mimpi julie



Untuk julie yang mengerti kalau keberanian itu harus datang dari mimpi.


Kala bintang-bintang jatuh di hujung kaki..dada langit akhirnya bersimfoni violeta meski malam menutup seluruh buana.Sayangnya tiada satu yang mampu terkutip dan diletakkan di dalam kotak ingatan.Mimpi-mimpi kembali berselerakkan.Pecah dalam realiti.


Kala mata menutup resah.Memanggil datang mimpi yang berbeda.Malang,dewatanya bukan yang sama.Bintang-bintang pulang menangis.Di luar jendela sedang gerimis.Dingin.


Pada purnama yang sama.Berulang kisah.Hati yang berbeda.



78 comments:

Pijahh' de-Arr said...

1st

haha komen dulu baca kemudian

intan.maisarah said...

haha. senyum baca komen pijahh'



asal kamu tahu,
sara sedang mengumpul bintang- bintang bewarna warni
di kumpul
dan di letakkan dalam satu bekas jernih

supaya , bila bilik sara gelap
bintang bintang itu
akan membantu
menyinari bilik yang gelap ini.




ghost.
enty kamu kali ini,
agak sayu dan suram

senyum ghost..
nah

bunga

@>---

dayya dayyanna said...

mimpi apa tuan? haha.

hati yang berbeda untuk ulang kisah dengan sinopsis dan watak baru. Sama tapi tak serupa.

mungkin diam2 menipu satu rasa yang tersimpan kemas dikalbu. :)

CassiaSiamea said...

mimpi mainan tidur
penghibur dikala kita sedang nyenyak
ianya tak sama
hiburan yg sama akan memboringkan..

Cik Bidadari said...

Ghost...

bila ikrar janji lafaz niat untuk 'hijrah jirim' makanya julie perlu melalui banyak mimpi... agar bisa buat jasad tegah dan sedia rapi kembali untuk kembali berdiri tegak yang dulunya 'turun menyembah bumi'

p/s: heeeeeeeeeee... lepaskan 'jiwa' itu walaupun hanya dengan doa kamu ghost... insyallah... dia akan baik2 sahaja...

faiz said...

mimpi awek lama ke bro...heheh

si para para said...

biarkan bintang bersinar..biarkan mimpi pergi..asalkan hidup ini kita hargai... biarpun harapa pecah dan musnah.. asalkan saja harapan pada yang satu utuh dan kukuh...
teruskan berjalan.. teruskan bermimpi..rangkum semuanya menjadi realiti.usah di persiakan walau sekali.

Kepala Manchiss said...

juli pinar dunia putar.. heheh

Marr Misrawi said...

keberanian itu harus dtg dari mimpi :) suka .

chemay said...

terlalu suram penulisan kali ni.
i cant even find a light between the letters.
kenapa?

juliam said...

nak comment apa?

haha

aku ter baca 'Leave your comment
Komen lar apa pon selagi anda punya ruang'

terus aku tak tahu nak pi komen apa.

ala memang selalu pun tak tahu nak komen apa.

haha

SYARIFF HAIKAL said...

ramai yg dtg komen entry ko ghost..dan mugkin ada yg jatuh cinta dgn penulisan ko..dlunya ak x mengerti kenapa..tp setelah lama ak mengikuti ko..terhebat.. tp mlm ni agak muram.mb sb hujan yg membawa namanya akan hadir pada mmpi mu mlm ni...

Novelgurl said...

menangis hati ini ~ku juga bersimpati..lalala XD

vampire's lovex said...

entry ko semua deep2.... power betoll..

Ati Masrif said...

sebenarnya nk bagi salam
pun kak ati takut...bukan tut!

berahsia orangnya

begitu juga n3 nya...

PK said...

deep...

gua syak lu tengah rindu makwe lama.

dan gua syak purnama tu makwe lama lu.

gua syak je lah..

