aku bukan gentleman



"Forgiveness is the final of love..." - Reinhold Niebuhr.


Lewat pagi jumat yang lalu,aku membuat keputusan untuk mendapatkan rawatan di sebuah klinik.Masih belum punya kesempatan untuk tidur dari semalaman.Muka agak pucat,mungkin aku sengaja mau tunjukkan yang aku benar-benar perlukan rawatan dan lebih meyakinkan kepada dokter untuk memberikan aku cuti rehat.Paling koman pun mungkin seharian itu.Dasar parasso!


Nah,kebetulan yang memeriksa dan menulis laporan perubatan aku adalah seorang misi..Seperti biasa semua hal ditanya soal yang berhubung apa sakit kita dan selepas membuat catitan,misi itu melakukan pemeriksaan tekanan darah.Misi itu agak terkejut melihat angka digital pada alat tersebut..(yach,aku tidak tahu menyebut namanya apa).


"Sebelum ni tidak ada setinggi ini bukan..tekanan darah kamu agak tinggi encik......?"


"Itu mungkin kerna saja kamu penyebabnya....".Dan aku terus saja tinggalkan dia dengan muka yang terpinga-pinga."Beli saja di farmasi ubatnya...lebih senang".


Kenapa aku melakukan sedemikian saat aku perlukan rawatan.?Kerna misi itu adalah perempuan yang pernah aku kenali,pernah berada dalam pelukan aku,pernah aku cumbui,pernah aku cintai, tapi dia merendahkan cintaku dan membuatkan aku sakit sepanjang musim.Selepas setahun,aku tidak menyangka aku menemuinya di sini...Cukuplah aku kembali berhadapan dengannya meski cuma seketika.Itu kemaafan?bukan toh...


Genuine forgiveness does not deny anger but faces it head-on.Maaf Alice Duer Miller.



88 comments:

Miss Dill said...

err...rasa lebih sekarang?


Miss Dill^^

clarky said...

gentelman.

KHRLHSYM said...

aku faham pahit itu dan pernah mengalaminya.

Niz said...

wah!
sakit fizikal
sakit emosi
combo!

hehehehehe

p/s;bermaafanlah sesama kita. ampun pak! huehuehue

HEROICzero said...

dengan tinggalkan dia dengan dialog,


"Itu mungkin kerna saja kamu penyebabnya....".

sumpah, epic. =)

messy_mess said...

wah kisah sadis neh ~

april said...

kalau bukan kemaafan,apa namanya,ghost ?
apa patut kita panggil dia ?
dendam rindu yang masih belum terbayar ?
atau kasih yang masih belum mahu pergi ?

hanya kamu tahu apa rasanya.
dan saya membayangkan itu satu hal yang sulit untuk dihadapi,kalau saja masih belum berjaya dilupakan.

ghost,hidup ni tentang ditinggalkan dan meninggalkan serta seputar itu saja-lah,kan ?

semoga cepat sembuh,kawan.
sembuh jasad dan jiwamu.

deAnza-wAnda said...

huh... cinta lame ker? memori kembali...

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

mungkin saja "rasa" itu belum sepenuhnya pergi...

well... sakit itu mmg tdk ada ubatnya. only time can heal...itupun bukan sepenuhnya..

SEROJA JINGGA said...

ternyata sekali kenagan itu belum mampu kau buang wahai sahabat.aku mengerti. sangat mengerti..

dan percayalah..kenangan itu tak kanpernah hilang...mungkin akan lenyap sekejap..tapi bakal muncul bila kala kita tidak inginkan kedatangannye..

ah! hidupkan..yeah life

| Larasephia | said...

get well soon

plenty of hot nurses somewhere out there.

so jangan takut untuk jatuh sakit lagi Ghost!

(tapi masakan hantu bisa sakit,deh?)

SyahadaSubri said...

love what april said! it is a circle of life.

satu2 perkara yang buat kita lemah.sama ada ditinggalkan atau kita meninggalkan, dua2 itu perit.

get well soon bebeh!

Inspirationalefeks said...

lovebug, isn't it?

Dark Half said...

get well soon, bro.

aku termasuk dalam kategori manusia yg mudah memaafkan. tapi bila aku memaafkan, aku tak boleh lupa. jadi, wujud ke soal jujur di sini? semua tau jawapannya

ghost writer said...

@ Miss Dill : apa yang lebih miss Dill?

@ clarky : wakaka!

