let me think first



Pemikir yang baik adalah mereka yang tidak mahu berfikir..sedang pemikir yang teruk adalah mereka yang terlalu banyak berfikir...


Berada di dalam adalah lebih teruk dari mereka yang berada di luar..kerna pemerhati yang terbaik biasanya mampu melihat dari ruang yang luas.Mereka yang berada di bawah lebih bodoh dari mereka yang berada di atas...kerna yang di atas lebih bijak mengawasi yang di bawah...


Ketika semua kalut bertanya,hanya ada satu jawapan..
Pengetahuan itu penting untuk mereka yang tahu berfikir.Selebihnya percubaan.





*manusia-manusia masih berada di bawah gebar ketika yang lain sudah membuka tabir.

88 comments:

Raihana Izzati said...

im a bad thinker then. sebab slalu pikir terlampau mendalam pasal semua benda.

tapi post ni bagus. macam peringatan dan nasihat la.

so lepas ni,, boleh praktik :)

catherine- said...

pagi hantu biru!~
;)


aku terfikir lucifer bila baca ayat sedang pemikir yang teruk adalah mereka yang terlalu banyak berfikir... erkk... sorry lucif
;p~

ghost, kalau yang berada di bawah itu orang yang terpelajar(punya sijil tahap degree/phd), manakala orang paling atas adalah orang yang tidak pernah memijakkan kakikanya ke universiti, sudah tentu yang paling atas itu lebih bijak bukan?` walaupun tiada sijil itu kan?`

si bodoh yang mempergunakan si bijak untuk kepentingan masa depan diri ;)

LUNA said...

pagi hantu ^.^
* kembali membalut gebar setelah mengangkat takbir. sejuk. huhu




aku tak paham bahasa otak aku. dia suka pikir benda yang tak patut pikir. jadi, malas aku nak pikir. haha. erm. bos aku memang pandai mengawasi. dia selalu tau bila aku ponteng kerja. kau diawasi atau mengawasi? aku syak kau adalah pengawas masa sekolah dulu. lulz,

MATAHARI said...

woha!


suddenly aku rasa aku pemikir yang teruk.

alexa yussida said...

oke.tgh berfikir..hehe..kepala penuh nama nama virus..lps dah muntah tyme exam nnti saya fikir ok:p

cara berfikir menunjukkan mentaliti seseorang..psst..pemikir yg baik org yg tak mahu berfikir?nahh,dia tak layak masuk dalam golongan pemikir wlpon die punya kuasa utk buat mcm tu..

EL MARIACHI said...

aku pemikir yang analitikal...hehehehe...

HEROICzero said...

stop thinking, start doing!

*selamat pagi! =)

6 bulan baru tahu isterinya laki-laki said...

Tuangkan saja yang ada di benak kita dan segera realisasikan, hasil itu urusan belakangan!

faiz said...

mungkin pengetahuan aku yang rendah menyebabkan aku terlalu berpikir bila baca entry ko..hehe

Cik Bidadari said...

pagi ghost........ huurmmmm nanti sat nak baca dulu....

Gaphe said...

jangan terlalu banyak pikirkan, lakukan saja.

soalnya kalau terlalu banyak dipikir, jadinya malah nggak dilakukan.

Ghostface Fella' said...

Ketika semua kalut bertanya,hanya ada satu jawapan..Pengetahuan itu penting untuk mereka yang tahu berfikir...
Selebihnya percubaan..

ghost ayat nie wa suka.. hihiii ;P

pembaris said...

berfikir secara bias kalau ada kepentingan diri.teruk.

intan.maisarah said...

selamaatt paagiiiii :)


saya mau jadi dua dua

pemikir yang baik
dan pemikir yang teruk..

boleh?

skandaLdariLangit said...

ska yg teruk.

CETUSAN SEIKHLAS RASA said...

Pemikir yang baik adalah mereka yang tidak mahu berfikir..sedang pemikir yang teruk adalah mereka yang terlalu banyak berfikir...
Tertarik dengan ayat tersebut... punya maksud yang sangat dalam...

