the girl with the dragon tatoo



*Forty years ago Harriet Vanger vanished.Its time to find out why-whatever the cost...


Bukan mudah bagi seorang perempuan lembut dan lemah sifatnya menongkah arus kehidupan yang perit dan penuh kesakitan.Hatinya memberontak saat dia semakin mengenal erti kedewasaan-hidup yang sebenar.Ada dendam yang menyala pada renungan matanya kepada setiap pemburu nafsu buas.Dia juga seorang pemburu yang membunuh untuk menggantikan tempat kasih sayangnya yang luntur..Ada kepuasan pada wajah Lisbeth saat si durjana menemui ajal di hadapan matanya...


Dari pencarian seorang perempuan yang menghilang secara tiba-tiba maka kisah ini akhirnya menemui rentetan demi rentetan peristiwa hitam dari sisi gelap seorang perempuan lain.Terungkai kesemua misteri dan menyelesaikan sesuatu kasus yang lain dengan gambaran yang cukup jelas,malah kita pula yang terbawa-bawa untuk mengetahui dan meneka akan siapa dan kesudahannya...


Tanpa kita menyangka,bahwa dalang dari peristiwa kehilangan itu sendiri adalah dari keluarga yang meminta dibongkarkan misteri di sebaliknya..Ada rasa hiba di penghujung cerita seolah kisah jejak kasih antara ahli keluarga yang terpisah bertahun lamanya..Ini kisah misteri Swedish di musim dingin yang difilemkan dari kisah novel yang dibukukan..


Tidak semua dendam yang terlunas membawa kehancuran kerna saja bagi siapa yang percaya,pasti dendam itu bisa digantikan kepada suatu yang membahagiakan.



72 comments:

MATAHARI said...

pertamaxxx!

MATAHARI said...

Tidak semua dendam yang terlunas membawa kehancuran kerna saja bagi siapa yang percaya,pasti dendam itu bisa digantikan kepada suatu yang membahagiakan.

aku berpegang pada ni, bisk, tapi tak dinafikan jekyll dalam diri meminta melepaskan dendam yang termaktub.

Raihana Izzati said...

Hmm..cerita utk gadis yg lemah lembut? *terasa;)

N,,otak sangat penuh dengan Fizik dan Calculus malam ni,,jadi tak dapat tangkap.

Lampi=_=

Catherine- said...

mungkin saja bisa dendam berubah bahagia. itu pun kalau bisa saling memaafkan.

belajar ilmu ikhlas.

KHRLHSYM said...

Tidak semua dendam yang terlunas membawa kehancuran kerna saja bagi siapa yang percaya,pasti dendam itu bisa digantikan kepada suatu yang membahagiakan.

hmmm.. dendam untuk kebahagiaan tapi sementara bukan?

cik ciput said...

saya suka kisah yang difilemkan dari buku..

Amiey White said...

saya sedang belajar tidak berdendam ,

kadang2 dendam tu akan memakan diri sendiri~

btw ghost bila nak tulis novel , kamu sangat berbakat >.<

Inspirationalefeks said...

bukankah dendam itu kepuasan ? kerana kepuasan selari dengan kehendak kita ingin membalas dendam ...

sometime dendam dipengaruhi rasa kecewa

| Larasephia | said...

salah satu buku terbaik yang aku miliki untuk tahun 2009. Plot sangat kemas, gaya,unjuran bahasa yang cantik, flawless.

seingat aku,aku habiskan buku ni dalam masa 3 hari. (500 pages lebih kan?) 300 muka surat pertama dah buat aku hampir sewel dengan terlalu banyak female characters' names.

lepas 300 mukasurat aku jadi terfikir, ini cerita yang seakan "Rahsia Perindu : Ramlee Awang Murshid" ke ape? (in case kau tak pernah baca novel tu, go indulge in it)

at the end of the story, I wish I could be just another Lisbeth.

anOOan said...

dendam dalam cerita hindustan kebanyakannya happy ending. lol



bestnye review ni. terasa nak tengok. bsk! dah tengok gantz belom?

Insan Marhaen said...

sekadar datang untuk ucap sala. sori, tak boleh fikir berat-berat.

tapi IM cuba untuk tidak mahu berdendam..

Cik Bidadari said...

hurmmm kita tak baca... ni buku apa?

diana said...

seorang wanita akan jadi kuat bila dendamnye tiba dikemuncak..
awas ya para lelaki..

beautiful_rose said...

DENDAM MENGAJAR AKU AKAN ERTI TIDAK MUDAH PERCAYA DENGAN ORANG.

SyahadaSubri said...

tak berdendam dan cuba tidak berdendam.

harap tiada yang berdendam dgn cha mahupun kamu phan!

dendam menyesakkan saja..

