hujan keresahan....

Kalau semasa masih kecil itu saat hujan suatu yang sangat menyeronokkan..boleh bermain air hujan yang turun dari pancuran atap rumah atau berada dalam lapangan halaman rumah sambil mendongak dan mendepangkan tangan seolah-olah menerima kehadiran hujan dengan hati yang terbuka....Malah dimarah sekalipun masih tetap berdiri dalam lebatnya hujan dan tidak menghiraukan kedinginan yang semakin mencengkam tanpa pakaian pada tubuh kecil..Mungkin hujan masih memberi peluang untuk aku mengingati sedikit memori aku zaman kanak-kanak yang penuh dengan kelasakan dan kenakalan...kedegilan dan penuh kasihan...


Saat ini aku kedinginan sekali selepas bermain sepakbola dalam hujan lebat petang tadi...Masih belum mahu hilang kesannya malah terbawa-bawa dalam keletihan sehinggakan aku tertidur tanpa menyentuh makan malam ku.Entah fikiran apa yang membuatkan aku terus bermain saat itu dan kini setelah aku tersedar dari tidurku yang terawal aku merasakan ada sedikit yang hilang...Bukan rasa laparku yang hilang tapi sesuatu yang aku masih tertanya-tanya...Tapi apa?


Tenggelam dalam hujan seolah aku melepaskan suatu yang melingkari emosiku sedari awal petang tadi.Ada perasaan yang berbaur yang kuhambat dalam kesungguhanku bermain dalam hujan...Ternyata hujan menolongku menghilangkan resah yang bersarang...membuatkan aku terlena tanpa mimpi atau igauan buruk.


Kembali aku dalam kesedaran dengan satu rasa pada suatu rasa yang lain...
Ah,memori ku semakin hilang imunnya...



44 comments:

Miss dorayAki said...

dramatis nyer biskut ;)

white rose said...

dah lama aku tak maen hujan...
ptg tadi aku terkena hujan jugak masa nak g bank...

habis baju kurung biruku arini...

aku suka hujan...
kerna hujan jugak turut menangis dalam jiwaku...
aku suka hujan...
kerna hujan jugak kawan tangisku...
aku suka hujan...
kerna dia tak pernah mentertawakanku...
aku suka hujan...
kerna dia menyejukkan aku...
aku suka hujan...
kerna dia hilangkan kedukaanku...

HUJAN...

zirconia said...

teringat masa hari last kat matrik dulu, sengaja main hujan dgn baju kurung. orang kata lepas gian nak main hujan. rindu saat itu :D

apa pun, harap semuanya baik utk bisk yea :D

deAnza-wAnda said...

hujan... kalau hujan dulu suke sangat mandi ujan...heheh... tapi skang dah x leh kena ujan tambah2 kat shah alam nie.. hujan asid watkan wanda slalu x sihat... jangan men hujan bisk...demam kang....

si para para said...

tersimpan seribu cerita di balik titisan hujan...
ada suka duka...
banyak memori tertinggal di sana..
cerita si kecil menari gembira..
kisah remaja mati lemas di balik dinginya hujan..
lemas di bawa arus dunia.

i am S!L4H.. said...

dulu2 suke tgok kwn mndi ujan..
kite x bole pon mndi....jelesss
ngeeee~
padahallll....x elok pon mndi ujan..T___T

MATAHARI said...

jum main hujan, bisk. main bola!

S..U..D..@..I..S said...

aku suka lagu 'hujan' sudir....
masa kanak2 aku suka hujan pagi sbb x payah g sekolah....hehe

Fiq Vertigo said...

tahulah tempat aku ni tade hujan.............


sampai hati!

CIK TOM said...

cik tom suka hujan...tp mak ayah marah kalau main hujan :)

Sasa Al-Sharif said...

aku adakala resah bila hujan. perasaan sunyi, sepi dan sedih. aku tidak tau kenapa. mungkin kerana cuaca tidak secerah selalu. mendung membuat perasaanku suram

tehr said...

terus saja aku teringatkan lagu hujan nyanyian sudirman

kenangan lama memang indah

biskut said...

@ Miss dorayAki : sedikit saja.hihi


@ white rose : dah besar2 tak baik main hujan.

hujan terlalu sinonim dengan segala emosi.seperti menusuk dan membasahi seluruh kehidupan yang bercampur baur.


@ zirconia : setiap orang bermacam gaya nak bersama hujan...hujan yang mengembirakan hati.

insyaAllah zirc.


@ deAnza-wAnda : air hujan sekarang dah banyak tercemar gara-gara kepesatan dan kerakusan pembangunan.lebih baik duduk kampung.


@ si para para : hujan menyimpan segala kisah setiap orang.melihat hujan dan merasainya seolah membuatkan segala memori muncul bersama.

biskut said...

@ i am S!L4H.. : mungkin sil4h tak dibagi sebab sil4h punya imun pada hujan tak kuat..hihi


@ MATAHARI : dari ko jer...aku on jer.haha.


@ S..U..D..@..I..S : haha..itu culas namanya Su.taktik yg selalu berjaya.


