jepun dengan heronya..



Saat negara matari terbit memperhebatkan sikap imperialisme mereka dengan slogan 'asia untuk asia' dan melancarkan perang ke atas negara lain gara-gara sekatan ekonomi yang diterima,mereka tidak menyangka bahwa mereka akan menempah bahana lebih teruk dalam sejarah kehancuran dunia.Amerka Syarikat dengan sukacita menghadiahkan mereka 'the Fat Man' sebagai kenang-kenangan di Hiroshima dan Nagasaki pada augustus 1945.


Ternyata pantun melayu yang mereka dengari "kalau roboh kota Melaka,kita dirikan kota Jawa",dijadikan olehJepun untuk kembali bangkit dengan pantas dari sebuah negara yang hampir musnah keseluruhannya sebagai negara berteknologi tinggi.Hebat bukan orang-orang Jepun.Mereka punya semangat perjuangan yang tidak terkalah saat yang lain semakin memiliki sikap moral yang menipis.


1966,Eiji Tsuburaya muncul sebagai pencipta 'Urotoraman',watak yang dianggap hero dan penyelamat bumi Jepun dalam menentang dan menghapuskan kebejatan monster,iaitu makhluk asing yang didakwa datang dari Planet X.Hero Ultraman ini mempunyai kuasa-kuasa istimewa seperti 'Specium Ray,Ultra Slash,Electrical Immunity dan High Spin' sebagai senjata dalam melindungi bumi dan warga Jepun dari terus dimamah oleh monster yang kayak hewan purbakala,dinasaur.


Semua ini gambaran jelas kepada dunia bahwa Jepun tidak pernah tunduk pada apa yang dikatakan sebagai satu anasir yang mencoba untuk memusnahkan negara mereka.Hero yang muncul seolah mengalih perhatian warganya dari terus diulit kesedihan dan kesengsaraan serta meresapkan rasa keyakinan bahwa akan muncul sesuatu sebagai penolong mereka saat mereka hampir berputus asa.Kali ini mereka berhadapan dengan satu lagi 'monster' yang lebih dahsyat dan menakutkan..'Earthquake!'.





82 comments:

april said...

jepun telah mempersiapkan hero nya untuk menentang kesan-kesan dari monster earthquake ini dengan kestabilan ekonomi dan politiknya.i'm sure jepun boleh bangkit kembali selepas ini,dan kondisinya boleh jadi lagi baik daripada acheh pasca bencana alam.
tapi dari sini juga,kita boleh lihat,sekuat mana atau segagah mana pun manusia di muka bumi ni..heh..tiada yang mampu tolak pemberian Dia.

MATAHARI said...

-.- laju betul april.

ultraman nya ialah kerajaannya.

skandaLdariLangit said...

kartun otromen itu semuanya dicipta sebenarnya untuk memberi semangat utk mereka.

ah. sendiri ska tidak bersemangat saat ini. lain kali akan memberi komen lagi~

cacing said...

otoromen pun besembunyi tika negara dia dilanda gempa bumi... sian orang jepun.... takziah cacing ucap kan...

Encik Psychopath said...

mengapa ultraman tidak muncul tatkala negara kelahirannya dlm bahaya ? jelas disini keluang man telah mengalahkannya.

e. indah said...

mengaru kepala sedikit hairan kalau secanggih jepun yang bisa saja create apa saja dengan idea teknologinya tapi sampai kapanpun masih mendewakan semangat kartun bercorak hero seperti ultraman...
sedang AS sibuk mengali duit membuat squeal Ironman,Transformer, dan kita pula tahu sibuk tunggu bila keluar movie pastikan 1st show kitalah berbaris pergi


.... ... ....


ada sesuatu yg unik ttg jepun, semangat mereka untuk bangun selepas jatuh itu harus dibanggakan ..tolaklah kekejaman masa lampau, zaman itu semua mmg berlaku tidak adil demi tanah dan kuasa ...

hadiah jepun pada pearl habor dan berbalas hadiah AS untuk Hiroshima..hari ini mereka berjabat tangan pura pura melupakan sinis semalam... seperti semalam kita masih turut mengekor angguk2 kan kepala untuk dua kuasa timur dan barat...

apapun bila sesuatu itu hadiah Dari Tuhan... walau timur atau barat , utara atau selatan...sama2 saja menadah tangan mohon diberi kesenangan dan ketabahan..dan sama sama belajar bahasa Tuhan yang ingin sampaikan Maksud Tersirat melaluinya ....



nota kecil : kecilnya tanah melayu dan kepulauan borneo ...besarkan doa kita ....

diana said...

tengok pulak lepas ni cepat atau tidak mereka membangunkan apa yang tumbang.....