Inspirationalefeks said...

kalau aku tidur aku mimpi.. hikhik kalau aku masih sedar, aku berangan .. hoho

Kaseh Chempaka said...

jika tidak mampu bermimpi lagi... kutip dalam angan... ia juga serupa.

alexa yussida said...

entry ni buat hati ni rindu nk tgk bintang2 di dada langit...sini ssh nk tgk bintang..

sabar yus..balik nti tdo kat balkoni :D

Sca Ndx said...

deep
ni aku kurang faham.

mimpi flashback memori.
kan?

memori pedih kalau nak lupakan susah.

Mehmed - said...

julie + joshua = mimpi

Ahaks! belasah

ghost writer said...

Pijahh' de-Arr |lakukan..haha

intan.maisarah |dulu-dulu lar..kat bilik xgf aku dulu ada bintang2 plastik yang dilekatkan kat siling bilik dia..cantik..

kalau membacanya suram pasti harinya juga suram.

dayya dayyanna |groooosh!tiada yg lebih dari itu.hihi

CassiaSiamea |tapi biasanya kita akan cuba sambungkan mimpi yg terputus.

Cik Bidadari |sudah terlalu lama aku lepaskan kalau itu untuk aku...

faiz |ini entry bukan untuk aku bro...haha

si para para |jelas kau hidup sentiasa dalam keceriaan...terbaik.

Kepala Manchiss |kau tak ikut berputar ker?

Marr Misrawi |tapi ianya hanya untuk yang penakut...

chemay |kerna yang menulisnya tengah muram...cuma tidak sedih.hihi

blog-tips-kurus said...

abg ghost,
ai selalu mimpi tapi tak bole nak recall in total. mimpi bukan sekadar mainan tidur kan?!

ghost writer said...

juliam |ko pernah baca aku selalu menulis namamu dengan 'julie'..ko baca komen aku kat entry ko?

SYARIFF HAIKAL |entry barangkali macam hati..ada masa terlalu ceria,ada masa hepi jer, ada masa marah,ada masa teler..ada masa murung,tertekan dan muram...

Novelgurl |eh..macam bait lagu lak...hihi

vampire's lovex |ah..mekasih untuk itu VL.

Ati Masrif |kak ati...jangan cakap macam tuh.hihi

PK |haha..entry nih untuk seseorang..aku tuliskan untuk dia.

Inspirationalefeks |sama lar kita bro...

Kaseh Chempaka |tapi angan kita leh adjust...mimpi ia berjalan sendiri dan ternikmat.

alexa yussida |camner nak tgok bintang,kalau duk dalam bangunan.hihi

Sca Ndx |kalau nak deep,ia akan jadi begitu.mimpi flashback memori.

Mehmed - |yg pasti mimpi kami tak sama.ahaks!

ghost writer said...

blog-tips-kurus | bukan.ia lebih dari itu.

FaizalSulaiman said...

kena berani untuk jadikan mimpi sebuag kenyataan:)

cik ciput said...

teringin pulak rasa nak pegi baring kat pantai tengok bintang..

tapi.....

pantai jauh...

orang pun ramai dah jahat..

bahaya2..

*oh, kawan baik kat matriks dlu lipat kertas warna warni jadi bentuk bintang dan letak dalam botol. cantik!

hanaahmad said...

mendung nampaknya mimpi kamu...aku mahu mimpikan romeo.

Cikli said...

untuk bermimpi baik, perlukan tilam empuk dan bantal peluk.

Kepala Manchiss said...

kadang aku hanya akan memilih utk jadi pemutar dari berputar. =)

blog-tips-kurus said...

abg ghost,
mane your SB? 'error on page'..
makanya, terpaksa ku conteng di sini lagi:
sesungguhnya 'bf siti' sudah lama pergi, pergi yg takkan kembali lagi...
*kau memang HANTU yg tidak tidur? time zone kita memang berbeda..(",)

beautiful_rose said...

terlalu mendalam sehingga aku membacanya 2x.

mimpi yang terpecah berselerakkan kala realiti datang menyapa.begitu indahkah mimpi itu sehingga mengharap mahu diulangnya kembali.

ah,mimpi ngeri selalu menghantui tidur malam aku sejak beberapa hari ini.

Liyana Zahim said...

tALEY ACES la lam words ko kali ni.. Grrrr...

