adrenalin



Tessa Pollard bilang wanita lebih hebat berbanding lelaki dalam soal mengatasi masalah tekanan malah adrenalin wanita lebih stabil gitu meski saking banyaknya perkara yang harus mereka kerjakan dan ianya tidak pernah selesai..Apa benar deh..?


Siang tadi di sebuah pusat depoh di ibukota,aku memasuki sebuah opis yang dipenuhi oleh karyawan wanita bersama 2 orang teman yang menjadi pengiring aku.Saat menyerahkan dokumen dan baucar kepada seorang ketua staff di situ,kami meliburkan mata kami melihat senario para karyawan wanita bekerja..Di sini aku akui mereka bekerja sangat pantas dan sangat jelas dengan kesibukan mereka yang ke sana ke mari sambil diiringi dengan wajah-wajah yang serius..haha.


"Perempuan ni kalau bekerja memang fokus tapi sangat kelam kabut...tengok tuh,belum satu fail diuruskan sudah bising-bising,mulut kecoh macam kapal nak kena serang lanun..haha!".
Ouch!itu bukan aku yang bilang,tapi salah seorang temanku..


Sedang aku cuma tersenyum.Serius,aku tidak bilang apa-apa.Dalam fikiran aku cuma membenarkan kata-kata si ahli antropologi biologi itu.Let me smile okay.. :)



68 comments:

dayya dayyanna said...

hahha, bila aku fokus, aku juga ada tendency untuk tarik muka tegang. Kalau bom meletup pon aku tak layan. haha.

juliam said...

perempuan memang macam tu. kabut. haha

ala lelaki kan, kalau dia buat kerja, semua nak slow. grr. haha

eh**

april said...

ada yang bilang,
kalau cewek-cewek itu
bisa multi tasking.

ya mungkin kerna itu lah saat sedang melakukan pekerjaan harus serius dong!
harus sepenuh perhatian.
task-nya lagi banyak banget nih.

lavender harum wangi said...

hahaha, seronok perhatikan orang? Ghost memang cmtu~ :p

Encik Psychopath said...

tenang apa begitu. aku diputuskan wanita gara2 wanita tertekan dengan pelajaran. tambah, sentiasa kabut dalam menyelesaikan isu cemburu.

sama sekali tidak menyokong Tessa Pollard dan menenung lirikan Cameroon Diaz sangat menenangkan.

Ahh. Illustrasi berkesan.

intan.maisarah said...

menjadi pemerhati keadaan kamu ghost. :)


aku perempuan yang lekas hilang fokus
lekas beralih arah
aku bersifat angin..

hehe

angin monsun yang boleh mengila.
angin damai yang tenang

itu semua aku..

mungkin sbb itu,
tak ramai mahu mendekati aku

mungkin..

Seroja Jingga said...

akulah si kelam kabut tu :))

amira syuhada said...

Huh walau pun perempuan nih berhormon estrogen juga progestron tapi tak kisahlaa,mmg ktorg handal. Ehh ktorng la sangat. Haha.

Cik Bidadari said...

tapat ja... hurrmmm... tepat ja....

Republic Aku said...

sumpah! memang itu perempuan!

LUNA said...

haha. tipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! aku tak stabil pon. tipu tipu.






cewah! senyum ushar pompuan lettew. aku taw.

white rose said...

itu bukan aku...
keje aku dlm senyap...

rasanya mcm xde ape2 je yg aku lakukan...



ya, aku lemah...
masih lemah...

i am S!L4H.. said...

haha. silah... gelabah kalo kje x reti nak wt pstu kne submit dh. adehhh

Sca Ndx said...

tapi perempuan buat kerja kemas sikit

CassiaSiamea said...

pompuan suka wat keja ngan mulut..
hahaha

Nova Miladyarti said...

yang jelas, gambar cewek tu sangat cantik:D

diana said...

itu lah beza pompuan dengan lelaki..
lelaki buat kerja slow ja..
merokok lebih banyak dari kerja..
selalu fikir.."tak pe.."
hehehe

Benjy said...

Ghost, .... kekeke sejak bila kau pandai 'main-main teropong' ni ... banyak sangat kau teropong perempuan tu ... kalau kau cerita tentang kerja perempuan aku inda berapa minat dong ... cubalah kau cerita berapa orang perempuan yang cun 'gila' dan seksi 'terlebih' di situ semasa kau 'meneropong' mereka ? ... (pesanan kepada ghost secara berbisik; harap2 kau tidak menggunakan 'teropong' tersebut di 'tempat lain' ... yang benar gost ?)

