terikat pada batu dalam ruang yang kelam





Mak aku bilang hari tiga..Malas mau bagitau bapa aku bilang hari apa.Semalam aku bagitau Luc,aku sudah terlangkau satu hari.Mungkin aku tidak seperti Bukan Hana Tajima yang semakin sleepless.Aneh,sejak akhir-akhir ini aku baru tersadar kalau hari ini sering dijadikan wordless wednesday.Kurang kata-kata tapi bergema satu lembah,satu dunia dengan suara.Pecah!.


Di sisi dunia yang lain,ada suara yang tersekat dengan tanpa sengaja.Bukan kerna mereka tidak mau bersuara,tapi kondisi mereka memaksa.Buntu.Keliru dengan permainan dunia yang mencengkam kehidupan dan jiwa yang hidup.Sekali lagi aneh kalau-kalau aku sudah tertidur dalam buaian halimunan.Telinga yang tersumbat dengan nyanyian malang dan mata yang tertutup dengan visual kelam.Ada suara yang bertingkah,melolong,tenggelam dan hilang kemudiannya.Capek dan mati!.


Di sini,sisi dunia yang sirna,mereka lebih suka membatu.Jadi batu.Kesian.



85 comments:

eszol raar said...

kahkahkahkah



kesian~

Kaseh Chempaka said...

wOrdless wednesday.Pada aku hanya orang kurang cerdik membuat semua ini.hihi.


oh,di satu sudut dunia lain,masih ada manusia yang tidak membatu,tetapi melaku.Tiada kata-kata yang terkeluar cuma biasan-biasan darah yang mengaburi.


Aku tidak mahu berada di dunia kurang cerdik wordless wednesday,pamit!! mahu berlari ke arah yang lebih mengerti dan bijak.Supaya aku tidak terus menjadi manusia bodoh dan hodoh..

Mahu berjalan bersama aku ?

bujal X said...

esok kat blog saya ada entri talking thursday.bias kepada wordless wednesday~yay!

intan.maisarah said...

seyum baca komen bujal

nurAMALLINA said...

Haaha aku tak tahu apa fungsi wordless tu. Haha

Miscellaneous Smiles said...

aku lmbat =.="

Dinar said...

mungkin sebahagian kita berfikir menjadi batu/membatu lebih terselamat dan 'terpelihara' tetapi mungkin kita lupa batu pun boleh berkecai menjadi dedebu halus lenyap bersama awan mendung...speechless thursday...

Raihana Izzati said...

ah bujal suka komen lawak2. tak tahan betol.

iye.1 word that i hate is cliche.

tak pernah up entry tentang adinda evans, 24:7, gula-gula, gambit saifullah, WW or whatever sebab semua tu cliche.



Bisk, baik-baik sahaja ok :)

Miscellaneous Smiles said...

mehh mehh nk bukakan iktan..hehehhehee

chemay said...

senyum.
:)

Gayahspears said...

okay.. nak bgtau kat blog saya pon ade wordless wednesday, sila terjah..hahaha

Gayahspears said...

ah!!!12??? im so late!!! kenapa pelangi lambat bertindak nih!! owh..bintang, kirimkan aku 'word magic' agar aku tdo lena.. **titibe~ahaks

faiz said...

wordless wednesday mmeberi makna yg byk..depend on people to judge that picture..mungkin org yg terlalu bijak saje yg mengatakan wordless tu bodoh..

dreary dreamx said...

amiey terikut jugak . agak seronok . just main2 haha

btw dunia sekarang ini memang perlukan orang bersuara tapi suara kita dimatikan oleh mereka yg pandai memanipulasi . Benci !

KHRLHSYM said...

aku biasa terlangkau satu hari kerana aku buta hari =.="

delarocha said...

setiap hari ada cerita, kadang kala biar sahaja gambar yg berbicara.

s.u.h.a said...

aku prefer menjadi batu sekarang.

maCy said...

jadi batu. kesian.

