poskad dari Otto



Poskad dari Otto sudah ku terima dengan tulisan tangan dari dakwat pena yang mulai kembang kesan titisan hujan tropika setelah menempuhi perjalanan usia yang melewati dua benua.Musim ini baru pertama kali dia mengirimnya setelah musim luruh yang sudah,dia gagal berbuat begitu kerna saja dia perlu memperingati kematian istrinya yang tercinta si Johanna di Brandenburg.


Bait kata pertamanya aku baca seolah meminta aku memahami apa yang lebih baik untuk kita lihat di sebalik sesuatu hal.Aku membayangkan Otto sedang ketawa dengan kemabukannya sambil menulis tentang undang-undang yang seperti sosej di mana adalah lebih baik tidak melihat ketika ia dihasilkan.Jujur,aku mulai juga membayangkan akan undang-undang di negara harimau malaya ini yang seolah 'sandwich' rupanya.Ah,baru 9 tahun dia sebagai 'wild man' sudah mau menebak waras otaknya.Katanya lagi dalam surat yang mulai lusuh dan menguning..,"kalau kamu mau memperbodohkan dunia,beritahu lah akan kebenarannya..".


Pada penghujung ayatnya,'The Iron Chancellor' ini merendahkan nadanya dengan sedikit kesal.."bertuah Malaya kerna bukan emperor German yang menggantung benderanya di institusi perundangan..pasti orang-orang Ingris tidak berani sama sekali merubah undang-undang sesuka hati demi kepentingan diri..".(humming...)Ouh Yach,saat ini aku seolah melihat 'dua maharaja' dalam ketelanjangan mereka dan melaluinya aku tidak melihat apa-apa yang terinspiratif...



50 comments:

Gaphe said...

ini resensi film lagi ya bisk?.

mungkin Otto mengirim poskad setelah dia sempat, karena otto sedang sibuk..

skandaLdariLangit said...

otto kematian isterinya.

adakah dia banyak harta?

*tiba2 menjadi perempuan materialistik*

MATAHARI said...

Otto von Bismark?

ow i get it.

Rainbow said...

rain membayangkan otto kesunyian..

Prince Halilintar said...

undang2 ciptaan manusia mesti ada kelemahannya..

irhampedia said...

weleh....
keren banget,..

ini film?? ato karangan ??

salam kenal yaa...

intan.maisarah said...

kirimkan salam perkenalan ku pada otto..

:)

Cik Bidadari said...

selepas melalui kegagalan... otaknya semakin bijak yeak...? kalau itulah yang dikatakan pengalaman... haus lalui kesukaranlah dulu... arghhhhhhhhhh ghost... mau saja kita tembak entry nie....

Cik Bidadari said...

ni pasti movie..

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

Das Auto..eh..itu volkswagen

ctpayong said...

aku lihat dari dua sudut yang berbeza. seperti biasa ada buruk baiknya bila berlaku 'penjajahan' sesebuah negara. maka ambillah yg baiknya dan tinggalkan yang buruk untuk lebih maju & berjaya.

sastraboy said...

oke. aku ingat otto tu kawan kau.

=.='

bebal gak aku ni. grr

Dark Half said...

blom tengok cter ni. baru siap La Raffle, tak sabar nak menonton

diana said...

oo..filem rupanye...
filem baru ke lama??

april said...

kalau bukan kerna komen-komen di atas,
terpinga-pinga juga mahu tinggal buah tangan di sini.

hurm,filem.
musim sibuk sudah melanda.
ada kelapangan,akan cuba menonton nanti.
terima kasih ghost writer.

cik ciput said...

Nampaknya bahasa dalam entri kali ni terlalu tinggi untuk saya paham. =(

ghost writer said...

@ Gaphe : Haha..Otto emangnya sentiasa sibuk bertarung dalam perut bumi...not film.

@ skandaLdariLangit : dia tidak tinggalkan harta yg banyak,tapi dia merintis German ke satu pendekatan yg lebih baik...hihi

@ MATAHARI : yes Luc..dia ialah Otto Eduard Leopold Von Bismarck,seorang kanselor German,Duke of Lauenburg..

@ Rainbow : Tidak,dia tidak pernah sunyi.Dia sentiasa berjuang.

@ Prince Halilintar : nampaknya Prince dapat menangkap bahwa ia sebenarnya tentang undang-undang..hihi

ghost writer said...

@ irhampedia : ini cuma karangan sob,bukan film..wataknya saja aku pinjamin sih..mekasih yach sob.salam perkenalan.

@ intan.maisarah : 1898 dia sudah mendiang...113 tahun yang lampau.hihi

@ Cik Bidadari : btw,ini bukan filem..bukan.pengalaman itu diraih dalam 2 cara,satu kesukaran dan satu lagi dengan mudah.

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : apakah...?haha!

@ ctpayong : mekasih atas pandangan dari sudut yg berbeza itu kak CT..sememangnya kita punya option dalam memilih suatu yang baik dengan buruknya imperialisme..

ghost writer said...

@ sastraboy : haha..dia dah 113 tahun lupus di dunia nih.cuma tinggal sejarah.

@ Dark Half : ko download ek citer La Rafle tuh..?takper,amik masa dulu.kena tengok dalam keadaan tenang.hihi

@ diana : Kak Diana..bukan filem.bukan baru dan juga bukan lama.hihi

@ april : Pembetulan:ini bukan filem.Aku cuma meminjam watak Otto untuk aku jadikan sebagai perlambangan.sama-sama April.

