istilah



Kalau ditanya kepada Lucifer pasti dia tahu apa itu yang dikatakan istilah 'yang dahulu  dikemudiankan,yang kemudian didahulukan'.Ia seolah-olah satu peraturan dalam melakukan kerja pembersihan sesebuah alatan senjata dalam mana2 angkatan bersenjata.Ia telah diajarkan secara rutin dari seorang kepada seorang sehingga memahirkan mereka dalam soal membuka dan memasang senjata seperti M-16,Aug Styer,HK11-LMG dan GPMG.Malah ia termasuk dalam modul pembelajaran dan latihan untuk menjadikan mereka lebih cekap menguruskan satu-satu senjata tersebut.


"Senjata adalah isteri ke-dua kamu ketika berada di medan".(itu kata coach Lucifer)


Hey,Istilah itu sebenarnya bukan untuk dipraktikkan di luar medan apalagi dalam soal-soal pengurusan birokrasi di mana-mana sektor perkhidmatan.Amit-amit sih...bikin perkara begitu!.Dalam banyak hal,soal begini sangat menyakitkan hati pada siapa saja kerna kita sudah lebih awal untuk dipercepatkan urusan dan alih-alih dikemudiankan kerna untuk memberi keutamaan pada orang yang dikenali.Salah guna kuasa kalau begitu toh..Oh Yach,pilih kasih juga namanya.


Kita harus punya pandangan yang baik dalam memegang sesuatu amanah demi kepentingan mereka-mereka yang memerlukan perkhidmatan.Kita harus punya prinsip dalam memberikan kualiti kerja(TQM)yang efisien dan efektif.Seharusnya begitu bukan...


"Friendly,professional,efficient,competitive and they always put customer needs first."-Thanks Dave Mountney.



64 comments:

april said...

owh.hurm.
istilah lain - guna kabel,pakai orang dalam..

sejujurnya memang agak sakit hati,apabila kita dikemudiankan daripada yang terkemudian.
tapi biasalah tu.senario biasa yang selalu berlaku,lebih-lebih lagi di malaysia.
yang mana ada sedara mara anak beranak,kawan sekolah rendah,sekolah menengah,jiran duduk belakang rumah,senang-senang saja dapat giliran awal,walaupun mereka lebih lambat dari kita.
heh.
dan kita yang orang-orang biasa ni,disuruh ke sana dulu,kemudian ke situ,setelah itu baru ke sini,untuk selesaikan hal yang mudah (sebenarnya)

MATAHARI said...

hehe.


istilah itu hanya di dalam medan sahaja.


tapi mereka ini kreatif sangat nak apply di luar medan.

haih...


masa latihan medan, styer kena culik,
terpaksa lah dikenakan semerah padi/hukuman medan.

-.-'''

Naddia said...

aku mngadu kat kawan sal kabel2 nie..die dgn budusnye ckp nk kabel ape? bpe diameter..bpe volt..
aku hangen je dgn lawak die. da la tgah panas hati..cis

hanaahmad said...

ia juga boleh jadi tidak adil.

Inspirationalefeks said...

cuba guna istilah ini,

yang dahulu merasa, yang kemudian sipi sipi ja ...

Wuucin Kimora said...

sedap gak istilah insipirationalefeks tu ;D

Sca Ndx said...

think present? future later?

Sca Ndx said...

customer first, customer always right.

kadang2 mereka ambil kesempatan bash promoter kaw2. salah sikit je pun

Cik Bidadari said...

hurmm... amanah itukan berbeza2 mengikut situasi...? betulkan...? yang penting perlaksaannya sampai ke akhir dan tamat.

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Pena Marhaen said...

kadang-kala terlalu banyak aplikasi pengistilahan dalam hidup juga membebankan dan menimbulkan kesulitan..

salah satunya adalah kerenah birokrasi hasil penggunaan istilah itu..hmm

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

tak suka guna "kabel"

KHRLHSYM said...

itulah kesempurnaan kalau sesiapa ada didalamnya. memang tidak adil, tapi itulah lumrah.