Catherine- said...

jepun sudah lama bersedia dengan semua bencana. mereka super duper senior dalam menangani kuasa dari langit.jadi,mereka sikitpun tidak gentar malah lepas ni tengok saja...mungkin akan ada lagi hero baru muncul.gabungan doraemon, kiteretsu,ultraman dan power rangers.yaaa~ x sabar rasanya menantikan hero baru itu.

white rose said...

smlm fiz fairuz buat lawak dlm fb dia...

"MANALAH ULTRAMAN DAN POWER RANGER & DOREMON DALAM SAAT2 GENTING TSUNAMI DI JEPUN..."

kakakaka...

ni KUASA ALLAH...
kartun2 tu suma ciptaan manusia jer...
any time boleh hancur...

Gaphe said...

tokoh-tokoh itu sih sering muncul di TV Bisk, emang jagoan selalu menang ceritanya..

kalo sekarang ngadepin earthquake, musuh sesungguhnya.. kira-kira siapakah yang jadi superheronya ya?

Misz-sakura said...

Kuasa Allah, takde siapa boley tepis even sehebat mana pun kita.. Ad maksud tersirat yang ingin Dia sampaikan dlm kejadian baru2 ni..Sama2 la pk n hayati..

p/s: Japan negara yang high class tech kena tsunami dah macam terok dah, bayangkan kalo negara kita yang kena, hancur kot huhu nauzubillah. Jgn takot pada tsunami yang akan dihadapi tapi takotlah pada perbuatan dan kehidupan kita dan cara kita mati [dlm taubat / tidak]

| Larasephia | said...

aku adalah seorang ultrawoman.

sekian terima kasih.

Naddia said...

jepun da bersedia mnghadapi gegaran dan tsunmi (which comes after) dgn memanimakan kerosakkan.
dlm mase yg sngkat mereka boleh recover.
semoga slamat la warga Islam d sana..
Pengalaman 20 minit bersama org gila

LadyBird said...

Jepun negara yg hebat teknologinya.. mereka mencipta pelbagai teknologi untuk menghalang kesan drp bencana alam.. namun begitu, tetap tidak mampu melawan kehebatan Allah..

Adakah kt bersedia untuk melaluinya? Lady belum bersedia :(

KHRLHSYM said...

suka entri ni, hehe

Prince Halilintar said...

sehebat mane atau secanggih mane nya negara itu tetap xdpt nak elak dari ketentuan qada dan qadha Nya..

AkuMuzikFilem said...

aku tak pernah bersedia jika terjadi bencana sebegitu

Dark Half said...

jepun telah alami tsunami sejak 1960. aku yakin mereka sudah cekap utk deal dgn perkara2 sebegini

si para para said...

di sebalik hujan lebat, pasti terbit pelangi....

mungkin antara dua..
bala..atau ujian....

sama sama kita menadah tangan..
minta pertolongan..bukan dari hero matahari terbit..bukan dari hero barat.
tapi penyelamat kita..pembela dan pencipta kita semua...

alexa yussida said...

walau bijak pandai macam mana sekalipon manusia tuh,kalau dah sampai ujian Allah..tak dpt tepis jugak kan..pengajaran utk org lain yg bumi ni makin tua..kalau zmn rasul lagi dah bongkok tiga..apatah lagi sekarang..wallahuallam..moga masih ade ruang utk kita bertaubat..:)

hanaahmad said...

semaju mana pun kita, mana mungkin melawan kuasa DIA di atas.

Robot | Sakti said...

earthquake lagi teruk dari pergaduhan ultraman dan godzilla.


hehehe

TheRebelKid/PrmpnDkwtMrh said...

bukan setakat earthquake, tapi tsunami. sangat menakutkan bila tengok video rakaman gelombang tsunami tu~~~

Inspirationalefeks said...

semua bergabtung kpd kepercayaan masing-masing

Fiqas said...