EL MARIACHI said...

bro'...
ni entry baru wa untuk lu...

http://elmariachiblues.blogspot.com/2011/03/blues-untuk-ghost-infatuasi-cinta-basi.html

Encik Psychopath said...

mari berdendam.

hanaahmad said...

ajar aku cara untuk lebih mempercayai lelaki agar bisa kurang rasa dendam kesumat ini.

*buku apakah yang dibaca?

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

love the novel...

eszol raar said...

gua x suka cerita ni

tp gua tunggu hikayat merong mahawangsa lu

ghost writer said...

@ MATAHARI : dilepaskan itu lagi beruntung Luc..sekurang-kurangnya tidak menjadi beban yang berpanjangan...

@ Raihana Izzati : jangan ditangkap,tapi dibaca seperti membaca fizik dan calculus.

@ Catherine- : macam dikenakan ke atas aku plak...hihi(kalau saja saling memaafkan)mekasih ingatkan aku cathy.

@ KHRLHSYM : tidak Karl, kalau itu pengakhirannya.

@ cik ciput : saya paling suka.

Frodo Baggins said...

wahhhhhh
tetiba terpikir
camne kalau ada yg buat review cenggini
tuk pilem 2 alam, harus berduyun dtg!


>>____<<

ghost writer said...

@ Amiey White : sedikit lagi kamu pun akan ada dendam..ketika itu kamu tau camner nak manage dendam kamu.

@ Inspirationalefeks : yup ada satu hal yg menjurus kalau dendam itu disebabkan oleh rasa kecewa tetapi ada dendam kerna diri telah disakiti dalam bentuk yang lebih perit dari kecewa.

@ | Larasephia | : yes..rasanya ko lebih menghayati citer novel nih berbanding melihatnya melalui filem..the trilogy is begins..

sapa2 leh jadi seperti lisbeth kalau punya kekuatan mental dan tau memanipulasikan...

@ anOOan : inipun happy ending jugak..masing2 dapat apa yang patut dowang dapat.

belum lagi bebeh..ajak aku?hihi

@ Insan Marhaen : saya memahaminya abang IM.

ghost writer said...

@ Cik Bidadari : ini novel dan filem cik bidadari...sila baca.hihi

@ diana : ouch...diberi amaran awal-awal nih..aiseh.hihi

@ beautiful_rose : indeed...dan mereka akan menemui kesukaran itu.

@ SyahadaSubri : baguslah kalau kamu sedar tentang itu Cha...hihi

@ Encik Psychopath : silakan..aku sudah punya dendam sendiri.

- koroe - said...

aku tak suka berdendam. semak kepala otak saje. kenapa perlu berdendam sedangkan kita ada kaki dan tangan dan mulut. gunakan kaki untuk ke masjid, tangan untuk membantu orang yang memerlukan bantuan dan mulut untuk memberi nasihat.




macam ada kene ngene dengan entri tak ?
heh~

ghost writer said...

@ EL MARIACHI : aku dah baca..mekasih Muchas.

@ hanaahmad : mulakan dengan aku..

ini novel yang mendapat international best seller from sweden.

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : me too sabrina. :)

@ eszol raar : haha...gua juga tertunggu masa nak pegi layan.takpe bagi gua masa.

@ Frodo Baggins : aku tak tengok lagi filem 2 alam tuh frodo..

Frodo Baggins said...

aku pun x tgok lagi
tgok poster cukuplah


>>____<<

tehr said...

dendam tak bagus untuk kedua belah pihak
sebelah hancur dan sebelah lagi rugi
aku lebih percaya kepada keadilan [itu pun kalau dapat ditegakkan]

ghost writer said...

@ - koroe - : ko tak tanya hati kau...?

ko ingat hati macam usb,ko tak suka ko erase semua dalam tuh..ko format balik n amik yang ok jer?bro,kalau dendam tuh terletak di kepala lutut sekalipun..ko masih tak mampu kawal dia sepenuhnya.

ya meh...ade lar kena.haha

ghost writer said...

@ Frodo Baggins : haha..aku tgok promosi dia beb.gempak!

@ tehr : tanpa dendam takkan wujud keadilan selepas tuh..mesti ada satu yang terlangsai dan mesti ada satu yang harus membayar...

tapi memang merugikan pon..

Sca Ndx said...

agreed. revenge is sweet

ghost writer said...

@ Sca Ndx : hihi

si para para said...

dendam...emm kita tak di ajar untuk berdendam bukan..
err bisk kalau salah tolong betulkan ye.
:)

FaizalSulaiman said...

wanita lembut, berdendam..menakutkan!

faiz said...

dah download citer ni tp xtgk lg..