Anonymous said...

jadi batu karena keadaan yang memaksa. Mereka bersuarapun tak ada yg mendengar.kesian

~SaL IjOu~ said...

juga punya masalah lupa hari..kdg2~

isti said...

jadi batu karena keadaan yang memaksa. Mereka bersuarapun tak ada yg mendengar.kesian

Ati Masrif said...

selalunya org singapura
yang panggil hari 3 tuh...

mak org sana kah..

kak ati asal sana juga :)

JARI YANG TERBARAI said...

gua suka dengan permainan dunia... sebab bleh buat gua leka dengan segala godaan dari memikirkan segala yang busuk busuk

Kepala Manchiss said...

batu belah batu bertangkup...batu pun boleh hidup. asal tahu mana nak cekup jadi batu loncatan.

catherine- said...

diam itu lebih bersuara mungkin.

=="

EL MARIACHI said...

ooooowwwwhhhh...macam tu ke?

PK said...

hari in wednesday kah? gua terlambat satu hari..

tapi gua tak dapat tangkap lah ini cerita beb..lotih agaknya.

CassiaSiamea said...

ya..
keadaan memaksa
membeku
membatu
rigid
keras..

JIJI YU said...

haha aku suke je bace komen yg cakap orang kurang cerdik je buat wordless wednesday...

Republic Aku said...

hari ini aku tak tahu apa dadah aku sudah ambik ...3x up date!...keh3!

nurHeart said...

why with "wordless wednesday"? sesekali tjumpa entry ttg itu, serious saya x nmpak apa yg x kena, saya respect & admire dgn kreativiti sesetengah org meluahkan rasanya, or maybe let the pic "speaks" for itself?

it's like a photo is a secret about a secret, the more it tells u the less u know..

sudah mula berbicara ttg hari ye.. bangkit & tempuhi hari2 dgn penuh kemanisan, smoga duka segera blalu.

Cikli said...

ini komen gua yang wordless

emieysandra said...

update sudah..haha~

Cik Bidadari said...

dah elok2 jadi manusia... eeeeeeeeeee

Amalina said...

hakikatnya suara paling kuat bergema adalah di saat betul-betul tidak bersuara.

EZAN IDMA said...

tp kadang2 gambr itu dpt menyampaikan maksud tanpa perlu berkata2 :)

Dark Half said...

aku semakin membatu, otak mula beku. damn!

sering ternanti-nanti words of wisdom dari kau, bisk. walau ada kalanya krg faham, tapi cukup utk membuat akal berputar

John Terro said...

wow .... menusuk :(

James Alexander said...

ada yg biasa,
ada yg membatu...

ada takrifan dan definisi mereka bagi menyokong segala tingkah laku...

biarkan saja...

Kisah Hati said...

aku terpaku dalam dunia sendiri... biarkan semua bicara...

Sofyan said...

janga biarkan wordless wednesday selalu menghantuimu,,,hehehe

aleen aiden said...

kebanyakan blog tajuk en3 hari ni,wordless wednesday.aku speechless.keh3

Siti Nurhayati Dollah said...

Aku memang sering wordless kebelakangan ini, bukan hanya pada Wednesday. I am wordless on Sunday until Saturday :)

cik azeya said...

tak reti buat wordless tu. haha. -.-

Mehmed - said...

kadang aku berkeras mahu mengeras.tapi keras belum tentu batu.mungkin hati? Ahaks!

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

:) wahh...kamu juga seperti capek menulis kali ini...

ctpayong said...

lebih bijak diam dari meradang
sebab diam kadang-kadang
lebih tajam macam pedang.

dill said...

kadang2 perlu diam. masa utk bersendiri.

kan?

tapi bukan selalu. just like sylvia plath's writing ' A room for one's own'

dill.

