Paul



Kalau ada kisah komedi yang bisa bikin hati tersentuh,aku memilih Paul.Kisah tentang makhluk asing yang sering digambarkan berulang dan berulang kali kepada penonton untuk mengakui akan keujudan mereka.Sedari kecil,imajinasi aku dipenuhkan dengan ET malah suka percaya kalau kuasa-kuasa superb itu berasal dari mereka.Lihat saja Superman,manusia kripton yang tidak punya tandingan pada manusia bumi sudah menjadi igauan bagi setiap dunia nyata anak-anak.Bagi yang dewasa,nikmati saja kisah Roswell,4400 atau Triangle(sebahagian dari yang lain).


Tidak ada pengakuan secara lisan dari makhluk yang digambarkan seperti ini.Namun,kepercayaan tentang keujudan mereka dari semasa ke semasa diseludup masuk ke dalam pemikiran kita melalui visual yang mengelirukan,agar kita tahu bahwa tuhan juga menciptakan penghuni lain dalam arena cakrawala kita.


Kisah Paul terlalu berbeda,meski komedi masih mampu mengarapkan nilai pengorbanan dan setiakawan yang tinggi dan punya kematangan dalam memanipulasi sejarah peradaban manusia dan teknologi.Tidak melampaui batas rasanya kalau sesekali kita percaya pada suatu yang tidak dijelaskan kepercayaanya.Ya,terpulang pada kita.



85 comments:

Anisa Hang Tuah said...

harapnya,semoga paul tabah.

Fiqas said...

salam bisk,

aku hanya tahu superman..:)

Kepala Manchiss said...

glemer boleh tahan Paul ni. makan petai?

Lucifer said...

Aku suka Roswell.

Pyka Rahmat said...

kelima

cik ciput said...

dlu, masa zaman aku kecik2, aku penah tgk citer alien kaler pepel..dia mcm beruang2 sikit..aku menangis giler bila alien tu kena balik kat planet dia..aku rsa msa tu, sbgai kanak2 bumi, aku kehilangan seorg sahabat alien yg baik..

melle amir said...

aku kadang2 membenarkan diri aku untuk percaya makhluk asing itu tergolong dalam jin

faiz said...

aku xsuka sgt tgk citer2 alien ni..mengarut lebih..

RepublicAku said...

aik...baru tengok ke....aku suka part dia hisap gan tu ....joget bagai nak rak...keh3!

♦♦orked♦♦ said...

alien?? otak aku tak boleh terima..
tp still layan cerita2 manusia yg punya super power..

*garu2 kepala*

Cikgu Jaja™ said...

imaginasi yang lebih-lebihan menjangkau akal manusia kdg2 merumitkan, kdg2 tergelincir memahami yg mana haq dan yg mana batil, justeru aqidah yg lurus terusik..

anyhOw..apa pun jua bentuk paparan kenalah berhati2..

me, once addicted to roswell.. hihi

A.s.t.i.n.a said...

saya tak kenal paul... et itu name paul..?
watak imbasan masalalu sy ialah oshin, ksatria baja hitam, mario attack



dan juga Joe Jambul...

percayalah...

Al said...

rsenya ak da tgk citer ni, tp bile ye..

p/s;smp skrang lagu drama roswell msh terngiang dlm kepalaku..hehe

blog-tips-kurus said...

aku suka Roswell. lagu temanya sangat cocok dgn siri itu. Paul tu hensem tak?

* sila bagi alamat penuh & emel yg tepat. anda mungkin shortlisted!
:-)

Raihana Izzati said...

<--sudah 6bulan tak tengok tv=.=

hanjila said...

jrg tngok cerita alien
slalunya cerita jenis begini mmg bnyk agenda trsembunyi. ya, terpulang pada kta bgmana mahu menilainya...

Mutiara Bernilai said...

Roswell, itu pilihan aku..

oh, kadang mutiara juga selalu memikir, entah-entah memang wujud makhluk asing di angkasaraya sana, atau,,mungkin mereka pula sedang memandang kita sebagai makhluk asing.,.

ahaaa~

jum buat research jum! :)

H.J said...

saya tak suka superman..haha

Johan 'Champ' Radzi said...

