Aku tidak bisa memilih untuk tinggal.



Lagi berapa minggu mendatang aku akan berada di zone yang berlainan..
Aku mula mencongak situasi keberadaan aku di sana..
Berada di garisan daratan yang tidak jauh dari kesibukan ombak..
Uh..aku gusar dan risau seandainya aku ditelan kabus di sana..
Kakiku masih belum puas berjalan-jalan merentasi benua..
Malah tanah Malaya ini masih belum habis kuterokai..
Belum puas hatiku..belum.
dan andai aku di zon itu terhenti untuk melangkah..aku kesali toh.
hati ku akan gundah gulana sepanjang di sana..tidak senang aku.
Malah tidurku tidak senyenyak tidurku di katilku..
Tidak segembira aku berada di buana ini meski aku keletihan..
Bagaimana ini toh...?

Dua bulan persinggahan aku di sana..di zon selatan.Selatan tanahair.
Ada sapa2 di daerah sana yang boleh khabarkan aku kalau saja Tanjung Sepang(ya mungkin) ada pengaliran jalur lebar yang utuh..atau cukup2 makan..?
(hahaha...ketawa aku dalam risau.Risau ni toh..)
Aku menurut perintah.Sudah kukatakan di planet aku ini tiada option yang kamu boleh buat.
Menjalani tugas dan menyelesaikan misi itu kepentingan yang wajib di sini.
Kamu hanya bisa mengangguk dan bukan mengeleng kepalamu..
Apalagi kalau bujang seperti aku..nah,mau2 saja tak perlu bertanya apa2.Cukup maklum.
Makanya kalau kelamin itu ada kelebihan..ada peluang untuk tinggal.
Malah ada sistem penggiliran..

Lebih baik aku dipenjara dari tiada jalur lebar..uh!

46 comments:

Nasz said...

Haha~ Internet penting ye? :p
Dua bulan?? Lama tu! Tak dapat bayangkan macam mana hidup terlampau lama di tempat orang. Aishh. Takpe bro. Semoga berjaya! (:

ayu said...

hehehhe...risau sgt la my dear nih kalau tk leh nk on9...ckup la kalau leh sms n making call kot...nasib d pantai..maunya tgh utan tebal lg la...huhuhu...sabar ja la...2 bln abis la nguji kesabaran lg...hurmmm...gonna miss u!!!!!!!!!

StellaClaire-Richard said...

lwbih baik di penjara drpd tiada jalur lebar..hahaha..sanggupnya..hahaha

beautiful_rose said...

aku pun boleh separuh gila tanpa internet.

diba said...

tanjung sepang area mne tu?hee

n@jwamz said...

hidup kureng sempurna tanpamu tenet....hikhik:)

Kalamhati said...

dalam penjara bleh guna internet tak?hehe tetiba terfikir..

Coco said...

sadis jua. sanggup d penjara bah dri nda da tenet. XD

noreed said...

addicted to internet huhuhuh :)

Miss ... said...

sian kamu hehe

white rose said...

biskut...
ko biskut ape?

ko bujang ek...
boleh aku masuk meminang???

hahahaha...

wei, aku pun xleh xde internet...
senget kepala aku jadinya...

si biskut said...

NASZ:
aku sendiri tak boleh nak bayangkan...huhu



AYU:
Gonna miss u too..

si biskut said...

STELLA-CLAIRE:
haha...gilak.



BEAUTIFUL ROSE:
uish..rose,ko pon sama jgk ker..

si biskut said...

DIBA:
rasanya area Johor kot.Tak penah lagi pegi.Dulu kat Tanjung Sepat(2002)



N@ZWAMZ:
yup memang era sekarang lau takde tenet kurang sempurna.

si biskut said...

KALAM HATI:
Hahaha..kita akan syorkan.


COCO:
Rasanya kalau ko?

si biskut said...

NOREED:
Lebih kurang lar..hehe



MISS:
Sian kan...harap2 lar ada.

si biskut said...

WHITE ROSE:
Hahaha...Aku segala biskut
Lawak lar...jangan nanti dapat title MissSenget.hehe

nor sahida said...

oh..my friend tgah ops di sana..
tiada kemudahan berinternet dan agak membosankan, kalo x bwk laptop and bodband cuma perlu simpan di tempat yg selamat...

pape pn jgn tertekan sgt..

