impak



Petang itu aku dikejutkan dengan suara yang persis beberapa ekor babun jantan sedang bertelingkah merebut babun betina dalam satu gua sepertiga dalamnya.Penuh dan bergema.Sesekali mereka mendengus,merungut,mencerca,mengomel,memaki dan mengeluarkan kritikan-kritikan yang hebat dan manthab.Aku sesekali akui dan mengangguk dalam separa sedarku.


Sebuah drama melayu yang semakin mendapat tempat di hati peminat-peminat playstations, sedang ditayangkan dengan babak-babak yang membuatkan mereka merasa geram untuk turut sama menjiwai watak-watak tersebut.Masing-masing terus terpaku dan mencangkung sambil mulut penuh dengan asap rokok..hebat penangan drama melayu sekarang(fikirku sambil berbaring menghadap siling).


Musik tema drama telah menandakan ianya sudah berakhir.Tidak habis di situ,mereka masih melanjutkan agenda minda kritis mereka.Aku mula mencongak zaman drama melayu yang semakin gemilang 10 tahun akan datang.Tapi malangnya,tidak sempat aku habiskan hitungan ku,saat aku melihat satu scene baru,sesi terajang perut dan tolak menolak kepala di hadapanku.Skrin tv pecah dan sekaligus menghentikan suara-suara seladang sedang mengawan..


Aku pandang dan tersenyum.Drama melayu jiwa melayu.Ah,melayu memang mudah mengamuk.



67 comments:

april said...

drama di dalam di bawa keluar ke ghost ?

melayu,
kalau tak ada drama dengan air mata,
tak sah.
eh,
terasa pulak.sendiri cakap,sendiri terkena.

elok lah,drama melayu sama sinetron indo.kalau gabung dua ni,lagi manthab !

MATAHARI said...

-.-'
hi april.

melayu.


sigh.


drama melayu disenggamakan dengan sinetron indo, memang manthab,so unfucking minds.

NAJ HEBAT said...

bisk..

babun jantan memang suka buat drama.

siap masuk national geog lagi. kan?

wawawa~

ok. aku mengarut.

miss me darling?

*mengada*

NARDtheNERD said...

kang kalau letak adengan style mat salleh.

lu bising kebaratan pulakkk.
hish.

hye biskut. :))

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

malay drama in playstation? biar betul?

skandaLdariLangit said...

nama pun babun.

memang dia lah.


bisk, tadi macy borak2 ngn emieysandra. we talked a lot she said she love ur blog.

and i agreed.

:)

Cik Bidadari said...

alah.... sapa babun-babun-babun dengan babun pompuan tu...?! bagi alamat... kalau aku jumpa dorang berempat... aku tumbuk muka dorang... arghhhhhhhhhhhhhhh... gi rewanglah... tenangkan fikiran.

Cik Bidadari said...

erkk... lupa nak tanya sebelum mengamuk... heeeeeeeeeee... drama melayu kat tv ke? huhuhuhuhu... mujur tak tgk tv... kita layan korea/japan drama skang... wachaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Inspirationalefeks said...

nasib bukan babi jantan, 1 coursemate aku excident teruk dilanggar babi jantan yang melintas jalan dan seorang lagi coursemate aku dilanggar lembu kata arwah sebelum satu lagi eksiden dilanggar lari oleh lori... tragis :( kenangan ....

aku suka tengok menculik miyabi, tak tahu kenapa, mungkin miyabi tu moria opawa . kot ... kiakaikaiakia. .. ketawa moria *one piece ...

ssh sgt tenet aku ni nak retriv ak pnya commnt ... T_T

Fiqas said...

Salam bisk,

drama melayu ? blur kepala otak sekarang untuk mentafsir apa yang cuba kau sampaikan ...


aku ank melayu yang tak pernah suka drama melayu...

KHRLHSYM said...

drama melayu? aku rela mati dari melihatnya. tapi sebenarnya aku layan juga tapi itu pun satu dua saja. tajuk? blogger boy, kami. itu saja. hihi

KHRLHSYM said...

aku bukan melayu, aku homosapiens. mungkin kerana aku homosapiens, aku rasa kesian dengan bani melayu juga.

diana said...

drama melayu wajib ada bergaduh..
drama apa yang tak de bergaduh???
sebab tu tukang tonton ikut sama..
menghayati...!

dayya dayyanna said...