Rainbow said...

knp berfikir terlalu byk ialah yg paling teruk?

dan aku selalu pikir dengan mendalam tentang sesuatu itu. teruknya.

Putri Indah Purnama Sari said...

Jangan terlalu banyak aja yg dipikirkan, one by one lebih baik..
Happy Sunday yah

Sasa Al-Sharif said...

alamak, aku terlalu banyak berfikir. nmpk gelagat orang pun dah mula berfikir

Kamsiah said...

salam
banyak berfikir bila baca en3 ni

Qaseh dalia adelia said...

qaseh tak suka berfikir .. tapi otak tak mau berhenti untuk terus berfikir hik2 .. kalau otak tak berfikir maknanya matilah kita .. ~

maybe qaseh bukan seorang pemikir yg bijak tapi adakalanya bijak jugak haha

FaKArePa!n said...

pemikir yang baik jugak adalah orang yang tidak berfikir ke belakang tapi berfikir ke depan...

mizzapple said...

selagi kita punya akal.
selagi tu kita xpernah berhenti berfikir.

AkuMuzikFilem said...

aku jenis yang banyak berfikir

nurHeart said...

manusia sekarang berlumba2 nak menjadi pemikir agung, hebat berkata2, bijak membidas.. yg akhirnya wujud riak, ego, ujud..

siapa kt bwh gebar tu? kamu kh ghost hehee.. x baik tdo lewat2 eh, take a gud care of ur health :)

hve a great weekend~

e. indah said...

maka aku lah si pemikir yang teruk itu ...yang menjunamkan rasa dan masa untuk pemikiran yang kemudiannya tidak diluahkan ...

sangat rugi ...

kecelaruan hati dan kesesakan perasaan bergaduh dalam khayal sendiri


nota kecil : aku terlalu banyak berfikir ...mungkin perlu menikmati kaffein memanggil khayal yang nyaman seketika ...

april said...

hurm,
pemikir yang baik adalah yang tidak mahu berfikir ?

maksudnya ?
tapi yang malas berfikir tidak akan maju ke depan.tidak akan berjumpa solusinya.
dan bukan semua akan terjawab dengan sendirinya.

hurm.
tapi ya.pemerhati yang di atas lebih baik.sudut pandangnya akan menjadi lebih luas.lebih meliputi dari yang bawah.

berfikir tanpa pengetahuan boleh jadi seperti memandu dalam keadaan yang buta.

Sang Cerpenis bercerita said...

aku termasuk pemikir gak ya?

diana said...

macam mana dengan pemikir yang malas berfikir????
akak la tu..
heheheh

Benjy said...

Ghost, berfikir adalah satu proses yang menarik ... aku suka berfikir ... dan aku percaya dirimu penuh dengan fikiran2 yang kreatif dan simple ... terlalu banyak berfikir kerana berada diluar sambil memandang ke atas lalau ia berfikir "...let me think first ..." sehinggalah malam namun tidak mendapat jawapan kerana tiada tindakan dibuat hanya berfikir 24 jam 7 hari seminggu ... (aku berfikir secara logik ... best tu ...)

zaty luvlianncezzz said...

i love to think

dgn berfikir segala mcm perkara buley dicapai

CassiaSiamea said...

pemikir yg bagus akan berfikir tanpa sendiri sedari,
pemikir yg tak bagus akan cuba berfikir benda2 yg tak perlu difikirkan

mmg yg atas lebih bagus tapi jgn sampai yg dibawah panjat lebih tinggi ke puncak..
berbahaya..

berfikir tanpa melakukan apa2 adalah sia2
start do what your think..

Insan Marhaen said...

