sekeping kad,1000 kebencian dan joshua.



Sore ahad yang lagi-lagi suram.Seolah sayap malaikat telah ditebarkan menutup seluruh pandangan di daerah ini.Manusianya juga kelihatan kesedihan.Kontras warna alam yang sengaja dilakarkan oleh Tuhan.


Sekeping kad terjatuh dari celahan buku journal aku yang kutulis 3 tahun yang sudah.Kuambil dan kubaca tulisannya yang semakin pudar warna dakwatnya.Tapi masih jelas aku baca.Ada gambar bakul rotan yang dipenuhi dengan tulip putih.Serasanya aku belum pernah membacanya...


"Josh,kamu perlu tahu kalau saat ini aku sangat membenci kamu...Aku benci sangat sama kamu.Aku benci kerna kamu tidak pernah membenci aku...!"


Tidak kulanjutkan pembacaan kerna aku tahu akan ada seribu kebencian di dalamnya.Maka aku juga membenci akan hal itu.Kuselitkan kembali kad kebencian itu pada buku journalku,dan aku mulai tersenyum.


Tapi aku berharap agar Joshua membacanya,kerna aku bukan Josh kamu.Siapa Joshua?



77 comments:

ukhti syikin said...

aku mau jadik si penulis itu :D

gedek! said...

Joshua Tree / U2?

Cik Bidadari said...

jirim kau tetap sama... cumanya kali ini aku rasa kamu telah semakin lengkap 'berpakaian'... senyuman itu ternyata buat hati kamu tertawan pada sesuatu yang tak pernah pergi jauh walaupun kapal yang kamu kemudikan nun di sana...

aku mahu tanya...? saat joshua pergi meninggalkan pemilik kad itu adakah dia yakin yang dia akan kembali menjadi joshua yang lalu... atau joshua yang baru...?

kamu tetap kamu... 'mati' atau 'hidup' itu yang merubahkan titik noktah itu... berganjak atau tidak hanya kamu yg bisa kendalikannya dengan bijak...

senyuman mu itu manis saat jiwa pemiliknya tersentuh di dalam hati... kenangan yeakkk? wewittttttttt

Cikli said...

benci kerana rindu

Fyqa said...

cool lah. ;)

Hansyirah Takezur said...

Janganlah mmbenci seseorang kerana kita akan menyayanginya..

err... tu ke message dia?
=.=''

tapi part ending tu tak paham lorr.. huhu

republik n9 said...

hmm dari benci itu timbul cinta

AkuMuzikFilem said...

sispa joshua dalam cerita ini? sore ahad kau buat apa ophan selalunya?

CassiaSiamea said...

kebencian diri sendiri
pendorong perubahan untuk lebih baik..

moga yang dibenci joshua takkan kembali

Qaseh dalia adelia said...

joshua cinta lama ke .. hihi ...
benci dalam sayang ..

deAnza-wAnda said...

joshua.... mungkin insan misteri... =)

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

:) aku pun hanya mampu tersenyum membaca ini.

JIJI YU said...

muehehe..ni kisah cinta yang rumit..

intan.maisarah said...

benci kerana ada sayang

Encik Psychopath said...

Joshua McEachran? Player muda Chelsea maybe.

Pijahh' de-Arr said...

ghost baca kad joshua eaa..~~

noraliza said...

dalam benci ada sayangnya..

EL MARIACHI said...

Joshua died already kamu hantu Joshua...hehhehe...

pemuzik jalanan said...

Siapaa??

Hantu belaan kau mungkin.
Okay takut. Bye.

DuniakuAbstrak said...

benci tapi sayang, benci tapi rindu

Miss Dill said...

joshua tu name anak murid saye :)

Miss Dill^^

zacky ~786~ said...

david teo ??! hahaha

Liyana Zahim said...

Ade smbungan ke antu?

hamitaf said...

x3 baca.tak faham ghost.siapa joshua.siapa josh.siapa 'aku'?huuhuhu

Fiq Vertigo said...

bacaan


yang mengungkit



kebencian



memang



tak menyenangkan.




boleh aku raih perhatian kamu dengan mengomen begini?




hai.