Ah ET, kau juga tonton bisk?

Kenangan silam gittuww.

cik pha said...

aku bgga mesia dengan adanya cicakman hehe

intan.maisarah said...

Mai tak pernah nonton Paul... ~~

ORLANDO AHMAD said...

owh hebat nyer Tuhan, masih banyak rahsia yang manusia tak tau...

EZAN IDMA said...

makhluk ni comel walo tak penah jumpa

Miscellaneous Smiles said...

ya semua nya terpulang kpd kita~

delarocha said...

belum berkesempatan menonton filem ini. nanti nanti lah cari DVD kat pasar malam :-)

a.samad jaafar said...

aku menanti jawapan yg pasti.. apa2 pun akan aku cari Paul di youtube.. ada ke??

Wadi AR said...

aku tak paham =,='

chemay said...

benda yang berada diluar kotak akal.
tak seharusnya diterima mentah2
:)

~SaL IjOu~ said...

Tiada salah menyelongkar dunia imaginasi..cuma jgn terus hanyut di dalamnya~

antologi telanjang said...

simon pegg, lakonannya sentiasa berkesan.

Bidadari Syurga said...

best ya? nak tengoklah. best ke? huuuuuuu

white rose said...

kurus la...
naseb baik kau tak mcm tu ghost...

kalo tak tumbang kalau aku tolak...
hahaha...

specsy said...

beli tiket nak tengok cerita ni sebab dah macam takde movie nak tengok. tapi bila dah tengok, tak menyesal langsung.

mmg best. :)

Mehmed - said...

bayangan tahap sketsa,hidup.mesti hebat. Ahaks!

ghost writer said...

Anisa Hang Tuah |dia hidup lagi nis.

Fiqas |dia suka tolong orang.

Kepala Manchiss |jangan kan petai,sambal macang pun belasah beb.

Lucifer |citer tuh macam real kan...

Pyka Rahmat |kelima.

cik ciput |haha.tau kalau masa kecik aku ada patung getah ET aku simpan.

melle amir |jangan percaya macam tuh.

faiz |mesti lah mengarut beb kalau tak percaya.hihi

RepublicAku |haha..giler ko,macam betul jer style dia hisap gan...

♦♦orked♦♦ |alien yg bagi kuasa tuh.haha

.sweet-ants. said...

kurusnye PAUL.

ghost writer said...

Cikgu Jaja™ |mekasih bagi ingat.aku akan beringat sama.

A.s.t.i.n.a |depa tuh aliens ker aper..paul nih sejenis nama anjing yang diberi pada aliens..

Al |rasanya kau dah pernah tengok Al..

blog-tips-kurus |dia tak hensem tapi dia smart.kata skandal,smart itu lebih hensem.hihi

Raihana Izzati |tak giler pon sekalipun dah 6 tahun tak tengok.eh,paul untuk pawagam.hihi

hanjila |misteri,jangan biarkan hidup anda ditakutkan dengan misteri.

Mutiara Bernilai |dah tentu kita makhluk asing dari dowang.sebab kita tak sama dengan dowang.

H.J |mesti kau suka superwoman..haha

Johan 'Champ' Radzi |layan bro..sampai yang sequel last tengok.hihi

nawal addina said...

paul ?

tak penah dngar pon ?

-.-

ghost writer said...

cik pha |dia silap jadi tuh, cik pha..

intan.maisarah |takper,ia filem baru.banyak masa lagi.

ORLANDO AHMAD |ouh kesiannya manusia..masih banyak yang dia perlu cari-gali.

EZAN IDMA |ada stylo bila dia cakap..haha

Miscellaneous Smiles |kita agak2 lar..

delarocha |itu yang best tuh,aku pun suka beli kat sana.haha

a.samad jaafar |youtube cuma trailler.jawapan aper bro...?

Wadi AR |tak faham aku...haha

chemay |kita sediakan penapisnya...

~SaL IjOu~ |jangan berat sangat,nanti karam.

Nazryn Mishar said...

aku suke perenggan 1st .
sebab tak puitis sangat .
layaannn je . HAHA ~

ghost writer said...

antologi telanjang |macam citer green hornet..

