save the lives of seven good people - sacrifice

Tidak dapat kita membayangkan betapa kesedihan yang dialami oleh Tim Thomas terlalu sukar untuk dihapuskan di sepanjang nafasnya masih terhela hanya kerna gara-gara kesilapan yang dilakukannya...Dia menanggung kesedihan itu selama hidupnya masih dibayangi oleh kematian orang yang tersayang dan tujuh manusia yang lain.Semuanya berpunca dari kemalangan jalanraya yang diakibatkannya sendiri.Satu kesilapan yang membawa jiwanya pergi bersama mereka termasuk tunangnya sendiri.


Dia tekad untuk membuat keputusan demi menebus dosa dan silapnya dengan mendermakan setiap organnya kepada tujuh manusia yang terpilih,yang sangat baik Tim kira berbaloi untuk didermakannya.Malah saat hatinya mulai jatuh cinta kepada Emily Possa yang mengalami masalah jantung,satu lagi pengorbanan yang terbesar dalam hidupnya dilakukan demi untuk melihat orang yang mulai dia sayangi meneruskan kelangsungan hidup sekalipun nyawanya menjadi taruhan.Sungguh!kisah ini pasti akan membikin kamu benar-benar rasa terharu malah serasa mahu menangis semahunya.


Jangan dinilai pada apa silapnya di masa lalu tapi nilailah pengorbanan yang bagi kita suatu yang amat rumit dijalani.Ada antara kita yang tidak mahu menyatakan kesilapan apalagi mahu menebus silap kita.Soal cinta kita belum sampai tahap mahu mengorbankan harta yang tidak ternilai ini hanya untuk sebuah cinta.Tidak mungkin!Tapi sayang,saat hati terlalu kecewa kita tewas dengan kesakitan yang bodoh!Kita letak nyawa kita serendah cinta yang bukan milik kita..Apakah itu selayaknya sebagai satu pengorbanan...?


Biar kita menangis hari ini untuk satu masa yang tidak akan kita kesali.... 

44 comments:

Eel said...

no problemo..

aah, blog yg extract pengajaran dari movie! bagus2~ keep it up ya~

NAJ HEBAT said...

belum tido lagi sayang. Y?

deAnza-wAnda said...

wanda dah tgok cite nih... memang nanges... sedih giler..

NAJ HEBAT said...

Ingat nak ajak ym malam2 buta ni. Aku tgh study chem. Macam hape ntah.

NAJ HEBAT said...

shoutbox lembab.

tenang,

idea nak jawab soalan mencurah2.

Takde pikir lain. Pikir yg baik2 aje.

eszol said...

one word

selfish

g tgok blog gua cari entry pasal selfish:cliche

pasal ni la

white rose said...

BUNUH DIRI?
BUNUH ORANG?

tu je laa jalanraya si PENCINTA yg kecewa...

aku blm tengokc cite nih...
tapi aku dah bersedia untuk sedih...

Robot | Sakti said...

gua pun belum tgk cerita ni.
dah lama kut tak tengok movie.

hahaha

Encik MamaT said...

wah... terharunya... cinta itu pengorbanan.. walau nyawa dipertaruhkan... asalkan orang yang di cintai itu tetap bahagia walau bukan di samping kita...

diana said...

ada orang bila kecewa dia korban kan diri nya..
orang lain pulak bila kecewa,orang lain yang jadi korban..

F.A.R said...

lain org lain cara kan..
maybe ade yg pilih bekorban demi yg tersayang (sanggup pertaruhkan nyawa)..
ade jgk yg pilih utk teruskan hidup tanpe pertaruhkan nyawa utk yg tersayang sbb nak hidup dgn memori yg ade dan diceritekan kpd org lain =D

ape pun, kdg2 kite x boleh nk fikir rasional bile berkaitan dgn cinte..
hehe..

nadzirah aqilah said...

erti sebuah pengorbanan itu terlalu luas dan sukar untuk ditafsirkan dengan teliti.. betol ke x ek? main ckp je.. hehehe

aliza said...

tak tengok lagilah cite nie..huhu

StellaClaire-Richard said...

watch this movie before. Mmg sedih owh..

~ PIJA ~ said...
This comment has been removed by the author.
~ PIJA ~ said...

perlu KAH pergorbanan sehingga meragut nyawa sendiri....erm....!!!

tehr said...

bagi aku la
orang yang disayangi tu tidak juga akan merasa bahagia hidup atas kematian orang lain dengan sengaja

nora said...

pinjam vcd aku nk tengok gak


ENTRY HOT : Malaysia Boleh!

rizwan's sweetheart said...

biar kita menangis hari ni untuk satu masa yang tidak akan kita kesali... fda suka ayat ni...

S..U..D..@..I..S said...

pengorbanan
sehingga sanggup mengorbankan diri...

rasa cam best movie nih....

SHUDAI AJLANI (dot) COM said...

susah dulu baru senang :D

Sasa Al-Sharif said...

bunuh diri kerana cinta? perkara sebegini berlaku kerana kurangnya kecintaan kepada Tuhan.

orang yang beriman kepadaNya pasti gentar untuk melakukan dosa besar sebegitu

sugar2 kapas strawberry said...

mcm best walaupon npk mcm boring jgk..hehe

biskut said...

