keyakinan karakter



Melalui permainan psikologi,aku diletakkan dalam status 'aktif'.Dengan pantas aku mengakui kalau nomor 3 itu adalah hasil perhitungan dari pengelasan karakter aku.Untung saja aku tidak berada dalam kelas kekeliruan identiti 'siput babi'.Pasti ada sedikit protes meskipun aku harus menerima dan memperbaikinya.Pada nomor 3 aku masih bisa berusaha untuk mengembangkan karakter aku pada hal-hal yang senang.Status aktif itu juga menyenangkan.


Aku juga anak nomor 3 di belakang kelahiran abang aku,united mind.Kerna saja aku tidak mengingati tanggal lahirnya,maka aku tidak dapat menyertakan dia dalam permainan psikologi.Mungkin saja di luar sana sudah ada yang mengetahui akan permainan ini melalui perhitungan pada tanggal lahir masing-masing.Aku sengaja mengatakan ia satu permainan kerna ia masih bukan sesuatu yang harus kita percayai begitu saja.Masih punya kelemahan dan kesilapan karakter.


Apa sekalipun status karakter kita,yang utama adalah cara kita menjadikan ianya suatu yang berhasil pada kehidupan kita.Ia asas pada minda dan terpulang pada kita membentuk ia menjadi lebih baik.Terlebih awal,harus punya kehormatan pada diri sendiri.Tidak ada suatu yang terlewat untuk itu.



95 comments:

Kepala Manchiss said...

selagi belum ajal selagi itu belum lambat.

yo ghost!

EL MARIACHI said...

ghost - nombor 3 ye?aku seringkali bagi 3 kali peluang...dan aku akan bertindak selepas angka 3...

MUXLIMO said...

Salaam Brother Ghost..
Lama tak jumpa ye.. ^^ tp silaturahim dari saya insyaAllah selalu terjaga..

btw, ini tentang kaitan angka dan kepribadian ya, Bro??

Memang, angka itu bisa kita pandang sebagai simbolisasi medan makna.. Allahua'lam ^^

emimch said...

Aku juga anak nomor 3 :)

Cik Bidadari said...

anak nombor 3 ya.... hurmmm...

p/s: allah swt suka dan sayang pada hambanya yang berusaha dan berdoa kepadanya... insyallah yang baik2 sahaja kelak jadi milik kamu... dengan izin DIA

cik ayin said...

pempuan no3?ngeh3

intan.maisarah said...

terpulang pada diri sendiri untuk membentuk karekter kita sendiri..

JIJI YU said...

haha ramai yg percaya personaliti melalu tarikh lahir

adwafarahin said...

personaliti kita dipengaruhi oleh org sekeliling so kene pandai pilih org utk kita bergaul supaya kita dpt membentuk persolnaliti yg baik :)

Sofyan said...

semua pada anak ke 3 nih,,sama aku juga,,tapi masih belum yakin dengan permainan pkisologi ini,,hehehe

Sang Cerpenis bercerita said...

met bekerja.

~SaL IjOu~ said...

Tafsiran tarikh lahir..terpulang pd individu utk mempercayainya..~
tp utk punya kehidupan yg penuh makna, harus yakin pada DIA, pada diri..kekalkan momentum & terus cuba perbaiki kesilapan..kerna kita bukannya manusia sempurna..kan Ghost =)

diana said...

hidup akak selalu dikelilingi dengan nombor 3..
anak anak no 3,lahir pada 3hb.punya 3 orang yang paling akak sayang.
tapi akak tak berapa suka baca apa2 makna yang berkaitan dengan nombor 3..
sebab itu buat kita jadi berharap dan kadang2 kita jadi berpura2 untuk jadi seperti apa yang diramal..

Sofya said...

entah la suka nombor brp tpi yg pasti ganjil xsuka genap..

ifti said...

Harus punya kehormatan pada diri sendiri?

k a k L a m p said...

aku anak no 2.. ape erk saikologi aku hahahha a

maCy said...

macam mana nak kira? bdw no 3 is m fav no afta 7 and 11 ;D

choirul said...

apapun karakter kita selama digunakan dalam hal positif Insya Allah akan baik hasilnya

chirpy_chummy said...

23?

ade no 3 ga tu..teehee

saljihitam said...

eh aku ni siput ke babi ? ke siput ? eh ?


nombor 3 cukup sinonim dalam Islam. aku pun tak dapat jelaskan kenapa.