Adakah semangat Jepun sekuat dan segagah hero2 nya melawan raksasa ? tumbang dan terus bangkit dengan kemenangan??

Siapa dan apa pun hero mereka, ketentuan Ilahi, tiada yang menduga...

oreeo unpredictable said...

ENTRY PSAL DRAGON BALL LAK X DE KE BRO?

zirconia said...

ujian untuk negara hebat..

Nur Misnan said...

ciptaan manusia hanya dapat melihat
tetapi tidak dapat menyelamat
dlm situasi begini...

Ultraman ambik cuti bulan kot..
uzur.. hu3

ghost writer said...

@ april : sebab Dia yang datangkan semua tuh sebagai peringatan...

@ MATAHARI : ultraman sebagai parable pada jepang...ha3

@ skandaLdariLangit : takper Ska..ko rilek jer dulu k..

@ cacing : dia pegi meeting kat matahari lar bro...haha.

@ Encik Psychopath : haha..keluang man tak larat nak sampai jepun bro..baru lintas thailand dah kena tahan takde pasport..

ghost writer said...

@ e. indah : tak mampu bayangkan kalau kita yang diberi ujian begitu,seolah kita dalam peperangan jadinya..huru hara,marah2 kerajaan,salahkan Tuhan dan berbagai lagi...

kita takde hero hebat2 tapi kita ada doa untuk mohon dihindari.

@ diana : mereka dah selalu hadapinya kak Diana..rasanya mereka tak ambil masa yg lama.sebab mereka terkenal dengan usaha keras dan saling membantu...

@ Catherine- : haha..harap-harap jangan lak shin chan lak yang muncul buat lawak kat tempat bencana tuh...bengkok juga badan shin chan karang...

@ white rose : buat lawak takper...jangan amik healer buat ucapan serius meminta super2hero tuh muncul bantu...karang yang datang ke muka batu lak...naya jer..haha

@ Gaphe : sudah tentu yang jadi heronya pasti Naruto dan geng DragonBall Phe...haha

Monster Globalisasi said...

kalau kat jepun ada ultraman
tapi kat besut terengganu ada ultrapin..(ayah pin) lagi gila kuasanya..

ghost writer said...

@ Misz-sakura : sememangnya apa yang didatangkan-NYA merupakan satu ujian dan peringatan.hanya kita saja yang tidak melihatnya...

@ | Larasephia | : aku tahu...aku tahu..hihi

@ Naddia : selagi masih mengamalkan ajaran Islam,jangan risau semuanya dalam lindungan dan rahmat-NYA...soal realiti,jepan mmg pantas.

@ LadyBird : kita belum pernah bersedia dengan itu,kita cuma melihat dan diperingatkan bahwa tdk mustahil.sekarang nih pun ia semakin hampir.

@ KHRLHSYM : mekasih Karl...hi3

ghost writer said...

@ Prince Halilintar : betul..itu hakikatnya...

@ AkuMuzikFilem : termasuk aku juga..sangat menakutkan dan sukar utk bayangkan..

@ Dark Half : mungkin mereka tak dapat menahannya tapi mereka punya kekuatan utk membina semula kemusnahan.

@ si para para : dan rasanya kedu-duanya sekali bro..kita yang menerima dan memikirkannya.

@ alexa yussida : aku pernah cakap macam tuh kat kawan aku yg tgh mengeleng kepala melihat bencana..dah semakin tua kan bumi kita...

ghost writer said...

@ hanaahmad : takkan termampu kita Hana..kita mampu melihat jer.

@ Robot | Sakti : lagi satu,mesti takde yang mati masa ultraman ngan raksasa bergaduh kan...haha

@ TheRebelKid/PrmpnDkwtMrh : hanya mampu geleng kepala jer tengok kedahsyatannya..

@ Inspirationalefeks : ya bro..bergantung dengan apa yang kita fikirkan.

@ Fiqas : kalau soal semangat aku percaya mereka lebih dari hero2nya...lihat lar semangat Naruto..biar dah kalah ttp melawan..

ghost writer said...

