struggle



"Tun Fatimah,kamu bukan yang pertama meski kamu harus disejarahkan"

Kelihatan ia seolah suatu gambaran kepada worldless wednesday.Pada dasarnya kita menggunakan sesuatu imej untuk diperjelaskan makna di sebaliknya.Ia masih bagus bagi yang suka bermain dengan pemikiran dan mempermainkan pemikiran.Ia menyimpan rahsia yang berbeda dari setiap pemikir yang ada.Apa salahnya kalau ini dipergunakan untuk suatu kolokium atau memperolehi percikan dari momentum akal setiap dari kita.

Justeru,aku bermurah hati untuk memberikan salah satu koleksi buku aku(harus pilih)dan satu lagi produk cetakan terhad untuk siapa yang berhasil memberikan cuma satu ayat seperti contohnya di bawah imej yang aku lampirkan di atas.Cuma sebaris ayat.Yang terbaik dan kedua terbaik akan aku berikan kadonya.Mohon,jangan anggap ini sebagai satu kompetisi atau apa orang kata 'give-away'.Aku cuma mau membaca hasilnya dan aku akan hasilkan sebuah tulisan dari yang terpilih.Paling terkesan kalau ia masih dalam lingkungan 'perjuangan'.
1st
*harus pilih.

2nd
*buku nota yang punya cover 3D.

Ianya akan diakhiri pada awal jam delapan keesokan pagi.Saat ini aku baru memulai sesi rutinku.

Dunia pasti bangga dengan orang sekecil kita meski kita tidak melakukan hal-hal yang besar.


88 comments:

H.J said...

ghost,,kena komen kat sini ke kena buat entry baru utk ayat tu??

Anisa Hang Tuah said...

ranggau sangat menarik.

suasana di keningau sabah.

Wadi AR said...

walaupun badanku telah dirobek, namun perjuangan masih aku pegang hingga dirobek yg terakhir.
















main hentam sajalah

ctpayong said...

1st. ~ Pelabuhan
2nd. ~ Till The Last Drop.


entah menepati atau tidak...ntah. atau mungkin saja tidak menjawab soalan...hihihi

RepublicAku said...

aku lebih berminat dan tertanya-tanya kenapa dia sengaja biarkan buahdada dia terbiar terbuka....keh3!

ILA HonEyBuNNy said...

kecil2 cili api...hehe...;-)

buDAK keCIK said...

mempertajam kapak seminit itu lbh baik drpd menghayun kapak yg dempak sepanjang hari...

James Alexander said...

every man dies, but not every man really lives...

ghost writer said...

H.J |ouh cuma kat ruangan komen jer HJ.hanya satu baris ayat.tak perlu entry2 ok. :)

Anisa Hang Tuah |sudah baca kan..hihi

Wadi AR |not bad...awesome.

ctpayong |its okay.percubaan berapa banyak pun takper.

RepublicAku |itu tandanya dia wanita bro...terkantoi rasanya.haha

ILA HonEyBuNNy |yeah..nice. :)

buDAK keCIK |peribahasa yang bagus deh.

ghost writer said...

James Alexander | great bro..

faiz said...

hehe..aku xtu ghost...cuma sorang perempuan berhati kental..

Al said...

biar nyawa melayang, asal maruah tidak tergadai, ayuh teruskan perjuanganmu

delarocha said...

"i'm hurt, ain't die"

monologtinism said...

merdekanya tanah yang dahulu dijajah buat apa mahu dibangga sedang maruah tergadai diri tercela.

toyolkiut said...

jiwa srikandi bukan milik sejarah..

Cangkul Emas said...

saya juga peminat novel Ramlee Awang Murshid.



oh ya,pompuan dalam gambar tu seksi sekali.

dayya said...

"Perjuangan adalah ruang bogel; menakluk ghairah, indah, taksub dan hina demi sebuah penyucian."

KHRLHSYM said...
This comment has been removed by the author.
JIJI YU said...

nak kena pikir ni

~SaL IjOu~ said...

Berani bukan sebarang berani..berani hidup berani mati..berkat Allah berkat nabi..jadikan aku serikandi syurgawi~

antologi telanjang said...

sekecil-kecil idea itu boleh menjadi sebesar-besar kemahuan, kemahuan untuk mengubah sesuatu paksi kepada paksi lainnya.

♦♦orked♦♦ said...

jebat fought fiercely for justice, tapi akhir nya jebat dikenali hanya sebagai PENDERHAKA, selama2nya di kenang sbg penderhaka.

translation:

Jebat berjuang dengan berani bagi menegakkan kebenaran, tapi akhirnya jebat dikenali sebagai penderhaka, selama2 nya dikenang sbg penderhaka.