James Alexander said...

sesuatu yg bagi aku tak diyakini kebenarannya...

hanyalah olahan manusia yg membuat angkara....

sama ada untuk memberi keyakinan atau hanya sekadar khayalan...

FaizalSulaiman said...

aku ke dua.orang kata tolak kiri kanan boleh.

haha

aku pun tatau kebenaran itu

ghost writer said...

Kepala Manchiss |betulll!!! yo bros!

EL MARIACHI |amaran pun selalu bagi sampai kali ke 3..yang ke 4,natijahnya..

MUXLIMO |salam MUX..ada antaranya punya perkaitan yang tepat dan ada yang silang.tapi tetap saja ia sebagai simbolisasi.

emimch |kita sama.

Cik Bidadari |diaminkan doannya.aminnn!mekasih untuk itu cik angel.

cik ayin |kawennya cuma 1.hihi

intan.maisarah |iya udah,sapa lagi yg mau bentuknya kalau bukan diri sendiri.

JIJI YU |keyakinan mereka tinggi bila ia bertepatan.

adwafarahin |sebenarnya banyak elemen yang pengaruhi kita.tapis dengan baik.

Sofyan |tidak apa2.itu kurang harapan namanya.haha(gurau jer)

ghost writer said...

Sang Cerpenis bercerita |met bekerja juga mba.

~SaL IjOu~ |iya SaL...Dia lebih mengetahui.urusan kita cuma pelajarinya.

diana |kalau tidak tepat seperti apa yang kita rasa maka kita masih bisa protes dan menidakkannya kak diana..

Sofya |maknanya kamu memang aneh ya..

ifti |ada yang tidak kena dengan itu Ti?

k a k L a m p |kekeliruan identiti..haha..dan banyak soal.

maCy |no 7 milik ronaldo(cristiano)dan no 11 milik Giggs(ryan)hihi..

choirul |ya itu yang terutama.dimanipulasikan dengan cara baik.

chirpy_chummy |itu usia kamu ya...hihi.ada filem bertajuk '23'.

saljihitam |aku juga tengah fikir apa kaitannya dengan islam.

catherine- said...

As a 3, you possess a great talent for creativity and self-expression. Many writers, poets, actors and musicians are born under the 3 Path. You are witty, posses a gift for gab and savour the limelight. Your talent for the expressive arts is so abundant that you may well have felt drawn to becoming an artist while still very young. However, your artistic abilities can only be developed through discipline and commitment to the true development of your talent.
Thanks to your gift for self-expression, you can be the life party and the centre of attention. However, you could easily squander your talent by becoming a social butterfly. Your creativity is the gift that can give you the comfort and luxury you desire, but not without continual focus and discipline.
You are optimistic, and you possess the resilience to overcome many setbacks. You are socially active, popular and inspire people with your sunny happy-go-lucky attitude. You can be generous to a fault. Many people born under the number 3 have difficulty handling money, because they can be disorganized, and not particularly serious about their responsibilities.
You are emotional and vulnerable. When hurt, you withdraw into a clause of silence, eventually emerging from you reticence with jokes and laughter that cover up your true feelings. You can become moody and cynical when depressed. You can succumb to sarcastic remarks, which can be painful to those around you. When used positively, your talent for self-expression can be a great inspirational force in the world, uplifting others, and bringing much success and happiness to you.

:)

ghost writer said...

James Alexander |sebab itu ia masih dikatakan sebagai satu permainan.

FaizalSulaiman |kalau lelaki no 2 selepas perempuan(kakak),maka tanggungjawabnya jatuh pada anak no 2..

no 3 harapan kureng sikit harapan dipertaruhkan.

ghost writer said...

catherine- |

i love this...terutama sekali part Many people born under the number 3 have difficulty handling money, because they can be disorganized, and not particularly serious about their responsibilities

chemay said...

chemay nombor 3 juga.
and it is so hard to be born in the middle.
i'm surrounded by the unsecure and lack of love feeling.
-.-

Mehmed - said...

aku bernombor 4.berstatus 'kaya selamanya'. betul,aku tipu Ahaks!

eszol raar said...

hasilnya itu perlu juga ada hasil yg buruk agar kau tahu menilai mana hasil yg bagus utk kau,dan mana satu tidak. bukan semua yg terpulang pada kita memang betul betul terpulang pada kita. kerja tuhan.