Amanina Sofea said...

tidak dpt digambarkn dgn kata2..
esok msih ada :)

Gaphe said...

wow, saya nggak bisa membayangkan maksudnya wordless wednesday tuh seperti apa.. hari rabu tanpa kata?.. sepi sekali pastinya.

ada kalanya tak berkata-kata jauh lebih baik dibandingkan berkata tapi menyakiti

p[A]n[A]d[O]L said...

tidak membatu,
cuma membeku.. ^^

hanaahmad said...

aku pun tidak menyedarinya Phan. terima kasih backlink dua kali! sayang ya!

HEROICzero said...

punya la gua klik kat hana tajima without realise d word Bukan !


hahaha.

adanaberkat said...

ooo bisa kapan ,diam kepala iman

ghost writer said...

eszol raar |kahkahkah..(apsal aku ikut gelak lak?)

Kaseh Chempaka |woah!pernyataan harus selari dengan niat KC..

bujal X |penuhkan dengan sembang-sembang kencang!

intan.maisarah |aku pun senyum Mai..

nurAMALLINA |jangan berkata-kata..or kurangkannya.

Miscellaneous Smiles |nasib baik nak bukakan ikatan..haha

chemay |yalah senyum gak.. :)

Gayahspears |selamat beradu dengan tenang.wish ur dream come true..(mcm satndard jer bunyik)

faiz |mungkin ada yang perlu fahami betul-betul apa yang ditulis..hihi

dreary dreamx |yang pasti jangan benci aku ok..haha

ghost writer said...

KHRLHSYM |kita hampir sama karl..

delarocha |yes i know..

Dinar |batu yang diteteskan air pun leh lekuk..makan masa.takkan nak biar begitu lama..

Raihana Izzati |zack,aku tau kau punya rentak tersendiri..ya aku baik2 macam kau jugak.

s.u.h.a |okay,sila jangan bergerak.

maCy |kesian ada makna tuh..hihi

~SaL IjOu~ |kalau selalu sangat,sila jumpa doc ok.haha

isti |barangkali perlu usaha yang melangkaui batasan..

Ati Masrif |ouh tidak..mak saya orang sini saja..mak saya tidak boleh jadi org temasik.

JARI YANG TERBARAI |tuh pun salah satu permainan dunia bro..

ghost writer said...

Kepala Manchiss |dipermudahkan urusan selepas itu..bijak adaptasi batu loncatan bijak lah kehidupan.

catherine- |suara dalaman...

EL MARIACHI |eh..mungkin ada cara2nya kot.

PK |ko gi tidur dulu ok..hihi

CassiaSiamea |kita pulak yg terpaksa...

JIJI YU |suka takper,jangan sentap..biarkan jer.hihi

Republic Aku |ko 'sawan typist' aper bro..haha

nurHeart |takde saper yang kata salah dengan itu..cuma ada part yg kita tidak faham dgn apa yg dimaksudkan dgn entry nih.ya semoga semuanya ok.

Cikli |perasan juga pasal tuh..hihi

emieysandra |setelah selalu rumit..haha

ghost writer said...

Cik Bidadari |pandang kiri,pandang kanan,pandang atas...hurmm.rasanya lah.

Amalina |aku tercari-cari suara itu...

EZAN IDMA |diketahui dengan jelas akan motifnya begitu..

Dark Half |perantara aku belum merasuk..haha.

John Terro |cabut selajunya JT...nanti pedih.

James Alexander |sudah tentu kalau awal tersedia alasan utk itu.

Kisah Hati |take ur time KH..

Sofyan |ada perkara lain yg lebih menghantui aku..

aleen aiden |ko pun dah hilang kata-kata..

Siti Nurhayati Dollah |ada masa yang perlu berbagi...hihi

ghost writer said...

cik azeya |lorrr..paling sempoi cik azeya.

Mehmed - |lebutkan sedkit saja utk lebih nyaman..

Nazsabrina Iman Zulfikar |really?nampaknya aku perlu tidur semula..

ctpayong |kalau begitu bersuara lar ketika hati tenang..

dill |dengar lagu beethovens dalam room.sorang.