Khuzrin Kamarudin said...

perempuan pasti manis.. hahaha..

Fiq Vertigo said...

bercinta dgn maCy? heh

ghost writer said...

@ dayya dayyanna jangan sampai gitu dayya,itu namanya tempa nahas..harus ada lirikan ketika kerja.

@ juliam kitaowang slow sebab mesti berfikir..bukan kah sebelum bertindak mesti fikir dulu..ha3

@ april nah,itu kalau bisa april lagi praktek,aku lebih duluan bagi salute..emangnya begitu ya kan.. :)

@ lavender harum wangi sekali sekala bukan selalu..aku nak kuar dari keranda aku bukan senang ye dak..

@ Encik Psychopath bro,ko kena maintain ngan perasaan ko tuh bro,jangan biar dowang kenakan ko lik..hihi

@ intan.maisarah biar aku jadi awan-awannya...awan mesti bergerak mengikut angin...hi3

@ Seroja Jingga atur balik lini..kena lebih teratur..

@ amira syuhada iya lah handal...kang sokong lebih2 bising lak kaum aku.huhu

@ Cik Bidadari tepat kat ko ker tepat kat orang lain cik angel..hi3

@ Republic Aku kan betul tuh..ada pendukung.ha3

ghost writer said...

@ LUNA he3...mana ada Aan..tengok jer,jeling sikit,tak ushar2 pon..
Nih masalah nih aan,kena stabilkan segera emosi tuh..hi3.mau mintak tolong distabilkan? :)

@ white rose bawa berehat sama WR,jangan dipaksa.biar buat dlm senyap yg penting siap.

@ i am S!L4H.. termasuk panik giler macam nak kena hukuman mandatori jer kalau tak siap ek..gelabah puyuh..ha3

@ Sca Ndx tengok lah kelembutan dowang,sikap terlalu berhati-hati dowang..aku mula akuinya.

@ CassiaSiamea tak lengkap pakej kalau tanpa mulut..ha3..bener!

@ Nova Miladyarti nah itu si heroin charlie angels cameron diaz tuh nova.. :)

@ diana itu amik ketenangan namanya tuh kak diana..take it easy..slow tapi berkesan..he3

@ Benjy lah iya,setiap lelaki juga ada teropong nya.aku cuman perhati kalau2 itu boleh aku jadikan sebagai satu gambaran sebahagiannya..tidak salah,yg penting aku tidak ke arah yg teruk deh..

@ Khuzrin Kamarudin ko perasa yang baik..terbaekkk! :))

@ Fiq Vertigo iskh fiq nih..apsal plak sampai ke situ.marah kang maCy nanti..hi3,dah lar tgh minta maaf ngan dia..huhu

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

eh..ada gak lelaki yang kecoh wat keja...jgn prejudis lah :P

MATAHARI said...

woha! aku cuma baca komen kau dan dia, *sengih2*

Gaphe said...

hehehe wanita memang pandai mengatasi tekanan, karena mereka punya mulut untuk membagikan tekanan yang mereka peroleh. Nggak bisa disimpan sendiri, makanya cakap kesana kemari.

namanya juga wanita. hahaha

Robot | Sakti said...

bos gua pun perempuan.
kerja yang ni belum settle, dah bagi kerja lain.

pening kepala den.

hehehe

Prince Halilintar said...

klu keje jalan ok la gak tu..jgn mulut bising tapi keje pun tak jalan2 jgk..itu mmg ku angin!

S..U..D..@..I..S said...

seronok jadi pemerhati
apa kata hati......

missSenget said...

hahaha...sokong prince halilintar..

bising laa mcm mana pun..yg pnting keje siap..

catherine- said...

yer. buat kerja kena fokus. detail. baru org respect. :)

lelaki pun akan kagum. mcm kau dan kawan kau si ahli antropologi biologi itu...

aku? kerja main2 ;p~

faiz said...

agak setuju perempuan mmg kabut sikit..huhuhu

cik ciput said...

perempuan - lelaki

dua2 ada kelebihan masing2, kekurangan masing..

kerana itu, lelaki dan perempuan saling memerlukan untuk saling melengkapi mana yang kurang..