@ KHRLHSYM : kita sama lar Karl..ades.hihi

@ Niz : bertindih-tindih n then hempas macam tuh jer...huh

@ HEROICzero : serius,aku tak mampu bertahan berada di situ..

ghost writer said...

@ messy_mess : tidaklah sadis sangat bro...hihi

@ april : itu cuma rasa sakit.sakit dengan apa yang dilihat.aku cuma mau membiarkan...

kalau dalam soal perhubungan,ia tidak lari dari ke dua itu..

@ deAnza-wAnda : benci dengan memori begitu...

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : rasa tuh dah bertukar jadi tawar...cuma tak mampu bersikap selamba..

@ SEROJA JINGGA : ntahlar...kecik jer dunia nih aku rasa..tapi sebenarnya aku rasa aku yg keterlaluan..bongok!

ghost writer said...

@ | Larasephia | : hantu cuma sakit hati larasephia...

diakui misi2 memang hot..haha

@ SyahadaSubri : tinggalkan aku dengan cara yang lebih bermakna aku lebih suka dari tinggalkan aku tanpa sebarang alasan...

@ Inspirationalefeks : maybe... :)

@ Dark Half : mekasih DH.aku boleh saja memaafkan tapi tengok dari kondisi bagaimana hal itu terjadi dan berakhir..

anOOan said...

ghost. nah bahu. aku bagi pinjam kejap. kejap je.




aku. aku. aku bernasib baek sebab mudah lupa. jadi aku tak pernah wujud dendam walau pernah disakiti. kecuali dendam dan marah pada diri sendiri.

alexa yussida said...

she dun deserves u...err

sgt2 epic n menarik..buatla novel:)kamu pndai mngarang..siyes..:)

Amiey White said...

bukan senang nak ubat hati yang sakit ni >.<

adoi teringat kisah lama yang nak amiey buang , tapi entah~

ghost writer said...

@ anOOan : bernasib baik lar kamu Ann..

aku tidak lah berdendam cuma aku tak mampu bertahan berada di situ..udaranya panas.mungkin tempat dowang air-condnya rosak kot..huh

@ alexa yussida : saya seorang pekerja yang selalu keletihan jadi untuk menghasilkan sebuah novel perlu ada kesegaran..

tapi satu hari nanti mungkin...

@ Amiey White : kalau leh beli kat farmasi dah lama beli kan...

cool jer Amiey.

alexa yussida said...

owh..begituu..hurm,then take ur tyme..:)

hehe,join je la kalo tetibe tergerak hati nak join..depends :)

si para para said...

sepatutnya penyakit jiwa itu yang seharusnya di ubati dahulu..

ghost writer said...

@ alexa yussida : begitulah kiranya...

err..mungkin tidak kot sekalipun tergerak hati.hihi

@ si para para : owh really...sudah sembuh kot cuma hari tak kena jer..

EL MARIACHI said...

senang aje tu permasalahan nya...
"TO FORGIVE YES...TO FORGET NOT"

A.s.t.i.n.a said...

Jangan salahkan misi atas apa yang kita makan... kurangkan garam..

S..U..D..@..I..S said...

kenapa biarkan cinta menjadi penyebab sakit...

belum boleh menerima ketentuan bisk?
belum tahu ketemui yg lain mungkin byk penawar..hehe

Raihana Izzati said...

Hey,, we wont forget sebab nama pun orang tu orang yg istimewa. Dia bawak impact dalam hidup kita.

So just carry on life. kalau kita lupa nmpk sangat dia xbermakna kan? :)

To forgive or not,, dat is ur choice.

N,, maaf la bagi nasihat. Hanya kata2 kanak-kanak lagi.

cik ciput said...

adakah kenangan lama terimbau setelah terjumpa dengannya sekali lagi?

**semoga cepat sembuh ye encik ghost..hope u r doing well.. =)

Prince Halilintar said...

adekah sejarah silam menyelubungi dirimu ghost??

semoga kamu cpt baik dan sembuh..