@ oreeo unpredictable : next issue bro...tungguuuu..

@ zirconia : semakin maju dan hebat negara tuh makin hebat ujian dia..betul tuh Zirc.

@ Nur Misnan : ultraman gi bersantai kat matahari,sebab kat jepun tengah musim dingin..haha

@ Monster Globalisasi : kuasanya sampai leh kawal kerajaan langit..haha

Sasa Al-Sharif said...

otromen tidak mampu mencegah tsunami

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

hmm semoga mereka yg berada di jepun berada dalam keadaan selamat. dan semoga malaysia terhindar dari bencana ini

faiz said...

mcm mane canggih pon teknologi manusia...xde sape bley halang bencana dari Allah

fiezah91 said...

bencana dari Allah xda sapa boleh menghalangnya walaupun negara tersebut membangun dengan teknologi yang canggih

Sumandak Kinabalu said...

Tidak dapat dinafikan, Jepun memang negara yang hebat. Saya baca dalam internet, amaran earthquake tu awal lagi dah dicanang...even bangunan pencakar langit mereka dibina supaya tahan gegaran. Apapun, tiada siapa yang dapat menjangka kekuatan Tsunami...Kesudahannya sangat menyakitkan.

Tak kira lah macam mana kita bersedia untuk menghadapi sesuatu bencana, namun kuasa alam lagi mendahului dari kita...rencana Tuhan? Mungkin...bergantung kepada kepercayaan masing-masing atau tafsiran sendiri...

ghost writer said...

@ Sasa Al-Sharif : otromen pun balik gi matahari...haha

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : harap begitular hendaknya..

@ faiz : tiada satu pun bro...cuma rasai dan lihat..

@ Sumandak Kinabalu : tengok kat tv tadi camner kesan gegaran tuh kat bangunan pencakar langit dowang..peh,memang seram...

@ fiezah91 : seolah keangkuhan manusia yang ditundukan oleh cuma air yang lembut sifatnya..

cik ciput said...

jepun..antara negara yang maju dalam abad ini..ya, saya suka melihat cara mereka menunduk hormat kepada oran lain tatkala berjumpa..juga kagum dengan sifat rajin mereka..

**risau memikirkan senaman pagi yang akan mula dijalankan oleh syarikat awal bulan depan..contoh dari jepun juga..

***takziah kepada jepun atas ujian yang diberi, kehadiran 'raksasa semulajadi' yang sangat dahsyat..semoga mereka menemukan kekuatan untuk menghadapi musibah ini..

Rina Rossoneri said...

sepertimana hindustan selalu buat happy ending dengan tarian menari yg meriah,sebab rakyat dia ramai susah, dan dengan filem begitu buat hidup mereka gembira..

seperti itulah jepun bukan...

tapi mereka percaya sedangkan superman pun tak boleh selamatkan semua orang, begitu juga dengan ultraman...tapi ultraman tetap bagi sokongan kan..

Fiq Vertigo said...

seorang yg minda nya kuat akan tumpukan kuasa penuh dalam 'self zone' nya sahaja.

minda jepang kuat, tak mudah terpengaruh, malah mereka memperkasakan 'dalaman' mereka.

namun, yeah, lompongnya mereka juga anatra yg ramai bunuh diri.

Fiq Vertigo said...

seorang yg minda nya kuat akan tumpukan kuasa penuh dalam 'self zone' nya sahaja.

minda jepang kuat, tak mudah terpengaruh, malah mereka memperkasakan 'dalaman' mereka.

namun, yeah, lompongnya mereka juga anatra yg ramai bunuh diri.

Fiq Vertigo said...

seorang yg minda nya kuat akan tumpukan kuasa penuh dalam 'self zone' nya sahaja.

minda jepang kuat, tak mudah terpengaruh, malah mereka memperkasakan 'dalaman' mereka.

namun, yeah, lompongnya mereka juga anatra yg ramai bunuh diri.

Fiq Vertigo said...

seorang yg minda nya kuat akan tumpukan kuasa penuh dalam 'self zone' nya sahaja.

minda jepang kuat, tak mudah terpengaruh, malah mereka memperkasakan 'dalaman' mereka.

namun, yeah, lompongnya mereka juga anatra yg ramai bunuh diri.

ghost writer said...

