original sin



Dosa(dari bahasa sansekerta:dosa).
Adalah suatu istilah yang terutama digunakan dalam konteks agama untuk menjelaskan tindakan yang melanggar norma atau aturan yang telah ditetapkan Tuhan.


Ellywest,antara orang yang aku kenali dengan nametag merah dalam jabatan dokumen,mengalami masalah kesihatan BE yang mengizinkannya untuk tidak melakukan pekerjaan berat.Seorang yang berpegang pada ajaran kristus dan begitu rajin menghafal kitab Bible.Saat dia menemui aku di ruang opis,dia membuat pertanyaan kepada aku.
"Kamu percaya kalau kedua orang tua kita meninggal dunia kita akan mewarisi segala dosa mereka..?"


"When Adam sinned,sin entered the human race.Adam's sin brought death,so death spread to everyone,for everone sinned".-Kitab Romanis 5:12(New Living Translations,Illinois,1996)


Aku percaya dia menggunakan pemahaman konsep trinity dan didasarkan dari ajaran-ajaran kristianity,yang diambil dari teras agama ialah dosa yang asal(Original Sin)yang dilakukan oleh moyang manusia(Adam & Eve).Tapi bukan kah Jesus telah menafikannya lebih awal..


"My dear children,i write this to you so that you will not sin.But it anybody does sin,we have one who speaks to the father in our defense.." - Jesus Christ.The Righteous One.


Tidak ada satu ayat yang aku jelaskan kerna aku lebih banyak mendengar dan tersenyum..Bahkan kalau dilihat aku lebih memenangkan pernyataannya dengan anggukan,tidak secara lisan atau apa sekalipun kerna persoalan begini bukan sebahagian kepakaran aku.Mohon maaf dan mohon penjelasan..






68 comments:

KHRLHSYM said...

dosa asli tidak wujud, mungkin dosa yang tertinggal mungkin?

cik ciput said...

x berani nak berhujah dalam hal agama..takut tersalah hujah, buruk padahnya..

AkuMuzikFilem said...

takde dosa warisan. tiap manusia bertanggungjawab atas diri sendiri

MATAHARI said...

original sin.




hurm.

dalam katolik ada 7 peringkat, dari bayi yang bermulanya pembatisan,
dan penghujungnya sama ada berkahwin.
dan peringkat ke empat ialah penebusan dosa.

the contradictions keep coming till i crash them into pieces.

SEROJA JINGGA said...

ye..tiada istilah mewarisi dosa..sendiri buat sendiri dapt!

MATAHARI said...

jadi, mereka punya agama islam dari lahir, sejak bayi, suci dari dosa, dan dosa pertama kita ialah selepas mumaiyiz kan, bro?

dan, mereka yang peroleh islam, (mualaf) sesuci bayi yang baru lahir, kan?

skandaLdariLangit said...

iman itu tidak diwarisi. begitu juga dosa. seorang yang belum mumaiyiz tidak mengenal erti dosa pahala. seorang yang telah baligh menanggung dosa dan pahala di atas bahu kanan dan kiri mereka.

tetapi harus diingat, seorang lelaki bakal menanggung dosa hawa dibawah tanggungjawab mereka. ibu, isteri dan anak-anak mereka.

maka carilah isteri yang baik agar mudah dibimbing, dan dapat juga membimbing kita~

faiz said...

original sin mmg tak wujud sebab al-quran dah kate kite semua dilahirkan suci tanpa dosa...cuma makbapak dieorg saje yg membentuk seseorang tu...

Adinda Amy Sensei said...

kalo dalam bahasa arab pula DOSA disebut ZANBUN..

white rose said...

bagus ghost...
jgn cuba capaikan fahaman dia dgn apa yg kita tahu...

tiada dosa yg diwarisi anak...

sama dgn Iman, tiada yg dapat mewarisinye dari ayahanda atau ibunda...

IMAN dari kita sendiri yg membentuknya...

DOSA dari kita sendiri juga yang membina empayarnya...

