pertapaan..






Seusai peperangan rasa dan kata-kata yang semakin mati dan berabu,sudah masanya membiarkan perjalanan masa menghapus segala jerangkap kesakitan dan mengantikannya dengan suatu kepastian...Di sini perhentian untuk lelah yang sarat.


Royal Belum,aku akan datang menyapamu,kita bertemu lagi..Depangkan tanganmu dan biarkan aku bertapa di dadamu.Aku mahu mengosongkan segala milikku di sini sebelum aku kembali pulang dengan nafas yang segar.Aku fikir kamu lebih hening dari Sumatra...Airmatamu lebih dingin dan kau menyembunyikan bulan purnama di sebalik tangan-tanganmu...Roh kamu terlalu halus sehingga memaksa aku untuk mendengarmu dengan senyap.


Royal Belum..dunia yang gelap untuk aku melihat diriku lebih jelas.





98 comments:

i am S!L4H.. said...

mcmane nk tgok diri kte klo tmpt glap?
********

april said...

setelah saya meng-google apakah itu royal belum,baru lah saya ketahui ia adalah satu 'nature park'.
:)

bertapa di hutankah ghost writer ?
ah,alam semula jadi ini memang ada kuasa magisnya.bisa menyentuh hati kita dengan sekali pandang saja.ada penawar dalam setiap angin yang lalu,ada irama dalam senyap yang dalam,ada cinta dalam sendiri kita.

yang baik-baik saja untuk kamu,si hantu.

Adinda Amy Sensei said...

pertapaan kelam di sudut yang paling sempit..

KHRLHSYM said...

sangat deep. dunia gelap untuk melihat diriku dengan jelas. hehe

KUREKURE COMEL said...

moga itu yg terbaik...

smile ok....hehehe...

paradoks hati said...

semoga pertapaan itu membawa kamu lebih bagus dan gembira :)

Cik Bidadari said...

royal belum ke? huhuhu... moga-moga dapat jumpa bunga kat sana. hep hep hep...

n@jwamz said...

ahhhhhh...betapa lemahnya sastera ku wahai hantu.. ingin sekali aku fahaminya, namun x tercapai dek akal..hahaha but, just nice n great word! sedap baca..

Catherine- said...

hati2... oh.kamu hantu.aku lupa.apa perlu khuatir.kan kan? ;)

Inspirationalefeks said...

bertapa jum, dapat lawan hantu malam .. hehe

kakchik@ella said...

rindunya kat royal belum. penah pegi sekali je dulu. best. sgt best.

Clarky Afif said...

sebelum bertapa kau mesti kencing dulu. aku tak ke royal belum untuk teman kau ke tandas.

Ati Masrif said...

apa tu royal belum...

tempat percutian ke..hihi

amboi..tukar pic lagi ke
hampir2 tak kenal
^___^


Jom baca: NORSYAHMI DANIEL

white rose said...

kegelapan...
cuba mencari sebutir sinar nur...

nur yg belum dipertemukan lagi...

selamat berjuang wahai adam...
hawa stia menanti...

@Fr!^n@ said...

i'm back to nature as well.. royal belum - hutan simpan belum yups???

yups.. natural environment boleh buat kita tersadar bertapa besarnya kuasa yang Dia ada.. mahu kesana juga lah after bekok.. huhuhu

nurHeart said...

i love nature.. menginsafkan, menenangkan.. :)

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

snaps some pics ya...

Encik Psychopath said...

jangan bertapa terlalu lama. kerana dunia masih memerlukan.

e. indah said...

siapa agaknya pemilik jiwa itu?
bertapalah mengisi hati heningnya...
bernafas lah di situ, bersama sebati dalam aliran darahnya
dengar dan fahami, lebih lama kamu cuba, kamu akan jumpa...





nota kecil: di sini cahaya kesilauan, masih tidak nampak dengan jelas ...

