fix me



"when you try your best but you don't succeed..
 when you get what you want but not what you need..
 when you feel so tired but you can't sleep..
 stuck in reverse..."- Cold Play.


Melompat dari dalam kotak dan basah dalam lopak...melontar dari ruang sempit kembali menyeringai sakit...berlari dari garisan permulaan dan tersungkur di pertengahan..mencuri rembulan untuk siang yang kegelapan..memecah kebuntuan untuk suatu kecelaruan...terjun ke dasar lautan sedang tangan mencecah daratan...menahan kesakitan dan ketawa keterpaksaan..keluar dari persembunyian namun masih tidak kelihatan..Pada akhirnya,mencari kesimpulan dari persoalan dan menemui jawapan tanpa kesudahan...


Hey,i will fix you!(evilaugh)


Selama mana kita mampu bertahan jangan pernah mengharap tiada teruji jiwa dan kematangan kita..Mereka datang menjemputmu untuk ke satu lembah yang sentiasa membelai kemurungan,yang menekan perasaan,yang mengulit kebencian,yang bermanja dengan penderitaan...sedang kamu terlalu asyik di dalamnya kamu tidak akan menemui jalan keluarnya..


Saking banyaknya orang yang bilang,percayakan sama diri kamu,ikutlah apa kata hati kamu,tetapkan apa keputusan kamu..namun dalam banyak hal ia bukan semudah itu..Kerna hal yang paling sukar,adalah hal yang kamu anggap paling mudah.


  

59 comments:

hanaahmad said...

percaya pada diri sendiri dan bersahabatlah dengan dia yang bernama positif, walau ia sukar, dengan usaha yang kuat pasti boleh.

si para para said...

aku pilih percaya pada diri sendiri..
dan yang utama yakin pada yang Esa.

Para Jamaludin said...

=)

intan.maisarah said...

sudah hancur kah?
sudah hancurkan?
jangan biarkan jadi begitu

aku tolong
baiki.

tuhan juga mampu,

tapi,
kamu..
berani kah menerima pertolongan?


ikut saja kata hati kamu.
kamu lagi mengetahui diri kamu

ctpayong said...

kita tidak punya pilihan. Dia lebih tahu atas ketentuan yang telah ditetapkan.

bukankah Dia adil lagi bijaksana.

cuma...

usah berhenti berusaha.

Cik Bidadari said...

huuemmmm.... kenapa lagi nie... huurmmm

Siti Nurhayati Dollah said...

Setuju dengan kamu. Kadang-kadang kita fikir mudah untuk membuat keputusan, tapi sebenarnya lebih payah bila kita fikirkan hasil selepas kita buat keputusan.

april said...

sehingga sampai satu saat,ghost,
kita akan jatuh cinta dengan sakit.
kita takkan mampu bernafas tanpa pedih.
kerna sudah terbiasa dimanja derita.

mencari kekuatan dan kepercayaan dalam hati yang telah ranap,
bukan semudah dikata.
kamu tahu itu,kan..

MATAHARI said...

indeed.

moga kau temui jawapan, ghost.

kiwi said...

ske lagu tu ^^

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

Listen to your heart. Because, wherever your heart is, that is where you'll find your treasure

sang mantan, said...

Listen to your heart,
reason with your mind,
follow your instinct.

In the end, you're the one who's gonna live your life, so make decisions that you can live with.♫‌

Thank you, ghost.
(bahasa asing pulak tetiba)

LUNA said...

woha!


way u go bisk! jangan sekali berpaling dari jalan yang sudah dipilih. orang akan yakin bila diri kita yakin.dan aku juga yakin kau boleh. musuh utama adalah diri sendiri


dunia tanpa sempadan. bukan macam satu buku cerita cincerella. ada happy ending menunjukkan pengakhiran cerita. er. tapi aku masih suka kan kisah cinderella. haha

Benjy said...