RedVixen said...

kadang-kadang mimpi tak selalunya dapat dicapai... tapi ok lah tu, daripada tak pernah bermimpi langsung :)

JIJI YU said...

aku ade dengar..kalo tak bermimpi takkan ada kota se gah kuala lumpur..

Encik MamaT said...

kita hanya manusia.. hati bisa berubah...

e. indah said...

hati yang berbeda pada purnama yang sama ...
mungkin kekeliruan pada mimpi mimpi yang di inginkan sempurna ...
butir bintang dr langit yang di kira jatuh ke kaki sebenarnya hanya air pecah dari mata semata...


mimpi tak selalu sempurna ...selalunya tak sempurna

bujal X said...

saya bebal.perlu masa untuk faham entri pakcik~haih~~haha~

Gayahspears said...

saya berdiri di atas bumbung umah, lalu mengangkat bendera puteh~!!!

maCy said...

buat masa ini. kurang mampu menghadam makna.

zirconia said...

kadangkala baca entri kamu agak sukar utk faham. atau aku yg sudah lama tak mengasah minda utk memahami bahasa?

Silent said...

hi.nama saya julie

nama penuh juliana evans

nah namecard

r10 said...

bukannya keberanian datang melalui harapan?

Qaseh dalia adelia said...

setiap mimpi takkan sama hihi... tak paham !

Pistachio said...

bagai bulan di pagar bintang?

diana said...

tak mengaharapkan mimpi yang sama setiap kali mata terpejam...
selalu inginkan kejutan walau dalam mimpi..
bila mimpi yang sama je tak kejutan dah la..
heheheh

Mutiara Bernilai said...

Usah resah,
tutup matamu penuh berserah,
pasti muncul juga si mimpi indah,


aku teringat akan bentaknya si Ikal, tanpa mimpi, kita akan mati!

berani-beranikan aja hati untuk bermimpi, baik yang jelek, baik yang indah, pastinya punya cerita di sebaliknya, mindamu bebas menari riang, meski saat itu kamu bermimpi akan kalutnya berperang..

eksplorasi minda..nah, indah juga akhirnya!

EL MARIACHI said...

ghost...hari hari aku bermimpi...sebab dunia ni hanya mimpi bagi aku...

Cik Hati said...

kamu mungkin benar... dari mimpi hadirnya kekuatan... namun bagaimana jika mimpi itu yang menarikku ke lembah derita...

Cik Hati said...
This comment has been removed by the author.
Republic Aku said...

mimpi buat aku bahagia...

pembaris said...

Aku bermimpi perempuan feveret datang rumah kejut tidur.berani sungguh dia datang rumah.hoho

broken_nigina said...

penunggu istana rimba.
*senyum

Amanina Sofea said...

mimpi kdang2 hnya mainan tidur & kdang2 kala mnjadi realiti..

gabanMorka said...

mimpi yang berulang itu petandakah?

nurHeart said...

the dream itself is a mystery, in which sometimes lead us to misery.

geeds said...

dream big. kalau tuah dengan mu, it might came true.

emieysandra said...

mimpi tak sesukar realiti ghost..emiey ingin bermimpi, bina yg indah2 je..tp jangka hayat mimpi tu tak lama, bila pecah berkecai..aku ingin kembali lg, tp ianya sudah berbeda~

serenity said...

kalau mimpi itu adalah kekuatan. ingin saja aku terus bermimpi dan tak mahu bangkit2 dari mimpi.



aku membaca nya dengan sayu. adakah hati aku yang sayu? atau penulis nya yang sedang sayu?

ama said...

ayat kau terlalu berbunga bunga. berapa kali aku cuba fahamkan. susah. heh

Seroja Jingga said...

APA YG MERUNSINGKAN KAMU GHOST?

ghost writer said...

FaizalSulaiman |biasanya selalunya tak menjadi... :)

cik ciput |kreatif kawan kamu tuh ye..kim salam kat dia.

hanaahmad |saya lah romeo tuh...ahakz.