"KULLU NAFSIN ZAA IKATUL MAUT ILLA BIL IMAN"...

setiap yg hidup pasti akan mati melainkan IMAN...





aku merindui saat2 perkenalan dgn kamu...

niesz said...

diam tu adalah lebey baik dr berkata-kata kan..

april said...

sebagai seorang yang cetek ilmunya tentang agama,pendapat saya - menurut pemahaman seorang muslim,dosa itu tidak diwarisi.
setiap muslim bertanggungjawab terhadap perbuatannya.dosa atau pahala,ditanggung sendiri.

si para para said...

diam tu lebih baik bisk...

A.s.t.i.n.a said...

dalam kehangatan suhu badan.. saya tidak mampu mentafsirkan apa yang dibaca.. bawa tidur bersama entry ini..

Fiqas said...

lebih baik tak berhujah apa2 kalau bab agama..takut nnt tersalah arah..

Pena Marhaen said...

dosa dan iman dua-duanya tidak diwarisi..itu setakat yang aku tahu serba sedikit..

Sasa Al-Sharif said...

aku x berani la bab ni. sebab aku belum cukup ilmu untuk berbahas pasal tajuk tu

Gaphe said...

kalo soal seperti itu, itu juga bukan kepakaran saya bisk..
saya lebih baik tidak komentar untuk urusan dosa seperti itu.
hehehe..

makasih udah mampir ya bisk, jangan ikutan giveaway saya.. soalnya kamu bisa beli kapan aja kaan.. hahaha

Clarky Afif said...

tiada istilah dosa asli dalam Islam.

cuma ada masyarakat yang terus-terus menghukum dan takkan berhenti sehingga selesai putaran alam.

p/s: lainkali on9 jam 11. grrrr! auuum!

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

hmmm... original sin kinda reminds me of one angelina jolie nyer movie

but personally, pada pendapat aku dosa akan terjadi hanya bila kita buat ...tidak ada "deposit" what so ever..

Wallahualam.

Raja Dol Haq 2 said...

huh...

REPUBLIK N9 said...

tiada dosa warisan, kalo ade dosa warisan mana mungkin isa ke syurga kerana mewarisi dosa ibunya?

nak jawab guna ayat quran komfem payah kawan ngko nak terima...

SyahadaSubri said...

heavy!

hanaahmad said...

teringat lagu Raihan, iman tidak diwarisi, begitu juga dengan dosa.

ghost writer said...

@ KHRLHSYM : takde yang mungkin.

@ cik ciput : hindarkan...

@ AkuMuzikFilem : abang buat abang tanggung..hihi

@ MATAHARI : 7 phase..like in movie Seven.(Brad Pitt & Morgan Freeman)

@ SEROJA JINGGA : no sharing like that...

ghost writer said...

@ MATAHARI : dalam soal mualaf dosa mereka terus dihapuskan secara langsung seolah bayi yg baru lahir..beruntung bukan.

@ skandaLdariLangit : tetap saja ia tidak diwarisi bukan cuma ia menjadi satu tuntutan pada Hari Pengadilan.

@ faiz : seperti telah dipesongkan pengertian soal macam nih.

@ Adinda Amy Sensei : Zanbun.Tanx untuk nama arab nih.hihi

@ white rose : hanya ibu bapa yang meletakkan segala kesilapan dan dosa mereka pada anak yang baru lahir.sialan..

masih ingat lagi ek..hihi

ghost writer said...

@ niesz : benar..ia lebih baik.

@ april : semuanya dipulangkan pada diri kita..

@ si para para : yes,thats right bro.

@ A.s.t.i.n.a : selamat beradu dengan tenang.

@ Fiqas : bukan takut tapi sedar kemampuan berhujah yang ciput ini.

ghost writer said...

@ Pena Marhaen : mungkin boleh ditambah selepas ini.

@ Sasa Al-Sharif : sama lar kita Sasa.hihi

@ Gaphe : haha..tapi suatu yang gampang kita perolehi biasanya tidak begitu dihargai ya kan Phe..Kecuali ia diperolehi dari bentuk kado itu sendiri...hihi

@ Clarky Afif : kebetulan saat semua fikirkan soal dosa..yang asli itu dtg dari diri kita sendiri..

sori,aku selalu terlupa tentang masa..aiilar...

