temanku yang hebat!



Aku dari sejak kecil suka sangat sama sepakbola.Di kampungku setiap sore aku pasti turun bermain bola di lapangan yang kecil sebelah sekolahku.Saat usiaku sudah 11 tahun aku mendapat kasut bolaku yang pertama,Adidas La Plata.

Dari sehari ke sehari aku berusaha meningkatkan permainan aku sampai-sampaian terpaksa berdiri di luar kelas dihukum menyepak bola sehingga sesi kelas musik tamat.Kerna itu aku tidak jadi pemusik yang mahir.

Aku punya seorang teman sebaya,jugak obses dengan sepakbola.Masih aku ingat aku memanggilnya Thien,tapi dia itu tidak punya but bola malah keinginannya sering saja terbatas gara-gara tidak punya but bola.Dia punya semangat dan impian yang besar,punya skill individu yang tinggi.Kerna itu aku melakukan pengorbanan yang ku terbesar dengan hadiahkan but bola ku pada Thien.Thien menangis kegembiraan sambil memelukku dengan erat.

Setelah berapa tahun,kami terpisah kerna Thien mendapat offer bermain untuk kelab ternama.Meskipun terputus hubungan aku masih lagi mengikuti perkembangan dirinya dari semasa ke semasa.Dia semakin mendapat perhatian,punya ganjaran yang lumayan,Thien semakin hebat dan menjadi kegilaan peminat-peminat seluruh benua.Aku kira dia sudah melupakan aku,melupakan but bola yang kuhadiahkan,melupakan pengorbananku..

Aku ceritakan kisahku ini sama temanku dan kerna rasa ingin tahu dia bertanya padaku..
"Siapa toh temanmu itu,barangkali aku bisa mengenalinya...."

Sambil tertunduk aku khabarkan padanya..
"Aku kira kamu itu tidak akan percaya bahwa dia itu 'CRISTIANO RONALDO'..."
Temanku lalu mengangguk sambil meninggalkan aku yang tertawa menekan perut..Hahaha!

32 comments:

Encik MamaT said...

serius skali aku membaca tulisanmu... aduh.....

ctpayong said...

tadi kak ct kena dgn suara kalbu, sekarang dengan kamu pulak. kak ct nak bertukar jadi hijau ni...jaga

Abu Luqman said...

ziarah petang di sini..selamat main bola

Sasa Al-Sharif said...

cis! sungguh tidak terduga. sia2 aku terharu sebentar

white rose said...

sama sekali aku tidak mengenali teman mu itu...

apa yaa namanya...lupa

Robot | Sakti said...

keh keh keh.
mantap sekali kelentong mu.

:)

Hanim Mahali said...

chet !

biskut said...

Encik MamaT

aku pon serius deh mengarangnya..haha

biskut said...

ctpayong

maka terciptalar satu sejarah ada hulkgurl kat dunia.haha

biskut said...

Abu Luqman

jadilar pemain bola...

biskut said...

Sasa Al-Sharif

sungguh tak kuduga Sasa masih sempat terharu...huhu

biskut said...

white rose

diulang sekali lagi..CRISTIANO RONALDO!haha

biskut said...

Robot | Sakti

Hahaha..memang mantap!

biskut said...

Hanim Mahali

sori hanim...lama tak dengar kabar.haha

paan said...

aku dah nak percaya la tadi...

Entri terbaru -> Selamat Aidiladha 2010

biskut said...

paan

Tapi tiba2 ko tersedar..ah,khayalan tingkat tinggi jer.

Miss ... said...

cissss tertipu sudaaa ekekeke

biskut said...

Miss ...

tipu skit2 jer Miss..haha

adhikalem said...

hm ....
ikut nimbrung dan salam kenal dari blogger junior :)

kerangRebus said...

benarkah???????hahha..nth2 CRISTIANO RONALDO pon xleh nak caye cite ni..hahahks. :D

biskut said...

adhikalem

salam kenal kembali..salam blogger.

biskut said...

kerangRebus

moyang CR mungkin percaya..dowank dulu kan pernah datang tanah melayu.hehe

husaynrazak said...

cristiano ronaldo 2 sapa.. napa dia xfeymes.. :P

biskut said...

husaynrazak

aku rasa ko bukan peminat bola.
CR itu pemain bola yang termahal di dunia,bermain untuk Real Madrid dan berasal dr Portugal.

syamsul rijal said...

tulisan yang mantaftzz....

biskut said...

syamsul rijal

thankx sob...aku masih belajar.

Sang Cerpenis bercerita said...

kadang suka juga nonton sepakbola tapi gak tahan kalo harus begadang. hehee

Eryati said...

apalah ko ni biskut..aku ingatkan kawan ko betul2..huhu

Sumandak Kinabalu said...

Hahahaha...terbaik lah.
Yes he is the best but I don't like him :)
Zidane is my one and only hero :)

Rasanya, if the Malaysian player kena bayar macam dorang...tentu mereka main dengan penuh semangat dan strategi...

biskut said...

Sang Cerpenis bercerita

Kerna mata harus digunakan pada esoknya..hehe

biskut said...

Eryati

sori kak yati..hehe

biskut said...

Sumandak Kinabalu

Wah tak sangka Jane jugak seorang peminat bola dan kenal pemain2 dunia.syabas Jane.