F.A.R said...

something about love dari biskot ;)
hey biskot, hidup nie ibarat roda kan.
kejap kite kt atas, kejap kite kt bawah.
as for me, bkn menjadi satu kesalahan kalau cinte tak berbalas atau cinte berpaling atau cinte hilang.
tapi biar kene pade tempatnye.
i mean cara tu kene betul dan its better if terus terang dari menyembunyikan perkara sebenar kan.

ape pun biskot, kene tabah n kuat semangat oke. mmg kite takkan terurus almost 1 year bile kene penyakit cinte nie.

jage dirimu bebaik biskot, kelak nnt kamu kene jage seseorang pule :)

Robot | Sakti said...

erkk..

terjumpa kekasih lama.

hati terguris.
sakit terasa.

missSenget said...

jangan bagi diri kau bertambah sakit dengan orang yg x boleh hargai diri kau..

tunjukkan pada dia, ko juga bisa hidup bahgia....

hey, maafkan laa dia..pasti buat kau lebih berlapang dada..

apa yg kita ada kan cuma pinjaman toh.. nggak salah kalau Pemilik nya mahu ambil semula..

Rainbow said...

rain merasai apa yg kau rasai bisk.

luka lama mn mgkin hilang.
lebih pedih bila dia di depan. tersiat hati.

smg kau tabah. hanya itu mampu ku harap.

Fiq Vertigo said...

nak cakap panjang2 pon apa guna. kau tak mau dengar.

meh, jom ikot aku?

kita tukar angin.

ekhem..

nak ke Krabi tak? he he

frwls said...

samala kita... cuma aku tak pernah jumpa dia lagi sejak dia dah kawen.

~rindu dia

skandaLdariLangit said...

kata2 itu. aduh..

kalau ska lah gadis tu..

terdiam.

ok. jangan buat ska terdiam.

nanti diam sungguh2..

*Tiba2*









~pastinya sangat sakit bukan?

L said...

macam dalam novel..

maaf aku sudah bagi pada kisah silam, tapi sakit,luka dan parut masih ada.

padam guna pemadam pun masih ada kesan.

~ PIJA ~ said...

salam bisk @ ghost writer..

moge cpt sembuh...!!

*ermmm....agak sakit kalau RASE itu masih berbaki...Rase itu mungkin pelbagai..rasa sayang mungkin..rasa cinta pun mungkin...mungkin juga rasa marah atau sebagainya...

berapa banyak mungkin da....hihiii

p/s: minum 100 plus is better..:)

Siti Nurhayati Dollah said...

aku juga masih belum cukup kuat untuk memaafkan dia. Bukan benci, tapi tiada kemaafan untuk dia. TITIK.


Eh eh tiba-tibe emo.

mizzapple said...

aku jga pnh alami situasi begini bisk. pedih hati bila brhadapan dgnnya.






smoga bisk tabah n cepat sembuh.

Muhammad A Vip said...

mestinya cumbu dia lagi, rasanya itu obat

Cik Bidadari said...

erkkk... kecilnya dunia perlu jumpa org yg sama. mengingati org yang sama hampir bertahun-tahun... di akhir penceritaan... kemaafan itu hanya penutup hati kamu yg luka... tetapi perjalanan untuk mencari sinar tu baru sahaja bermula. sebelum nak memulakan perjalanan yg baru sendirian... toleh sebentar di belakang kamu ghost... adakah belakang itu gelap cahayanya...? atau kamu masih belum mampu lihat...? kalau still tak dapat lihat... mula ajalah 1st step... banyak keindahan yg bakal kamu tempuhi di depan. atau semasa perjalanan itu nanti... kamu akan jumpa org yg hampir kurang sama dengan kisah silammu...? nah...!!! kamu punya pengalaman bukan untuk mengendalinya walaupun pengalaman itu gagal. hak petuih...!(lalalalalala)... kalau agak-agak masih sakit gak... lupakanlah... cinta tu seharusnya buat hati kamu tenang deh..

Cik Bidadari said...

pssss... hati sakit lagi yeak...! sabar tau

Gaphe said...

Semoga cepet sembuh Bisk, kasihan darah tingginya naik..

istirahat dulu, jangan terlalu banyak kerja yaa

Berto said...

kisah silam cinta masih menghantui dirimu?

grOundnUt said...

huhuhuh...isi hati yang terguris nampaknya...moga² sihat hendaknye...huhuhuh~

Lilyel said...

Hi,

I am doing a survey about blogging for my project paper. So, if you don’t mind, please fill my questionnaire.

