permainan



Dalam sepakbola,permainan tidak akan menarik dan sangat menjemukan kalau kelihatan hanya satu tim yang melakukan lebih banyak pengguasaan dari tim yang satu lagi.Saat tim melakukan serangan dan permainan menarik,kelihatan lawannya hanya mampu bertahan dan merosakkan kualiti permainan.Meski adakala keputusan berpihak di luar jangkaan namun penonton lebih berpuas hati dengan persembahan tim yang tewas.Selainnya merungut,untuk apa bermain cantik kalau akhirnya akur pada kekalahan.


Dalam hal yang lain,yang dilihat dari apa yang tersembunyi dan disembunyikan,yang tidak dinyatakan dengan jelas,kita suka mengatakan untuk apa kecantikkan kalau tidak dipersembahkan,untuk apa permainan kalau hanya sebelah pihak saja mendapat kepuasan,sedang sebelah pihak lagi lebih banyak menghela nafas panjang.Bersungut dalam diam.


Yang memberi impak dalam permainan hanya kalau persembahan yang ditunjukkan punya respon dari keduanya.Lebih hebat rasanya untuk dinikmati tanpa keluhan.Lebih klasik deh.



60 comments:

Itu Aku said...

bola sepak, sepak bola
gol!!!!!!!!!!!!!!!

cik gunners :)

Nveil said...

dan team yang aku sokong selalunya kalah.

sigh!

Kepala Manchiss said...

piala pecah.berserah lah.

KHRLHSYM said...

kenapa aku baca benda ini benda lain pula dimainkan difikiran. lucah betul aku ini. haha

BonekadalamChermin said...

bab yg tersembunyi tu
memang MAKAN DALAM





kehkeh,


*bersungut dalam diam*

.

ghost writer said...

1 Itu Aku |tau lah semuanya pemain muda..hihi

2 Nveil |mungkin ko jangka dowank kalah... :)

3 Kepala Manchiss |dowank kaya..nak risau apa nak ganti.no hal.

4 KHRLHSYM |memang ia benda lain pon Karl..hihi

5 BonekadalamChermin |risau kalau hati tersentap kalau cakap direct.huh

serenity said...

ghost

Inspirationalefeks said...

aku suka pemain korea.. eh2, pemain jepun lagi comel ... yang penting puas..... ><

blog-tips-kurus said...

'kecantikan' perlu dijaga bukan untuk ditayang-tayang, kerana dirimu begitu berharga.. loreal!!

ghost writer said...

1 serenity | ye saya....tak jumpa maknanya ker..?hihi

2 Inspirationalefeks | asia utk asia..semangat asia raya.yezza!

3 blog-tips-kurus |tunjuk dan persembahkan lain konteksnya BTK...hihi

FaizalSulaiman said...

kelincahan dua tim selalunya menjadikan bolasepak makin syok ditonton.

shatooman said...

bagi aku, keputusan permainan tak kisah sgt..menang kalah tu adat.. yg penting dpt melihat permainan yg menarik.. berikan persembahan yg terbaik sudah cukup utk memuaskan hati.. menang itu hanya satu bonus.

Clarky Afif said...

aku sungguh kurang gemar benda sfera yg sebijik itu.

kalau berkembar suka juga. itu pun kalau kena gaya.

bujal X said...

frust barcelona kalah kah?

he~~~~

ama said...

aku taktahu nak komen apa pasal sepakbola ni. hehehhehe.

KUREKURE COMEL said...

KHRLHSYM tu mmg...sokmo pikir lain dari lain...gara2 dia la header mina kena tukar..cisss....

ehh..cerita psl bola kan..hihihi...

ctpayong said...

O.o...kok ada yang double meaning. jahat!

mahu favourite team menang tapi hati tak sampai tengok team yang kalah.

masalah toh.

tehr said...

betul tu, ghost
tak semestinya yang main bagus akan menang
kadang2 ada yang kalah dalam kesungguhan mereka

hehe

FAR said...

nape aku tak rasa ni pasal bola pun eh?hahahaha.

win-win situation.mane boleh one party je terlibat.erghhh.apa aku merepek ni?aumm!bye

JIJI YU said...

wohohoh..penuh khilafiat..

cik ciput said...

boleh tak saya nak ibaratkan cinta macam permainan?

sebab perlukan dua pihak jugak..

cuma, tiada yang menang dan tiada yang kalah dlm cinta..