:) melayu atau tidak bukan paras pandangan, yang penting nak buat sesuatu kena guna otak bukan guna bontot.

white rose said...

jrg aku tgk drama...
drama melayu? lagi la...

aku suke tengok drama TAMIL...

bila dia berlawan, dgn mukanye, dgn gaya lagaknye, dgn gaya HERO nye...

hahahaha...buat kau gelak sampai tak ingat...

yg best tu part dia mengamuk...
wow, real je...

tu baru syok, xde laa duk tendang2 tv sampai pecah...
hahaha...

faiz said...

drama melayu kalo tak gaduh...hasad dengki..tu je selalu kuar..

Encik Psychopath said...

panas baran katekan. tgk lah quotes kemelayuan kita.

"takkan melayu hilang didunia"

"langkah mayat aku dulu"

"pantang maut sebelum ajal"

melayu garang bukan ?

Seroja Jingga said...

kalau tak ade kete superb2 umah besar..awek mantap2 ..scene solat pon kene blusher bagai..memang bukan drama melayu lah

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

cerita melayu heronya omputeh... merong takmaha bangsa

Dark Half said...

drama melayu, ada yg aku ikut bergantung kpd sape yg mengarah dan penulis skrip

sinetron indo, susah nak terima tapi kagum dgn filem2 mereka

intan.maisarah said...

jangan diusik jiwa melayu

jiwa sensitif

ibarat sutera

ibarat kulit bawang


naik minyak

amuk

sesuai dengan jiwa melayu

saya bukan mahu bersifat perkauman

jangan salah sangka

:)

Cik Bidadari said...

eeeeeeeeeeeeeeeeee... tak baik tau kutuk citer melayu... kalau citer sinetron tu sama jugak... Eeeeeeeeeeeeeee... kalau aku jumpa tuan punya cerita nie... eeeeeeeeeeeee ku tumbuk juga dinding umahnya. mengamuk ke? takkan...? berlakon aja.

alexa yussida said...

org melayu cpt sgt nak sentap2 pastu angkat kaki tangan...uuu pikirla dlu sblom bertindak kan..drama sungguh~

haah bojan asek jd sub je tp 2-3 game lps die main 1st 11 sbb pedro injured..

juliam said...

melayu. biasa lah. kau macam tak tahu. semua macam nak serius je buat cerita tapi penonton ketawa.



##eh commentor kau sudah belambak. bila aku mahu jadi yang 1st ni haha

anOOan said...

hurm. aku tv pon tak pernah bukak. satu2 nya cerita yang aku ikut-tak-ikut-sangat ialah Syurga Untukmu, sinetron indo kat astro oasis. baru2 ni trend cerita berunsur keagamaan sangat banyak dan menarik. tapi tiada kesempatan nak tengok.


tetiba macam teringin nak jadi suri rumah tangga. duduk depan tv layan drama sambil lipat kain. lulz

ghost writer said...

@ april : ntah,terlebih emo lak dowang.salah satunya kalau ada yg menangis tgok drama melayu tuh ko lar ek..haha

@ MATAHARI : rasanya kalau digabungkan pon masih tak mencetus minda.huh

@ NAJ HEBAT : opkos lar aku missing ko..lama tak nmpk ko bersiaran.ko layan national geog aper.kaji tabiat hewan,haha

@ NARDtheNERD : aku tak sentuh pasal drama melayu tapi penonton melayu..aish. hye naddy.

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : bukan lah Sabrina,maksud aku dowang tuh kaki playstations yang melayan citer drama melayu..aiilar.

si para para said...

melayu jiwa kacau bilau...

CassiaSiamea said...

drama melayu..
gaduh
dadah
tahyul
masalah sosial


apa yg ditonjolkan sebenarnya??

ghost writer said...

@ skandaLdariLangit : ouh Sand ek..lama kenal dia.mekasih Ska. :)

@ Cik Bidadari : nak cari alamat dowang cari aku jer,mesti jumpa dowang.haha.kompem lar drama melayu,takkan drama bangladesh lak..

@ Inspirationalefeks : aku kalau pegi hill,satu kawasan perumahan atas bukit mesti aku selalu jumpa sangat babi jantan tengah buat trafik..masa dalam hutan pon member2 nonmuslim selalu buat bbq.haha.sian kawan ko ek..malang tak kenal mangsa.

@ Fiqas : nak sampaikan soal emosi melayu bila tengok drama melayu dan yg lain2 aku sorokkan sikit..tak leh jelaskan sangat...hihi

@ KHRLHSYM : kira kita sama jer lar,aku kadang tergoda bila ada ramai2 terlonggok depan tv,bila aku ushar,aiseh drama melayu...kantoi aku..haha

ghost writer said...