IM tergolong dalam orang yang ' let me think first.. '

putri ayuningtyas said...

wa saya termasuk pemikir teruk. kunjungan pertama, salam kenal :D

norh said...

boleh tak bagi petua nak stop berfikir sekejap.. :P

NAJ HEBAT said...

diberi anugerah akal.
untuk berfikir. mana yang patut difikirkan. dah tidak meneruskan berfikir, pada sesuatu yang tidak perlu difikirkan.

meh masuk bab agama.

tak perlu memikirkan zat zat Tuhan.
bagaimana wujudNya Dia,

sebab akal kau bodoh dan terbatas.

fikir, yang harus difikirkan.

bisk.. muah!

haha

Rina Rossoneri said...

hehehe..xperlu fikir yg boleh buat kita stress..tapi fikir yg boleh tenangkan kita...

S..U..D..@..I..S said...

aku berfikir2 nk dtg sini sbb dah senjakala..jmpa lagi

KHRLHSYM said...

"Pemikir yang baik adalah mereka yang tidak mahu berfikir..sedang pemikir yang teruk adalah mereka yang terlalu banyak berfikir..."

Berfikir menjadi kata, kata pula menjadi tindakan, dimana tindakan menjadi kebiasaan, kebiasaan itu menjadi watak, dimana watak itu menentukan ketentuan.

Fikir itu bukan dari minda, sebenarnya dari hati kerana hati itu buat konklusi, minda hanya pertahankan kata hati.

maaf ghost aku seorang pemikir yang teruk. mahu saja aku kurang fikir.

Naddia said...

maka sy adelah yg teruk..seteruk mana? sgt teruk..try me!

SHUDAI AJLANI (dot) COM said...

keren kata-katanya :)

eszol raar said...

pemikir yg baik adalah mereka yang pandai memerhati dan mendengar dan tahu memproses segala input

Mutiara Bernilai said...

kadang terlalu memikir dan banyak berfikir pun hanya menempah penangguhan demi penangguhan.. kadang mengajar kita untuk menjadi semakin penakut dan kecut..

Ah!~

Inspirationalefeks said...

tapi pada pandangan aku,pemikir yang terbaik adalah pemikir yang "observe" sesuatu dengan cara tersendiri ... the more you think, the more your get the result, ia sama dengan contoh ini, "paksa diri buat kerja supaya tak jadi malas" .

mungkin cara otak seseorang itu berfungsi berbeza ...

tapi pandangan aku ni spesifik kepada knowledge bukan memikirkan tentang perasaan diri or perasaan orang lain..

sebab itu ia berbeza-beza ...

SYARIFF HAIKAL said...

HEHE..BRO BRO..AGAK PAYAH GAK STATEMENT NI NK PAHAM..TP ENTRY NI WT KN AK BNYK BEFIKIR..SO??..X BGUS BNYK BEFIKIR..HAHAHA...

Republic Aku said...

berfikir bila perlu ...itu sahaja.

- koroe - said...

apa ni abam.

ayat yang kecik kat bawah tu macam nak kena cubit je kan.



cakap dengan cermin eah ?

hee

p[A]n[A]d[O]L said...

pemikir yang bijak akan membuat apa yg d pikirkannya
pemikir yang kurang bijak akan menceritakan apa yang d pikirkannya..

lavender harum wangi said...

lol~ i think most of girl, think too much. dan aku salah satu dari nya. kami teliti. <---- nak sedapkan hati.

Dark Half said...

aku tak tau aku jenis berfikir ke tak. ada masa bertindak selepas berfikir, kebiasaan bertindak tanpa berfikir. itu kelemahan aku

gedek! said...

Gambar hiasan tu my kind of hero!

Faezah Hannah Al Baj said...

all of sudden, im a bitter bad thinker :/

ghost writer said...

@ Raihana Izzati silakan praktik itazzi..mana tau boleh dipecahkan persoalan sebenar..

@ catherine- biar aku jelaskan di sini yang di atas itu merujuk kepada mereka yg tau menggunakan kebijakan dan sekalipun yg berada di bawah itu seorang yg ter[pelajar tapi tidak mampu mengamalkannya,maka ia tidak memberi makna apa-apa...