Bidadari Syurga |uish..best sesangat lar kata orang dalam pawagam.

white rose |kurus bukan sebarang kurung..ade power beb..

specsy |great A lar,dibandingkan dengan 'sekali lagi' memang tak leh nak challenge lar 'sekali lagi'.

Mehmed - |tak hebat,hidup macam kena rembat oleh org lain.

.sweet-ants. |dia amalkan diet yang ideal.

ghost writer said...

nawal addina |Paul kat Vatican city pernah dengar tak?dia langsung tak sama dengan Paul yg ini.hihi

Nazryn Mishar |kat mana puitisnya bro..

Siti Nurhayati Dollah said...

Kadang-kadang kita percaya pada sesuatu yang samar. Sebab kita yang mahu percaya.

tehr said...

tak dapat nak bayangkan
apa aku akan cakap kalau betul2 aku jumpa mereka

James Alexander said...

fantasi menjana imaginasi lalu menimbulkan kreativiti lalu mencipta inovasi dan mampu meningkatkan produktiviti...


itu boss aku yg ajar.


btw, 4400 mmg layan.

nurniyusoff said...

dgr lagu E.T katy perry .. ^^

I-one said...

baru denger cerita paul..

nih,novel /atau sudah berbentuk film?

Para Jamaludin said...

sape suruh gatal sebut roswell weh. celah mana aku nk cari balik cte ni. dulu ada kt tv2

ïêmå å¢klê§ said...

janji paul selamat pulang ke planet asal die..

Ati Masrif said...

salam GW,

kak ati kecik dulu pernah
jatuh cinta dgn superman yg
dah meninggal dunia jatuh kuda tuh...hehe~

Inspirationalefeks said...

aku kenal paul the weller .. hee .. mungkin sukar untuk kita percaya dengan mitos tapi mitos itu menarik perhatian .. kenapa ya ?

Inspirationalefeks said...

aku kenal paul the weller .. hee .. mungkin sukar untuk kita percaya dengan mitos tapi mitos itu menarik perhatian .. kenapa ya ?

Niena Pengembara Ilahi said...

paul tu comel .. moga dia terus tabah :D

Encik MamaT said...

cite apa tu.. hehehe... ketinggalan zaman btol aku ni agaknya.. hehe...

zirconia said...

tak pernah suka cerita makhluk asing tapi paul nie berbeza..menyentuh hati.

Cik Anita said...

salam,

tak pernah minat untuk tahu tentang kisah-kisah begini, T_T

Khairul Antasha said...

suka superman..Hehe

JIJI YU said...

terkadang kita yang menjadi asing

bujal X said...

*mencari paul.kamu ada? pinjam?

monologtinism said...

oh
tidak mengetahui la kisah paul ini

akoo said...

huhu ko bminat ngn makhluk asing??

akoo pnah tgk cite roswell.yg ade makhluk2 asing tu.sbb kat situ mmg pnah ade ea..

SYARIFF HAIKAL said...

YA CERITA YG AK X PASTI KESAHIHANNYA..TP IANYA BUATKAN AK BEFIKIR ADA MAHKLUK SELAIN AK DAN ENGKAU.TP BAB FIZIKAL MRK AK KURANG PASTI..

PERCAYA PADA SUATU YG X DIJELASKAN KEPERCAYAANNYA?..X SLH TP HARUS BERJAGA2..)

Afikah Aziz said...

errr lom tgk cite ni..xtau sape paul eheh

ghost writer said...

Siti Nurhayati Dollah |kannn..terserah pada kita.

tehr |jangan cakap,guna bahasa isyarat.haha.

James Alexander |citer 4400 habis macam tuh saja.bos ko memang study psikologi aper.

nurniyusoff |"kiss me..ki-ki-kiss me..infect me with your love and
fill me with your poison"
I-one |

Para Jamaludin |cari kat kedai dvd.ouh online shop pun ader.

ïêmå å¢klê§ |jangan risau,selamat.

Ati Masrif |ouh kesian dia ye kak ati..

Inspirationalefeks |Paul Weller (born 25 May 1958), is an English singer-songwriter. Starting with the band The Jam (1976–1982)

kenapa?sebab ia di luar pemikiran kita yang biasa.