Amanina Sofea |aku harap aku tak lupa kalau besok itu khamis..hihi

Gaphe |terserah pada niat bukan...

p[A]n[A]d[O]L |mari sini aku cairkan Pan..

hanaahmad |ouch..well,sekarang kena ready utk itu. :)

HEROICzero |ko pakai tak spek masa tuh bro..hihi

adanaberkat |nah terus pada iman..susup masuknya sob.

cik ciput said...

apa bnda wordless wednesday ni ghost?

vampire's lovex said...

diam bila perlu,bercakap bila perlu juga...

k komen tak masuk dengan entry huehuehue

blog-tips-kurus said...

manusia begitu mudah menjadi HAKIM yang tak bertauliah, kesian..
esok hari 5, yeaaaahhhhh!!!!! :-)

John Terro said...

sudah aku cabut ... heheh :)

Pembunuh Tanpa Bayang said...

membatu tanpa perlu melakukan apa-apa...

Fyqa said...

muahahaha ok i get it ;)

diana said...

entry rabu dibaca khamis..
tak pe kan bisk??
hehehe

ghostwriter said...

owh, hamba lambat...tp lebey 3 kali hamba baca entry ni. berat. huhu....=p

hanaahmad said...

ready untuk apaan sih? > blur. haha

ghost writer said...

cik ciput |ia adalah bentuk sarapan yang diambil ketika pukul 10:30 pagi.

vampire's lovex |tapi masuk dalam ruang komentar..hihi

blog-tips-kurus |tetap HAKIM kan...huh

John Terro |bagus JT..haha

Pembunuh Tanpa Bayang |jadi kaku.

Fyqa |u got it.

diana |takper..kan saya selalu macam tuh.asyik telat.

ghostwriter |nanti nak check balik beratnya k...sian kau.

hanaahmad |ready untuk satu fasa yang lain..haha

HonEyBuNNy said...

jadi macam batu..keras...huwawwawa

Fyzal said...

Batu sayang kau tak boleh berkata

Semuanya kau lihat

Walau kau tak bermata

Terhiburlah dunia engkau dicipta

Hingga akhir dunia.

Engkau kekal jua.... - BATU, Sweet Charity.

senyap tetapi memahami dan mengerti - bukankah hebat begitu?

wordless wednesday - tiada komen - orang boleh buat apa mereka mahu dengan blog sendiri asalkan tidak bersifat offensive.

PrmpnDkwtMrh said...

aku selalu garu-garu kepala bila baca post kamu, ghost.

ummmm....

paradokshati said...

sudah lama tak berblog.

sungguh tertinggal jauh :)

FaizalSulaiman said...

aku baca di hari khamis.hahaha

Raden said...

hana tajima sleepless ke?

ENCIK TIKUS said...

aku buat wordless thursday.. hensem dan macho tak aku ? kikiki

syafiqakarim said...

ya. kesian.
kahkah

tehr said...

kadang2 diam je
bukan tak mahu berkata
tetapi tak dibenarkan bersuara

dunia kita kadang2 tak adil

broken_nigina said...

esok hari jumaat.

Cik Anita said...

aku baca.
aku kerut dahi.
apa ni ghosttt~ kesian aku lambat memahami! T_T

Silent said...

keluar melihat dunia...jalan-jalan

Qaseh dalia adelia said...

hehe qaseh buat wordless wednesday .. kdg2 gambar tu punya berjuta kenangan .. terkdang punya maksud yg tersirat .. :)

SYARIFF HAIKAL said...

YE..ABG BESAR SUDAH DTG..HEHE.TULA BRO..BAGI AK PERSATUAN TU PT WUJUD..TP BIARLAH YG BERLANDASKAN KEBENARAN..REKRUT LA ORG2 YG BERFIKIRAN JAUH YG X HANYA MAHU MELAWAN DGN PISAU DAN PEDANG.

Liyana Zahim said...

A picture xplains more than words do.. It depends on how ppl perceive.. Aku baru skali lyn worldless tu.. Bes gak.. Hahaha~

Lucifer said...

aku baru perasan nama aku. ._.