMANI TEKO BERASAP DAN BERBAU WANGI..EHEHE..P X AHJAK...HEHE

tehr said...

kalau kamu bicara
adakah mereka akan faham, ghost

Inspirationalefeks said...

di mana negara gajah putih ?

kay masingan said...

kenapa tiba2 malu pula ghost....?

Hansyirah Takezur said...

adakah cara percakapanmu sama seperti cara penulisanmu yang sukar untuk ditafsirkan? aku tak bisa membayangkan kamu berkata2.. =.=''

Encik MamaT said...

bahasa.. bukan sekadar tutur kata.. bahasa adalah gerak geri.. perilaku... :) "bahasa" juga adalah cermin kepada diri kita :)

Gimi said...

bahasa tidak bersalah dalam hal ini..

clarky said...

ke nude beach juga?

aku tak reti membersihkan bilik orang lain, ghost. walaupun offer kamu untuk membersihkan aku itu sepertinya menarik.

bilik aku pun sepah.

FaizalSulaiman said...

tengok tempat jugak.kalau rasa perlu tuturkan, silakan.tp common sekarang orang pakai bahasa yg mudah paham

Prince Halilintar said...

sygnya lbh ramai agungkan bahasa inggeris dari bahasa melayu skrg ni..

cik ciput said...

kat mana ceruk aku pegi, loghat utara tetap menjadi pilihan hati.. =)

EZAN IDMA said...

elle malu nak pegang bakul sayur la tu jln gn mak. haha

Asrul "iLham" Sany said...

wah seronoknya pegi thailand...

aku paling suka phuket

;D

ghost writer said...

dayya |everyone know.. :)

Rain |tinggalkan no tipon kamu rain..haha

RepublicAku |kita guna bahasa isyarat ok..

intan.maisarah |wah kalau lar aku,dah tentu setiap hujung minggu aku pegi.

JIJI YU |itu musik maksim..the pianist.

Kepala Manchiss |atau makan sushi tapi gagal bercakap dlm bhsa jepang.

belog|amiyo |aku sukakan yang begini..

Amalina |sengaja aku letak macam tuh..nak tgok ko fokus atau tidak..haha

Cikli |belum aku ceritakan..hihi

BLADE EDGE |saya tak bangga tapi saya suka.

ghost writer said...

delarocha |ambo pehe...

e. indah |mekasih E kerna menyapaku semalam..

alif haris |bukan lupa tapi lebih suka guna yg lain..

toyolkiut |selama 21 hari jgk belajar bhsa thai..utk memudahkan komunikasi..pekan2 kecil menjadi surga shopping..leh dpt murah2 lagi.

nurHeart |bukan lah malu itu malu dari maksud sebenar dia..

Miscellaneous Smiles |ucapan mcm tuh paling awal kita belajar.

Aliza Zeke |kat Siam.

SYARIFF HAIKAL |aku risau kau tak mau balik nanti..haha

tehr |sudah tentu tidak bro..

Inspirationalefeks |Amazing Thailand..

ghost writer said...

kay masingan |bukan lar malu yg sebenarnya.ia malu sinis, kay.

Hansyirah Takezur |jangan dibayangkan walaupun kamu mampu bayangkan..

Encik MamaT |sudah tentu bro..ia menggambarkan diri kita.

Gimi |huh..sapa yang salahkan bahasa..hihi

clarky |haha..jangan ambil serius deh..

FaizalSulaiman |look...ada point di situ bukan.so,lihat di mana kita berada.

Prince Halilintar |mereka lebih senang sebenarnya..

cik ciput |boleh lar sembang sama ye..hihi

EZAN IDMA |saya tak stay ngan mak saya berbelas tahun lamanya..hihi.dan mak saya tak suka pegi pasar.

Asrul "iLham" Sany |puas tengok biawak berjemur lar kat phuket ek..haha

ïêmå å¢klê§ said...

kenapa pulak malu..
ke takut diorang xberapa paham bahasa melayu..

ke aku yang xpaham cerita..
hakhak....

alif haris said...

bile suke sgt.. lama2 lupe jugak .. haha *degil taknak ngalah

Dark Half said...

waw...haadyai.cuba thai massagge tak ghost? hehe..
penah ke sana juga x lama dulu. krabi pun sgt nyaman

ghost writer said...

ïêmå å¢klê§ |haha..mungkin perlu lebih faham,iema.

alif haris |maafkan lah mereka...hihi

Dark Half |haha..dark,badan lelaki selalu sakit2 dan lenguh ketika menghabiskan masa berjalan jauh..

AkuMuzikFilem said...

haha jawapan halus atas ni.

yang aku ni baru je nak mantapkan english aku. kena

Cik Anita said...

Ouh Thailand?

Baik buruknya negara kita, itu tetap yang terbaik sebenarnya.

ghost writer said...

AkuMuzikFilem |tidak ada salahnya untuk belajar dan memahirkannya.

Cik Anita |sapa juga yang harus memburukkan negara sendiri...

blog-tips-kurus said...

penceramah DBP pon pernah cakap; para pemimpin kita tak agungkan Bahasa Melayu. kamu jangan jadi begitu..