@ diana : penuh penghayatan sangat tuh kak diana.haha

@ dayya dayyanna : masalahnya otak dah ke longkang yang tinggal bontot yang kena usung.haha

@ white rose : bukan tendang tv tuh sebenarnya tapi dah orang yg kena tendang tuh terus jatuh kat tv,so tv pon jatuh sama n kaboom..esok pakat kolek sorang2,beli tv baru..lari bajet siutt.

@ faiz : standard lar bro...hihi

@ Encik Psychopath : garang sangat2,biasa lar jiwa hulubalang.haha

| Larasephia | said...

sebab tu la aku suka cerita yang banyak hantu muka buruk dan adegan jerit2.
meriah hidup ini.


melayu mudah mengampu lagi ramai dari melayu mudah mengamuk.

ghost writer said...

@ Seroja Jingga : part solat tuh yang kadang2 tak berkenan tuh..mesti hujung2 nak habih.adoyaii..

@ b.r.u.t.a.l.s.o.l.o : aku baru nak sentuh soal tuh bila aku dah selesai tengok citer tuh nanti..haha

@ Dark Half : drama ngan filem mereka ada pengasingan sebab tuh aku banyak koleksi filem2 mereka...

@ intan.maisarah : tak sentuh tapi dah macam tuh pembawaannya nak wat camner..tak caya gi test dowang..hihi,tak sesuai dengan melayu itu lemah lembut.

@ Cik Bidadari : haha...mana ada kutuk-kutuk..touch sikit pon takde(sambil tunjuk muka cuak..eee)

ghost writer said...

@ alexa yussida : tak cukup drama kat dalam tv,terus dipraktik di luar tv..canteeek sgt lar tuh..

ouh iye ker,tapi bojan main best gak,patut dah lama dia jadi 1st 11.hantar dia ke MU lagi ok..haha

@ juliam : filem siap tapi ditertawakan..salah satunya aku sendiri.hihi

@ anOOan : ayat last tuh macam mak aku dulu2,selalu sgt terpacak depan tv tgok drama melayu.marah kalau orang bising,tapi dia sendiri tgok bising.haha...

astro banyak pilihan.tak mcm tv biasa.tapi tgok astro pon sebab ada bola.heh

@ si para para : haha..banyak sangat mikirnya..

@ CassiaSiamea : realiti melayu lar yg ditonjolkan.

ghost writer said...

@ | Larasephia | :

part jerit2 tuh yang best.betul cakap kau meriah sangat kalau tengok ramai2.tapi ada gak yg cool,apa barang...haha

a'ah..tuh salah satu bahagian yg terdedah tuh.

tehr said...

kalau aku tak salah faham
adakah aksi drama di luar drama?

Gaphe said...

pengalaman habis nonton draama melayu nih Bisk.. hehehe.. namanya juga drama yaa pasti isinya kayak gitu.

kalo disini, biasanya sinetron yang aneh-aneh macam begitu

white rose said...

hahaha...mcmana bole kena?
korang main pondok2 ke kat situ?

aku ade cite yg sama, kisah anak murid aku...

jatuh hempap kat badan dia beb...
puncanya main pondok2 kat rak tu...

hahaha...

missSenget said...

sekarang banyak binatang dalam entry kau biskut..

semalam llama..arini babun dan seladang..manusia sekarang sama macam binatang atau lebih rendah martabatnya dari binatang bisk?

beautiful_rose said...

aku jarang amat tgk tv.sebab jalan cerita dramanya majoriti hampir sama.cuma pelakon dan karektornya je lain.

Ghostface Fella' said...

Wayang kita Wajah kita barangkali...

Drama Melayu itu kan sinonim dengan Cinta dan Airmata.. heheee

Ghostface Fella' said...
This comment has been removed by the author.
Ghostface Fella' said...
This comment has been removed by the author.
broken_nigina said...

tak aci.
dah lebih 5 bulan tak bertv di sini.

nurHeart said...

apa2 pun klu tgk tv ke filem ke x kira la cite ape dr negara mana, jgn la feeling lebih2.. tgk aje sudehhhh..

salam pg yg indah~

shatooman said...

susah aku nk komen.. tp rasa2 ada paham la skit2 apa yg ko nk sampaikan. hmm..melayu memang mudah mengamuk..

Prince Halilintar said...

bagi aku drama melayu skrg ade peningkatan sedikit la..xde la jln cite same je..tapi bab penonton melayu plak malas la aku nk komen aku pon org melayu..hahahahaha

cik ciput said...

emm drama apa tu?

drama melayu, selalunya kita dah boleh agak jalan ceritanya macam mna..scene berebut awek, dato' gatal, perebutan kuasa, pertelingkahan adik beradik, semua ada. jarang sekali drama melayu yg ditayangkn dapat menjentik jiwa. (eh?jentik?)