Gimi said...

Ada sebahagian ramalan itu tidak sama malah berlawanan sekali sama sifat aku..

tapi, apa yang baik kita ikuti, yang tidak elok itu cuba jauhkan...

anak ke3 biasanya pandai...pasti kamu seorang yang pandai ghost

faiz said...

selagi kite hidup selagi tu kita bley berubah..jgn mensia2 hidup kite..

SYARIFF HAIKAL said...

YE BESE LA BRO..KADANG2 IANYA BUATKAN MANUSIA TAKSUB DAN PERCAYA EVEN ADA YG CUBE MENAFIKAN, DALAM DIAM ADA YG MENGIYAKAN JUGA...BAGI AK IANYA HANYA LA PARASIT YG SEDANG MEMAKAN OTAK MANUSIA.)

serenity said...

aku yakin dengan karakter aku. cuma kadang ia teracun dek hasutan racun2

dayya dayyanna said...

nak main juga! macam mana? haha.

- koroe - said...

nak jadi atromen!


buleh dak?

Miscellaneous Smiles said...

ak nk jdi no 1 tpi suka jadi no 2

ehh baru trperasan ak ank no 2
no 2 msk nya apa er k~



p/s*ad kaitan dak ap y ak komen nih..

Ati Masrif said...

yup...manusia adalah ciptaan
Allah yang terbaik, sudah semestinya
kita menghormati diri kita sendiri dengan melakukan perkara2 yang
memberi faedah kepada diri

ce citer..day n month bdy GW :)

cik ciput said...

aku tengah down ni ghost =(

nawal addina said...

rmai org pcaya tarikh lahir , kekdg ade btol nya jugak .

Silent said...

karakter peribadi berdasarkn tarikh lahir?

aku pun no.3
*aku nak no.1 :((

Kisah Hati said...

terkadang keliru dengan karekter sendiri... harus terus menggali lagi ya... hihi

Faezah Hannah Al Baj said...

ohh.. biasanya dgn cara begitu kita membina karakter sendiri.. :)sbb wish to be like this or that.

Liyana Zahim said...

Humang aih pjg bebeno ye catherine bg komen.. Hahah.. Aku mbace entry ini dgn ruang fikrah yg benar2 penuh sedar tp aku juge ase cam siput babi sbb cam confused2 sket.. Herherherh~

ghost writer said...

chemay |tapi ia lebih bebas bukan..

Mehmed - |no 4 aku lupa..haha

eszol raar |kan sudah cakap terpulang..soal kerja tuhan,serahkan pada Dia.

Gimi |iskh takde lar..kadang2 aku bego juga.

faiz |ya peluang sentiasa terbuka

SYARIFF HAIKAL |bahya tul kau fikir sampai macam tuh..haha

serenity |cari penawarnya ryhan..

dayya dayyanna |nanti diajar...hihi

- koroe - |ko nak jadi hulk pon boleh...

Miscellaneous Smiles |ada.kau no 2 ek..no 1 - kepimpinan.

ghost writer said...

Ati Masrif |12 march...

cik ciput |lorrr..kenapa put?

nawal addina |anggap ia cuma permainan saja nawal.

Silent |tunggu kelahiran kau semula..

Kisah Hati |iya..perlu dicari yang sebenarnya.

Faezah Hannah Al Baj |kalau kita fikirkan kita istimewa,kita pasti jadi istimewa.-GLEE.

Liyana Zahim |kau tengah confused part mana liyana?

serenity said...

penawarnya itu menyorok dibalek kabus tebal. yang hanya hujan yg berpanjangan mampu menghilangkannya >____<

vampire's lovex said...

aku kalau buat bnda2 nih,aku pecaya yg baik2 je hahaha....baru la tak keciwa..kekeke

Pembunuh Tanpa Bayang said...

1
ya,aku no.1 dan aku juga selalu berharap akan menjadi keutamaan.tapi sayang,aku juga yang di pinggiran.

karekter?
aku sendiri keliru ada kalanya.bagi sesetengah orang mengatakan aku seorang yang rumit dan sukar untuk di fahami.

tapi bagi aku,itu bukan soalnya untuk mereka menilai aku.cukup dengan sekadar kejujuran.