@ LUNA ya meh..kau tilik zaman sekolah aku ek..mana tau nih..?

@ MATAHARI ada nada sinis yg aku bagi untuk gambarkan tentang pemikir.. :)

@ alexa yussida kalau mampu faham akan quote itu maka alexa tau camner nak jelaskan.. :)

@ EL MARIACHI itu cukup bagus utk kau EL...

@ HEROICzero yeah! juz do it...he3

@ 6 bulan baru tahu isterinya laki-laki tindakan mendahului pemikiran gitu..

@ faiz jangan merendahkan diri Faiz...

@ Cik Bidadari amik masa kau cik angel..dont rush. :)

ghost writer said...

@ Gaphe kerna sibuk utk mikirin sampaian tiada apa yg mau dikerjakan..ya yalah..haha

@ Ghostface Fella' suka bermakna setuju tuh GFF...he3

@ pembaris terserah kalau mau seperti itu bhai..he3

@ intan.maisarah boleh Mai... :))

@ skandaLdariLangit No Ska..u great.

@ CETUSAN SEIKHLAS RASA jangan lupa kesinisan di dalamnya... :)

@ Rainbow maknanya Rain sudah praktikannya...

@ Putri Indah Purnama Sari tetap saja masih mikirin/...selamat sunday Putri.

@ Sasa Al-Sharif itu namanya pemikir yg melihat dari sisi lain...he3.apa khabar bro?

@ Kamsiah sebab tuan blognya suka berfikir..hi3

ghost writer said...

@ Qaseh dalia adelia macam tak pasti jer tuh Qaseh..:)mana ada orang akan berhenti berfikir,dan mana ada orang mati kerna tidak berfikir..he3

@ FaKArePa!n salah satunya dalam laluan yang betul dan jelas..

@ mizzapple akal yg mati akan bikin jasad 'koma'.

@ AkuMuzikFilem thats good bro!

@ nurHeart aku akan tidur selepas semua orang akan bangun nurheart.jangan didesak pemikiran,gila iseng nanti.ha3

@ e. indah E'..jangan kaffein,ia menyesakan pemikiran..siyes E'.
makanya telah disediakan cara dan platform utk kamu E'..kamu kan seorang pemain gitar yang bagus...boleh saja khayal dengan itu..ya kan...

@ april maksudnya April,mereka termasuk dalam mereka yang memperbodohkan diri sendiri dengan menerima apa saja yang terhidang..sinis tuh April..

@ Sang Cerpenis bercerita sudah tentu Mba...kerna itu aku membaca tulisan kamu.

@ diana camner?dia tidak berfikir sebenarnya...dia santai dan suka dengan itu..rasanya akak bukan..:))

@ Benjy orang yg berfikir itu semestinya menggunakan logik akal Ben..ada asas disiplinnya di situ,berfikir sebelum bertindak.dalam army kan pernah di ajar kan Ben...he3

ghost writer said...

@ zaty luvlianncezzz jadilah kamu seorang yang bijak kerna mencintai pemikiran..

@ CassiaSiamea berfikir secara spontan akan menjadikan seseorang itu menemui apa yg tidak orang lain temui..ia juga dipanggil kebernasan berfikir,sedang mereka yg memikirkan sesuatu yang tidak sepatutnya difikir akan mendahului mereka yang lain..

@ Insan Marhaen itu yang seharusnya Abang IM.

@ putri ayuningtyas mekasih atas kunjungan kamu Putri ayungtyas.

@ norh Mati sekejap.

@ NAJ HEBAT kita tidak lah smapai mau fikirkan soal zat2 Tuhan kerna sudah dibataskan pada kita..sedang kita cuma peruntukan 10% sajer untuk berfikir.

for u too Naj.. :))

@ Rina Rossoneri senang Rina,jangan berfikir terus..kan lebih tenang.he3

@ S..U..D..@..I..S balik lah berehat Su...selamat malam.