**suka tengok budak2 main.. =)

AkuMuzikFilem said...

ini tidak tejadi sewaktu world cup yang lebih kepada mengejar kemenangan. ya kemenagan penting, memang itu matlamat utama, tapi mengabaikan aspek permainan cantik yang dunia mahu lihat.

diana said...

kamu suka pasukan mana bisk??

beautiful_rose said...

aku tak faham apa2 pasal bole sepak...aiseh....

Sang Cerpenis bercerita said...

met siang

syamsul rijal said...

dalama permainan kala menang itu soal biasa tapi kalo tidak imbang permainannya nga seru juga sob......

Prince Halilintar said...

adat ptdgan ade kalah menang..tapi kepuasan penonton pada perlawanan yang kedua2 tim mendebarkan dan corak permainan yg menarik..sakit tekak menjerit ooooiii..haha

Republic Aku said...

nasib baik aku tidak terpedaya dengan dadah bolasepak ...hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bisk...
permainan sekarang ni byk yg tak cam dulu..semua nya politik...main pun tak ikhlas kan?permainan tanpa keikhlasan pada saya adalah sia2...

Liyana Zahim said...

Aku tak phm sbb aku tak tgk bola.. Aku men congkak jer.. Hahhaha~

Benjy said...

pada b3njy 90 minit adalah perlawanan yang biasa ... tetapi kalau ia tamat pada 120 minit itulah yang menyeronokkan b3njy .... b3njy suka malihat kalau pasukan yang bermain cantik akhirnya kalah ... Tim A vs Tim B, Tim A buat serangan 25 kali tetapi tak der gol. Tim B buat sekali counter attack dan gol pada minit ke 118 ... dan refree tiup wisel pada minit 123 ... itulah perlawanan yang sering ku tunggu dan menjadi kenangan impak ke memori .... kalau ia berakhir dengan penalti lagi best ... sungguh mendebarkan dan ia boleh menyebabkan penghidap sakit jantung meninggal ketika menonton sepakan pelalti itu ... dalam bola sepak kemenangan adalah ke masyuraan tidak kira bermain cantik atau tidak ...

p/s: dulu2 b3njy main liga kampung 7 sebelah asyik kena belasah je dengan pasukan kuat.

^^KoskakiUngu^^ said...

yesss, love hose morinyo!!!
heheeeeheh

Al said...

bagus btul perumpamaan game bola

dua2 bg respon br klasik deh..hehe

gabanMorka said...

sama juga macam permainan suami isteri

Azlan Hasan said...

18thn x menang..sekali menang piala pecah..bad record..hehehe..sian kat Ramos..hehehe..

Regards,
-Strider

Rozami said...

apa pun Madrid menang
aku suka Mourinho ja sebenarnya

aku harap final Champion League
MU lawan Madrid
aku harap Mourinho kalah

Raihana Izzati said...

Ok puas godek2 kepala otak, BLANK.

Nak comment pasal bola pun, kiok.

Saya seorang gadis ayu yang suka main barbie and xminat bola sekian-

Keh3

toyolkiut said...

bola..
tngok jg tp x bsemangt..

noraliza said...

pasukan yg diminati jer akan di tonton..

ghost writer said...

1 FaizalSulaiman |kalau lah kelincahan itu dibawa ke medan lain lagi syok..hihi

2 shatooman |yang menghidupkan permainan adalah persembahan menarik.

3 Clarky Afif |yang berkembar tuh kena 'padang' lebih kecil dan suram.

4 bujal X |tak minat pon barcelona.haha

5 ama |kalau baca pasal bola mmg takde apa nak dikomen pon,cuba dalamkan sikit pembacaan tuh..

6 KUREKURE COMEL |tapi betul aper yang Karl fikir tuh...

7 ctpayong |memang ada double meaning pon kak ct.

8 tehr |dan lebih pedih hatinya...

9 FAR |lau ko rasa macam tuh memang betul lar apa yang ko rasa.siyes!

10 JIJI YU |sangat penuh bro..haha

ghost writer said...

1 cik ciput |boleh..bole..apa plak tak boleh.mana2 jer tulisan saya nih boleh digambarkan pada suatu yg lain.

2 AkuMuzikFilem |yang tak cantiknya permainan kat WC sebab mereka terlalu berhati-hati...sangat membosankan.

3 diana |Manchester United dan Russia.hihi

4 beautiful_rose |ya kalau difahami entry nih pasal bolasepak mesti ko tak tahu apa2.hihi

5 Sang Cerpenis bercerita |met malem Mba..

6 syamsul rijal |kalau menang bisa terima tapi soalnya kepuasan sob.