Amalina said...

memang menyakitkan hati bila orang yang kau harap dia benci kau tapi dia tetap baik dengan kau walaupun kau buat taik. kau merujuk kepada aku.

gabanMorka said...

joshua tu your big filthy past

ama said...

hai josh hai joshua. kehkeh

Raihana Izzati said...

:)

Kalau godek2 balik our past, rasa lawak kan?

Nampak perbezaan kita dulu dan sekarang.

ni dah tak tahu orang ke berapa bertanya, siapa Joshua?

LOL.

Republic Aku --bikin kacau said...

ketandusan lagi aku....

nurHeart said...

penulisnya, kamu kenal?

kalau lh saya boleh mjd spt penulis itu - meluah sgala kebenciannya, however i am vice versa, dipendam sgala krn takut ada yg tguris, konon.. *sigh*

KHRLHSYM said...

skandal. kehkehkeh

dayya dayyanna said...

Joshua ialah seorang kenangan yang sudah mati. Kerana josh bukan lagi joshua. Mesti josh dah berubah hati. betul tak? :P haha.


suka je main teka-teka. ngee.

zaty luvlianncezzz said...

hushhh.siapakah joshua...jeng3

Mari menghayati di cni
korang buat belog utk apa?

zaty luvlianncezzz said...

hushhh.siapakah joshua...jeng3

Mari menghayati di cni
korang buat belog utk apa?

cik ciput said...

err kad tu sampai kat org yg salah ke ghost?

Benjy said...

Sebanarnya joshua itu adalah kamu Ghost Writer, tetapi selepas kamu di benci oleh ***** kamupun merajuk lalu menukar namamu kepada Ghost Writer. Walauapa pun nama kamu namun aku b3njy masih dapat mengecam tulisanmu walaupun konon2nya kamu benci tetapi di dalam hati kamu suka Ghost Writer.

p/s: Bila kamu mau pass buku yang kamu tulis tu Ghost kepada ku ? ... mana tahu ia boleh dijadikan bahan cerita paling epik tahun 2011 membenamkan filem Hikayat Merong Mahawangsa itu ... adakah kamu suda bersedia Ghost ? ...

p/s: Ghost b3njy cadangkan kamu join contest Digi-Blogger Of The Year kerana kamu ada potensi ku rasa ... joinlah ghost jangan malu2. b3njy akan menjadi orang pertama mengundi mu ...

Kay Masingan said...

dapat ke selami sarat benci itu..terlalu dalam dan sempit..kerana sudah bersalut dendam kiranya.

Faezah Hannah Al Baj said...

haha..benci itu terkadang indah. sbb benci itu bknlah benci yg dtgnya dr hasad, cuma perasaan yg diikut ikutkan.. tapi aku pelik, ekspresi yg negative mengapa kelihatan tipikal dengan penyampaian maksud yg sebaliknya..

blog-tips-kurus said...

Encik Casey kan dah nyanyi dulu; Jangan Ada Benci...

tehr said...

gayanya seperti lagu 'benci tapi rindu' ni, ghost?

Insan Marhaen said...

IM: garu kepala yang tak gatal!

asip محمد said...

gua syak.. joshua tu bakul rotan ada tulip tu lah.. ye dak? kah3

Bella Bell said...

joshua??macam pernah dengar nama tu..tp di mana ya..hehe

^__^v

ghost writer said...

1 ukhti syikin |dia sudah 'mati'...

2 gedek! |ouh mesti peminat U2..hihi

3 Cik Bidadari |dan aku tengelam dengan kata-kata kamu cik angel seperti kau sudah melarutkan diri aku kembali ke dalam diri joshua...dan ini Joshua yg baru.

4 Fyqa |coolest!hihi

5 Hansyirah Takezur |sebahagian makna mesej tuh,yes!

6 republik n9 |yup,dia mahu mengatakan:'kerna aku tidak membencimu agar kau terus mencintai aku...'

7 AkuMuzikFilem |joshua itu adalah aku...dan ophan buat keje lelaki kalau hari ahad.hihi

8 CassiaSiamea |joshua tidak membenci,dia cuma membiarkan begitu.kerna itu lebih baik.

9 Qaseh dalia adelia |aku tidak bercinta dengan Joshua...hihi

10 deAnza-wAnda |misteri dalam dunianya....

ghost writer said...