@ Eel : walaqna is problemo..haha

coz aku mmg suka melayan citer yg bg owank sgt boring.hihi


@ NAJ HEBAT : semalaman ko study ek..nak YM aku kureng sikit malah kalau takde ajak mmg tak open lar.


@ deAnza-wAnda : pengkritik kata..eye poppingly!agak2 bisk nanges tak?haha


@ NAJ HEBAT : ye ker shoutbox lembab..macam tuh lar kalau tenet slow.


@ eszol : gua dah tengok n baca entry lu tuh..yes its indeed.

biskut said...

@ white rose : dari segi moral sangat tidak bagus...

cari lar dvd tuh..pasti WR akan sangat bersedih dan jerit kat bisk.


@ Robot | Sakti : kalau utk Rob..sekali sekala kira ok lar.


@ Encik MamaT : bolehlar diklasifikasikan sebagai cinta klasikal...sangat mengharukan..serius!


@ diana : baris ke-2 tuh rasanya kerap jugak terjadi...sangat lebih menyakitkan hati.


@ F.A.R : sangat rumit untuk definisikan erti cinta dan pengorbanan itu sebenarnya kan F.A.R..

biskut said...

@ nadzirah aqilah : like i said...sukar utk didefinisikan...mungkin mengikut pertimbangan diri kita.


@ aliza : bagus gi tengok..layan sikit lar citer macam ni ek aliza.


@ StellaClaire-Richard : kan betul..bagi yg dah tengok tau camner feelingnya.


@ ~ PIJA ~ : 'DEMI' orang2 yang amat disayangi..sebahagiannya bertindak begitu.


@ tehr : pasti dia akan lebih mengingati orang tuh kan...sampai bila2.

biskut said...

@ nora : boleh saja cik nora...hihi


@ rizwan's sweetheart : mekasih Fda...


@ S..U..D..@..I..S : sangat best 100% kalau betul2 kita hayatinya..disyorkan sangat.


@ SHUDAI AJLANI (dot) COM : seharusnya begitu dalam hubungan?


@ Sasa Al-Sharif : dalam islam ia sesuatu yang sangat berdosa...diperingatkan pada diri kita sendiri utk tidak terlalu obses dengan cinta..

biskut said...

@ sugar2 kapas strawberry : its not boring u know...ia sangat2 meninggalkan kesan meskipun untuk melihat aksi2 atau magik2 takde dalam citer macam nih tapi bagi siapa yang betul2 faham dan hayati ia mmg sangat hebat...

F.A.R said...

betul tu biskut..
teramatlah rumit sekali..
cinte itu complicated..
jadi aku bercinte dgn kau sajelah..
hahahahaha..

biskut said...

@ F.A.R : haha...makanya kalau cinta kita nanti pasti ada kerumitan juga kan...tapi mungkin sedikit impressive.

Eryati said...

uuuuuu...willl smith memuda...

mie said...

Ayat last tu memang mendalam..
eehheee

LadyBird said...

sedihnya kisah ni :(

mizzapple said...

cerite yg menyentuh perasaan.

biskut said...

@ Eryati : owh filem nih 3 tahun yg lepas rasanya.


@ mie : really...


@ LadyBird : sangat menyentuh hati


@ mizzapple : yup mizzapple..layan jugak ek.

Gaphe said...

Film ini emang bagus.. Seven Pounds nya will smith..

sediih...

Will Smith emang keren deh film2nya.. macem pursuit of happyness juga

white rose said...

nape lak kau kata aku jerit kat kau nanti?

aduuhh...bisk,bisk...

Niz said...

orang cari ini di youtube
tak ada ni
huhu

Sumandak Kinabalu said...

Terdiam seketika, berani kah nak derma organ ni (huhu)...Sometimes, terlintas juga nak register sebagai penderma but takut nanti disalah gunakan...hmmmm

Its not easy to live with a guilt. The feeling will haunt forever...Sudah tentu, kemaafan itu seolah satu rahmat yang bisa menghapuskan segala rasa kekesalan...

Sanggup berkorban untuk orang yang kita sayang?? YES without a doubt!

biskut said...

@ Gaphe : filem pursuit of happiness itu hampir saja aku muatkan untuk entry aku akan datang tuh phe..ya itu sangat menyentuh hati..


@ white rose : i mean ko akan ucapkan suatu yang sangat ko berterima kasih..hihi.sebab citer nih oh,sangat penuh emosi.


@ Niz : mungkin takde..tak check youtube pon niz.


@ Sumandak Kinabalu : kena check dulu sebelum donate...

hanya bagi mereka yang betul2 menyayangi..

Niz said...

alaaaaaaaa...kecewa la orang mcm ni..huhu

penyu said...

dah letak link

biskut said...

@ Niz : napa lak nak kecewa niz?


@ penyu : mekasih...

theblabber. said...

cerita ni mengingatkan aku pada sorang kawan yg tengah berlawan dgn kanser sekarang.tiada siapa yg tahu dia sakit, melainkan aku. dah siap jadi organ donor, even parents dia tak bagi.

entah, kadang2 aku rasa dia selfish.mengetepikan perasaan org yg care kat dia. terlalu mahu dikenang2 sebagai hero bila sudah tiada esok.

but yeah, everyone berhak menentukan hidup masing2 kan?

dan kita perlu belajar utk menghormati.

p/s: In seven days, God created the world. And in seven seconds, I shattered mine. - ayat yg paling aku suka dalam movie ni!! :)