ted williams-the homeless man with the golden voice



Ted williams:
Lelaki ini pernah menghabiskan masa selama 3 tahun dalam us army.Pernah memasang impian dan inspirasi untuk menjadi deejay radio sejak usia 14 tahun lagi.Tapi kerna saja kesilapan yang dilakukannya dia terjebak menjadi seorang alcoholic dan penagih dadah lantas kehilangan segalanya termasuk tidak mempunyai tempat tinggal yang selesa malah cuma menghuni sebuah khemah amat usang hampir sedekad lamanya.

Lelaki yang dilahirkan pada bulan september 1957 di bedford-stuyvesant,brooklyn,NY ini diberikan nama oleh ortunya sempena nama seorang pemain baseball(theodore samuel williams-the kid,the splendid splinter,the thumper)ternyata dunia masih tidak membenarkan dia terusan terhumban dalam lubang kegelapan...Tuhan Maha Pengasih.Diberikan kelebihan yang ada padanya sebagai cahya untuk dia menyuluh kehidupannya dengan lebih baik dan gemilang.TedWill menjadi sensasi dan perhatian para media kerna saja suara yang dilontarkannya dianggap suatu yang sangat bernilai dan dikagumi oleh seluruh benua amerika bermula di columbus,ohio.

Phil mcgraw,seorang tv psychologist banyak membantu tedwill untuk terus komited dengan tekadnya menghentikan tabiat yang memusnahkan hampir keseluruhan hidupnya dengan menempatkan tedwill dalam kursus pemuliharaan alkohol.Usaha dan azamnya itu berhasil malah dia diundang dalam talk show seperti dave and jimmy show on WNCI,the rachel maddow show dan the soup.Suaranya digunakan untuk siaran radio dan diberikan pekerjaan malah memenuhi berapa bidang pengiklanan.Rakaman videonya dimuatkan di youtube dan terus dimuat turun oleh mereka yang ingin mendengar sendiri suara emasnya yang mengalahkan suara artis.

Tedwill menceritakan kepada kita bahwa setiap kekurangan yang ada pada kita tetap ada kelebihan yang tersembunyi dan tidak menjadi suatu alasan kenapa kita mesti terus tunduk malu dengan kelemahan kita dan tidak mahu berusaha untuk mencari jalan keluar dari sifat rendah diri yang berlebihan.Ingatlah ketika tertutup satu peluang,maka DIA membukakan berapa peluang untuk kita hanya saja kita mahu terus berusaha tanpa mengalah.Tuhan itu Maha Kaya... 

39 comments:

deAnza-wAnda said...

bisk... wanda pnh dgr pasl ted williams ni my lec story bout this.. btol bisk.. setiap kekurangan y ader dalam diri x smestinya menggagalkan kelebihan y lain...

rizwan's sweetheart said...

ada orang bijak menggunakan kekurangan diri untuk mencipta kejayaan

Dhymalk dhykTa said...

salam pertemanan...
tambah info lagi nih...

thanks...

come to my home yah!!!

Sang Cerpenis bercerita said...

yah, semua orang memiliki kelebihan dibalik kekurangannya

Robot | Sakti said...

suara dia ni memang unik.
memang patut dapat gelaran golden voice.

Sumandak Kinabalu said...

Hargailah setiap peluang yang kita ada. Tersilap langkah hari ini tidak semestinya tersilap langkah selamanya...yang penting diri sendiri kena berusaha balik ke pangkal jalan dan masyarakat kena lah bagi sokongan seikhlas yang boleh...

Dev Clarehova said...

saw this b4 at yahoo..his voice is really a gift! ^_^

MATAHARI said...

aku suka perenggan last kau.
dulu aku begitu..

StellaClaire-Richard said...

mmg ada gift org ni..

Encik MamaT said...

btol tu.. tapi selalunya kita malu dengan kekurangan kita...

nadzirah aqilah said...

betol tu.. jangan pernah sesekali kita memperkecilkan kelemahan dan kekurangan org lain, siapa tahu suatu hari nanti, kekurangan dan kelemahan yang kita perlekehkan itu menjadi sumber kepada sebuah kehidupan.. ^_^

:: noremy anak rahmat :: said...

follow & blogwalking...

meh la jenguk blog ai..

salam kenal! (^_^)

ctpayong said...

salam bisk

mengenal kekurangan boleh merintis kejayaan manakala berbangga dengan kesempurnaan membawa kehancuran.

akurlah bahawa manusia tiada yang sempurna supaya menjana jaya.

wallahua'alam.

Eryati said...

erm...pernah dengar nama aje..tp malas mau tau apa pasal dia ni...tapi kn bisk...menakutkan la wajah dia ni

diana said...

harap2 nanti dah kaya raya jangan pulak jadi penangih kembali....

platipus said...

aku byk jugak dgr org citer pasal dia

platipus said...

aku byk jugak dgr org citer pasal dia

niesz said...

tu la..dadah tu boleh merosak kn masa depan..

biskut said...

@ deAnza-wAnda : dia dah jadi popular kan...kegagalan itu pemangkin untuk terus lebih gigih.