1 Nazsabrina Iman Zulfikar |aku mmg tidak membuatkan kamu menangis Sabrina.

2 JIJI YU |kelihatan rumit tapi masih boleh dijalani.

3 intan.maisarah |untuk si penulis kad itu selayaknya dia ada...

4 Encik Psychopath |gua bukan peminat chelsea,tapi kalau Joshua King,pemain muda Man United aku kenal...hihi

5 Pijahh' de-Arr |dia izinkan melalui telepati...hihi

6 noraliza |sudah dijelaskan kalau mau membenci simpan sedikit rasa sayang...kan..

7 EL MARIACHI |yup,aku lah hantu joshua...hihi

8 pemuzik jalanan |tak baik bela hantu...siapa joshua?joshua itu sebahagiaan jiwa aku.

9 DuniakuAbstrak |dia benci untuk sayang,dia benci untuk terus merindu...

10 Miss Dill |mungkin aku juga anak murid kamu Dill..hihi

ghost writer said...

1 zacky ~786~ |ko buat aku gelak baca nama dia...haha!

2Liyana Zahim |sudah berapa banyak tentang joshua kamu baca Yana...?maka sudah tentu ada sequelnya..

3 hamitaf |jangan konpius sangat..ke 3-3 nya adalah orang yg sama...

4 Fiq Vertigo |ya boleh saja Fiq...maka kau akan lihat aku mudah tertarik...

5 Amalina |really..maka kesan begitu lebih kau rasainya...

6 gabanMorka |thats right my prenz...

7 ama |hye Ama hye the banzai..

8 Raihana Izzati |joshua itu sebahagian dari jiwaku...

9 Republic Aku --bikin kacau |haha..aduh.jangan sampai terlalu kering..

10 nurHeart | sudah tentu Nur...jangan risau luahkan saja...

Nveil said...

aku rasa surat tu tak jadi vintage mesti agfa ni. retro bai retro!!

ghost writer said...

1 KHRLHSYM |wah...gua bukan gay mau skandal sama lelaki Karl..hahaha!

2 dayya dayyanna |joshua memang betul adalah kenangan yang sudah mati..josh dan joshua tetap sama.

3 zaty luvlianncezzz |siapa joshua...?pernah dengar joshua adonin..dia lah.haha

4 cik ciput |mana ada salah...betul lar ia patut sampai pada aku..

5 Benjy |yes joshua itulah ghost writer...tajam pemikiran kamu Benjy...

p/s:aku belum bersedia..banyak yg perlu diteliti.

p/s:nop.aku rasa tak perlu.hihi

6 Kay Masingan |benci itu masih boleh diperbaiki dengan mengikis karat dendam itu sedikit demi sedikit..

7 Faezah Hannah Al Baj |kerna ia sememangnya tipikal...

8 blog-tips-kurus |aku nyanyikan semula.hihi

9 tehr |ya lebih kurang berlagu begitu..haha

10 Insan Marhaen |jangan garu abang IM..nanti makin keliru.hihi

ghost writer said...

1 asip محمد |bijak-bijak...mari kita makan tulip dulu..haha

2 Bella Bell |tiba-tiba timbul di permukaan atas kepala tanda soal...di mana ya?hihi

3 Nveil |haha..memang retro giler..cilakak pen murah..

Inspirationalefeks said...

sekeping kad untuk diri sendiri ? self-encouragement ... mungkin juga kan .. sbb aku pun pernah ternampak note kwn aku untuk dirinya sendiri berbunyi begini "kau jangan lahap sangat, save sikit" hahhaa hehe

shatooman said...

kenangan masa lalu.. walaupon joshua tu dah berubah, masa silam xkan berubah.. apakah empunya kad tu masih menyimpan sisa kebenciannya sampai skrg??hmmm...atau pon kebencian tu hanya sekadar kenangan tercoret~

ghost writer said...

Inspirationalefeks |haha..uitt geng,sampai macam tuh sekali ek nak tulis untuk diri sendiri.terdesak aper?haha

shatooman |yang empunya kad itu tidak menyimpan rasa benci malah pemberi kad juga sudah tiada benci kerna telah membawanya hingga ke dunia yang lain...

yup,masa silam tidak berubah sekalipun joshua sudah berubah.

