fire poles



Nyala api-api di kaki bukit..
memanjat lereng-lereng batu..
membaham kota yang sedikit bisu..warga yang punya kaki kaku..
Brosna peine yang hangus..
membakar selimut-selimut dalam ungun api yang marak
Topeng-topeng rialtas yang terdedah
Dicemuh pembakar bukit...


Saat semua melemparkan api-api
sebahagian yang lain terbakar jari
Sedang yang lain melarikan diri..


Antara api-api
Tiada suara yang menangis..




*untuk mereka yang berani bersuara.

55 comments:

hanaahmad said...

aduh, dari mana dapat segala kata-kata puitis sebegini wahai sahabat?

Fiqas said...

bisk,aku hanya berani menulis , tak berani bersuara...:(

khairul hisyam said...

puitis yang sungguh hebat. faham sedikit tapi agak susah untuk diterjemah dengan bentuk kata-kata. u the best!

MATAHARI said...

Saat semua melemparkan api-api
sebahagian yang lain terbakar jari
Sedang yang lain melarikan diri..

dalam ayat.

HEROICzero said...

Anak kecil main api.. terbakar hati nya yang sepi.

keh3x.

*sabar lah, tengah cuba hadam. aisyy~

si para para said...

sangat dalam entri kali ni..

api api yang marak itu..
aku gengam sekuat hari..
moga menjadi basi yang keras..
untukku baling ke muka "mereka"

niesz said...

terbaik la!penuh mkna tersirat n tersurat lorh..

diana said...

suara akak tak sedap
jadi akak memilih untuk diam..
heheh..

mungkin betul orang melayu banyak
alasan..
hahahah

white rose said...

berani kerana benar, takut kerana salah...

hahahaa...

bisk, aku org yg beranik...

beranik menanyakan jika mau bercinta dgn aku...

beranik ajak kawin...

beranik tangkap ikan...

beranik g bilik air...



hahahaha...

deAnza-wAnda said...

aku takot bermain dengan.. takot terbakar diri sendiri.. tapi aku berani memadamkan api2 tuh..bersuara akan terus ku bersuara menyahut panggilan freedom of speech and expression... =)

SyahadaSubri said...

berani bersuara perlu berani berdepan risiko...walaupun ia logik.

Ada setengahnya, apa yang dibicarakan itu betul, dan yang terkena macam kepala kura-kura. seolah-olah tiada apa.

realitinya.

*based on what happened in my environment.

nurHeart said...

ermmm.. trying to understand.. unfortunately, i dont :/

i am S!L4H.. said...

mak aihhhh..tebaka kpale die...

+d.O.Y.A.h+ said...

dah lama tak bersuara. bila orang suruh gua bersuara pasal hal yang berlaku kat kolej gua ni, gua diam. diorang pelik. hahaha. tiba masanya gua nak berdiam diri. peh. tetiba gua tacingggg -_-'' matilerrrrr. hahaha

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

very poetic...
but mom always remind me not to play with fire. :P

ghost writer said...

@ hanaahmad : dari hati dan jiwa.

@ Fiqas : guna suara hati...

@ khairul hisyam : cukup kalau dapat memahami.sedikit pun tidak apa.

@ MATAHARI : 3 golongan manusia yang ketara dengan sikap yang berbeda.

@ HEROICzero : teruskan menghadamnya Hero..

ghost writer said...

@ si para para : hurmm..sambungan puisi ko pun leh tahan..

@ niesz : puisi itu kan sifatnya penuh makna yang tersirat..hihi

@ diana : diam itu juga protes kak diana.

@ white rose : gulp!...haha.pandai ko buat lawak ek..tapi aku takut.huhu

@ deAnza-wAnda : nah ubah konsep kamu wanda kalau sudah bersedia.

ghost writer said...

@ SyahadaSubri : memang semuanya diasaskan dengan apa yg berlaku di sekeliling kita Cha..

@ nurHeart : never mind NurHeart

@ i am S!L4H.. : haha...ada makna tuh.

@ +d.O.Y.A.h+ : aku tengok kau pun berani bersuara aper..kata2 ko di blog berpai-api.

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : bukan budak kecik lagi kan...

i am S!L4H.. said...

mkne ape tuh..eheeee

ctpayong said...

assalamualaikum

makin hari aku makin tenggelam
oleh arus kata yang mendalam
teka-teki atau teka silang kata
lansung aku tidak mengerti apa.

hantu

tolong aku prosakan puisimu.

emieysandra said...

cube membiasakan diri dgn stiap bait puitis dari bisk..

are u ok?
~_^

rizwan's sweetheart said...

topeng-topeng rialtas... apa rialtas tu bisk?

Tuan Penasihat said...

TP suka baca puisi.
tambahan yang dikarang pekat hitam
bila membaca bahang membakar
terasa kelam tapi bersinar
dibancoh patinya pahit ditelan manis

best bro. katamu berjiwa.

A.s.t.i.n.a said...

api membakar api
sakiti sesama sendiri
perit tiada terperi
musnah tanpa erti

skandaLdariLangit said...

bahasa di sini kadangkala kite tak paham. sedih2~

emimch said...

api kini menjadi bara
jgn disangka bara akan kaku selamanya

Prince Halilintar said...

sunggu puitis ayat2 tuan hamba...penuh dgn makna2 yg tersirat..

i am S!L4H.. said...

terbakar dgn bersuara?suara ape.....
oh sori2..x tnye dh...-_-

♥ Juliana Violet ♥ said...