@ cik ciput : disyorkan kalau diadakan senaman pagi..sebab saya setiap hari melaluinya...hi3

@ Rina Rossoneri : aku hampir masukan part parable filem hindi dan tamil dalam entry,tapi sbb nak fokus pada jepang so biar kamu saja yg katakannya..hihi

@ Fiq Vertigo : aku baru sedar rupanya saat tenang mereka gagal kuasai minda mereka sendiri...mereka perlukan suatu yang menguatkan minda mereka,dan ini sebagai satu ujian kepada minda mereka...

tehr said...

aku juga yakin
jepun akan bangkit lagi
mereka telah banyak kali membuktikannya dalam berbagai segi

r-5 said...

mereka tak sekuat yang mereka sangka, mereka tak sehabat yag mereka sangka, mereka lupa, mereka sama sahaja, makhluk tuhan bernama manusia, serba kekurangan serba hina, tidak mampu berbuat apa-apa, saat sang Pencipta melampias kata, Kun Fayakun maka jadi jadilah, saat terjadi barulah mereka terngadah..

MATAHARI said...

what if, sabah dilanggar tsunami seperti ramalan2 sebelum ini, apakah kerajaan kita standby?


kita ada kluangman, cicakman, ha ha.

malaysia2.

F.A.R said...

diorg sentiase bersedia utk menghadapi segale kemungkinan yg akan berlaku :)

tp sayangnye kebanyakan hero2 kelahiran negarenye itu x bisa membantu disaat bencana alam berlaku.

REPUBLIK N9 said...

BISK, jepon juga terkenal dengan 'hentai'... ha3

maria ozawa sudah tenggelam barangkali kah3

Clarky Afif said...

kebelakangan ni subjek urotoraman sering diperkatakan.

aku monster yeahhh!

luna said...

aku tertanya2. kenapa semua orang melupakan selemun? asyik2 otromen. dabel stended! selemun pon hero jepong kaaaaaan

Amiey White said...

ketakutan pada keadaan dunia sekarang ,

ketakutan kerana manusia bukan semakin sedar dengan "peringatan" dari Pencipta , hanya ambik endah je~

btw doremon akan kembali mencipta , jangan2 lebih hebat dari sekarang hanya untuk menunjukkan mereka boleh bangkit kembali :)

ghost writer said...

@ tehr : pasti,hanya itu kekuatan mereka.

@ r-5 : tau, tapi soalnya mereka pantas untuk bangkit membina kehidupan mereka.Tuhan sudah tunjukkan..

@ MATAHARI : aku tak leh bayangkan.jadi aku fikir kita sendiri takkan ada persiapan.kita cuma disuruh larikan diri..

adiwira kita masih bertatih...

@ F.A.R : sebab tuh hero rekaan khayalan jer,sebagai satu simbolik pada perjuangan warga.

@ REPUBLIK N9 : ramai yang gi selamatkan dia nanti..haha (hentai?)

ghost writer said...

@ Clarky Afif : bersedialah untuk bertarung..yeah!

@ luna : selemun tuh asyik demam jer..haha

@ Amiey White : lebih senang cakap..

asyik salahkan alam jer..tak tau alam dah murka kat kita.

Arif Chasan said...

tapi katanya, gak nyampe setengah tahun juga jepang bakal pulih lagi... :)

Insan Marhaen said...

tapi tunduk dengan tsunami dari tuhan!

+d.O.Y.A.h+ said...

mantab gila weh!!

KUREKURE COMEL said...

semuanya berpunca dari 'mereka' juga!!!...


maybe...mereke akan sedar...


maybe mereka akan maju lg dan tertewas sekali lg....


sesiapa tidak blh lawan YG SATU...

i am S!L4H.. said...

nk tgok jepun bangkit semule.
dorg mmg x nk kalah.

ape pon...Yang Satu itu tahu rancanganNya.

ghost writer said...

@ Arif Chasan : kiranya begitu gan..

@ Insan Marhaen : Tuhan Pencipta seluruh alam..maka Dia lebih berkuasa atas ciptaan-NYA.