^baju kurung^ said...

yg penting percaya dri sndiri. want to be a better person? juz work it out, xperlu bergantung kpd any belief. Allah knows what the best for us :)

ghost writer said...

serenity |wah bertambah rumit ya..terus kabur gitu.apa mau terus ditunggu?

vampire's lovex |haha..betul.takut ia terus bagi kesan pada kau.

Pembunuh Tanpa Bayang |kepimpinan...kita harus biarkan mereka menilai kita,tapi bukan hakim kita.

^baju kurung^ |indeed tuhan lebih tau apa yang baik untuk kita..tapi kenapa kita selalu rosakkannya?sebab kita tidak belajar dari itu.

Pembunuh Tanpa Bayang said...

ya,benar itu yang sebaiknya menilai bukannya menghakimi.
tapi mereka seringkali pandang enteng pada aku.hanya kerana aku lebih suka melihat dulu sebelum bertindak.

ghost writer said...

Pembunuh Tanpa Bayang |nampaknya mereka silap.

Asrul "iLham" Sany said...

kita sendiri yang membentuk karekter itu...mungkin...;D

Pembunuh Tanpa Bayang said...

kenapa silap?

Pembunuh Tanpa Bayang said...

kenapa silap?

S..U..D..@..I..S said...

kita akur atau mampu mengubah membina karekter

ghost writer said...

Asrul "iLham" Sany |memang begitu pun...

Pembunuh Tanpa Bayang |apa kau masih tak dapat melihat kalau tindakan lebih dulu tanpa melihat dan memikirkannya,risiko kesalan itu lebih besar.,.

S..U..D..@..I..S |kedua-duanya sekali..

dayya dayyanna said...

yey. jangan lupa ajar. haha.

Pembunuh Tanpa Bayang said...

ya,aku tahu tindakkan melulu itu lebih besar risikonya untuk satu kesalan.jika melihatnya dulu aku mampu merancang sesuatu.

bermain psikologi itu aku kira lebih baik daripada serangan guna senjata.

EZAN IDMA said...

aku ank no 2. biasanya aku dicop degil

Bella Bell said...

bro ghost anak no 3 ea? ermmmm.. kalau adik saya yang no 3 tu dia keras kepala sikit. bro ghost keras kepala tak? hehehe!!~


^^

JARI YANG TERBARAI said...

cara kita menjadikan ianya berhasil pada kehidupan kita...

ikhlas gua cakp, gua setuju sangat2 bro...

Miscellaneous Smiles said...

goss nk main juga..
mcm mna nk main mnde nihh..

Cikli said...

karekter boleh dilakon tapi tidak konsisten

RepublicAku said...

aku suka baca sebab ianya gila...keh3

Siti Nurhayati Dollah said...

Anak no-3 biasanya degil, tapi bercita-cita tinggi.

juliam said...

masih ada ke untuk diri sendiri. adakah aku masih belum terlewat

dem

SHUDAI AJLANI (dot) COM said...

saya anak pertama sob hehe
Karakterku apa aja yak? *mikir*

Jerry Ghazali said...

aku nomor 8 selepas dimanipulasikan tarikh lahir aku.

blog-tips-kurus said...

karakter dipengaruhi persekitaran & diri sendiri yang mengawal diri..

SYARIFF HAIKAL said...

BAHAYA KE GHOST..AHAHHAA..WEH CHTERINE TU DIE AMBK AYAT DARI WIKIPEDIA KE..HEHE..PNJGNYE.

Abu Huzaifah said...

no 2.. hikhik... karakter sbnarnya termaktub dan mmng sudah ternyata itu prangai kita... kita tkleh jadi mcm org lain...tp kita boleh berubah menjadi org yg lebih baik.. :)

Fyqa said...

bermain dgn krakter.

aduh nk salute catherine bleh.

oh tak. ghost ;)

ghost writer said...

dayya dayyanna |sila hadir di old town cafe dan order white coffee ice..hihi

Pembunuh Tanpa Bayang |jelas kalau psikologi itu lebih ampuh.

EZAN IDMA |no 2 banyak soal dan selalu keliru.

Bella Bell |dah tentu keras kepala,kalau tak takde lar nak merantau sorang meskipun ditegah.

JARI YANG TERBARAI |selain tugas tuhan kata eszol,kita lar yang bentuk.