@ KHRLHSYM bukan kah itu suatu yang sudah kamu fikirkan Karl..hati kita tidak berfikir Karl..hati kita meragukan.

@ Naddia okay,what u think naddia?

ghost writer said...

@ SHUDAI AJLANI (dot) COM trimas sob... :)

@ eszol raar hey superman..kamu menurut asas2nya. :))

@ Mutiara Bernilai jadi,berhentilah dari berfikir..lakukan dan kemudian fikir semula. :)

@ Inspirationalefeks jelas aku sudah bagitau pengetahuan itu sangat penting bagi mereka yg tahu berfikir..dan kau tepat dengan mengatakannya begitu..

@SYARIFF HAIKAL nampaknya kau masih berfikir bila kau membuat keputusan jangan banyak berfikir..he3.

@ Republic Aku sihat tubuh badan macam tuh bro..hi3

@ - koroe - tak lah,mana ckp dengan vermin..aku cakap dengan kaki katil aku...ha3

@ p[A]n[A]d[O]L ya meh...aku setuju dengan itu Pan...

@ lavender harum wangi errr,jadi kau nih gurl lar ek...?what??aku selalu fikir kau lelaki lol.

@ Dark Half mungkin dalam keadaan2 terdesak..tapi aku percaya itu bukan kau bro,sebab kau takkan dapat hasilkan entry yg baik kalau kau tidak fikirkannya terlebih dahulu.

ghost writer said...

@ gedek! dia aktor yang hebat kan...

@ Faezah Hannah Al Baj setiap orang ada teruknya berfikir Faezah..

BonekadalamChermin said...

jujurnya
i am critical thinker


tetapi setiap yg difikir
harus ada solusi dan arah
kerana setiap yg tidak berkesudahan
bukanlah tanda kau berfikir


itu tanda kau saja nak cari pasal

ha ha


tak perlu pandai
tapi harus bijak!


:)

Gimi said...

Diriku sedar dipergunakan...

Benjy said...

Ghost, ghost ... aku rasa engkau mempunyai pemikiran COMBAT lah ... apa kata masuk askar wataniah ... aku pun tak pasti apa akan jadi pada mu sekiranya pemikiranmu sekarang + pemikiran COMBAT = ???? (COMBAT selalu dilatih berfikir dalam keadaan tertekan dan perlu membuat keputusan < 60 saat,... so apakah jawapan yang mungkin keluar ???? )

dayya dayyanna said...

kadang-kadang sengaja aku biarkan fikiran melayang tak terarah, selalu berfikir dengan malas. haha

KHRLHSYM said...

hehe ghost, oleh kerana hati meragukan, minda mencari alasan kukuh untuk menafikan. sebenarnya ia adalah sirat bukan direct meaning =.=. aku pemikir yang banyak tapi banyaknya juga lemah. maaf ghost =.=

ghost writer said...

@ BonekadalamChermin ya meh...memangnya berfikir itu untuk dapatkan solusi ya kan..

@ Gimi aaah....???

@ Benjy haha..benjy2..bagus jugak cadangan kamu tuh...apa jawapan yang akan keluar?biar mereka yang sesuai saja.

@ dayya dayyanna mesti keputusannya juga agak lemah kan dayya

ghost writer said...

KHRLHSYM ya karl aku tahu kalau minda itu menafikan apa kata hati..he3..sori jugak.

dayya dayyanna said...

selalunya macam lalang. tapi bila sekali aku betul2 mahu, aku tak akan persoal lagi. segala yang di depan bakal diredah sesusah mana sekalipun. :P huhuhu.

Seroja Jingga said...

aku ini orngnye terlalu bnyak berfikir..sampai kadang aku sakit dengan pemikiran ku sendiri..im a bad thinker actually ghost..sering saja aku sakiti hati sendiri tiap kali aku berfikir.. ;(

ghost writer said...

@ dayya dayyanna nah dayya..kalau begitu ia cukup baik.ada tentangan yang harus tidak dibiarkan mengganggu kita.