(this 1 from status lama kat fb)
tp nnt mahu difikir lagi ayat yg lebih cantek.

cik pha said...

pengalaman tidak boleh dicipta ia harus dilalui.

H.J said...

"Tun Fatimah, namamu masih mekar meniti bibir sang pejuang British"

hanjila said...

"Merah yang kau cetuskan demi putih yang kau gadaikan kini biru yang kau melankolikkan"

Amalina said...

tun fatimah ke yang nampak sebelah buah dada tu?(muka curious)

Cikli said...

akhirnya titisan darah yang memastikan titisan susu terus mengalir sejuk ke tekak anak bangsamu.

Asrul "iLham" Sany said...

buku stern men aku pernah baca...

;D

cik ciput said...

"ayuh!kita mara ke depan, kerna perjuangan kita takkan pernah selesai"

*hai ghost =)

Cikgu Jaja™ said...

persis segarnya gumpalan merah.. terus tegar meniti rasa juang..biar luruh segala hina..biar mampir akhirnya terduduk lapang..senang..




ophan, ain't that valid? maluu maluu >__<"

♦♦orked♦♦ said...

Jebat, penderhaka yang berjuang atas nama kebenaran.

♦♦orked♦♦ said...

berjuang untuk sesuatu yang tak wujud, bagai satu perjuangan membunuh diri.

=(

Liyana Zahim said...

Bukan helot mengapa jua tidak bersemayam di singgahsana sendiri~

Gimi said...

untuk mendapatkan sesuatu jangan difikir perkara yang susah, kalau difikir, pasti tidak menjadi...sedikit2 lama2 jadi bukit..

Far8 budak baik said...

aku x pandai tapi aku cube...


oh fatimah..walaupun aku seksi..tapi maruah negara tetap dipertahan kn...


hahahahaha..entam je..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

adakah lagi fatimah di bumi melayu

Kepala Manchiss said...

setelah dua tiga kepul asap. gua ada terfikir yang ini



1-dewa berperang, dewi diseberang, dengan cinta, berjuang.

2-gagahnya dewa bukan karena jitunya perang,tapi karena dewi dibelakang.

3-tumpas dengan tetek yang terbias.


disebabkan kepul asap sudah masuk dua tiga. gua pun terberi tiga.

Encik Psychopath said...

Get naked, and fight till death. LOL.

Encik Psychopath said...

Theres no great genius without some touch of madness.

ORLANDO AHMAD said...

Woi!! sape carik bra aku!!! kata kartun perempuan tersebut

Lucifer said...

everyone will die, but not everyone died with a great name.

Lucifer said...

Manusia akan mati, tapi idea akan terus beremansipasi dengan waktu.

pemuzik jalanan said...

Aku tak reti bagi ayat gempak. Aku tumpang nyibuk je.

Hee, aku dah baca ranggau time darjah 4 lagi.

Awesome! :)

AkuMuzikFilem said...

kalau namanya berjuang, jangan kalah dengan perasaan sendiri

Pejuang Tak berapa kental said...

kala namanya berjuang, asal jangan kalah dengan perasaan sendiri

grOundnUt said...

Perjuangan yang belum selesai?bak kata TUn Dr.M..^^'

Mehmed - said...

bila wanita itu berani, kau lelaki harus 'mati'.






paham tak ghost? Ahaks!

Mehmed - said...

bila wanita itu gagah berdiri,kau bersedialah untuk mati.



Ahaks!

Bidadari Syurga said...

saya cuma pernah baca yg 2nd.. hurmmm...

HEROICzero said...

adakah ini topless wednesday ?


*senyum.*

nurHeart said...

kalau lah punya masa yg lapang utk membaca spt suatu ketika dulu.. *sigh*

tiring days i had to go through lately, very2.. :|

gudnite.. Zzzz~

iKhRam said...

gadaian kelembutan seorang wanita itu pernah menjadi tunjang perjuangan dunia biarpun sering berada dibelakang, kerana langkah mereka sabar dan senyap..

blog-tips-kurus said...

tangan yang menghayun buaian itu mampu menggoncang dunia..
gambar yang 'terdedah' itu juga mampu menggoncang... ish! jgn letak yg terdedah le!!

*ranggau itu macam gmbr GW..

ghost writer said...

faiz |dia memang seorang yang kental.

Al |biar separuh nyawa jangan sesekali menyerah kalah.

delarocha |degil!

monologtinism |angkuh.kerna angkuh.

toyolkiut |sikit lagi..hihi

Cangkul Emas |ia membuka mata setiap yang lain.

dayya |wow!amazing...

JIJI YU |okay,fikir dulu.

~SaL IjOu~ |ia seperti berbunyi mantera bukan..hihi

antologi telanjang |asal saja usaha harus diseiringkan..

ghost writer said...