EL MARIACHI said...

its not what you know...but who you know....

AkuMuzikFilem said...

tiada prioriti.

Raihana Izzati said...

Wow. I guess when u got power,, U can do all.

Nerakalah kau.=_=

Sudah jadi serbanitas pulak nak decide neraka syurga org.aish.

Terasa seperti nak bagi canon ball saja kat golongan2 2=_=

Miss Fireflies said...

kenapa mesti yang dahulu dikemudiankan?bukan kah menentang hukum alam?

fiezah91 said...

mcm x adil yg dahulu dikemudiankan dan yg kemudian didahulukan.. hmm

Dark Half said...

sebab karenah birokrasi dan isu kabel jugak, jadi punca mati hidup seseorang...seperti menunggu rawatan

diana said...

kalau ditanya apa itu amanah
pun belum pasti mereka2 tu boleh jawab..
sebab tak diamalkan..!

tehr said...

apakah juga akan berlaku pilih kasih kalau punyai beberapa orang kekasih?

sekadar bertanya
kekasihku hanya satu sahaja sekarang

ghost writer said...

@ april : aku memohon kerja dulu tanpa apa-apa kabel sebagai penguat resume aku..tapi memang celaka lar kebiasaan macam nih.huh

@ MATAHARI : kena culik mesti time tengah tidur ye dak..haha!lembik lutut lar jawabnya..

@ Naddia : kau hanging jer kawan kau tuh guna kabel..haha

@ hanaahmad : terserlah sangatlar ketidakadilan di situ..

@ Inspirationalefeks : kalau istilah itu yg digunakan ok,janji sapa dulu dia lebih merasa..

ghost writer said...

@ Wuucin Kimora : memang pon sedap..hihi

@ Sca Ndx : yes customer is always right...so,bukan kenalan yg always right..

@ Cik Bidadari : common,amanah is amanah.jangan halalkan cara yang salah.

@ Pena Marhaen : sepatutnya sektor yg memberi perkhidmatan tidak mengamalkan cara sebegitu..tapi bila ada yg slowtalk tuh yg jadinya..

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : suka naik keta kabel tak?hihi

ghost writer said...

@ KHRLHSYM : okay..its a normal.so,ia akan lebih korup lar jawabnya.

@ EL MARIACHI : aku tak kenal pon dia,tapi aku tau apa yang dia buat.

@ AkuMuzikFilem : jangan harap ada..

@ Raihana Izzati : memang bullshit kat dowang lak duk amalkan cara macam tuh...

@ Miss Fireflies : soal alam tuh tolak tepi dah..ini dah masuk soal protokol atau prinsip keje yang songsang..

ghost writer said...

@ fiezah91 : sapapun boleh nampak ketidakadilan di situ.

@ Dark Half : sedangkan sudah terang ada sistem no giliran digunakan..

@ diana : entah,selalu tak ikhlas jalankan amanah.

@ tehr : haha..off course.setiap satu dilayan mengikut cara layanan mereka.hihi

cik ciput said...

demm..teringat masa pegi intebiu keja gov..nmpk sgt diorg dh ada calon yg mmg diorg nak amek..huh!baik xyah buat iklan jwtn kosong..

faiz said...

kalo sesuatu perkara dilakukan dengan penu amanah mesti perkhidmatan tu akan lebih efficient..

white rose said...

aku dulu dilabelkan sebagai "anak kabel"...
walhal segala urusan pekerjaan + study, semua aku uruskan sendiri...
malah nak daftarkan diri pun aku pegi sendiri tanpa ditemani ahli keluarga...

bila dah dapat, mcm2 bebelan la...

ni aku dpt sambung degree pun kata aku guna kabel...

bengong org yg berkata itu...

ah, aku tak peduli, janji aku bahagia...

haha...

skandaLdariLangit said...

tertutup mata untuk membaca. jangan tanya kenapa~

beautiful_rose said...