Pencacai Alim said...

layan..layan..

Prince Halilintar said...

bila perasaan dendam menyelubungi diri sukar untuk kita fikir secara waras..melainkan kita bersihkan hati kita dari segala kekotoran dan bersifat pemaaf..

antudegil said...

cerita ni bukan banyak series ke? maksud aku dalam buku la. tapi yg dalam filem hanya 1 je aku dah tengok. aku tatau la ade sequel ka, pre-quel ka, quadrup-quel ka.

p/s: aku menyokong komuniti perkongsian, jadi torrentkan saja movie ini. hahaha!

Rainbow said...

Bukan mudah bagi seorang perempuan lembut dan lemah sifatnya menongkah arus kehidupan yang perit dan penuh kesakitan. --> ada benarnya...

aku hilang kata2 bila kau bersuara, bisk..
i love ur writing

skandaLdariLangit said...

dendam.

ska dicaci dimaki oleh dia yg dicintai..

tapi tiada dendam..

bertukar kekasihnya bersilih ganti..

msih tiada dendam..

saat pengganti hadir..

dan ska diperlakukan perkara yg sama..

dendam itu mula berputik.

lebih sakit..

dan itu satu penyesalan...

biarlah hidup begini..

kunyah apa ada, telan mana depan mata..

kerana sememangnya bukan mudah bagi seorang gadis seperti aku untuk melalui semua itu..

nora said...

emm....jap aku nak pk
aku ada dendam ngan ko ke tak
emmm...jap ek....
emm....ok ar babai dulu
nanti dh ingat aku g tau :p

ENTRY HOT : Lucah Day :p

aleen aiden said...

kasus?itu rare.hu3

~ PIJA ~ said...

morning bisk...

DENDAM untuk ke arah positif..aku prefer yang ni..walaupun niat tidak menghalalkan cara...hihiii

aku pernah jumpe buku nih tapi filem tak pernah tgk...menarik untuk ditengok..:)

- koroe - said...

kau nih. aku bolej je erase dendam tu dalam hati. ape kes simpan simpan sampah. nanti full lah hati aku dengan sampah2. awek2 nak letak mane nanti. takkan nak letak awek2 dengan sampah2. mesti lah buang dulu sampah tu pastu bersihkan tempat tu bagi hilang segala kotoran dan najis. baru buleh bawak masuk awek dalam tu kan. haha.



aku yang kawal hati aku. bukan hati aku yang kawal aku.

i am S!L4H.. said...

smoge bertemu kebahagiaan 1 hari nanti. tebusan segala dendam

intan.maisarah said...

mari tukarkan dendam.
tukarkan dengan gula gula kapas.
sedap

| Larasephia | said...

aku lebih suka hadam perkataan dari gambar. sebab tu aku suka buku dari filem. bila baca buku imaginasi kau takde limit. boleh berangan kaw2 dan baekkk punya. hehe

REPUBLIK N9 said...

bisk,

wanita yg lemah lebut itu kadangkala bisa menjadi si zalim yang amat kejam... dan soal dendam itu sering membelenggu hidup ku :(

EL MARIACHI said...

what is so sweet about revenge anyway?

a.samad jaafar said...

dendam sering juga membenihkan dendam-dendam yg bahru sifatnya.. krn itu, kita dilarang berdendam.. betul tak bro ?? errr.. tolong la kata betul .. hahahaha..

HEROICzero said...

siapa yang jahat hu last2? mesti si tua tu.

keh3x


dendam. boleh puas. kalau kau mahu. aku, mungkin tidak. =)

Gaphe said...

bagus sepertinya kisahnya.. seru dan menantang..

ah kamu buat saya jadi pengen melihat juga bisk.

Sasa Al-Sharif said...

dendam sukar dilupakan bagi orang yg punya hati yg keras

ghost writer said...

@ si para para : kita tak diajar secara formal,tapi ada masa kita terdidik oleh situasi.

@ FaizalSulaiman : seperti air yg sifatnya lembut tapi membunuh.

@ faiz : lagi bagus kalau masih menggunakan bhsa swedish.

@ Pencacai Alim : layan....

@ Prince Halilintar : sebenarnya perasaan dendam tuh membuatkan kita banyak berfikir...

ghost writer said...

@ antudegil : betul.title nih dari buku yg pertama dari 3logy kisah nih.

1. the girl with the dragon tatoo
2. the girl who played the fire
3. the girl who kicked the hornet's nest.

dikarang oleh Stieg Larsson's.

@ Rainbow : mari bersuara kembali dan susun ayat..hihi.mekasih Rain.