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : dosa cuma akan dicatit bila melakukannya..sedang hanya dengan berniat belum dicatit..betul kan..

ghost writer said...

@ Raja Dol Haq 2 : HUH..?

@ REPUBLIK N9 : tapi ya kan Maryam sebenarnya bukan berdosa...

@ SyahadaSubri : ringankan Cha...

@ hanaahmad : hurmm..lagu Raihan yang top suatu masa dulu tuh kan..

Cik Bidadari said...

kita datang baca aja... tapi still tak faham... nanti kita baca lagilah ya...?

Encik Psychopath said...

dosa tidak diwarisi. tetapi ditanggung sendiri bagi insan yang baligh. tak silap aku dan sangat menakotkan timbul pelbagai soalan bilamana dada ini masik kosong dalam ilmu agama. usah persoalkan dan mari ke blog aku beramai2. eh. terpromote.

AkuMuzikFilem said...

ska menulis

tetapi harus diingat, seorang lelaki bakal menanggung dosa hawa dibawah tanggungjawab mereka. ibu, isteri dan anak-anak mereka.

maka carilah isteri yang baik agar mudah dibimbing, dan dapat juga membimbing kita


sokong. seorang lelaki bukanlah berdosa secara langsung atas perbuatan anak isteri, tetapi berdosa kerana tidak berjaya membimbing mereka sehingga mereka berbuat dosa tersebut.

ghost writer said...

@ Cik Bidadari : never mind.. :)

@ Encik Psychopath : sama lar dengan aku pun.sebab itu aku tak persoalkan..aku cuma jelaskan butir bicara.

@ AkuMuzikFilem : tunggu lar tuntutan mereka nanti...

ctpayong said...

seperti juga iman, dosa juga tidak diwarisi atau diwariskan.

tindakan kamu itu tepat bila bukan kepakaran untuk menjelaskan, kita harus lebih mendengar dari memberi kenyataan.

andai kata fahaman sama, kamu mesti berani berkata benar/salah bila kamu benar2 tahu akan perkara itu.

wallahua'alam

FaizalSulaiman said...

bila berbuat dosa, teringat terus nak bertaubat.

nora said...

aku nak comment no comment leh tak


ENTRY HOT : dia tinggalkan aku...

nadzirah aqilah said...

tiada dosa yang diwariskan.. bak kata merka.. sendiri buat sendiri tanggung... (^_^)

kiwi said...

saya pn x brani gk nk berhujah psl agama..tkot t kang terslh..huhu..mne2 yg thu ok gk nk berhujah

Khairul Antasha said...

xde istilah baling batu sembunyi tangan.. :)

diana said...

dosa yang diwarisi??
erm...tak de istilah tu kot..
cuma kalau mak ayah jahat ,mungkin anak2 akan ikut jugak..
lebih kurang la..

Muhammad A Vip said...

dosa adalah rasa tak nyaman karena perbuatan. mungkinkah perbuatan seorang akibatnya ditanggung oleh yang lainnya?

Gayahspears said...

hanya mampu membaca komen2..huhu

Prince Halilintar said...

ape yg ku tahu dosa dibahagikan kpd dua iaitu dosa kecil dan dosa besar.. =)

ghost writer said...

@ ctpayong : sudah tentu aku menjawabnya dari dalam hati...

@ FaizalSulaiman : itu yang terbaik..buat dosa pagi,petang taubat,buat dosa malam,siangnya taubat...

@ nora : no comment..haha

@ nadzirah aqilah : jangan nak passing2 kat orang ye dak..hihi

@ kiwi : serahkan pada yang pakar..hihi

ghost writer said...

@ Khairul Antasha : ada,tapi untuk konteks lain.

@ diana : pembawaan sifat tuh namanya.hihi

@ Muhammad A Vip : tidak sama sekali...kecuali ia berbuat aniaya.

