a patron of help for heroes...



Dia pernah berada dalam suasana peperangan di Kosovo,berada di barisan hadapan ketika dihantar bertugas di bawah NATO dan diletakan dalam Regimen Kavalri British Army dan sebagai 'doktor tanpa sempadan' yang menjadi sasaran tentera Serb ketika konflik Macedonia-Yugoslavia berlaku pada tahun 1999.Dia merupakan seorang pegawai tentera berpangkat leftenan ke-dua dan dinaikan pangkat kepada kapten meskipun dia pernah ingkar pada arahan NATO untuk menyerang Russian.Bapanya juga seorang anggota tentera berpangkat kolonel dalam British Army Air Corps sebagai pilot helikopter.

Menghabiskan zaman kanak-kanaknya di berapa buah negara,England,Cyprus dan Jerman dan dia sebenarnya dilahirkan di Hospital Tentera Tidworth England pada 22 february 1974.Tampak bahwa dunia ketenteraan begitu tidak asing bagi dirinya malah dia mendapat latihan ketenteraan di Royal Military Academy Sandhurst.

Dari dunianya yang penuh dengan bayangan peperangan,yang sentiasa menjadi igauan ngeri para tentera ketika cuba kembali dalam dunia normal,ternyata dia berhasil mengaplikasikan suaranya untuk lagu-lagu yang hebat malah disenaraikan dalam Guinness Book Of World Record kerna kepantasan jualan album dalam setahun.Lagu-lagunya banyak dijadikan lagu soundtrack dalam O.C,Grey's Anatomy dan banyak lagi.Dia menghasilkan 3 buah album iaitu Back To Bedlam(2005),All the Lost Soul(2007) dan Some Kind Of Trouble(2010).Dia juga berusaha bagi kutipan amal untuk Haiti Earthquake Appeal dan sampai kini mendukung Medecines Sans Frontieres(MSF).Dia dicalonkan dalam banyak majlis anugerah Grammy Award dan mendapat award seperti MTV Video Music Award,BRIT Award,Teen Choice Award,ECHO Award dan NRJ Music Award di berapa buah negara penganjur.Tentu ada yang tahu lagu2nya seperti 'Goodbye my Lover',You're Beautiful,1973 dan Same Mistake'..

Dia ialah JAMES HILLIER BLOUNT ato dikenali sebagai James Blunt.
Aku saja-saja deh mau nulis tentang James Blunt kerna aku salah seorang dari jutaan peminat lagu-lagunya...tapi pasti belum menjadikan aku seorang yang sentimental deh..haha.

32 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hurmm ingatkan bisk ni sentimental..hehe.minat dangdut x semestinya suka berdangdut ya bisk?

white rose said...

miahahaha...
bisk, kau buat aku gelak semacam je nih...

ramai gak ek dikalangan penyanyi terkenal ni ada sejarah sebagai perwira...

patut laa tegap je dorang nih...

nanti KAU mahu jadi PENGHIBUR jugak ke bisk?

kau jadi PENGHIBUR hati aku sudah laa...

tolong nyanyi lagu SELAMAT MALAM...

Gaphe said...

saya sukaa banget sama lagu-lagunya Blunt..
suaranya enak, empuk.. nyaman didengar

baguss..

Lucifer said...

peh. aku tak pernah ambil tahu pasal latar belakangnya.

shatooman said...

ooo..peminat James Blunt rupanya.. memang peminat fanatik nih sampai tahu sejarah latar belakang Blunt.. tp sori, aku tak berapa ambik tahu pasal muzik.. layan kadang2 je..

diana said...

tengok badan dia
tegap kan..
tinggi..
patut la..bekas tentera rupanye..
mesti dia tentera yang romantik..
hehehe

biskut said...

@ Lydia Miza(Aidyl Azim) : menulis sastera tak semestinya sasterawan kan...bersikap sentimental tak semestinya romantik ye dak LM.haha


@ white rose : haha..aku jadi penghibur kat dunia blog jer lar.nak nyanyi secara live,hurmm...hampeh!berhingus orang dengar kang.haha


@ Gaphe : mendayu-dayu gitu kata orang melayu.haha


@ Lucifer : saja suka-suka luc..selalu layan lagunya.


@ shatooman : takde lar sampai fanatik tapi tau lar sikit pasal dia.hihi..memang aku layan musik.

biskut said...