**saya juga jenis yang kabut agaknya..haha

nurHeart said...

opppsss.. either male or female, they hve their own strengths & weaknesses ;)

ermm.. senyum ada makna tu :D

gud morning~

Cik Bidadari said...

heeeeeeeeeeeeeeee... tepat kat orang lain... cis cis cis... geram gua rasa... hhhurm... gua dah 1 hari 'jadi budak baik okey' weeeeeeeee... rasanya gua kot ahli terbaru tessa poland nie... perghhh.... lu agak-agaklah der boleh tak der..?

NAJ HEBAT said...

"Perempuan ni kalau bekerja memang fokus tapi sangat kelam kabut...tengok tuh,belum satu fail diuruskan sudah bising-bising,mulut kecoh macam kapal nak kena serang lanun..haha!"

yeah. itulah aku.

sekian.

:)

toyolkiut said...

ooo..
bilang kami kelam kabut ye..
sampaikn salam pada ahli antropologi biologi tu.. tnya sama ia, kajian ia dh siap ke blm..
bakteria makin bnyk mmbiak bila bnyk ketawa tau..
hehe..

aleen aiden said...

owh,aku sker ayat "wanita klo buat keje memang fokus tp kelam kabut"
memang sesuai sgt dgn diri aku.hahah
omwork xsiap2 tp klo tengok bersepah buku2 mcm tgh buat 3 4 esaimen skali hadap.

Nasz said...

Kerana wanita selalu jadikan kerja itu sebagai tanggungjawab mereka. Sehabis mana, seteruk apa, setidak mahu, tetap perlu dilaksanakan walaupun mulut tidak henti mengomel. Lihat seorang ibu, tetap laksanakan tugasnya walaupun berhari hari tanggungjawab itu dihabis baikkan. Tidak pernah mengalah kerana itulah tanggungjawab. (:

nora said...

aku ke yg ko tgh perhati tu???

eh jap jap jap
mulut aku tak kecoh
fuhh lega bukan aku ar tu
lallalalla ^^

ENTRY HOT : Nak Merajuk

Siti Nurhayati Dollah said...

Biar kelam kabut, asalkan hasilnya sempurna. Dari diam, tapi tiada hasil.

:P

Putri Indah Purnama Sari said...

kadang suka ada benarnta juga loh kata Tessa Pollard..
hehehhee

pembaris said...

kalau aku jadi bos mana2 company, team aku kena ada pompuan

KHRLHSYM said...

kelam kabut itu fokus? hehehe.

Sasa Al-Sharif said...

tentang stress itu boleh jadi benar. namun sudah pasti lelaki lebih cool.

p/s: awek2 sekalian jgn serang aku

AizA said...

hahah.. sebb perempuan 9 nafsu 1 akal...

lelaki 9 akal 1 nafsu...
sebb tu lelaki macho and cool sentiasa...

Inspirationalefeks said...

haha sebab itulah segelintir perempuan selalu siap awal daripada lelaki..

FaizalSulaiman said...

hehe

ada kawan ni, perempuan sungguh kabutnya..

tehr said...

ada kebenarannya kata2 tu
wanita memang selalu kelam kabut dengan bicara
ada kalanya sangat tidak perlu
dan sememangnya aku juga akan sering tersenyum

Benjy said...

Ghost, harap2 postmu ini inda menyebabkan perempuan tunjuk perasaan. Saya terbayangkan sekumpulan wanita lebih kurang 1000 orang mengadakan demonstrasi ke atas post Ghost depan TV3 bandar utama sambil membawa sepanduk "Ghost jangan memandang rendah kami, tetapi cintailah kami" ... Kumpulan ini dikawal ketat oleh pasukan FRU daripada bridge tengah KL...

Ghost, nasihatku harap pagi esok 2 Apr 2011 buat press conference untuk menyejukkan hati2 wanita yang ingin dicintai ...

jangan berlengah... pergi esok yerr ghost ...

(lantiklah aku menjadi bodyguard mu ghost ...)

HEROICzero said...

wanita berbaju kerja, sexyyy~ =)

Rina Rossoneri said...

kita mmg xboleh buat kerja dgn bercakap,nanti tangan ke lain, mata ke lain, otak ke lain hahah

emieysandra said...

haha..ye eh? ;p

Sephi Sephia said...

Ermm...aku pun sibuk tapi ja-rang bising-bising. Agaknyalah...haha

lavender harum wangi said...

haha, kalau perempuan dan lelaki dibandingkan sampai bila pun takkan habis kan? i rest my case then~ :">

i am S!L4H.. said...

hehe gelabah puyuh? x la gelabah wak wak je. ngeeee

Faezah Hannah Al Baj said...

haha~ i terasa ni ghost..but anyhow kerja kami efficient. siap on right time, on the right track. xmelalut.tepat

blog-tips-kurus said...

mcm rentetan kenyatann Bung M aritu je ni.. :-)

sila bace petikan komen Presiden Persatuan Ibu Tunggal WP & S'gor dan Presiden Duda-duda Cun 1Malaysia kat blog saye..