Ghost, engkau menjelma bila malam tiba, dengan susunan ayat yang bermakna ... sekali ku baca tak berapa paham maksud yang tersirat ... terpaksa ku baca untuk kali kedua ... walaupun bunga2 ayat lagi banyak dari isinya, .. bunga2 itu yang memukau minda ku, ... terpaksa ku tinggalkan isinya seketika, ...kerana menghidu wangian bungamu, ... lalu hatiku berkata "...wah ! post ghost dah muncul ni ... aku kena baca ni ..."... memang betul kata hati mu ghost, ...entah kenapa aku mengikut kata hatiku untuk membaca postmu, ... mungkin aku dah kena sumpahan mu ... sumpahan yang tak kan hilang walaupun nujum pak belalang yang mengubatnya ... namun ada juga orang berkata "...ikut kata hati binasa ..." mungkin itu bagi yang tak cukup ilmu,...ghost, aku suda mengambil keputusan,...walaupun ia amat sukar diputuskan,...aku memutuskan, akan mengomen postmu selagi hayat dikandung badan tapi bukanlah satu janji,...ia satu keputusan ikhlas yang sukar ghost,... tetapi ketahuilah olehmu, ... selapas sahaja saya mengomenmu, ... ia adalah senang dari yang ku fikirkan ...tahniah ! jampi serapahmu menjadi pada diri ku ... (nak jumpa bomoh hujam supaya esok tak jadi hujan sebab nak main bola ngan member ..)

Seroja Jingga said...

duga tuhan itu lain lain ghost
kalau bukan hari ni kita ketawa..kalau bukan hari ni kita menagis..esok2 masa itu akan smpai juga..
kita tak kan pernah berhenti diduga YANG MAHA SGALA..ye..aku juga cuba percaya pada diri sendir. its easier to say thn done kan...moga aku kamu dan yg lain2 menjumpai pntu keluar itu

Encik Psychopath said...

aku sedang teruji.

Catherine- said...

moga kau menemui apa yang sebenarnya yang kau cari.

tehr said...

aku sendiri sering mengikut kata hati
kekadang timbul dan tenggelam dalam diri sendiri
moga2 aku tak akan pernah putus harapan

Al said...

ak suka ikut kata hati
dan ak trima apa saja risikonya
krana ak yakin sume itu diberi dgn batasan yg ak mampu tangani
akhirnya ak redha dgn apa sja ketentuannya

Gaphe said...

waah saya suka juga lagunya coldplay, yang fix you.

menurut saya, bukankah tidak ada keputusan besar yang selalu mudah?..

pasti ada resiko dan halangannya. tapi itu semua tergantung bagaimana kita menyikapinya kan?

Prince Halilintar said...

betul kata kau itu..buatlah ikut gerak hati yg kau pecaya dan fikirkan ikut situasi keadaan bukan emosi..

Naddia said...

saking! saking! itu jawe! tp jawe eje sakeng..hehe

dayya dayyanna said...

aku mahu terus percaya pada seorang aku meski tidak ada apa-apa denganku.

:)

Putri Indah Purnama Sari said...

"Saking banyaknya orang yang bilang,percayakan sama diri kamu,ikutlah apa kata hati kamu,tetapkan apa keputusan kamu..namun dalam banyak hal ia bukan semudah itu..Kerna hal yang paling sukar,adalah hal yang kamu anggap paling mudah."

Sering kali org mangatakjan hal sprti itu, cuma teori saja, utk praktek susah sekali sprtinya

Nova Miladyarti said...

saya belum pernah dengar fix u by cold play:(

EL MARIACHI said...

ghost...
kita hanya di pinjamkan saja semuanya dalam universe ni ...dan bukan milik kita...kita cuma di beri peluang merasainya saja..

aku suka bangat lagu tu - FIX YOU - Coldplay

eiffel said...

mndalam sehingga aku tak terkata!

faiz said...

kdg2 apa yang kita ingini tula yang kita takkadn dpt...manusia xbley lari dari ujian..

Faezah Hannah Al Baj said...