Ries Lee said...

joshua tu ubermench.

messy_mess said...

buku pnjam dr liby then ade kad lam tuh ke ~ hahaha

Gaphe said...

joshua mungkin adalah seseorang di masa lalu yang pernah menyakitinya..

ah kamu bisk, selalu bisa buat orang penasaran..

nub said...

hantu masa silam..?

Rain said...

siapa kita masa lalu tidak penting, apa yang penting siapa kita sekarang - penceramah seminar usahawan .


mengapa dia membenci kamu? barangkali hatinya penuh rasa cinta yg mgkin sukar utk hilang..

writerblock107 said...

joshua itula josh.ha3

Sang Cerpenis bercerita said...

sekeping kad itu apa ya?

diana said...

kalau banyak duit dan kaya raya,
hari ahad tak kan suram lagi..
heeeeee...:p

mudah benci pada sesuatu yang sepatutnya tidak dibenci..
tak patut betul..!

Amoi said...

edisi bercakap dengan diri sendiri tak berapa nak gemar.

aleen aiden said...

joshua dgn josh itu kembar?slalu kembar name nak dekat2.muahaha,hantu betei komen cenggini....

Gimi said...

semoga hari esok lebih baik dari semalam

pembaris said...

Joshua akan patah hati..??

ghost writer said...

1 Ries Lee |bisa jadi sapa saja.. :)

2 messy_mess |mungkin lho perlu tahu apa itu my journal..hihi

3 Gaphe |bener,joshua datang dari masa lampau..jangan penasaran deh..haha

4 nub |begitulah yang diceritakan...hihi

5 Rain |bukan sudah jelas kalau dalam benci itu tertanam rasa cinta yang mendalam..

6 writerblock107 |josh itu joshua...haha

7 Sang Cerpenis bercerita |ia kartu mba...

8 diana |mungkin saya tak sedar yg saya miskin orangnya..huhu.ya kebencian itu sering mendatangi kita kala merasa kecewa.

9 Amoi |jangan bercakap dengan diri sendiri,bercakap lah dengan pokok.hihi

10 aleen aiden |mereka orang yg sama deh...mana ada kembarnya.

ghost writer said...

Gimi | ya itu yg selalu diharapkan...

pembaris | tidak...dia cuma terlewat untuk mengetahuinya.

FreESiA said...

siapa joshua?
tiada guna mengenang kisah lalu andai ianya perkara yang tidak menyenangkan...lebih baik buka buku baru dan simpan ia kemas-kemas di dalam buku lama...

Azlan Hasan said...

mungkin josh itu nickname utk joshua..hehe

Regards,
-Strider-

hantu said...

joshua itu mungkin aku.huhuhu

ukhti syikin said...

wah.. aku mau jadik org mati :D

vampire's lovex said...

bagi aku kad tu.

ku nak buang ke laut.

boleh?

aku tak suka perkataan benci dan perkataan yg negative.

kbai

toyolkiut said...

uiks..
misteri sungguh..
akhirnya dlm bkerut2 dahi tu, tersenyum juga akhirnya..
geram sungguh dngn penulis entry ni..
suka benar ia putar belit..

e. indah said...

Joshua nama teddy bear saya ... ; )

Pena Marhaen said...

joshua nama bekas rakan sekelas aku..hehe

catherine- said...

joshua itu lelaki bukan?
siapa2 pun boleh jadi joshua...
mungkin kamu juga

:)

ghost writer said...

1 FreESiA |boleh saja kalau tak mau kenang tapi benda tuh tetap akan datang.

2 Azlan Hasan |memang pon...haha

3 hantu |bijak..bijak...hihi

4 ukhti syikin |aish..jangan macam tuh,sian kat bro mamat.hihi

5 vampire's lovex |silakan ambiknya...tapi laut ada mayat osama.

6 toyolkiut |haha..jangan simpan geram tuh lama2.

7 e. indah |nak kenal ngan teddy bear E... :)

8 Pena Marhaen |banyak tuh nama joshua ek...nanti aku gugel.

9 catherine- |yup sapa-sapa saja boleh jadi joshua,ryna..