Robot | Sakti said...

internet dah macam kewajipan kut sekarang bagi sesetengah pihak.

aku takpe takda internet.
tapi rindu nak baca blog kawan-kawan

+__+

p[A]n[A]d[O]L said...

idup tanpa tenet?
tanpa tgk blog?
tidakkkkkk...!!!!
sedangkn sehari pun, leh biol d watnya nie kn pla 2 bulan..
2 bulan tue bro tanpa tenet..!
x sanggup..

apapun, smoga ko tabah d cna.. ^^

cintatehO said...

huhu x dpt den nk menolongnye...

mieraSASSY , said...

alaa alaa , jangan pergi :| emm take care !

hentakbelipat said...

xde tenet mcm gaya xde air beb..dahage

Sumandak Kinabalu said...

Biar putus selipar jangan putus harapan. Internet sudah menjadi gaya hidup, boleh gila kalau tiada. Rasa macam katak tinggal bawah tempurung pun ada...
Btw, broadband pun langsung tak boleh ke??

missSenget said...

biskut..aku ade kt johor...
hohoho..

jom deting tiap2 ari...

lalala~~

Sasa Al-Sharif said...

tiba2 sebut yg bab kelamin tu. tk paham la.. macam haram aja. haha

fanny said...

wah, mau kemana nih?

si biskut said...

SASA:
Ko tak faham ek...takper.hehe.

ayu said...

mulanya 1 week..dah tu sbln..nih 2 bln..thn depan kat sabah 3 bln...perang sakan la ti...adessss...huh...what to do tk bisa memilih...layan sudah...zassss!!!luv u!!

najwa said...

tanjung sepang 2kt johor, area kota tinggi, mukim pengerang....details g2...hehe...
ermmm....rase line cukup2 makan je cz tmpt'y kt tepi laut.,.

nor sahida said...

kan saya ckp..tempat tu ada jalur lebar..buktinya kwn2 biskut yg ops kat tanjung sepang skang nih boleh on9..

NAJ HEBAT said...

pergilah rinduku...

hilangkan dirimu


lalala

lagu untu kau.

take care.

mana2 boleh hidup insya Allah

Sasa Al-Sharif said...

aku paham la bab yg ko mau blah ke tempat yg tiada tenet. tp ada bab kelamin tu saspen yg aku x paham. hehe

si biskut said...

SASA:
haha..rupanya faham jgk bha ko.Kelamin tue kan digunakan untuk orang yang dah berkahwin.

si biskut said...

NOR SAHIDA:
aku mula meneka...ko army ker,apsal ko tau aku nak ops ek..aku klik tgok "profil tidak tersedia"aiya...susah ooo mau jejak balik.

si biskut said...

Robot | Sakti:
Aku kena ada gak...macam sangap lak aku robot.haha.



p[A]n[A]d[O]L :
Kannn...Dr Hanis sokong aku bab nie..huhu.gilak!

si biskut said...

cintatehO:
Tue lar pasal..mcm ko lau tak minum teh o sehari apa ko rasa..oren?haha



mieraSASSY ,:
Cepat tahan aku awek gedik..huhu

si biskut said...

hentakbelipat:
uish...macam tau jer aku tengah dahaga nie...hehe



Sumandak Kinabalu :
Tak tau lar sumandak...kena tanya kot.

si biskut said...

missSenget :
wooo...nak date tepi pantai.Kena tangkap ooo.haha



fanny:
Yaa...urusan negara gitu.

si biskut said...

ayu:
Hang on ok my cheesecake..buat2 buzy jer.lau dah biasa 2 bulan sekejap jer.

si biskut said...

najwa :
Cukup2 makan..jawabnyer lembab giler lar ye..aduhai



NAJ HEBAT:
Terima kasih atas titipan lagu mu itu..lalala

nadzirah aqilah said...

wooo.. br saya terpandang ni entry... kena bertugas di tanjung sepang ye biskut.. sian kamu.. nanti saya usha2 bagaimana line d sana... hehehehe

si biskut said...

nadzirah aqilah:
Bagus..Goodey.baru lar rasa 2 bulan macam 2 minggu jer.haha

nor sahida said...

si biskut

saya nih TA..sekarang nih..unit yg sedang ops adalah unit kwn saya..so saya tau lar perkembangan mereka..

tanjung sepat mmg membosankan, terpisah dengan dunia lain..tp kalo dah tgas kene jalankan jugakkan

saya x de blog..tiada yg menarik yg hendak diceritakan

si biskut said...

nor sahida:
owh i see..tapi lau tanjung Sepat tue dah penah pegi rasanya penghujung tahun 2001.Btw,thanx for u info.

nor sahida said...

better guna celcom brodband sbb slalunya line indon akan ganggu area situ..depa pakai line axiata tp kalo maxis mayb kene charge RM2..