@ Gayahspears : Its ok Gayah...memahami.hihi

@ Prince Halilintar : sekurang-kurangnya ia masih boleh diampuni oleh Tuhan..

fiezah91 said...

aku xleh nak komen ni sebab dalam hal agama ni aku x berani sangat nak komen.. hehe

tehr said...

yang aku tahu
jangan kita engkar hukum agama
nanti kita tanggung dosa

orang lain yang buat, mereka sendiri yang tanggung

eszol raar said...

tak tahu jgn buat2 tahu

malas ambil tahu pasti menggerutu

REPUBLIK N9 said...

betol bisk, maryam tak berdosa, cuma sekadar contoh he3

Sang Cerpenis bercerita said...

met wiken

zaty luvlianncezzz said...

err..jgn buat dosa...ok?

Catherine- said...

ohh~ siapa yang bijak mengukur dosa pahala seseorang?~

e. indah said...

me, not that wise to talk the language of God...harap tidak salah

dalam Quran diceritakan
Adam dan Hawa pada awalnya kehidupan itu telah digoda si perasuk jiwa yang dengki-Syaitan memakan buah larangan dan akhirnya Allah turunkan mereka dari seindah syurga turun ke bumi kerana ingkar itu ..


cerita yang sama dalam Bible , di awal kejadian itu,at the Garden of Aden,Adam n Eve have taken the forbidden fruit n that make them expelled from the garden so that been called the first sin that humankind had created ...

from that on, syaitan/setan had a perjanjian dengan Tuhan, yang mereka(syaitan) akan terus mengoda dan menghayutkan anak2 adam dalam dosa sehingga akhir waktu...

people will tend to make sin , but its not dosa turun temurun but sin is the wrong act of one person itself ..
dosa bukan warisan tapi kita yang terjatuh digoda Syaitan melangkaui batas-batas Tuhan


nota kecil : the point is, sekuat mana kita melawan bisik godaan syaitan itu ...

gedek! said...

Dosa tidak boleh di tarik balik...

KIta hanta boleh bertaubat...

ghost writer said...

@ fiezah91 : just read ok Za..

@ tehr : hindari dengan semampu kita..

@ eszol raar : ya i know Eszol..

@ REPUBLIK N9 : okay..now aku faham.he3

@ Sang Cerpenis bercerita : have a nice weekend Mba..

ghost writer said...

@ zaty luvlianncezzz : okay..hi3

@ Catherine- : kalau manusia,tiada.

@ e. indah : Terbukti juga ST. Paul Of Tarsus telah membawa agama baharu dan menokok tambah ajaran Jesus. Maka,ajaran kristian yang dianuti pada hari ini adalah sebenarnya ajaran St pauli, bukannya ajaran jesus yang asli.

pada akhirnya dipersoalkan bagaimana kita menahan godaan setan sebenarnya gitu..

@ gedek! : tapi masih boleh dipohon keampunan ya kan..

si para para said...

malam ni tak ada cerita baru ke bisk..

ghost writer said...

@ si para para : tengah ligat berfikir...hihi

HEROICzero said...

dan kita lebih bertnggungjawab dengan apa yang kita lakukan, dan mereka yang dibawah kita. bukan di atas kita.

tak begitu?

=)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
..ada dvd certani dulu..nice post

maiMOONyet said...

adus~ susah ler nak nyampuk pasal ni. takut salah cakap -___-"

intan.maisarah said...

:) sekadar mampu tersenyum

ghost writer said...

@ HEROICzero : memang begitu pun hero...

@ b.r.u.t.a.l.s.o.l.o : mekasih!

@ maiMOONyet : jangan cakap..hihi

@ intan.maisarah : sama-sama kita senyum ok

Insan Marhaen said...

IM pun byk berdosa pd tuhan..

Dark Half said...

maaf ghost, aku sgt tertarik dgn entry ini. persoalan ini pernah aku ajukan dalam sunday class ketika zaman remaja dulu. e-mail aku jika sudi kerana aku malu utk komen di sini. nanti dituduh yg bukan2

ghost writer said...

@ Insan Marhaen : sama-sama lah kita taubat kepada-NYA.

@ Dark Half : ok darkhalf,aku akan dapatkan emel kamu nanti...

Akulah Aqilah Itu said...

konsep triniti ni dah lama menarik minat aku. =)

Kepala Manchiss said...

tuhan jadikan alam untuk manusia bercinta pada setiap satu zarah yang ada. kalau cinta yang tuhan berikan kenapa mesti dosa yang jadi pilihan?