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&pli=1&formkey=dGlZbzRKVmtxWWhPOWt3c0hIdzF5T0E6MQ#gid=0

Thank you.

regards,
Lily

nurHeart said...

ouchh! thats really hurts kan.. tp xpe, itu d kira tindakan luar kawalan semata2 hehehe..

pembaris said...

staff hospital yang paling tak menyakitkan hati ialah staff rehab.kalau bertemu di situ,kurang sikit pedihnya kot

diana said...

aduhai..
sedihnye ..
cer ceghite dengan lebih lanjuttentang dulu2 tu...
hehehe

intan.maisarah said...

kalau kata maaf itu senang diucap

kan lebih bahagia

sakit , pedih hati, perut

kekal selama lamanya

hanaahmad said...

isteri? :)

ghost writer said...

@ EL MARIACHI : iye tak iye jugak kan..senang untuk diucapkan..

@ A.s.t.i.n.a : haha..sebenarnya bukan sebab lebih makan garam pon..aiilar.

@ S..U..D..@..I..S : terima ketentuan tuh boleh Su..tapi kebetulan itu yang tak boleh.

@ Raihana Izzati : yup,diakui kalau dia betul2 memberi makna..

@ cik ciput : sudah tentu terimbau,sebab itu blah untuk elak terus terimbau.

ghost writer said...

@ Prince Halilintar : bukan lagi sejarah silam,tapi tercipta satu lagi yang baru...mekasih Prince.

@ F.A.R : aku tak salahkan kalau cintaku tidak berakhir baik..aku cuma tak mau dia di depanku.itu saja.

@ Robot | Sakti : bertambah teruk keadaan masa tuh...

@ missSenget : sedar sekejap...cinta juga bukan milik kita...teeeeet...

@ Rainbow : harapanmu tercapai...

aliza said...

semoga cepat sembuh ghost :)

ghost writer said...

@ Fiq Vertigo : pegi krabi..?apa tempat tuh?nak ikut kalau ok..hihi

@ frwls : dia belum kawen beb..still gorgeous..aishhh.haha

@ skandaLdariLangit : penutup untuk hari tuh.tau apa msg dia lepas tuh..

"sy rindukan kamu...".

argh..dia tipu wooo...

@ L : aku dah lupakan dia sebetulnya tapi dia tak terjangka aku leh jumpa di situ..

memang pedih tgok senyumannya.

@ ~ PIJA ~ : ntah.berkecamuk rasa tuh datang..tapi yg pastinya aku tak bertahan lama di situ...

ghost writer said...

@ Siti Nurhayati Dollah : sangat sukar bukan...mari jerit sama Yat.

arghhhh!!!!

@ mizzapple : insyaAllah,dan selagi dia ada di situ aku takkan pegi ke sana...huh

@ Muhammad A Vip : kalau itu yg terjadi,pasti aku hanyut kembali...haha

@ Cik Bidadari : memang kalau dilihat dia sudah punya kehidupan sendiri,punya cinta juga.dan aku juga begitu dengan kehidupan aku.tapi cinta belum saja ada..harap tak bertembung dgn dia di mana-mana.kecik jer pekan taiping nih..

dah kurang dah pon.

@ Gaphe : sudah terkawal bila buat pemeriksaan di farmasi Phe..hihi

ghost writer said...

@ Berto : bukan begitu..cuma secara tidak sengaja...

@ grOundnUt : Alhamdulillah dah semakin sihat..

@ Lilyel : let me check first ok...

@ nurHeart : haha..memang di luar kawalan pon..terus jer blah.

@ pembaris : ya barangkali,tapi tidak ketemu pulak..

ghost writer said...

@ diana : cukup setakat tuh jer kak diana..hihi

@ intan.maisarah : masalahnya sorry seem to be the harderst thing..hihi

@ hanaahmad : bila masa sy dah ada punya istri nih Hana..hihi

@ aliza : Mekasih Liza...

anooan said...

bisk : tu la. aku macam silap penggunaan kosa kata di situ. aku tau kau x berdendam. xpe xpe. umur masih layak bercinta kata kau kan. banyak lagi yang layak untuk kau cintai ^.^

ukhti syikin said...

Relax bro... namo cedey2 ... tacing2.. dah takda namo sakit ari.. sentiasa ada yg terbaik untuk kamu.. semoga kamu bahagia di kemudian hari InsyAllah..

e. indah said...

aku yang hari ini adalah serpihan benih kecewa ...
aku juga faham rasa itu ...

aku telah ambil waktu yang panjang untuk lupakan ...panjang...sehingga aku terasa sedikit keiklasan dlm hati to let it go dan memaafkan...
so true, memaafkan is the end of that penantian yang panjang

tapi..we can forgive ...but won't forget ...won't forget...


so mari kita tanggung sakit pilihan kita ini ...sakit yang kita boleh pilih ubati, tapi aku suka biar untuk simpan sakit ini ..aku mahu sakit ini..