Maksud yang mendalam.
Vee kena fikir lama untuk faham maksud tersirat kata-kata nie. :)

p/s : gambar tu artistic tp menakutkan. :)

PG said...

wahhh..hebat! penggunaan bahasa yang tinggi dan maksud y mendalam y pk banyak kali pon xdpt jawapan..

fuhh..tabik springg bro =)

Amy Syaquena said...

penuh dengan makna tersirat dan tersurat..

white rose said...

ktorg tggu kau on9...
sudahnya ktorg mengumpat kau...


hahahaha...

sian kau kan, jadi mangsa...
pasni biar wanda lak jadi mangsa...

pastu si para2...

korang smua mlm tadi pakat2 makan megi pulak...

haish...

Larasephia said...

whats with the penalty at that Brosna city?
As wired as I am, yang ini, baca 25 kali pun fail aku nak decipher its meaning.

very deep.

The Rebel Kid said...

tak terkata apa. bagus banget nih!!

teringat novel saga artakusiad karangan ahmad patria abdullah bila membaca ini.

Sasa Al-Sharif said...

api bila marak, boleh membakar diri. macam tu ka bro?

ghost writer said...

@ i am S!L4H.. : maknanya kita mesti berani bersuara menentang suatu ketidakadilan.

@ ctpayong : takper kak Ct.nanti akan dirungkaikan semuanya.hihi

@ emieysandra : ya im ok Sand.

@ rizwan's sweetheart : Rialtas itu maksudnya 'pemerintah'.

@ Tuan Penasihat : semua orang kata-kata berjiwa..begitu juga dengan TP.

ghost writer said...

@ A.s.t.i.n.a : ada ertinya bagi mereka yang mengerti.

@ skandaLdariLangit : nanti akan faham..

@ emimch : mungkin diam untuk membakar akan datang...

@ Prince Halilintar : tersirat itular yang orang akan cuba suratkan..

@ i am S!L4H.. : suara penentangan...

ghost writer said...

@ ♥ Juliana Violet ♥ : lama-lama nanti Vee akan faham..

@ PG : mekasih PG.

@ Amy Syaquena : mekasih juga Amy.

@ white rose : sebab hanya maggi pilihan yg ada bila lewat malam.

tak jadi hal kalau aku jadi mangsa.

@ Larasephia : brosna peine itu merujuk pada pokok2 pine.

ghost writer said...

@ The Rebel Kid : kamu juga pencinta novel ya,pasti kamu dapat mengungkapkan dengan lebih baik.

@ Sasa Al-Sharif : ibaratkan saja api itu ialah suara-suara kita...

e. indah said...

sayangnya aku bukan yang melempar api api ...namun tidak juga aku dari mereka yang melarikan diri ....
aku, yang ada di tengahnya ...mati .....




nota kecil : tiada suara

Robot | Sakti said...

deep sangat der.


gua tak faham.


hahaha

- koroe - said...

antara api api
tiada suara menangis.

aku macam paham benda ni, tapi tahlah. tak paham kot.
huhu

KUREKURE COMEL said...

fuyooo....kpale pusing2...
hanya mampu kagum!....

Cik Bidadari said...

gambar yang cantik... entry ganas... lagi memanaskan...

Cik Bidadari said...

p/s: mana dapat pic tu... cantik gila... aarghhh... serius kena dengan entry

NARDtheNERD said...

pic tu cantik.
tapi cantik lagi bahasa kamu.
:))

i am S!L4H.. said...

=) =)

ghost writer said...

@ e. indah : itu termasuk mereka yang merasai sakitnya penentangan...

@ Robot | Sakti : haha...takper.nanti aku fahamkan ko.

@ - koroe - : hihi...dalam gelas ko akan nampak semuanya..

@ KUREKURE COMEL : macam tengok galaksi tengah beraksi pada paksinya ek..

@ Cik Bidadari : api memang panas...huhu

ghost writer said...

@ Cik Bidadari : awek aku bagi..(google)haha

@ NARDtheNERD : owh kira faham lar tuh.hihi

@ i am S!L4H.. : senyum dalam terang ek silah.

Insan Marhaen said...

mana tau tiada suara yang menangis? ada orang menangis di dalam hati...

skandaLdariLangit said...

di facebook dia hilang. dan menyemakkan mata yg tak mahu memandang~

di blog. kita buka jika mahu. jika pangkah jika sebaliknya. mudah.

Inspirationalefeks said...

uishh ... pelbagai maksud ... ingin ku terjemahkan tapi xterdaya ! ... ^^

tehr said...

ada yang bawa api kat mulut
ada yang simpan api dalam kocek

bahaya2

ghost writer said...

@ Insan Marhaen : itu sudah pasti kita takkan tahu...kita mahu yg bersuara...

@ skandaLdariLangit : takkan pangkah,orang pasti baca...

@ Inspirationalefeks : dayakan mindamu...haha

@ tehr : api tetap marak...

Dark Half said...

...and they said pisces are equipped with imagination and creativity ~ it perfectly reflects you

~ it doesn't fix me tho'