:)

nurHeart said...

u hve done ur best (or the "bestest" u may call it), let Allah do the rest..

sedangkan nak bekpes/lunch/dinner pun kene decide nk mkn apa, lg kan pulak hal2 yg melibatkn masa dpn ye x.. :)

gud afternoon, mr.ghost ;)

Sang Cerpenis bercerita said...

itu lagunya cold play ya?

Qaseh dalia adelia said...

kehidupan mana tidak ada ujian .. semua nya melibatkan hati dan perasaan dan cara nya kdg2 membuat kematangan kita kdgkala hilang ..

Isti said...

Yg penting terus berusaha, don't give up...sukses memang ga mudah diraih, tp bukan berarti gak mungkin kan?

NARDtheNERD said...

tahukan ada berapa dekat kah kejayaan kepada orang yang gagal??
hehe.

:)

Dark Half said...

bertahan dan bersabar
usaha sudah, doa sudah
itu saja yg aku buat utk teruskan hidup yg sgt menguji iman

CassiaSiamea said...

aku adalah aku
hidup mencari sesuatu
sesuatu yg x pasti
yg pasti DIA yg tau

ikut kata hati
just follow flow of life..
tambah usaha..
kejayaan akn muncul jua..

diana said...

percaya dengan diri sendiri kadang2 buat orang fikir
"kamu degil la.."
hehehe

cik ciput said...

kuatkan diri bila diuji..

dgn ujian kita dapat tahu sekuat mana diri kita..

**diri ini sedang diuji oleh alam..

NICK IRFAN said...

wah! menarik kata2 ni

grOundnUt said...

Penulis Berhantu,
Kamu memang pandai menulis..kadang² kacang sendiri tak paham sesetengah penulisan kamu..tapi minat untuk membaca, lama² kacang mulai memahami...^^'

republik n9 said...

benar... bukan mudah

beautiful_rose said...

hak kita

kita sendiri tentukan
bukan orang lain

bahaya
takut nanti di pijak lumat tanpa belas.

pembaris said...

kalau terjebak dengan keseronokan dunia, bila dah sedar tu yang perit

afrohead said...

fix me coldplay sememangnya menusuk jiwa.

JelinaJoli said...

adakah kau berguru dengan a.samad said??????????

ghost writer said...

@ hanaahmad tetap saja boleh hana...ia seolah mudah kan..

@ si para para itu cara yang terbaik...

@ Para Jamaludin :)

@ intan.maisarah look,akhirnya segala keputusan akan kembali pada kita..belum hancur,tapi menghampiri kehancuran..

@ ctpayong DIA sangat adil sehingga kita tak layak pertikaikannya..

@ Cik Bidadari apa yang kenapa..ia tak semestinya untuk diri aku cik angel..

@ Siti Nurhayati Dollah ada rasa risau dan takut menerima hasil yg kita perlakukan dan putuskan..

@ april sangat tahu,sebab itu aku mengatakannya..dan hari seterusnya kita semakin lali dan terbiasa..hadam.

@ MATAHARI masih mencari Luc...masih lagi.

@ kiwi gua pun suka... :)

ghost writer said...

@ Nazsabrina Iman Zulfikar kadang-kadang terlalu banyak pengaruh yang masuk sehingga kita sendiri tdk mendengar kata hati kita..

@ sang mantan, i owes said like thiz..think ur self think ur life..tapi ia tak boleh pergi jauh..

@ LUNA woha Aan..mesti lar suka sebab kebiasaan manusia itukan sukakan pengakhiran yang indah-indah.. :)

@ Benjy haha...benjy,sebenarnya dalam ayat yg kau bilang berbunga itulah isinya..ada makna di sebaliknya dan bukan dikaryakan begitu saja...yg kau fikir isi itu cuma kesimpulan..apapun aku ucapkan mekasih pada kau sebab masih bertahan utk mengikuti penulisan ku yang masih mentah ini...

@ Seroja Jingga betul lini,Tuhan menguji hamba-NYA berbeda mengikut kondisi setiap orang..dan kita akan melihat setiap pintu exit utk setiap orang..