♦♦orked♦♦ |tujuan dia betul tapi sayangnya dia kotorkan dengan tabiatnya.

cik pha |tidak terjadinya pengalaman kalau tidak kita alami sendiri.u right.

H.J |fatimah itu hanya mengingatkan kita pada perjuangan wanita.

hanjila |perjuangan berwarna.

Amalina |aku tak kata itu tun fatimah.hihi

Cikli |wah dahsyat,cikli. :)

Asrul "iLham" Sany |an impressive achievement.

cik ciput |sampai mata terkunci rapat.

Cikgu Jaja™ |yeah its valid.

♦♦orked♦♦ |apakah kelihatan ia seperti tidak wujud?jelas bukan.. :)

Jebat tetap hebat.

ghost writer said...

Liyana Zahim |greek klasikal...hurmm.

Gimi |selebihnya kena bertahan lebih utuh.

Far8 budak baik |saat itu seksi bukan agenda atau isu.hihi

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o |tidak ada.

Kepala Manchiss |no 3 itu sangat berbisa bro...haha

Encik Psychopath |bogel dalam keadaan tidak sedar...hihi

gabungan penyataan yang manthab.

ORLANDO AHMAD |musuh yang carik beb...haha.geram mungkin.

Lucifer |seperti Embun,kematiannya terlalu hambar meski perjuangannya tidak kalah dengan yang lain.

sekarang ini lebih ramai yang menuntutnya.kebebasan hak.

pemuzik jalanan |ini adalah cetakan yang ke-10.bagus amira.

Pejuang Tak berapa kental |apa ia lebih tergoda dengan itu..?

.sweet-ants. said...

tgk poster P.O.P terasa nak tgk lagi film tu..

ghost writer said...

grOundnUt |sebab tuh Tun Mahathir masih di belakang tabir..

Mehmed - |ahaks..ia seolah memperlekeh kehebatan lelaki..haha

Bidadari Syurga |novelis thriller malaysia..

HEROICzero |ada lain selain WW..aiseh,apa byk sangat yg aku tak tau..hihi

nurHeart |ouh its ok.gudnite Nur.

iKhRam |yes,cuma adakala salah perhitungan.

blog-tips-kurus |sudah lama aku tak membaca ayat itu..hihi.ia masih hebat sampai sekarang.

yang terdedah itu cuma bukti bahwa dia seorg wanita.

Bitt (double IS) said...

the legend of lady in red, the latest lady monster is lady gaga..same mission n vision...beware the legend was out with the new latest vision..

ampunn ya...susah nak cakap bahasa melayu tetiba...akekekeke

hanjila said...

selain Tun Fatimah, masih ada 1001 srikandi yang hilang dari sejarah

CassiaSiamea said...

lemahnya lelaki...


itu kat perancis eh??
mana ada tun fatimah sana..
hahaha..

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

prince of persia...love the movie love the game version.

tehr said...

antara berjuang untuk hidup dan hidup untuk berjuang, kedua-duanya memiliki jiwa yang besar

SYARIFF HAIKAL said...

peperangan itu intipati kehidupan, lalu ak bentuk perisai untuk minda & tembok tinggi untuk amarah, itulah kemenangan bg ku..

Mutiara Bernilai said...

wanita,sekilas mata,engkaulah pejuang dan engkau jugalah pengkhianat..


hahaha..dah lepas pukul 8.. :)

Mutiara Bernilai said...

EG,

saje nak komen,
bg aku gambar itu mendefiniskan pelbagai maksud, dr sudut gambar yag kecil, kita busa menanggapi si wanita itu adalah pejuang..tetapi hakikatnya mungkin dialah watak antagonis yg sebenar..

dan mungkin juga dalam limitasi gambar yg kecil, si wanita terlihat jelas sbgai seorang heroin, tetapi mungkin jika di gabung2 kan perca2 gambar kecil yg lain, si wanita itu hakikatnya si watak pembantu, bukanlah heroin,,

dan begitulah laras pandang mempengaruhi kita dalam mendefinisikan setiap yg terpapar di salur optik,saat ini aku memandang wanita itu (gambar atas) speerti mak cik pembersih(cleaner) sekolah rendah yang kininya sekolah itu melahirkan ramai cendekiawan bangsa..secara lazim, manusia memandang lewa dan biasa-biasa kepada si cleaner, namun hakikatnya si cleaner itu jugalah di antara heroin bangsa,,semuanya sekilas laras mata..

sepeti bilang-nya kamu, Dunia pasti bangga dengan orang sekecil kita meski kita tidak melakukan hal-hal yang besar... :)

morning EG!
buku no 1 tu aku xpernah bace lg,,sangat mengujakan.. :)

tieykah said...

Berlainan dari kebiasaanya.

fz said...