S..U..D..@..I..S said...

kalau itulah yang terbaik...
Royal Belum...jangan sampai x jumpa jaln keluar

ctpayong said...

suatu yg aku juga impikan seperti sipadan dan karambunai. redang dan kapas.

setelah usai segera bingkis cerita ttg indah natura di sana.

semoga selamat.

tehr said...

hutan belum ke ni
dah lama juga aku tak masuk hutan
semakin berumur semakin kurang galak pula nak ke hutan
ada je hal kat luar ni yang minta diuruskan

ghost writer said...

@ i am S!L4H.. : Melihat bukan dengan mata Silah,tapi dengan hati..hihi

@ april : ya April,aku akan menjelajah hutan..memasuki dunia mereka..ia hutan dara.banyak kenangan aku di situ.

@ Adinda Amy Sensei : suatu pertapaan ku sejak dulu.

@ KHRLHSYM : serasa ia lebih jelas dalam kegelapan begitu..

@ KUREKURE COMEL : tempat muhasabah paling baik..

ghost writer said...

@ paradoks hati : harap-harap begitu..

@ Cik Bidadari : aah..royal belum.orang2 kedah dan kelantan pasti tau tempat tuh kan...

@ n@jwamz : lemah sastera takper naj,janji tetap membaca.hihi

@ Catherine- : haha...dont be khuatir ok..

@ Inspirationalefeks : no hal bro,dari ko saja tuh..haha

ghost writer said...

@ kakchik@ella : owh akak pon penah gi sana ek..tempat yg sangat kelam tapi masih dara..

@ Clarky Afif : aku risau kalau aku plak yg akan temankan ko.haha

@ Ati Masrif : bukan tempat percutian tapi ia satu hutan yang terkawal dan milik diraja..

@ white rose : moga kau punya pencarian jugak berhasil...

@ @Fr!^n@ : Yups...mesti tau tempat tuh kan...jangan lepaskan peluang kalau dapat pegi..susuri tasiknya.

ghost writer said...

@ nurHeart : i love too..tempat yang aku selalu kunjungi..

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : InshaAllah sabrina.

@ Encik Psychopath : mungkin tak lama,hanya 30 hari..hihi

@ e. indah : ia milik semua yang inginkannya..ia keindahan yang dinikmati oleh semua hati yang suram..

@ S..U..D..@..I..S : Tau ia sangat tebal dan masih dara...memasukinya perlukan kemahiran selok beloknya.

ghost writer said...

@ ctpayong : InshaAllah,pasti akan disimpan dalam ingatan..

@ tehr : ye Tehr,tentu tau kalau dalam perjalanan ke Kelantan dari Grik.. satu hari nanti dapat juga meneroka dunianya Tehr..

diana said...

pertapaan disana mungkin akan menemukan kamu dengan sesuatu..
harap2 yang indah2 je ye bisk...:)










jodoh mungkin..
hahhahaha

Amiey White said...

Bila kita lari dari dunia yg sibuk ni baru kita sedar sebenarnya ada sebab kenapa kita wujud sebagai khalifah Allah di dunia sementara ni :)

harap mr.hantu kita ni jangan bertapa lama2 nnty lain pulak jadi nya :)

ghost writer said...

@ diana : seperti aku menganggapnya tempat untuk bermuhasabah...i hope so.

@ Amiey White : paling koman pon 30 hari..cukupkan sepurnama.

HEROICzero said...

ah mahu saja aku bertapa d dada mu =)

selamat. selamat.

anOOan said...

meletakkan perhentian pada lelah yang sarat




i cant agree this more. semoga kau berjumpa dengan diri kau yang kau cari2

Fiqas said...

selamat bertapa bisk.... jngn kamu terus hilang dibalik kegelapan di royal belum... :)

gedek! said...

Royal Belum

Belum sampai...

Prince Halilintar said...

adekah ingin menenangkan diri di royal belum dari kesesakan dan kesibukan dunia hari ini?

A.s.t.i.n.a said...

Royal Sudah ini datang membawa Spot Light 100kW

Al said...