;)

Gaphe said...

koq tidak ada gambar senjata-senjatanya Bisk?.. jadi bingung ngebayanginnya apalagi kalo belom pernah tahu yang mana wujudnya

si para para said...

mengangkat "senjata" di "medan perang" menjatuhkan "penjahat"..

anOOan said...

terasa betapa losernya aku kalau aku mendapatkan sesuatu bukan datang dari hasil usaha aku sendiri, tapi atas bantuan kabel gelap.

dan paling cilaka bila ada yang menggunakan kabel tu dan kemudian dia mengsia-siakannya. kesian pada yang berusaha 'beratur panjang' menunggu giliran tapi 'terlepas pandang'.

FaizalSulaiman said...

TQM..Sakit kepalaaa

aliza said...

nampak tak adil kalau guna kabel.

Prince Halilintar said...

ramai yg tak puas ati bila ade org yg guna 'kabel'..kerana bersifat tidak adil kpd mereka yg lain yg berusaha dgn lbh baik lagi..

norh said...

kita punya prinsip dalam memberikan kualiti kerja, tapi ditentang oleh orang yang berkuasa..lalu, bagaimana?

~ Miss PIJAOSIX~ said...

masalah kabel? serius aku penat dengan benda alah nih......!!!!

intan.maisarah said...

Senjata adalah isteri ke-dua kamu ketika berada di medan".(itu kata coach Lucifer)

nora said...

kalau kita ada kabel, kita nak guna tak???


ENTRY HOT : Hari Ini Dalam Sejarah

Sumandak Kinabalu said...

Ini lah jadinya kalau terlalu mementingkan diri sendiri, boleh mengakibatkan masalah jangka panjang dari segi produktiviti...walaupun mungkin kesan tu tak ketara tapi boleh merosakkan sistem yang sedia ada. Paling malang, kerana nila setitik rosak susu sebelanga...

Itu pun belum termasuk sikap sambil lewa, tidak peka dan memberikan perkhidmatan secara ala kadar. Hal yang mudah jadi rumit, atau hal yang boleh diselesaikan dalam masa seminggu berlarutan sehingga bertahun-tahun.

Bagaimana ya, kita nak wujudkan satu sistem perkhidmatan yang mesra, adil dan amanah tanpa mengira bangsa, kepercayaan, latarbelakang. Terlalu susah untuk dipraktikkan kot...

Sang Cerpenis bercerita said...

met siang..

Encik Psychopath said...

"pencapaian didahulukan rakyat diutamakan"

adakah konsep lebih kurang sama?

ghost writer said...

@ cik ciput : buat kecik hati n makan hati jer..

@ faiz : indeed.

@ white rose : tapi memang betul lar kan tak guna pun kabel..hihi

@ skandaLdariLangit : tak akan tanya.

@ beautiful_rose : :)

ghost writer said...

@ Gaphe : national security Phe..hihi

@ si para para : lakukannya bro..jadi yang pertama!

@ anOOan : kerna mudahnya mendapatkan sesuatu itu maka mudah juga untuk tidak dihargai...mereka lebih suka bersenang.

@ FaizalSulaiman : hihi.Total Quality Management.

@ aliza : jelas memang tak adil.

ghost writer said...

@ Prince Halilintar : selalunya perasaan itu yang wujud dalam diri kita.tidak puas hati!

@ norh : teruskan kalau masih mau punya prinsip.

@ ~ Miss PIJAOSIX~ : okay..leh rehatkan diri sekarang.

@ intan.maisarah : ia perlu dijaga dengan rapi..leh saja tukar kepada senjata adalah kekasih kita. :)

@ nora : guna.tapi untuk tujuan yang tidak melibatkan sama dengan orang lain.

ghost writer said...

@ Sumandak Kinabalu : ini lar yang dikatakan sistem pilih bulu atau diskriminasi dalam soal memberikan perkhidmatan.mereka lebih suka mengutamakan kroni atau pada satu-satu bangsa saja.dan ia memang dah ketara sangat.

tak kan berjaya utk dipraktik.

@ Sang Cerpenis bercerita : met siang Mba.