Niena Pengembara Ilahi |smart pulak tuh niena..

Rain said...

tak suka alien. kekurusan dia mcm perli aku haha..

Pena Marhaen said...

alien tu nampak comel..hehe

ghost writer said...

Encik MamaT |masih baru lagi kat pawagam nih bro..

zirconia |best bukan...ada masa terasa sebak dengan paul.

Cik Anita |its okay..cuma layanan di luar kotak.

Khairul Antasha |sebab dia pakai spender kat luar..kaler merah lak tuh..haha

JIJI YU |yes...kadang-kadang.

bujal X |haha..sudah tentu ada.download saja dari mediafire.

monologtinism |paul memang low profile beb..hihi

akoo |aku suka kalau aku dapat jumpa dowang..

SYARIFF HAIKAL |itulah point aku.maknanya masih simpan perasaan curiga.

Afikah Aziz |ouh paul nih bukan paul dalam malaysian idols ye..

ghost writer said...

Rain |nak tengok orang lebih kurus,gi lar africa.di sana ko akan rasa betapa kurus itu suatu lifestyle.

Pena Marhaen |tapi dia makan burung hidup2.haha

ukhti syikin said...

belum berkesempatan tengok... kesibukkan bangat ler sangat surirumah ni hehe.. jap2 donlod ekk.. thanx incik guss

dayu_myself said...

paul,
x pernah tengok pun bro crte dia??
best x??
ni yang nak g donload ni..haha

diana said...

filem ke???

pemuzik jalanan said...

Aku suka layan kartun je. Shrek macam alien tak? Haha :D

aleen aiden said...

aku tengok citer paul separuh jalan smalam.ade yg mengganggu emosi aku.akan dsambung hari nih.mau teman nonton skali?kah3

Qaseh dalia adelia said...

tak pernah tengok pun citer ni .. bro gtau baru tahu kewujudan paul hahahaks .. (ketinggalan jamang T_T )

Pyka Rahmat said...

eh semalam kelimaz tu pastu ingat nak comment lagi patu tiba tiba ayah nak pakai laptop. hm

paul handsome. aku taksuka superman.

Pyka Rahmat said...

tapi ucie ialah superman aku. kbai

iKhRam said...

mana yang baik, jadikan tauladan
mana yang tak baik jadikan sempadan..

terlalu byk berfikir, tidak menyelesaikan apa-apa..
adakala baik terima dan amalkan..

jadi..
ambik mana yang baik je k?

Amalina said...

aku gely tgk paul, mcm cicak.

Prince Halilintar said...

prince rase macam pernah tgk la alien ni..klakar jgk kartun ni kan..

ghost writer said...

ukhti syikin |sesekali berhenti dari sibuk dan melayan citer nih...hihi

dayu_myself |kalau tak best,aku akan kutuk filem nih.,

diana |yes kak diana.

pemuzik jalanan |alien animasi shrek tuh..

aleen aiden |mau sangat.bagi alamat rumah sekarang..haha

Qaseh dalia adelia |citer nih dah release dah pun kat pawagam.

Pyka Rahmat |mesti dia ada power kan...dia leh kuarkan laser dari mata dia.hihi

iKhRam |ouh sudah tentu.tapi yang tak baik kalau diolah jadi baik ok gak.

Amalina |haha...mungkin dia spesisi cicak kat planet dia.

Prince Halilintar |kelakar bukan...hihi

Cikli said...

paul mengingatkan aku pada paul sotong kurita dan paul gascoigne si baran sebelum rooney

Liyana Zahim said...

Paul si sotong kurita telah mninggal dunia.. Kesian die..

Gimi said...

apa yang berakhir pasti ada permulaannya...

otak akan berkarrat jika tidak digunakan...

AkuMuzikFilem said...

baru tengok minggu lepas. hehe. mamat 2 orang tu tak sah tak berlakon sekali

ghost writer said...

Cikli |lepas nih sapa guna nama Paul,siap sedia untuk malang.haha

Liyana Zahim |lama mana hayat dowang..hihi

Gimi |kalau karat emas,mesti kaya den..haha

AkuMuzikFilem |betul..the hot fuzz lagi macam shial...haha.ouh itu citer zombie pun dowang gak.haha