Slamat bercuti!

moga dpt tenangkn fikiran d sana.tp biar btol smp 30 hari?haha

fz said...

mmg tempat yang sesuai rehatkan minda~



btw,aku penah pegi belum,tp bukan royal belum...kalo xsilap,pulau sara/pulau kmk nama dia, lawa tempat tu

REPUBLIK N9 said...

royal belum? dah lama gua teringin pegi

aleen aiden said...

klo aku mau ikut kamu bertapa,agak2 kamu dapat concentrait x?nak hikot!janji xbising2.keh3

cik ciput said...

jangan lupa bawa ridsect ya encik ghost..bnyak nyamuk kat sana.. =)

si para para said...

lama tak datang sini..sibuk skit dengan kursus..

teruja dengan ayat yang berlawanan..

"dunia yang gelap untuk aku melihat diriku lebih jelas"

bagai mencari terang dalam gelap..

err kado tu ape GW..hehe
30julai@gmail.com

nadzirah aqilah said...

sesekali teringin diriku bertapa denganmu... (^__^)

Sang Cerpenis bercerita said...

met sore

Sasa Al-Sharif said...

seindah mana royal belum?

a loqman said...

royal belum..aku pernah trokainya.huhu

messy_mess said...

nak ikot g bertape wei ~

nora said...

nak ikut ^_^

zaty luvlianncezzz said...

bertapa pulak ea kali nie..
bgos la..

muhasabah diri jugak..heeeeee:)
act my story n writing x sehebat kamooo..

malunya kamooo bca kesah sy.huk3

anOOan said...

bisk! nah selimut. aku bagi pinjam. kalau tersedak2 tu, maksudnya aku sedang teringat2 kan kau. selamat bertapa.




kehkehkeh

♥ Juliana Violet ♥ said...

Tenangkan hati, sesungguhnya ketenangan yang sebenar-benarnya sukar dicari. :)

Semoga dapat melihat dirimu dengan lebih jelas kelak. :)

beautiful_rose said...

royal belum!
aku teringin nak ke sana.tapi itu kawasan yang dilindungi.tak boleh masuk sesuka hati.perlukan permit juga...

SHUDAI AJLANI (dot) COM said...

sob saya undang buat ikutan memeriahkan ultah blog saya. Ditunggu ikut sertanya :)

seroja jingga said...

kadang2 kita perlukan masa.
masa untuk diri sendiri..mengenal hati sendiri mengenal jiwa dan mencari sesuatu disana..hanye kita sahaja yang tahu..dimana dan mengapa

TheRebelKid/PrmpnDkwtMrh said...

cuti-cuti malaysia ke bro? hehe.

moga berhasil yang baik-baik saja dan ditenangkan fikiran serta hati ya.

jumpa lagi^^

alexa yussida said...

dah lama tak membaca sesuatu yg sastera macam ni...

buat diri terfikir2 n mencari analogi yg boleh dikaitkan..hurm,admit sains lagi sng:D hehe

Niz said...

aku lebih suka pantai,laut
hutan?
pacat nyamuk
etc etc


*tp...tngkp gmbr byk2 pls. tQ

skandaLdariLangit said...

mahu berehat apa.

bertapa di gunung?

mari bertapa di pantai. dengan bunyi desiran pantai. ombak yang terhempas. hilang bingung. :)

hanaahmad said...

Hutan Simpan Belum. Jangan bertapa terlalu lama, di mana mahu ku cari sahabat yang sudi menghiburkan hati?

Muhammad A Vip said...

Royal Belum? Belum pak! saya masih sibuk dengan kegelapan.

grOundnUt said...

Jangan bertapa di tempat yang gelap lama²

~ PIJA ~ said...

selamat bertapa.....:)

grOundnUt said...

Lama tak baca ayat² penulis berhantu ni....selamat singgah sini...^^'

NARDtheNERD said...

royal belum bukan boleh masuk suka2 hati kann?

nak ikutttttt.
:)

deAnza-wAnda said...

our ghost writer will dissapear....

HEROICzero said...

hey, post kau tajuk the readers, buat hati aku terbuka untuk tengok cerita the reader @ astro.

pukul 3 pagi. aku gagahkan tengok.

sumpah. cerita yang sangat bagus.

thanks, sebab buat aku terasa nak tengok cerita yang pada aku, sangat bagus, walau sengaja atau tidak sengaja.

terima kasih.

i am S!L4H.. said...

bisk....where r u....x de shout =(

SyahadaSubri said...

lama tak ada kat sini!