@ diana : malah menjadi penyanyi yang kental dan punya wawasan yang tinggi.seorang yang sangat baik...romantik?mungkin dia juga begitu.lum dengar lagi gosip pasal dia.

DKosongLapan said...

laaaa.....tak sangke ye die ni bekaih askat yeee...... iangatkan daghi dulu die memang menyanyiii

biskut said...

@ DKosongLapan : yup.seorang army dulu nih.tukar proffesion dah.

Anitadahahs said...

fuyoo.
dahsyat la bisk ni sampai tahu latar belakang kalau dah suka eh. Tak pernah terfikir pulak nak cam ni. apa kata kaji latar belakng siti Nurhaliza ke? hehehe ;p

i am S!L4H.. said...

you're beautiful........................

heheeee...tbe2 ter'feeling...

biskut said...

@ Anitadahahs : ct nurhaliza..?errr...let me banyak2 think k.hihi


@ i am S!L4H.. : ouch!apsal lak terbeautiful kat bisk nih.haha

maCy said...

e tak sentimental? hik3 ;p

REPUBLIK N9 said...

weyh, gua minat james watana...

Pinky Pixie said...

penah dgr lagu gudbye my lover je. hehe. tp mmg best!

Nuansa Pena said...

Kucoba untuk menikmati,penasaran!

e. indah said...

encik biskut kesukaan saya ....


bagi saya lima atas(give me high5) ; )

i like james Blunt juga ...one of my best fvrt song -SAME MISTAKE ...boleh tak tolong nyanyi untuk saya?? : )





nota kecil: encikbiskut, saya si katak yang cari putera yang hilang ...; )

...

Insan Marhaen said...

ntah.. tak kenal pulak. penyanyi luar negara yang IM minat...ebiet g ade jer..

aliza said...

haha.lame2 jadi sentimental ar tuu.
igtkan mamat mane lah tdi.dah lma tak ngk muke james blunt nie tuu yg dah tak ingat.dia nie yg nyanyi lagu ape tuu beautiful ea dlu

Sumandak Kinabalu said...

Lagu You're Beautiful is one of my favorite :)

Hmmm, teringat pula dengan sebuah buku. Pengalaman askar dibumi Iraq...perhaps I should share the book next Saturday...hehe

Niz said...

hoh?
serius ni?
ok baru tau.
tq a.....

biskut said...

@ maCy : sedikit lah..hik2


@ REPUBLIK N9 : a.k.a wattana pu-ob-orm,pemain snuker profesional thai.mesti suka men snuker nih ek.


@ Pinky Pixie : gudbye my lover,gudbye my prenz..liriknya juga simple.


@ Nuansa Pena : pasti mampu dinikmati tuh.hi2


@ e. indah : keluarkan gitarmu...
kamu petik,aku nyanyi..tapi pasti teruk suaraku.haha

kamu pasti temui puteramu ketika dingin separuh bumi,kerna saja dia sedang mengigil sekarang nih.huhu

biskut said...

@ Insan Marhaen : kalau ebiet itu lagunya juga jadi siulan aku masa kecil bang IM.


@ aliza : kalau gitu cepat2 tahan diri dr jadi sentimental.hihi


@ Sumandak Kinabalu : kisah2 begitu memang bagus untuk dipaparkan jane.aku setuju.


@ Niz : hoh!siyes....!!!u welcome niz.

i am S!L4H.. said...

bkn tok biskut la.....
tu lirik lgu die...hak3

biskut bkn beautiful....jambu...kah3
opsss

biskut said...

@ i am S!L4H.. : ouch!mana leh jadi jambu...grrrrrr.(tak nampak tengah tunjuk brutal nih..)

tehr said...

rasa2 macam aku pernah dengar nama james blunt ni
tapi tak biasa dengan lagu2nya

Fiqas said...

james blunt, aku tak biasa dgr lagunya tapi nampak gayanya hemsem oarang nya..< eh, tiba tiba aku jadi gedik..>

biskut said...

@ tehr : cari saja di youtube lagu2nya bro tehr.

biskut said...

@ Fiqas : seorang yang santai,bukan gedik..hihi.sekali sekala lelaki pon suka. :)

PangkahBulat said...

Sorry ganggu..=)


Saya sudah follow blog awak..
Awak bila nak follow blog saya..
http://pangkahbulat.blogspot.com/

Mr.IX said...

ingatkan jason mraz...hehe