EL MARIACHI said...

kita lelaki kena KUAT bro'....

maya amir said...

adehh pedih..takpe bro..life must go on...

fiezah91 said...

sakit apa ni weh? sakit luaran atau dalaman ni. apa pun, semoga cepat sembuh.. ko maafkan je la dia tu weh..

tehr said...

wah
pertemuan yang tak tersangka
memang bertambah sakit jadinya

ghost writer said...

@ anooan : amacam kalau ko?boleh?hihi

@ ukhti syikin : takde sedih..moody jer..hihi

@ e. indah : aku tak mau biarkan,tapi aku mau tebus.bukan berdendam cuma mau tunjukkan.sebab aku pasti aku akan terjumpa dia lagi..

@ EL MARIACHI : ko tak nampak aku tengah kuat sekarang..

@ maya amir : betul.life must go on.

@ fiezah91 : semua sakit dari dalam Za..nanti aku maafkan lepas tahun nih.

Wuucin Kimora said...

luka....ia meninggalkan parut, tidak kira berapa thn lamanya...
CINTA?

i am S!L4H.. said...

nk komen. tp. T____T
*paham kan*

najwa zarith said...

fuhh...leganya baca entry nih yg tak berbunga bungaan...hahax

**luka lama berdarah kembali..... be gentlemen bro...(>_<)

a.samad jaafar said...

bagaimana rasanya ye.. saya tidak pernah melaluinya..tapi saya percaya, kenangan bisa sahaja membuat kita menangis.. tak gitu bro ?? hihihi..

Encik MamaT said...

memaafkan dan melupakan satu perkara yang berbeda... walau luka telah sembuh.. parutnya tetap membekas...

ghost writer said...

@ Wuucin Kimora : itu luka cinta...pasti lagi dalam.

@ i am S!L4H.. : ye bisk faham silah..

@ najwa zarith : hihi..suka plak najwa.dont be worry..i will.

@ a.samad jaafar : ya aku juga percaya kerna saja kesannya sangat mendalam.

@ Encik MamaT : dua pengertian yang berbeza dan 2 rasa yang berbeza juga..pilih mana satu pun tetap terasa.

faiz said...

semoga sembuh cepat...maafkan saje benda yg dah lame..

skandaLdariLangit said...

mana tahu dia tipu??

si para para said...

hehe kena cepat cari pengantinya..
takkan nak sendiri..
kata orang hidup berteman tu indah.hehe

juliam said...

jangan berharap pada yang sukar, kerna ia meyakitkan. sungguh

Fiqas said...

auchhh...ada rasa sakit disitu.. sangat2...
kemaafaan itu mungkin mudah tapi untuk melupkan kesakitan itu tak mungkin kan??

Misz-sakura said...

Sedey citenya, it's ok. Ayat biasa org cakap, Dia akan temukan kita dengan orang yang salah sebelum menemukan kita dgn yang betol... ^^

Sca Ndx said...

mari cari yang lain *cakap senang kan*

susah nak lupakan, makan masa
perit pahit. tapi itu realiti kan?

ghost writer said...

@ faiz : mekasih faiz..InshaAllah..

@ skandaLdariLangit : tak tahu...hihi

@ si para para : haha..macam berdua lebih baik ek.

@ juliam : seperti kamu jugak kan Juliam..hihi

@ Fiqas : sudah tentu bukan mudah...

ghost writer said...

@ Misz-sakura : atau aku yang salah...

@ Sca Ndx : sangat realiti..terpaksa terima gak kesakitan.

skandaLdariLangit said...

cis. tak tahu. memandai. dalam hati mahu kata benar~ :)

Eryati said...

sadis...

AkuMuzikFilem said...

aku ada sifat pedendam dan ego dan cuba membuktikan aku boleh hidup tanpanya. semasa jatuh parah dan bangun kembali berkali-kali untuk dia.

ghost writer said...

@ skandaLdariLangit : mana leh baca niat dia..haha

@ Eryati : erk...

@ AkuMuzikFilem : tidak apa simpan sedikit rasa ego dan dendam...

Sumandak Kinabalu said...

Wrong time, wrong place...perhaps wrong person as well??