**tpi aku ttp lyn drama melayu..haha

GreenAppleKu.com said...

Salam perkenalan dari saya. Follower no.1052. Erk..antu makan epal hijau tak?

Rainbow said...

bosan citer melayu, aksi melayu, melayu bikin panas ...

ayuh bgun jana minda!

ghost writer said...

@ tehr : yes..ada kesinambungannya.pelakun2nya adalah member saya Tehr.haha

@ Gaphe : kamu kan udah sampe di malaysia,terus nonton aja sih.ya ialah,peminat sinetron juga ramai di sini Phe..

@ white rose : pasti dia mengerang kesakitan ya amat kan..haha.

bukan main pondok2 tapi main kabaddi.haha

@ missSenget : kau pun tau kalau pasal tuh missenget..hihi

@ beautiful_rose : itu tandanya setiapnya ada kaitan dan bersinambungan dramanya..hihi

ghost writer said...

@ Ghostface Fella' : supaya orang melayu mudah rasa belas dan berperihatin.

@ broken_nigina : sila beli tv sekarang.hihi

@ nurHeart : sebilangan kecil cuma tengok saje,diam.tapi lebih banyak yang bising dan jadi pengarah.

@ shatooman : itu gambaran yg sebenarnya Man..hihi

@ Prince Halilintar : peningkatan yang dapat dilihat kalau diteliti cuma dari segi cara lakonan yang tidak nampak kaku dan sangat bersahaja..

ghost writer said...

@ cik ciput : check drama setiap petang..hihi

layan terus!haha

@ GreenAppleKu.com : hantu cuma tak makan epal besi jer,kalau epal beracun pun dia belasah..dia kan hantu..haha

@ Rainbow : err..jangan lar kutuk drama melayu Rain..hihi

white rose said...

kabbadi?
hahaha...

pengaruh hindustan...!!!

Rainbow said...

he... mmg jarang tgk .. adess.. ada peminat drama melayu yg marah ke.. soriii..

Sang Cerpenis bercerita said...

waduh saya tidak suka drama

MAPPIAU said...

typical malay..

eh saye pun melayu ohoiiii.

Naddia said...

eh..oke wat drama melayu sekarang..ending unpredictable w/pn kadang2 cam tak masuk akal but still buat penonton terfikir2 ending die..xmcm drama ngara jiran. awal2 da tau ape crite. yg miskin nk kwen dgn si kaye.mak mertua jahat. yg baik dipijak2 tp senyap je tak melawan. kn?

zaty luvlianncezzz said...

drama melayu??

x minat lgsung
tgk buley pulak.hehe

ghost writer said...

@ white rose : pengaruh india namanya,tamil pon main kabaddi aper..haha

@ Rainbow : buat masa sekarang takde sapa yg marah..hehe

@ Sang Cerpenis bercerita : pasti Mba pon ngga nonton film bukan..hihi

@ MAPPIAU : ya i know kamu melayu..hihi

@ Naddia : haha...iya iyalah.memang kamu fokus pada keseluruhan citer ye Naddia.bagus2.

ghost writer said...

@ zaty luvlianncezzz : kena lar minat,kamu kan melayu..kecuali saya lar..haha

republik n9 said...

melayu dan drama umpama kentang goreng dan mcD... x boleh dipisahkan ha3

eiffel said...

masa aku nk spm, ada seminar motivasi tuh ckp..perkataan mlayu hmpir smuanya dimlayukn dn berasal dr bhasa asing..bhasa mlyu yg sbnrnya mlyu ialah...

amuk..
tuh sbb org mlayu suka mgamok..lol~

drama mlayu?oke, aku kureng skit..sbb terlalu tipikal!

ghost writer said...

@ republik n9 : macam cendol dengan ais batu..haha!

@ eiffel : nih yang aku risau bila maksud melayu tuh semakin jelas..haha

Amiey White said...

melayu , selalu nak nampak hebat . tapi jujur mereka bodoh bila memperbodohkan diri di depan orang ramai .

ghost writer said...

@ Amiey White : cik adik amiey,tak takut ker kalau ada melayu yang terasa dengan nih.?hihi

Qaseh dalia adelia said...

blog bro best.. hehe

AkuMuzikFilem said...

sudah bertahun lamanya TV bukan menjadi sumber tontonan aku..