@ cik ciput : jangan dibaca pada bahasa tapi dibaca pada intinya...hihi

lavender harum wangi said...

kui kui kui~ memang aku tak paham. tgk komen2 pun ada yg tersalah paham. GHOST GHOST GHOST~ :p

Inspirationalefeks said...

entahlah ghost, baca entry ini buat aku berfikir "kenapa kita hidup" .... :)

Encik Psychopath said...

inspiratif tu ape ?

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

baritahu pada otto gua pernah berselingkuh dengan isterinya

AkuMuzikFilem said...

awal2 pagi tadi aku buka blog kau terus setelah tengok komen kau di blog aku. aku ingat sudah tulis komen di sini yang berbunyi seperti ini, "review movie cara ghost?". rupanya tak masuk lagi

ghost writer said...

@ lavender harum wangi : haha..nak wat camner..

@ Inspirationalefeks : mak eii..sampai begitu sekali jauhnya pemikiran ko..haha

@ Encik Psychopath : Inspirasi...

@ b.r.u.t.a.l.s.o.l.o : ko memang nak kena rejam cara europe nih..huh

@ AkuMuzikFilem : mungkin ko tak klik publish comment kot..haha.

Monster Globalisasi said...

siapa otto, aku knal ke..hehe

anOOan said...

er..saya kan.. saya kan..saya tatau nak komen ape. saya tak faham. adakah kerana saya lapar? :'(

a.samad jaafar said...

Ghost..
aku pening utk memahamkan permainan kata2 kamu.. kamu pulak pening dgn loghat perak aku..hihihi..kira adil lah ni..

saya akan cuba mencari info tentang tokoh itu sebaik pulang dari sini..t kasih..

sekamar rindu said...

salam...

saya tak faham entri ni...

terlalu abstark...

ghost writer said...

@ Monster Globalisasi : ko pernah belajar sejarah masa sekolah...?

@ anOOan : jom makan Aan..kat gerai kampung jer..nak?

@ a.samad jaafar : silakan cari profile tentang tokoh German nih..

betul,aku betul2 tak dapat baca dengan betul loghat perak sekalipun duk perak agak lama,15 tahun.

ghost writer said...

@ sekamar rindu : err..takper.baca pon dah kira ok.sebenarnya ia mengenai sistem perundangan yang dilihat melalui mata fikir saya jer.

nurHeart said...

nk komen something tp ntah nape sepanjang hari ni my mind blank, cant think straight.. *sigh*

SYARIFF HAIKAL said...

otto tu nama kucing ke?

gedek! said...

ottomatik

pakcik tau la...

ok.. pakcik diam...

ghost writer said...

@ nurHeart : try fikir benda lain...hihi.nak balik umah cepat sangat lar tuh.

@ SYARIFF HAIKAL : tak lar,tuh nama sebatang pokok kat hutan khatulistiwa.haha!

@ gedek! : haha..ye,saya pon tau pacik tau..

Sasa Al-Sharif said...

aku baca balik setelah melihat pernyataan di komen otto adalah sejenis pokok khatulistiwa? pembacaan keduaku semakin kabur

Sca Ndx said...

jap, kurang faham. baca balik

white rose said...

mcm sosej?
hahaha...

aku tak suke sangat sosej ni...
kadang2 bila mak aku suh gorengkan tu dia, aku terpaksa melihat sosej yg sebegitu rupa...

ah, alangkah indahnya kalau sosej tu berbentuk love...

kan mudah aku menyayanginya...

Siti Nurhayati Dollah said...

Kata Otto; "Jangan pernah mempercayai apa pun dalam politik sampai hal itu resmi diingkari"

ghost writer said...

@ Sasa Al-Sharif : Sasa,kalau ko baca reply komen aku tuh sebenarnya aku cuma nak bergurau sebab sudah jelas aku bagitau Otto itu seorang kaunselor,tapi masih mau tanya otto itu kucing kah..haha.!nampak sangat tak baca Syariff tuh.

@ Sca Ndx : ko leh ulang banyak kali pun takper Sca..hihi

ghost writer said...

@ white rose : kenapa ko tak sayang sekali dengan hotdognya..n then sayang kat sos cilinya,mayonisnya atau dengan hirisan bawang2nya...

pergh..tiap malam aku belasah oblong tau tak..meleleh jer sos nyer..black pepper lak tuh..

@ Siti Nurhayati Dollah : yes itu salah satu kata-katanya...nampak dia sendiri tak begitu menyukai politik..

AkuMuzikFilem said...

bukan. internet slow. aku telah bertukar rumah. huhu. rumah yang dulu, berkelajuan 1mbps

ghost writer said...

@ AkuMuzikFilem : its ok bro..kalau situasi macam tuh sangat lar faham.

Sca Ndx said...

ini perihal undang2 kan?
yang boleh ubah satu negara itu jadi aman atau kelam kabut

ghost writer said...

@ Sca Ndx : yes!betul tuh Sca..nih sumer kritis tentang undang2 sebenarnya...dan betapa mudah kita mengubah undang2 sama macam kita mengubah sesuatu perkataan tuh.

beruka makino said...

ghost setiap kali pun kau buat kepala aku pening. kenapa mesti otto? gambar dia terpampang kat soalan sejarah spm 2010 . percayalah...

toyolkiut said...

ayat yang last tu best..
"saat ini aku seolah melihat 'dua maharaja' dalam ketelanjangan mereka dan melaluinya aku tidak melihat apa-apa yang terinspiratif..."

emm.. dalam maksudnya..

ghost writer said...

@ beruka makino : kenapa Otto..sebab aku rasa dia tokoh German yang punya keberanian dalam menyuarakan rasa protesnya pada sistem negara.

@ toyolkiut : aku mau ia difikirkan,sebab itu aku tidak mau terlalu jelaskan siapa 2 maharaja itu..

si para para said...

50tahun yang suram..

ghost writer said...

@ si para para : in country...