7 Prince Halilintar |itu lah keghairahan bolasepak yg kita tak dapat dlm sukan lain..

8 Republic Aku |sudah cukup bagus tuh...hihi

9 Lydia Miza(Aidyl Azim) |sebenarnya mereka bermain mengikut tahap harga yang dibayar pada dowang...

10 Liyana Zahim |nak challenge Lyana main congkak...

ghost writer said...

1 Benjy |kegairahan dalam bolasepak sebenarnya lebih memberi kesan yang sangat tinggi pada emosi kita..dan kalau mau diceritakan tenatng bolasepak rasanya melebihi dari masa 90 minit permainan sebenar.tak cukup..dan kita akan sambung ia di kedai2 makan,di tempat parking,dalam supermarket,malah ketika melihat orang menggali kubur pon..bolasepak lebih kuat dari kisah politik atau peperangan.

2 ^^KoskakiUngu^^ |besalah dia kan special one..

3 Al |perumpamaan yang makan dalam...hihi

4 gabanMorka |yes!yes!tepat gaban kalau ko gambarkan macam tuh..

5 Azlan Hasan |takper dowang kan kaya,leh ganti macam tuh jer..

nurHeart said...

ermmm.. psl bola.. psl permainan.. no komen hehehee :D

selamat malam ghost.. :)

ghost writer said...

1 Rozami |tapi aku harap maurinho akan ganti sir alex...

2 Raihana Izzati |beruntung ko zack sebab lum merasainya,sebab tuh ko sukar nak godek.biarkannya blank zack.

3 toyolkiut |macam tengok squash lar,senyap jer...

4 noraliza | apa pasukan yang diminati Liza?

ghost writer said...

nurHeart | aii..takkan orang yg dah berkahwin tak tahu nak komen puan..hihi

selamat malam puan..

Raihana Izzati said...

Ok. Dah baca semua comment. Get it.

=_=

*lesap*

Siti Nurhayati Dollah said...

Bukan sekadar tentang bola :D Untunglah fikiran aku malas berkerja hari ni.


*Fuhh

juliam said...

aku dah baca dua kali err tiga kali

kemudian

er asal aku blur ni.

haha. bola bola. aku tak minat. sebab aku tak suka 'player' eh**

haha

e. indah said...

ermm fikiran aku melencong memikirkan makna di sebalik kata kata ini ...hihii ketuk kepala aku bagi waras sikit sebab lain d fahaman aku ne...

oklah setuju, persembahan yang ada respon kedua belah pihak nyata lebik klimaks perasaan menhayatinya ... ; p

pembaris said...

aku ada kat kampung.tadi baru lalu kawasan stadium. ada uptown.brader tu cakap sekarang dah tak ramai tengok bola kat stadium.

err..kampung aku bukan dekat catalonia.

Cik Bidadari said...

bola ke...? entry bola ke...? *sambil totop mata go-go-go bola... memanapun bola... arghhhh bencilah...

ghost writer said...

1 Raihana Izzati |kabur dulu ok...nanti set balik.

2 Siti Nurhayati Dollah |ok,bagus kalau tak dikerah fikiran tuh.hihi

3 juliam |haha...'player' takde tak syok lar julie.

4 e. indah |kalau dah melencong dari fikir pasal bola tuh memang ngam lah tuh E..memang bola tuh cuma cover dari maksud entry sebenar.

5 pembaris |tuh sebab ada yang bagi tiket free jer untuk bagi meriah stadium.mana nak semangat main bola kalau tanpa penonton...

kat europe,pemain bola dah macam artis buat konsert...sentiasa penuh dan sesak.

ghost writer said...

Cik Bidadari |hurmm..nampaknya aku tak dapat nak cover makna sebenar entry nih dengan bola...sebab tumpuan tetap pada bola.hihi

skandaLdariLangit said...

apa guna kecantikan jika tidak ditonjolkan, tak boleh aplikasi pada kecantikan seorang gadis ya. hik2

Sca Ndx said...

tapi real madrid menang. ok lah. hehe

Qaseh dalia adelia said...

maybe sebab takut kalah .. takut berdepan dengan kenyataan sebab tu lebih banyak bertahan kot hehe .. tanpa ketakutan macamana nak dapat keberanian

ghost writer said...

skandaLdariLangit |iya lah Ska..hihi

Sca Ndx |boleh lah tahan dowang menang

Qaseh dalia adelia | orang takut lah selalu berani.cover.

Dark Half said...

permainan sepak bola juga seperti permainan hidup...perumpamaan yg menarik

ghost writer said...

Dark Half |itulah yang aku maksudkan.

SYARIFF HAIKAL said...

bro gua gle arh bce entry lu...terbaek bro.>!