@ skandaLdariLangit : sekalipun sukar tapi kau masih mampu harunginya.dan itu satu kejayaan.tidak ada penyesalan yang datang sebelum semua itu terjadi..

@ nora : lunaskan dendam kau pada aku sekiranya ada..aku tunggu untuk bagi jalan pada kau.

@ aleen aiden : tau kan maksud kasus...hihi

ghost writer said...

@ ~ PIJA ~ : kita yang tentukan dendam kita nak bercorak apa..

salam Pija.

@ - koroe - : nih yang suka bila bertembung pendapat dengan Koroe nih..haha.hey man,its good.

@ i am S!L4H.. : im looking for that...tanx silah.

@ intan.maisarah : tepi jalan pon ada kan..hihi

@ | Larasephia | : malah kita pulak yang terlebih emosi dan mau mengawal sepenuhnya jalan citer tersebut..betul,penghayatan tuh cukup berbeda.

ghost writer said...

@ REPUBLIK N9 : setiap orang rasanya tidak pernah lari dari soal dendam.dikit ato banyak sajer..

@ EL MARIACHI : sweetnya saat sudah terlunas...

@ a.samad jaafar : yes betul..kita dilarang berdendam,itupun kalau mereka dilarang utk tidak menyakitkan.

@ HEROICzero : rasa kepuasan tuh mgkn tidak,tapi rasa tenang selepas terlunas.

@ Gaphe : nah Phe,silakan cari judulnya.hihi

ghost writer said...

@ Sasa Al-Sharif : sebab dendam itu sukar menembusi dinding hati yang sudah mengeras untuk keluar dan terlepas...

Ati Masrif said...

best cite misteri mcm ni..

i like...hihi

sape pelakon wanita tu?

skandaLdariLangit said...

sebenarnya itu sekadar cara manis sedikit kerana sedikit terkena. bacalah entry kawan kite ni. haha

http://cahaya-humaira.blogspot.com/2010/12/entri-copypaste.html

Misz-sakura said...

Dendam. Memang satu perasaan yang "takjub" bila dah dipengaruhi rasa tersebut, tapi dendam jugaklah yang boleh bawa pada kehancuran. As ur words, dendam boleh diganti dengan sesuatu yg membahagiakan kiranya kita tau nak manage rasa tu ^^

Fiqas said...

Kenapa la aku tak pernah tak merasakan dendam yang berganti sesuatu yg membahagiakan...

ghost writer said...

@ Ati Masrif : Noomi Rapace.pelakon Sweden.

@ skandaLdariLangit : owh pasal copas tuh ya..blog itukan kamu punya..hihi.

sekarang nih terserah saja lah pada pemikiran sapapun.

@ Misz-sakura : semuanya terpulang pada diri kita jugak kan...so lets think together..

@ Fiqas : sebab fiqas mahu ia kekal begitu...

nurHeart said...

heavy drama ye film ni? kisah misteri, genre yg saye sgt2 minat..

bcerita ttg dendam, teringat dgn berita yg saye baca semalam, ttg seorg ank yg bdendam dgn ayahnya hingga sanggup mdoakan kematian ayahnya itu - kesan pderaan emosi & mental, akibat dibesarkan dgn caci maki & sumpah seranah.. subhanallah, dendam kesumat smpai ke akhir hayat jd nya..

ghost writer said...

@ nurHeart : tak jauh dengan citer nih,dia membunuh ayahnya sendiri dengan membakar hidup-hidup kerna saja ayahnya adalah penyebab kepada masalah mental ibunya.

HEROICzero said...

dan kau yakin kau akan tenang? sedang kau masih setaraf dengan dia.

ghost writer said...

@ HEROICzero : aku yakin.

A.s.t.i.n.a said...

dendam jadi bahagia.. ? mana mungkin...

p[A]n[A]d[O]L said...

da tgk muvee nie..
not bad la tp sgt jeles ngan kpandaian lisbeth m'hack..ehehehe

AkuMuzikFilem said...

yang aku tahu hollywood nak remake filem ni balik, james bond berlakon. takleh blah, remake tahun dekat2. muflis idea

ghost writer said...

@ A.s.t.i.n.a : kenapa mana mungkin?

@ p[A]n[A]d[O]L : aku pun nak macam kepakaran dia,bayangkan dia leh hac laptop si Blomgvst tuh..mantab siut.

@ AkuMuzikFilem : really..wah,aku harap ia lebih baik dan tdk lari dari citer asal.mmg kadang2 H'wood asyik remake filem jer..

Sumandak Kinabalu said...

Biskut dah baca buku ni?
Hari tu nampak kat website acmamall, ingat nak order sekali dengan The Girl Who Played With Fire tapi akhirnya order buku lain pula :)