Cerebrum dolor



Aku ini tidak punya sakti...
Namun aku tetap ada hati mau ubah dunia dengan caraku sendiri..
Persoalannya..aku mau ubah dunia dengan apa.......?


Dengan uang.Gila!ada uang pun hanya cukup untuk bayar hutang.Bil-bil yang harus dijelaskan tiap bulan.Mau makan pun harus dicatu..
Dengan kuasa.Lihat diri kau sendiri toh,sering saja diakali masa..buru-buru sama masa.Kuasamu tidak mampan kerna saja kau diotekkan oleh masa..
Dengan Pengaruh.Ya sudah lah!pengikut kau sendiri tidak sampai separuh.
Aku mau guna suara!Haha!.Kau mau jerit sepelaung pun,halkum mu seolah di dalamnya ada bara!
Baik lah!.Aku punya iman..Di mana iman mu?Mungkin ada,tapi sayangnya,dalam kondisi begini pun kau masih terlena penuh kenyamanan..Tolak!


Dengan apa lagi?Dengan puisi?Dengan kata-kata yang terzahir pada sekeping kertas?Lho fikir apa?Kayak menyanyi untuk sebungkus nasi...?Dengan doa.Hatikuku kau sendiri masih penuh dengan noda..


Hey!guna lah otak..ubah dunia dengan cara yang bijak.
Bukan seperti anak anjing yang menyalak.
Ubah dulu dirimu sebelum kau ubah dunia.

43 comments:

biharahim said...

mahu ubah dunia mnggunakan suara? macam mana tuh?

MATAHARI said...

masa aku tengok cerita the narnia. ini aku dapat "to fight the evil outside, fight the evil inside u."

SiSagaPutih said...

true. Bak kata Michael Jackson

"If You Wanna Make The World
A Better Place,
Take A Look At Yourself, And
Then Make A Change"

Robot | Sakti said...

yups..
that rite.

change urself first ..

Dev Clarehova said...

^_^ Selamat mengubah dunia...

~ PIJA ~ said...

salam bisk...

ubah dunia gune otak..kemudian, baru yang lain ikot serta..guna laa ape2 pun..tp berlandaskan iman......

moge berjaye...kalau tak cukup kaki tangan...ko roger aku tau..hihii

amier azrul alias said...

wow
:D

paradoks hati said...

ubah diri sendiri sebelum ubah dunia:)<----saya sangat setuju ;)

biskut said...

@ biharahim : dengan kelantangan protes..


@ MATAHARI : filem macam tuh pun tetap ada terselit mesej.


@ SiSagaPutih : buat yang sewajarnya dulu sebelum melayakkan diri.


@ Robot | Sakti : always rite..not me,but what the words say.


@ Dev Clarehova : motifnya mengubah diri sendiri.

biskut said...

@ ~ PIJA ~ : jangan risau..ko tentu hadir bagi support.support moral pon kira support jugak kan..hihi


@ amier azrul alias : let me smile 1st. :)


@ paradoks hati : thats good. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mmg kena ubah diri jd sempurna dulu,br blh ubah org sekeliling kita dan seterusnya dunia.

beautiful_rose said...

dunia bisa diubah jika kau mahu.
tapi bagaimana penghuninya?
mampukah kau merubah mereka sedangkan bermacam2 jenis agenda terlakar dalam minda setiap mereka yang boleh saja menjahanamkan dunia dalam sekelip mata.

nora said...

Aku nk ubah diri aku dulu
tapi...tu pun payah amat



ENTRY HOT : Pakej Lengkap

NARDtheNERD said...

ubah diri dulu menjadi lebih baik..
baru fikir untuk ubah dunia..
:)

mizzapple said...

selamat merubahkan diri ke arah kebaikan. :)

Ct Arina said...

hye biskut^^ tq sudi singgah n folo blog rina. rina pn da folo d sini^^ nice blog, nice words ~_^

F.A.R said...

cubelah ubah dunia dgn biskut..
hehehehe..
yes, dengan pengaruh yg ade kite boleh buat ape saje..
tp harus diingat, pengaruh tidak akan kekal selamenye..

REPUBLIK N9 said...

reformasi minda kronik :)

Encik MamaT said...

jika ada kuasa gunakan sebaiknya... jika bisa berbicara gunakan sebijaknya...
andai tidak mampu.. berdoalah semoga ia dapat di ubah...

diana said...

najib ubah malaysia guna wang..
wang rakyat..
heheheh

zirconia said...

setuju nie bisk. kali nie entri macam puitis lebih :D sukaaaa :D

Sephi Sephia said...

Ya, aku setuju.
Mulakan dari dalam ke luar.
Maaf teman, tak bisa melawatmu kerap di sini.