Cikli |tempat yg sedap tak semestinya mimpi pon sedap.hehe

Kepala Manchiss |kau boleh cipta yang itu...

blog-tips-kurus |besa lah duk kat cocos island,mana nak sama nyer.

beautiful_rose |kau perlu tidur waktu siang rose..

Liyana Zahim |gunakan password liyana..

RedVixen |mati pucuk lar tuh kalau dah takleh mimpi..haha

JIJI YU |nampaknya orang tuh betul2 berada di malaysia.

ghost writer said...

Encik MamaT |lambat sangat nak tunggu kita berevolusi menjadi robot..

e. indah |mimpi manusia marhaein memang tidak pernah sempurna..

bujal X |cari lar socrates...mungkin dia boleh bantu cucu...

Gayahspears |tengah berperang ker....?hihi

maCy |mungkin masa akan datang...

zirconia |hye cikgu...mohon tukar subjek lain ye..hi3.

Silent |hye julie...nama saya namecard..nama panjang nameericardsson..

r10 |percaya dengan itu sob,ya boleh aja.

Qaseh dalia adelia |ouh macam nih.kalau hari nih mimpi main layang2,esok tentu main wau...hihi

Pistachio |harap lah bintang tak makan bulan.pagar2 nih bukan leh harap pon..hihi

ghost writer said...

diana |harap kak takde stroke..kalau asyik ada kejutan bahaya kak...huh.hihi

Mutiara Bernilai |saat itu pasti saya sudah tersadar dari mimpi..

EL MARIACHI |cepat bangun EL..

Cik Hati |musnahkan saja mimpi itu..

Republic Aku |kamu penikmat mimpi..

pembaris |pasti dia tersesat...hantar dia pulang.

broken_nigina |ouh terlupa kalau tun fatimah juga pernah jadi hulubalang terbilang...

Amanina Sofea |pasti pada siangnya kamu terlalu banyak bermain...iskh2.

gabanMorka |petanda yang kita mengalami benda yg sama dalam hidup..keinginan juga sama.

nurHeart |biasanya menjadi tanda tanya..

Siti Nurhayati Dollah said...

Hmmm apa lagi mahu dikata ya. Dulu dan sekarang .. kau semakin berbeza. Jauh.

ghost writer said...

geeds |aku serahkan pada tuahku..

emieysandra |mungkin jalan yg diambil salah kalich Sand..(emiey?)

serenity |penulisnya, kalau kau betul2 mengetahui...

ama |mungkin aku perlu menulis di musim panas...

Seroja Jingga |mimpiku...aku risaukan mimpiku..

ghost writer said...

Siti Nurhayati Dollah | ouh Yat,terima lah hakikat,kawanmu ini sudah jauh mengembara dari bumi asalnya.

EL MARIACHI said...

loh...kalau aku bangun...aku jadi seperti kamu Ghost...kamu ya Hijrah ...aku tidak tahu ke mana...

BonekadalamChermin said...

ghost

mimpi itu tidak penah menjadi realiti
sekiranya kita terus dibuai fantasi


bangkit!

Gaphe said...

Seperti biasa, tuulisan prosa kamu selalu memukau dengan pilihan diksi yang bagus..

btw, OOT.. gambar yang kamu pakai itu dari cover day breakers ya?. film itu bagus yaa..

Bella Bell said...

bersimfoni violeta..

ocopot.. 1st time baca perkataan ni.. nampak sangat la saya ni tak sastera.. T__Tv

Gayahspears said...

yup GW perang tanpa bicara :)
hahaha

serenity said...

hurm. aku harap aku dapat memahami.

Ries Lee said...

aku tau nak komen apa. berat sangat ayat-ayat kau bagi aku.

saljihitam said...

terkedu kejap baca post kau yang ni.

JARI TERBARAI said...

bisk terima kasih atas sokongan kamu pada blog gua yang lama dulu... skang gua datang ngan buah tangan yang baru ;)

p/s: ex republikn9 hehhehe

Hansyirah Takezur said...

tatkala melihat bintang, hati menjadi sayu.


sungguh kurindukan bintang yang gemerlap.

kay_are said...

keberanian datang dari mimpi? interesting.. tapi macam mane care nye??