Insan Marhaen said...

tapi, tengoklah masa bulan mengambang...

ghost writer said...

@ Nazsabrina Iman Zulfikar aitt..kat mana prejudisnya nih Sabrina..he3

@ MATAHARI adoyaii bro...ha3.

@ Gaphe ternyata kamu turut mengakuinya Phe...*evilaugh

@ Robot | Sakti terima jer lar nasib kalau bos pompuan..aku tak penah keje bawah pompuan.

@ Prince Halilintar sila lihat dalam opis atau jabatan prince..kalau ada memang sah nak kena luku..haha

@ S..U..D..@..I..S hati mengakuinya sudais...he3

@ missSenget tapi keje orang lain tak siap sebab terganggu...hi3

@ catherine- kami memang sangat respect Rin..hi3

@ faiz tambah sorang lagi yg setuju..hi3

@ cik ciput sudah tentu lar saling memerlukan,malah akan menambah ragam pulak...

@ nurHeart gud morning Nurheart..senyum yg tak mau nmpk bias.he3

ghost writer said...

@ Cik Bidadari boleh jer der...aku tak kata aku tak sokong apa tessa polard tuh kata pon..hi3

@ NAJ HEBAT now i know...haha

@ toyolkiut haha...tapi kami tak ketawa,kami sengih jer...kan tuh opis pompuan..kena hormat sikit TK..hihi

@ aleen aiden ade pembahagian sekarang antara yg sokong tessa ngan kawan aku...good!

@ Nasz tak pernah nafikan kalau pompuan itu sangat bertanggungjawab soal keje..

@ nora kemungkinan besar lar perhati kat ko..haha,tapi aku tgok ko byk santai jer..

@ Siti Nurhayati Dollah wah Yat..pulangkan paku buah keras nampak...he3

@ Putri Indah Purnama Sari separuh dari wanita mengiakannya Putri.. :)

@ pembaris baru lar syok sikit,tak delah yg lelaki serabai jer gi keje..ha3

@ KHRLHSYM dan fokus itu kelam kabut namanya..ha3

ghost writer said...

@ Sasa Al-Sharif kool memang untuk lelaki sasa..haha

@ AizA Sasa,kan ada pompuan setuju dengan kau..:)

@ Inspirationalefeks tapi lelaki lar yang balik awal...check balik..

@ FaizalSulaiman mesti terlebih hormon tuh Fai..haha

@ tehr biar kita sama-sama senyum Tehr... :)

@ Benjy hahaha...gua takut gua tak sempat buat conference..jadi gua diamkan saja dulu dan biar ia sejuk nanti...panas jgn lawan panas...kena tunjuk lelaki sangat kool..ye lah...

@ HEROICzero gua pun suka...teruja.

@ Rina Rossoneri last-last ke parit..postpone lagik..

@ emieysandra iye Sand.....hehe

@ Sephi Sephia tapi mesti ada sikit runggutan kan Sephi...hi3

ghost writer said...

@ lavender harum wangi so jangan bandingkan...settle.

@ i am S!L4H.. haha...penah makan wak-wak tak?manis dagingnya..

@ Faezah Hannah Al Baj jangan lar terasa...hihi.

@ blog-tips-kurus ouh iya kah..nanti saya lawati.

@ Insan Marhaen masa tuh apapun tak dapat buat apa..haha

i am S!L4H.. said...

pnah2. goreng. sedapppppp. mkn ngn kwn2 mase kecik2 dulu. sekarang x pnah dah. =(

Qaseh dalia adelia said...

mana ada kelam kabut...siyez2..bro org indon ke?

Sang Cerpenis bercerita said...

lebih telaten pastinya

ghost writer said...

@ i am S!L4H.. sedap kan....he3

@ Qaseh dalia adelia bukan,cuma orang malaysia..he3

@ Sang Cerpenis bercerita : ya Mba.. :)have a nice day.

AkuMuzikFilem said...

ah nama pun perempuan. mudah rasa kalaut. tapi pengalaman aku, itu banyak membantu hidup aku sebagai seorang jenis ambil mudah

si para para said...

aku pun nak senyum jugak la macam ko bisk..boleh kan.hehe