"La grande illusion, c'est la guerre. La grande désillusion, c'est la paix"

-The great illusion is war. The great disillusion is peace./Marcel Achard

mungkin aku terlewat komen,tapi aku hanya mahu berkongsi quote yang aku terjumpa ni.

sedikit komen:para pahlawan berjuang dalam penuh ranjau untuk memerdekakan negara, tetapi pengisian sebenar selepas kemerdekaan tak kurang getirnya.

beautiful_rose said...

grrr......buku!

Qaseh dalia adelia said...

qaseh dah baca buku ranggau tu .. hehe ..
walaupun dah lepas masa .. nak komen gak hehe ..
walau berada dalam berjuta duri , niat di hati untuk bangkit ,berjuta duri seperi air2 yang menyejukkan ~
hahahaks

hanaahmad said...

tak pandai berkata-kata mcm kamu. :)

ghost writer said...

.sweet-ants. |tengok dalam bentuk 3D lagi best giler.

Bitt (double IS)|its okay,saya masih memahaminya..

hanjila |siyes,ia sengaja dibuat begitu.

CassiaSiamea |haha...aku tak kata itu tun fatimah.tapi ya,ia mmg di perancis.

Nazsabrina Iman Zulfikar |aku kenal Prince persia mula2 melalui game.

tehr |tanpa jiwa yang besar tidak mungkin dia capai perjuangannya.

SYARIFF HAIKAL |kau pasti menang kalau itu yang kau lakukan.

Mutiara Bernilai |cun!i love it.

Mutiara Bernilai |menyentuh soal laras pandang,kita punya penghayatan yang berbeda.setiap dari yang kita lihat,fikiran kita merencana yang lain.menyatakan suatu kadang2 di luar kotak pemikiran.

tieykah |hanya untuk kali ini.

ghost writer said...

fz |marchel archard juga seorang penulis.banyak quote dia yang bagus.

beautiful_rose |jangan marah kat buku.haha

Qaseh dalia adelia |kalau sudah tekad,apapun takde yg mampu menghalang.

hanaahmad |sekarang kamu mula berkata-kata.

Khairul Antasha said...

x reti nak buat ayat..

oh..Ranggau ni la yg ghost ckap kat blog sy hr tu eh..nanti nak try beli buku ni..

Afikah Aziz said...

eh ika terlambat..dushh :p

perondajaketbiru74 said...

agi idup agi ngelaban..
@
wanita juga wira..

a.samad jaafar said...

nak menyibuk jugak kat sini..

Ayuh Duncan..Maruah bukan percuma !

kihkihkih.. tak kena langsung !

POHPALEH BURGER said...

tangan yang menghayunkan buaian juga bisa menggoncang dunia..

hehe.... tu je yg terpk dek aku.. tu pun mmg dah ada peribahasa tu kan..

POHPALEH BURGER said...

berjuanglah! maruah bukan percuma..

misya mialen said...

hmm...wira dan srikandi tidak akan dilahirkan di atas lautan yang tenang ^_^

btw, sy juga pengemar karya RAM. terutamanya siri cinta sang ratu, hijab sang pencinta dan bagaikan puteri.jalan cerita yang bikin tidak tidur malam kerana kenangkan cinta sang ratu saja ^_^

ïêmå å¢klê§ said...

memang xreti la sastera2 ni..
nak pikir satu ayat pun xreti...

ghost writer said...

Khairul Antasha |eleh,tuh kat blog khairul tuh boleh buat ayat pun...hihi

Afikah Aziz |sakit tak?

perondajaketbiru74 |tuh slogan royal rangers tuh bro..

a.samad jaafar |siapa duncan...ketua turus british ker?

POHPALEH BURGER |siapa juga yang mau membeli maruah..

misya mialen |wah,semua siri cinta saja ye..

ïêmå å¢klê§ |abih tuh iema menulis camner?

Ati Masrif said...

uisshh....

nasib baik gambar itu
bukan serikandi kita ...huhuhu~

POHPALEH BURGER said...

dunia kini makin ramai yang meminta maruah dari mendapatkannya secara terhormat ;)

Pyka Rahmat said...

tulis cerita pasal aku, hadiahkan aku buku tu. *bajet pahlawan masa lalu

Cik Anita said...

tak taulah nak describe apa.hehe.

otak tengah beku*

ghost writer said...

Ati Masrif |perumpamaan jer kak ati.

POHPALEH BURGER |sebab itu memang caranya bagi yang terlupa kalau maruah itu sangat berharga..

Pyka Rahmat |kalau ko awal tulis nih,mesti kau yang dapat pyka.hihi

Cik Anita |ok gi cairkan dulu.

POHPALEH BURGER said...

bukan semua terlupa maruah itu berharga tetapi sebahagiannya, mengambil ksempatan itu cara mereka. ;)