@ +d.O.Y.A.h+ : Mantab jer cukup..dah gilak tuh lain citer dah..haha

@ KUREKURE COMEL : kena renung apa yang telah mereka perbuat...

@ i am S!L4H.. : kita tunggu selepas ini..itu cuma sebahagian dari daerah dia saja..

lavender harum wangi said...

jepang mmg sedia maklum keadaan goegrafi dorang, so bencana tu dah biasa.. zaman sekarang byk guna perang psikologi. they'll recover. they'll get even better than ever.. oh, peringatan untuk kita juga.. bumi pun tau protes~ :D

cik ubi said...

bumi tau protes?bumi ni ade perasaan?..male ke female?.

mungkin bumi datang bulan kot..kua darah haid..darah>earthquake

beautiful_rose said...

ultraman?

wallah............


tsunami? gempa bumi?




mana ultraman?




owh,lupa....
sedang sibuk mengecas beteri yang semakin low kat matahari gamaknya =p

Encik MamaT said...

bangga dengan jepang.. walau negara sering di landa musibah.. gempa.. tsunami.. gunung berapi.. tetapi mereka tetap membangunkan negara semajunya... mereka punya semangat juang yang tinnggi.. lihat saja hero mereka... kebanyakan hero dari negara mereka.. ultraman, naruto dan lain2...

Cik Bidadari said...

yg paling penting... ambil sikap mereka yg tak pernah kenal erti putus asa. apa yg jepun tak rasa...? kita mampu ke?

Sang Cerpenis bercerita said...

kirain itu ultraman.

/Dayah/nurul/dayak said...

tsunami di jepun, urotoraman tadapat mmbantu

Sca Ndx said...

makin lama makin ramai mati

earthquake selamba hadap
kesan earthquake, tsunami.
susah nak elak lagi.
ayuh bangkit jepun.


habiskan one piece dulu please.

HEROICzero said...

jangan risau. hero mereka sudah muncul semula.

err.

di Berita Harian, barangkali.

Siti Nurhayati Dollah said...

Rakyat Jepun terdidik dengan cara dan persediaan menghadapi bencana. Tetapi kuasa Allah, tiada siapa boleh menandingi. Janji Allah itu pasti.

Kun fayakun :)


P/S: semoga rakyat jepun segera bangkit berjuang meneruskan hidup.

SEROJA JINGGA said...

sepertimana mereka bangkit selepas disaster 1945..mereka juga mampu bangkit untuk badai besar kali ini..mereke punye semanagt.cuma masa yg menentukan.

benar kata MATAHARI ultraman nye adalah kerajaan itu sndiri

ghost writer said...

@ lavender harum wangi : bila bumi protes takkan kita nak hantar FRU ek...haha

@ cik ubi : wah,sampai ke situ imaginasi ko ek..haha

@ beautiful_rose : haha..ko pon tahu kalau ultraman balik matahari..

@ Encik MamaT : ya sebab tuh dowang laungkan asia untuk asia supaya kita bergantung pada barat.

@ Cik Bidadari : kita masih belum belajar..tapi kita kan tahu.."kalau roboh kota melaka,kita dirikan kota jawa..".hihi

ghost writer said...

@ Sang Cerpenis bercerita : iya Mba fanny...haha

@ /Dayah/nurul/dayak : dia demam lar...huhu

@ Sca Ndx : orang-orang jepang kan semua kamikaze..berani mati punya..haha.

one pieces?

@ HEROICzero : haha..idiots papers.

@ Siti Nurhayati Dollah : Semuanya datang dari Tuhan.Dia yang mengatur segalanya.

ghost writer said...

@ SEROJA JINGGA : bukan sekali,dah berkali-kali..

mungkin kot...

S..U..D..@..I..S said...

bangsa yg x mudah menyerah tunggu kebangkitan mereka selepas ini..

dimana Urotoraman? hanyut bersama tsunami

ghost writer said...

@ S..U..D..@..I..S : tengok berapa kepantasan mereka membangunkan semula negeri dowang..

ultraman terbang..dia tak pandai berenang.haha

Cik Bidadari said...

huuurmm...

~ PIJA ~ said...

aku peminat ultraman datang komen....hihii