@ Seroja Jingga tapi tetap saja kita mau berfikir sekalipun ianya sakit kerna tanpa berfikir kita akan lebih sakit...

Siti Nurhayati Dollah said...

Kadang-kadang aku terlebih fikir. ^_^

broken_nigina said...

baik dan teruk.
boleh dimanipulasi fikiran.
bergantung pada cara kita melihat.
:)

LUNA said...

hehe. aku agak aje. sebab aku baca komen kau kat skandx.

ghost writer said...

@ Siti Nurhayati Dollah masih boleh dikawal bukan.. :))

@ broken_nigina sememangnya ia perlu dilihat dulu kan.. :)

@ LUNA ouh aku hampir terlupa tentang komenku di situ..

have a nice day Luna..err..Aan. :)

LUNA said...

have a nice day bisk..er..kapten hantu..er..ophan? hehe. which 1 do u prefer?

tehr said...

harap2 yang berada di atas tidak akan menghapuskan yang di bawah

tanpa yang di bawah, yang di atas juga tak akan berada di atas

hehe

ghost writer said...

@ LUNA : juz ghost..hi3

@ tehr : perlu timbang rasa...

si para para said...

aku rasa aku masih berada di bawah..
kadang kadang aku terlebih fikir.. bila terlebih, ada benda yang tak sepatutnya kita fikir... dan benda tu merumitkan keadaan yang tak sepatutnya rumit.
tapi aku tak harus berhenti berfikir bukan?

ghost writer said...

@ si para para : berhenti lah berfikir suatu yang merumitkan benda yang tidak rumit..

Sumandak Kinabalu said...

Setuju dengan yang ini "sedang pemikir yang teruk adalah mereka yang terlalu banyak berfikir"

I know someone yang suka berfikir segala hal sehingga benda yang remeh temeh jadi rumit dan menyusahkan orang disekelilingnya! Seriously..!!

Well, otak memang fungsinya berfikir kalau tak digunakan langsung pula akan jadi tumpul. But in my humble opinion kena ada batasnya atau ikut kemampuan diri...

Lain lah kalau memang tahap IQ tinggi...

Sca Ndx said...

post ini pun buat aku memikir weh.

memikir boleh tak jadi macam
kisah dalam semua benda?

aku rasa boleh

ghost writer said...

@ Sumandak Kinabalu seolah seperti memikirkan suatu yang perlu sahaja...

@ Sca Ndx boleh sangat Sca... :)

sarah said...
This comment has been removed by the author.
lavender harum wangi said...

hahahaha, aku baru baca komen kau. grrr.. semua pun salah faham pasal jantina aku. penah sekali org panggil aku kat fb, abg lavender! HAHAHAHAHAHAHAHAHA. nama lavender harum wangi tu tak cukup perempuan ke? :p

toyolkiut said...

TK cuba pikir apa yg sedang TK pikir tp smpai ke sudah TK xtau apa yg TK pikir..

Amalina dan Benda Kecil said...

berfikir.

Amiey White said...

saya seorang yang teruk =.+

btw lavender wangi perempuan hihi selalu mengadu ghost ingat dia lelaki hahaha

ghost writer said...

@ lavender harum wangi cukup, tapi aku tak nampak sangat benjolan dekat tshirt ko pakai..haha

@ toyolkiut ok,stop dari fikir..hihi

@ Amalina dan Benda Kecil berfikir sama nih...hurmm

@ Amiey White maunya aku tak fikir dia lelaki...

lavender harum wangi said...

lololololololol~ kau tgk pic sape suruh? abeh, kalau aku tgk pic kau nak kata apa? itu betul2 kau ke? kau ni betul2 hantu? gila~ :p

Delima said...

aku seorang pemikir yang nantiasa memikir kerana aku dikurniakan akal yang khas digunakan untuk menjana pemikiranku..

aku paling suka fikir-kaji..

anyways, aku suka banget dgn sean connery..har har harvv..