Miscellaneous Smiles |hihi...senang bah tuh..

Cikli |karakter asli terjadi sendiri..

RepublicAku |hanya orang gila yang akan bermain dengan nih jadi gila..

Siti Nurhayati Dollah |bercita-cita sederhana boleh tak?

juliam |belum terlewat..kau masih muda julie.

ghost writer said...

SHUDAI AJLANI (dot) COM |u will be a leader..(kepimpinan sob..)

Jerry Ghazali |seorang yang suka co-operate..

blog-tips-kurus |kalau kita tumpukan pada satu karakter,maka kita tidak sedar karakter lain dari pengaruh persekitaran.

SYARIFF HAIKAL |tak kisah,tapi infonya memang menarik.

Abu Huzaifah |yes..kita masih leh berubah jadi yang lebih baik..

Fyqa |anggap cuma satu permainan..

serenity said...

sebahagian hati kata mahu pergi. sebahagian lagi kata tidak. dan aku tak tahu yang mana satu telah diracuni dan mempengaruhi karakter sendiri.

ghost writer said...

serenity | kecelaruan yang semakin mengelirukan.kau betul2 terhimpit di dalamnya ryhan.

KoskakiUngu said...

maafkan diriku yang baru sempat berkunjung ke rumah kamu ghost (gak berhantu kan?) :) JK!

well,yg sya tau sih, manusia itu memiliki 2 bawaan karakter,yaitu karakter yg ada pada dirinya sejak lahir dan karakter yg tebentuk dari lingkungan. jadi ada karakter yg benar2 tdak bisa dirubah.

salamm ^^

ammie said...

wah..kalo saya lahir tanggal 3...hehehehe

HonEyBuNNy said...

kadang2 ada betul jugak karekter kita tu kan...

ada persamaan dengan diri sendiri..hehhe

saljihitam said...

ambik wuduk tiga kali.

bukan eh ? ehehehe

tehr said...

selagi ada nyawa
selagi itu kita masih ada kesempatan untuk cuba menjadi lebih baik

AkuMuzikFilem said...

hidup ni bervariasi dengan pelbagai karekter kita jumpa. ada karekter yang terhubung melalui ikatan kimia dengan karekter lain. dalam blog juga sama

SYARIFF HAIKAL said...

yup btl tu bro..ak bce2 td nice..hehe..wa selut.)

Sca Ndx said...

hey aku no 3 juga,
tapi itu sekadar no je.

sarah mohamad said...

tak pecaya dengan ni. hehe lebih percaya pada fakta. :D

perondajaketbiru74 said...

no 1 bro camner plak?

rinz said...

Permainan psychology apa? Is it some kind of test? Aktif? What do you mean by that? And how is it related to be the third child????? Ok. I need some background info. But dunno why other commentators seem to understand this? Gimme hint! I wanna know too! :')

rinz said...

One more! What's siput babi????? (O.o)"

ghost writer said...

KoskakiUngu |ngga apa-apa mba KKU..hal kecil. :)

ammie |harus ada pengiraannya Mie..

saljihitam |haha..ya tau kalau kau rajin solat.

tehr |ada nyawa tentu ada kekuatan..

AkuMuzikFilem |aku agree sangat2 pren...

SYARIFF HAIKAL |:)kau nih buat aku senyum jer.

Sca Ndx |yup sudah tentu sekadar no.

sarah mohamad |its up to u sarah,ia cuma game.

perondajaketbiru74 |be a leader..

rinz |hanya kajiselidik tentang keperibadian..ngga ada yang besar halnya.ia cuma permainan.aktif dalam sesuatu bidang gitu rinz.haha..jangan terlalu teruja.

siput babi itu snail dlm english..

HonEyBuNNy |kadang-kadang tapi tak semua.

Amalina said...

aku sedang membaca isi dari mata yang menganalisa.tahniah kerana berjaya mengambarkan dalam bentuk perkataan dengan penuh analitikal.

Gayahspears said...

terlewat =="

kay_are said...

bcoz im num 2, tak pernah pulak aku amek tau pasal num 3 tu.. mungkin silap aku kat situ..

Cik Anita said...

simbolik orang yang nombor tiga itu juga sebenarnya kelihatan lembut, tetapi sebenarnya garang dan tegas.