@ Encik Psychopath lepasilah ujian tuh bro..

@ Catherine- can u help me?hi3..its okay.

@ tehr jangan pernah putus harapan tehr.

@ Al kepasrahan mu disambut dengan kerahmatan Tuhan...

@ Gaphe

ghost writer said...

@ Gaphe kalau diliat kita lebih senang urusin yang paling sukar kerna kita meliat hal yang mudah itu tidak perlu diurusin dengan cepat..

@ Prince Halilintar soal hati itu dengan emosi nyata beda kan...

@ Naddia yg bedanya cuman tulisan tapi sebutannya sama naddia,kerna jawa itu juga banyak cabangnya,,

@ dayya dayyanna hanya diri kita yg memberi kepercayaan itu..

@ Putri Indah Purnama Sari ya,makanya digambarkan dalam hal ini cuman teori kok...he3.praktekal itu dari diri masing2.

@ Nova Miladyarti sila layari youtube nova..bisa ketemu di situ.. :)

@ EL MARIACHI tahu benar aku kalau soal pinjaman itu...dan aku suka mengakuinya..

@ eiffel tapi ya kan sudah terkata juga..ha3

@ faiz ko dapat melihat apa yg aku simpulkan faiz..mekasih. :)

@ Faezah Hannah Al Baj hye faezah

@ nurHeart ternyata semua harus diputuskan dan ianya bikin aku berfikir...hurmm

ghost writer said...

@ Sang Cerpenis bercerita iya mba..lagunya yang keren..

@Qaseh dalia adelia ouh Qaseh...suatu yang sukar kita tangani itu sebenarnya menguji kewarasan kematangan kita...benar qaseh.

@ Isti beneren isti...tidak mustahil masih bisa diraih..

@ NARDtheNERD tidak tahu naddy,leh bagitau..he3

@ Dark Half masanya untuk serahkan pada ketentuan Illahi...

@ CassiaSiamea kalau itu suatu yang terancang kamu lakukan maka aku yakin kamu mampu raihkannya..

@ diana seolah mereka memberi kata akal tapi hati kita lebih memutuskannya..ha3

@ cik ciput kita akan lihat sejauh mana ketahanan itu... :)

@ NICK IRFAN mekasih nick...

@ grOundnUt itu sudah cukup bagus GN..nice.

ghost writer said...

@ republik n9 untuk suatu yang kita anggap mudah..

@ beautiful_rose aku akuinya rose..itu hak kita..

@ pembaris perit untuk kembali pada permulaanya..

@ afrohead halus dan mudah diresap...

@ JelinaJoli iskh takde lar,tapi pasti saja aku membaca karya2nya..

HEROICzero said...

mula saja langkah pertama. hei benda yang mudah, kalau tak mahu mula, yang mudah2 itu saja takkan pernah selesai kan?

berani.

intan.maisarah said...

dan kita juga lah yang mampu menghalang agar semuanya hancur berkecai..

namun.
walau dibaiki . dengan apa cara sekali pun..
kesan nya masih ada..

haha
hati aku belum cukup murni lagi ghost

Sca Ndx said...

bukan mudah nak jadi mudah kan?

fix me too please

ghost writer said...

@ HEROICzero betul hero..sebab kita terlalu permudahkannya...

@ intan.maisarah masih awal untuk jangkaan macam tuh...masih awal sangat mai.

@ Sca Ndx yes..bukan mudah..

Nasz said...

Kerna hal yang paling sukar,adalah hal yang kamu anggap paling mudah.

Benar. Sungguh benar. (:

KHRLHSYM said...

hal paling sukar ialah hal paling sukar. sangat suka dengan kata-kata ini.

ghost writer said...

@ Nasz

@ KHRLHSYM

mekasih untuk kamu berdua... :)

AkuMuzikFilem said...

aku sekarang dalam kondisi sukar membuat keputusan.

si para para said...

oh bisk..rajin ko balas komen..
aku rasa kebanyakan masa ko mesti di hadapan skrin.. atau mungkin aku silap.hehe