@ Fiq Vertigo : owh kesian tapi musim dingin pasti ada salji kan..hihi


@ CIK TOM : takut anaknya demam..cukuplah sekadar melihat saja k.

biskut said...

@ Sasa Al-Sharif : hujan seolah mengurung perasaan kita sama,mempengaruhi kita untuk turut sama merasai kesuraman...aku pun begitu.tapi tetap ada nikmatnya.


@ tehr : orang lama pasti banyak kenangan..lagu juga memainkan peranan.

kira kekuri said...

sni slalu ujan..ujan best :D

John Terro said...

betul, saat saya kecil dulu, hujan adalah hal yang seronok, hingga saat ini pun masih begitu :D

i am S!L4H.. said...

ha a..memang pon..eheee
tme ksih pd mak ayah sebenanye...jge dgn baik smpai besa cmni..*pdhal kcik je org nye*ngeee~

mie said...

hujan membawa ketenangan..
eheheee

I.e.R.a said...

=)
loike..!

Fiqas said...

Bisk, aku sangat suka hujan.. sampai diusia remaja aku masih mandi hujan diwaktu malam ditaman kawasan perumahan aku..
hujan membawa damai kan..

Encik MamaT said...

aku suka band hujan.. hehe...

zaman kanak-kanak tiada apa yang perlu difikirkan.. di dalam fikiran hanyalah main... dan bersuka...

nora said...

tetiba aku teringat memori daun pisang la pulak huhuhu

diana said...

bisk..
akak terlalu tua untuk main hujan..
heheh

mizzapple said...

hujan yang turun bagaikan mutiara!

kenangan zaman kanak2 sewaktu bermain hujan masih lagi d'ingatan tatkala melihat hujan turun membasahi bumi. :)

grOundnUt said...

aku alergic ngan hujan...kalau kene setitik pon dah rasa pening kepala...maklum lah..badan dah tak kuat...huhuhuh...

biskut said...

@ kira kekuri : sama jugak di sini.hihi


@ John Terro : masih suatu yang ditunggu...


@ i am S!L4H.. : tapi rugi kalau memori dalam hujan belum dirasai.


@ mie : dan berbungkus sepanjang masa...


@ I.e.R.a : i loike too..

biskut said...

@ Fiqas : wah..sampai sekarang.its good.hihi


@ Encik MamaT : tanpa bebanan fikiran seperti sekarang...


@ nora : itukan lagu iwan rasanya..hehe


@ diana : hujan tak kenal usia kak...boleh saja kalau akak mau.hihi


@ mizzapple : kebanyakan dari kita tercipta kenangan ketika hujan...

biskut said...

@ grOundnUt : aiseh bro.sangat sulit untuk dihadapi kes macam tuh.

StellaClaire-Richard said...

paling siuk tidur time ujan.. terlena dibuai sejuk krn ujan hehehe

She's retarded said...

bila hujan memang mood jiwang mencurah-curah kan?
kekeke

choirul said...

pernah aku mengenang men hujan sewaktu pulang dari kampus, habis maghriikmatb hujan lebat aku berlari-lari sampai masjid.....

i am S!L4H.. said...

memori dlm ujan???memori ape??x pnah pon..kne ujan pnah la...kuyup..

Niz said...

aku suka mandi hujan
ada satu kali tu, katak besar join aku mandi hujan
euw euwww!
nantilah kalau aku rajin
aku buat entri
kau bacalah
ececey~!



P/s; part aku suruh ko datang blog aku tu, main main ja bah....malu pula kan kalau ko baca blog aku yang kosong tu. haha

Robot | Sakti said...

gua pernah menangis di dlam hujan.

masa kecik, tergelincir.
hehehe

RieZarchry said...

aku pun ske hujan
bau rumput ms ujan :)

beautiful_rose said...

hujan...
sejuk dingin beku
selalu buat aku rasa sepi dan pegun.

biskut said...

@ StellaClaire-Richard : memang part tuh yang paling best.haha


@ She's retarded : macam tau2 jer dia nih..hihi


@ choirul : pasti solat dalam kebasahan..sian kamu choi.


@ i am S!L4H.. : aah..tetap ada memori tuh...hihi


@ Niz : tak perlu rasa malu,kita sama jer sebagai blogger.

ok,aku tunggu citermu.

biskut said...

@ Robot | Sakti : kalau sudah besar macam nih,mesti menaggis sebab benda lain kan..


@ RieZarchry : terasa fresh!serius aku juga suka.


@ beautiful_rose : kondisi bila kita terasa bersendirian..

niesz said...

hujan tu 1 rahmat:)

Cik Liesa said...

peh.... siyes sgt...............xtaw nak cakap ape ng entri awak.. nice entry... :)

paradoks hati said...

memang terkadang memori kian lekas pudar imunnya :)

F.A.R said...

seronok main hujan =)
tapi tu la, antibody kene kuat..
kalau tak sure demam..
hehehe..

i am S!L4H.. said...

ingat memori daun pisang..agagagaga