@ Encik Psychopath : langsung tak sama.

nurHeart said...

slalu memerhati & kdg2 mengalami senario yg mcm tu, ntah xtau nk kata apa..

jika ikhlas memegang amanah, insyaallah akan dipermudahkn sgala urusan, yg selebihnya anggaplah sbagai ujian/dugaan hidup, life is not easy so dont make it worst..

missSenget said...

oleh sebab aku takda kabel besar, aku sakit ati bila orang guna camtu untuk senang..

tapi aku yakin aku pun akan guna cara tu bila aku ada kabel...

hahahahahhaa....

- koroe - said...

aku ada pedang panjang.


maksud aku pedang.
aku nak guna untuk berperang nanti

Siti Nurhayati Dollah said...

Jangan amalkan pilih kasih, mendahulukan yang belum tentu berkelayakan ;)

Kesian yang kasihnya tidak dipilih bukan? Terasa terpinggir sahaja tanpa kerja. (Akulah tu)

grOundnUt said...

Senjata ibarat isteri...Loike it!^^

Rainbow said...

pengaruh, terpengaruh, saling mempengaruhi

pembaris said...
This comment has been removed by the author.
pembaris said...

bos tempat kerja aku yang sebelum ni cakap" you are a nice person."

dia tulis recomendation letter dan sain.

dia tulis resignation letter dan suruh aku sain.

"you are a nice person" boleh jadi istilah yang kurang hajar..

ghost writer said...

@ nurHeart : tentu saja tidak ada yang merasa tidak puas hati,dan keje pon sentiasa hepi..

@ missSenget : pengakuan jujur tuh missenget..hihi

@ - koroe - : kau tak sempat masuk berperang kau dah tersungkur awal..haha

@ Siti Nurhayati Dollah : ada yang lebih berkelayakan tapi digagalkan oleh benda macam nih.

sabar jer lar yat.

@ grOundnUt : i loike it too...

ghost writer said...

@ Rainbow : semuanya dipengaruhi...

@ pembaris : memuji dalam bentuk sinikal...

skandaLdariLangit said...

berblogging juga adakalanya perlu profesional bukan?

apakah? hik3

ghost. ampun. baru membuka hati mata dan mata untuk membaca dan menelan semua. tadi baca2 tak lepas.. hik2

MATAHARI said...

ya, betul! kena rampas time tidur.


bukan setakat lembik lutut, dah merangkak dah, sama kaler dengan lumpur dah.

Cik Bidadari said...

heeeeeeeeeeeeeeeeeee...

REPUBLIK N9 said...

Kita harus punya pandangan yang baik dalam memegang sesuatu amanah demi kepentingan mereka-mereka yang memerlukan perkhidmatan.Kita harus punya prinsip dalam memberikan kualiti kerja(TQM)yang efisien dan efektif.Seharusnya begitu bukan...

itu kata kamu...

kata aku...

kita perlu mempunyai skil yang baik untuk memberi kebaikan kepada diri kita dan orang lain... gua buat freelance designer memang akan cuba balance kebaikan dua dua pihak, tapi kadang2 gua terkena balik dan kadang2 customer kena balik... nampak sangat gua tak bleh imbang kah3.. nak capai TQM tu susah, tapi kita boleh meminimumkan kekurangan, itu pasti :)

ghost writer said...

@ skandaLdariLangit : sekarang dah dapat telan dah ker?mata hati untuk memahami.hihi

hurmm..mungkin betul kalau blogging itu menjadikan kita lebih proffesional.

@ MATAHARI : memang dalam hati habis sumpah seranah....haha

@ Cik Bidadari : apsal cik bidadari mengilai tengah2 malam macam nih...haha

@ REPUBLIK N9 : nampaknya kau adalah sebahagian dari mereka yang memberikan perkhidmatan.pantas lar kau berfikir macam tuh..hihi

skandaLdariLangit said...

luka sedikit sembuh. kerana itulah :)

eszol raar said...

the art of war

a book that can be use for any situation

ghost writer said...

@ skandaLdariLangit : dan jangan biarkan ia luka semula.

@ eszol raar : ia sebuah buku ker Zol?