MATAHARI said...

hey bro! aku rindu kau ni.



balik cepat.





sudah lah di hutan tu,


...

Ermayum said...

biarkan semua berhenti kaku dan hanya ada diri

PG said...

ang p bertapa erk...huhu

faiz said...

cuba memahami...nak berehat ke???

rizwan's sweetheart said...

bisk.... mana shout box kamu?

Sumandak Kinabalu said...

Take care of yourself my dear friend. Will wait for your return...

skandaLdariLangit said...

kan betul. nak berehat. bukan main lama lagi. sudah2. pulang mari? ska sediakan air manis penyejuk tekak di sini..

Fiq Vertigo said...

lama sangat tak jejak hutan.

hurm.. mmg kena wat trip jejak hutan jugak ..

KHRLHSYM said...

ghost? dimana kamu?

zaty luvlianncezzz said...

waiting 4 ur new n3

jemput jengok cni...

>.<

ibu robotku syg~

~ PIJA ~ said...

harap kau mengenal diri ko kat situ ye bisk..

p/s: rindu jugak sama kamuuuu......

- koroe - said...

wei mane kau pergi ?


kau tak tahu ke aku rindukan kau ni ?


cepat la kembali !


tak payah nak cari diri sendiri. frasa tu tak wujud. semua orang kenal diri dia sendiri. cuma dia tak cukup kuat untuk lawan setan dalam hati dia. setan nafsu.

tak perlu la bertapa. hanya luangkan paling kurang beberapa minit untuk baca kitab dari tuhan.

bukankah ia lebih baik

LadyBird said...

nak bertapa ke?
bagus jugak.. kdg2 bertapa perlu untuk mengembalikan kekuatan dalaman bagi meneruskan kehidupan seterusnya..
tp jgn lupe yer bawa bekalan yg mencukupi.. :)

Sephi Sephia said...

Adakala pertapaan itu belum menemukan kita dengan jawapannya. Tetapi apa jua, semoga dirimu ketemu apa yang diingini.

BonekadalamChermin said...

ya,

gelap jadikan kita lebih menghargai cahaya.









melihat tak perlu dgn mata.

.

choirul said...

pertapaan itu membuat seseorang menajdi lebih baik dengan merenungi apa yang telah berlalu... semoga selalu baik

zirconia said...

bisk masuk hutan ye? lama tak menjenguk sini. maaf ya :D

marshall mathers said...

ko bkawan lah dgn gajah kat royal belum 2...hahahahahahahaha..padaan muka ko......

anggar berkawand said...

tinggi bgt kata2ny...
saya bgg..
nice post neh..
hehehey..

SALAM BERKAWAND

i am S!L4H.. said...

ramai nye rndu kt bisk. =.=

darkangel said...

bila gelap menguasai, adakah mungkin kita akan bertemu dengan diri kita?

A.s.t.i.n.a said...

eh Tuannn... merajuk sampai begitu lama sekaliiiiii....

mizzapple said...

harap2 pertapaan bisk disana akan menemukan ketenangan dan kegembiraan. :)

Casley said...

thx for dropping by.. not old post anymore.. haha just updated.. =)

MATAHARI said...

bro!!!!!!




lama nya.

KHRLHSYM said...

sudah jelas nampak diri sendiri?

ghost writer said...

Untuk semua para komentator:

sangat2 berterima kasih kerna tetap meningglkan komen2 kalian sekalipun tahu aku tiada.dan ianya sangat2 aku hargai sepenuh hati aku..

maafkan aku kerna gagal membalas komen kalian semua..

eszol raar said...

aku menunggu pertapaan kau di ibu negara

ghost writer said...

@ eszol raar : lambat lagi Zol..nih baru pra-xplorasi.hihi.

CIK TOM said...

apabila dlm kegelapan baru la kita menhargai apa itu cahaya...cahya yg bersinar utk menerangi kegelapan ^_^