Sasa Al-Sharif said...

aku belum mampu mengatur diriku apatah lagi dunia :)

Rina Azam said...

loving yourself first, take care of yourself first, know the truth about yourself... make people surround u happy and be generous to them.. thats the way u can change the world, that is world... :)

Gaphe said...

Sabaaar Bisk... hehehe jangan marah dulu laah

emang untuk mengubah dunia, harus mulai dari diri sendiri sih

biskut said...

@ Lydia Miza(Aidyl Azim) : agak2 berapa lama masa kita akan ambil..?utk diri sendiri perlu tekad.


@ beautiful_rose : sudah pasti tidak boleh untuk set minda setiap manusia..


@ nora : maka perlu kekuatan hati..


@ NARDtheNERD : sudah pasti Nard.


@ mizzapple : InshaAllah kata Maher zain. :)

biskut said...

@ Ct Arina : mekasih Arina..


@ F.A.R : setakat mana kekuatan pengaruh kita nih F.A.R..hihi


@ REPUBLIK N9 : Minda kritis.


@ Encik MamaT : itulah sekuat-kuat keinginan.


@ diana : akan ada punnishmentnya..

biskut said...

@ zirconia : puitis atau lebih kritis..


@ Sephi Sephia : its ok Sephi,aku faham.


@ Sasa Al-Sharif : sedar akan kemampuan kita Sasa.


@ Rina Azam : how about this...think urself think urlife..


@ Gaphe : ngga marah sih Phe..cuman mau sadar akan kondisi gitu.

Abu Luqman said...

aku tak punya apa apa...ku tahu kau tidak menyukai ku dulu...kerana.....akhirnya kau kembali kepada ku..huhu..
itu dulu la....

Sang Cerpenis bercerita said...

artinya apa ya? itu bahasa latin ya

r-5 said...

Biskut bagus sajak ni~ hehehe. setiap sesuatu prubahan yang besar hruslah dimulakan dengan perubahan kecil-kecil iaiu dengan memperbaiki diri sendiri dahulu~ :)

tehr said...

best2
semuanya bermula dari dalam diri iaitu hati

baiknya hati maka baiklah segala kejadian di dunia ini

Herda_Husna said...

haha....chaiyok2..!!! yep, ubah dunia guna kebijaksanaan..

white rose said...

putih?
ghostkan hidup dalam kegelapan?

mengapa ghost mahu berubah suasana?

kerana berkawan dgn bunga putih???

apa yang ghost mahu jeritkan???
kerana cuti yg panjang & tidak tahu apa yg mahu dilakukan???

apa2 pun ghost, bunga putih ada menemani mu...



habis biskut aku kau buang dalam kegelapan...maka buangkan semua kopi aku dalam longkang...aku mahu berikan selimut putih tuk dikongsi bersama...

selamat bercuti ghost...
wei, ghost mane bole cuti laaa...!!!


miahahaha...

MATAHARI said...

fuh. baru smart kaler macam ni. cun bro.

e. indah said...

ingin merubah diri sdiri juga aku tidak mampu ...kebal sgt dengan kealpaan ...

seperti rasa yang tertinggal dan berhenti untuk terus berharap..


nota kecil: ingin berubah ..tapi keinginan saja tidak bawa aku ke mana2 bukan?? ....

ghost writer said...

@ Abu Luqman : bro Man...what happend?hihi


@ Sang Cerpenis bercerita : rasa sakit otak Mba..ya from latin.


@ r-5 : hurmm..rupanya seperti sayembara ye kan...


@ tehr : terfikir dengan niat hati...betul jugak.


@ Herda_Husna : mekasih kerna mengakui bhwa kebijaksanaan itu asas..

ghost writer said...

@ white rose : ini ghost suci...haha

ada alasan yang sangat sukar dibuat untuk perubahan nih WR...

tapi aku masih lagi seorang yang sukakan biskut...hihi


@ e. indah : aku faham dengan masalah kritis yang sebegitu..


@ MATAHARI : aku mahu lebih simple..mekasih Luc.

Fiqas said...

tak perlu ubah dunia bisk, ubah diri jadi yang terbaik, diri jadi baik, dunia pasti ikut ...:)

ghost writer said...

@ Fiqas : yerp,itu yang terbaik dilakukan.

Nasz said...

Aku rasa semua itu diperlukan cuma kena pandai mengimbanginya.

Tuhan takkan mengubah nasib seseorang itu kalau dirinya sendiri tidak mengubah nasib dirinya.

si para para said...

aku masih mencuba
melakar diri sendiri
sebelum aku mencuba
untuk memahat alam.

deAnza-wAnda said...

sentiasa pandang ke depan jangan biar dunia meninggalkanmu ke belakang!! =)