@ rizwan's sweetheart : mereka memang bijak,malah punya target.


@ Dhymalk dhykTa : salam persahabatan.tanx yar


@ Sang Cerpenis bercerita : ternyata ianya benar mba.


@ Dev Clarehova : sudah dengar bukan...?ia memang satu gift.

biskut said...

@ Robot | Sakti : mesti rob dah tengok dan dengar kat youtube..aku sendiri kagum.


@ Sumandak Kinabalu : dan jangan terlalu bergantung pada peluang ke dua.


@ MATAHARI : sebab itu juga yang aku rasa luc...


@ StellaClaire-Richard : suaranya memang sukar untuk ditemui.


@ Encik MamaT : jangan terlebuh malu sehingga merencatkan peluang.

biskut said...

@ nadzirah aqilah : bagi sapa yang berjaya mengaplikasikan kelebihan dia pasti akan berjaya.


@ :: noremy anak rahmat :: : ya udah mba...mekasih juga untuk kamu.hihi


@ ctpayong : tidak terlalu taksub dengan kelebihan dan tidak terlalu merendah diri dengan kekurangan.


@ Eryati : di negara barat,wajah tidak menjadi masalah.kesan dari alkohol dan dadah.


@ diana : harap begitu lar.manusia cepat lupa asalnya bila dilingkari kemewahan.

biskut said...

@ platipus : semakin popular lar jawabnya dia.hihi


@ niesz : jauhi dadah...say no to drug.takut kita takleh jadi macam dia leh bangkit semula.

Gaphe said...

baru tahu siapa ted william.. kuper yah saya..

kisah hidupnya juga cukup menginspirasi!

tehr said...

uhan memang kaya
hanya manusia je yang tak mahu memohon dan meminta

~kalau minta pun, tak kena cara

a loqman said...

Allah maha.kaya..dia menganugerahkan rezeki kepada semua orang....bersyukurlah

deAnza-wAnda said...

tuh la bisk...rezeki dia agaknya...

deAnza-wAnda said...

tuh la bisk...rezeki dia agaknya...

biskut said...

@ Gaphe : inspirasi yang amat baik untuk kita gaphe..


@ tehr : perlu laksanakan apa yang disuruh.Dia pemberi rezeki yang sebaik-baik pemberi.


@ a loqman : Dia telah tentukan rezeki untuk kita.tapi kita tetap akan berusaha.


@ deAnza-wAnda : rezeki di tangan Tuhan kan wan.

white rose said...

alamak...
dah tua laaa...

janggut pun dah penuh uban...
tak jadi aku nak ngorat...

ingatkan hensem lagi...

bisk, aku nak ngorat kau balik...
tu pun kalau kau kasi...

kalau tak, aku kena tggu anuar zain jugak laaa...






nite bisk...tido jgn lupe amik wudhuk & basuh kaki...

Tasha said...

nice story here, n i'm very familiar with this face. btw, thnx for sharing. very inspired me.

Sasa Al-Sharif said...

wah, teringin pulak dgr suara emas yg dimaksudkan. mcm manakah dikatakan suara emas?

biskut said...

@ white rose : tua tapi punya nilai tinggi.

ouch..aku akan anggap ia cuma gurauan blogger.hihi

tak biasa basuh kaki,sbb pakai sandal dlm bilik.haha


@ Tasha : off course sangat familiar...hurmm,kat metro pon ada citer nih.tac yar tasha.


@ Sasa Al-Sharif : bro...kat youtube ada video tedwill nih.suara mmg betul2 maskulin gitu.

Gayahspears said...

aku tahu pasai dia ni...
mmg kita tak lari dr buat salah kan???
kita je yg blh tolong diri kita.. serius memang sakit mendisplin kan diri!!!

n@jwamz said...

Subhanallah... so nice entry!!!!
makin membakar semangatku baca entry ni.. never ever give up, that is what we shud be in this life...:)

REPUBLIK N9 said...

gua pon nak jadi deejay la camni ha3...

NAJ HEBAT said...

Peluang ada di mana-mana. Bak kata Aspalela, yang sentiasa aku pegang. "rezeki Tuhan itu luas, di mana-mana pon kita boleh cari. Jadi jangan risau.. Tuhan telah tetapkan yg terbaik untuk kita."

Tapi bila dah ada peluang depan mata, grab it!

man. Aku rindu Aspalela. Sob Sob.

biskut said...

@ Gayahspears : everytime we owes make mistake..tapi itu tak letak kita sentiasa mau gagal.thats it dicipline.


@ n@jwamz : owh syukran..its shud be madam..


@ REPUBLIK N9 : boleh saja bro.. :)


@ NAJ HEBAT : jangan lepaskan begitu saja...like u miss aspalela,if u meet him,dont let him go..

Fiqas said...

se gah manapun kita, tetap ada kelemahan, dah selemah manapun kita, pasti ada sedikit kekuatan..kita yang harus selongkar diri, mencari dimana letaknya...

biskut said...

@ Fiqas : pertama sekali mengakui kelemahan..seterusnya pamerkan kelebihan.

tetap ada kelebihan dalam kelemahan yang banyak biar sedikit