sama fikir..?



Proses pemikiran manusia tidak lah begitu rumit bagi aku kerna pada setiap dari kita memiliki kemampuan perkongsian idea.Dalam dunia ini terlalu banyak kasus yang terjangka dari kebetulan persamaan apa yang difikirkan dan ia seringkali berlaku serta menimbulkan persoalan kita tentang bagaimana ia terjadi..


Tidak memerlukan contoh aku kira untuk hal kebetulan yang sangat menakjubkan dalam kotak fikir manusia kerna bagi setiap kamu tahu dan faham apa itu kebetulan..dan ini tidak dirungkaikan oleh pembacaan fikiran kerna ada bedanya di situ..Pembacaan fikiran dilihat sebagai satu tampakan melalui isyarat tubuh sedangkan kebetulan persamaan fikiran terjadi secara natural.Oh ya,jangan fikir ini satu kajian aku,kerna ia juga datang dalam bentuk 'melihat' sesuatu kebiasaan dari kita.


Adakala saat melihat suatu hal atau bentuk,kita mengungkapkan ayat atau gambaran yang hampir sama dengan orang yang bersebelahan dengan kita malah ia berlaku secara serentak.Ia seolah-olah punya koneksi arus listrik pada otak kita pada suatu jarak tertentu dengan lintasan imej yang melalui keduanya.Begitu juga dengan kesamaan idea,dan sekiranya ia hampir sama itu juga kebetulan sifatnya..


Namun,kalau antara dua gender yang punya debaran dan gemuruh yang sama saat melihat ke dalam mata masing-masing,itu kesamaan tarikan naluri deh..Berbagi cinta lagi ya..haha.




65 comments:

Jumir said...

Ghost...ayat ko mmg berhantu la...

Dark Half said...

kalau keduanya ada hubungan genetik, persaman itu dikatakan tercetus dari naluri telepathic

tapi kalau 2 org yg tak saling mengenal dan dipisahkan dgn jarak, kebetulan ada persaman buah fikiran, itu sangat eksklusif bagi aku

- koroe - said...

cinta itu hampeh. maksud saye, cinta manusia terhadap manusia. banyak hipokerit. nafsu lebih kuat dari akal. setan ramai sangat kot dalam kepala tu.

A.s.t.i.n.a said...

saya ade komen berjela tapi tidak muncull punnnn......??

A.s.t.i.n.a said...

baiklah komen sekali lagi *sigh*

kebetulan itu telah diqadarkan.. sebab itulah kita ada serebrum dan serebelum yang mempunyai beza funngsi mengingat dan tafsiran logik... dan yang menjadikan daya itu berbeza ialah kadar lipatan otak.. otakkkk... otakkk.... otakkk..

zombie kawan anda suka makan otak...

kebetulan itu pasti ada di mana..

Catherine- said...

:)

nak like pukal 28x komen dark half tu boleh?

koneksi yang sangat eksklusif. tapi hal itu bisa menjadi sia2 bila mereka tidak mempercayai kekuatan koneksi itu menjadikan mereka "berjodoh". atau salah seorang tidak punya keyakinan atau tidak menyedari langsung koneksi eksklusif itu.

ahh..sedih lagi :(

ukhti syikin said...

berbagi cinta :-?

Muhd Aizie said...

adakah kau sedang jatuh cinta? mahu memeberi cinta atau sebaliknya?

ayat ghost memang makan dalammmm laa.

MATAHARI said...

pasal cinta?




huehuehuehue.
(aku hanya nampak perenggan paling bawah sekarang ni)

p[A]n[A]d[O]L said...

dlm hati ada taman ka suda?
ehehhe

nurHeart said...

ermm.. tu tanda nya ada chemistry antara kamu & dia :)

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

aha...cinta sudah berputik ya ;) kalau tidak masakan keduanya merasa "getaran" yang sama

si para para said...

wah tinggi ilmu mantik kamu biskut...

kalau yang copy paste tak di panggil kebetulan kan.hehe


err pertalian kimia antara engkau dan dia melampaui batas..

i am S!L4H.. said...

mkin x phm ape biskut tulis....
=(

dirty dozen said...

ghost writer n3 ang ni mmg mcm citer kt2 dlm pagar besi....aku yakin mesti ang dgn david mempunyai fikiran yg sama..hahahahahahahahahahaha...

Encik MamaT said...

itu bukan kebetulan.. kerna semuanya sudah ditakdirkan...

tiada yang mustahil.. hehe... mungkin juga ada persamaan.. mungkin berbeda dari segi lainnya.. hehe...

dirty dozen said...

ko dpt cuti lansung ko xpandang aku....ko tglkan aku keseorangan di dalam bilik yg bpuaka yg temani oleh penulis2 hantu...aku takut ghost writer...aku x sanggup..hahahahahahahahahahahaha..

Eks said...

sekarang itu ngga ada cinta sob, yang ada nafsu... jaman sekarang udah ngga ada...

Sasa Al-Sharif said...

ya ada jugak la yg dua mata bertentang cuma salah satunya menyangka ada arus listrik di antara dua mata mereka. padahal cuma bertepuk sebelah tgn saja. sudah salah tafsir jugak la

ukhti syikin said...

berbagi cinta ... <--- masih tidak puas hati dengan istilah ini :))




cinta akan semakin pudar bila perbezaan makin ketara.. bibit benci mula terasa... akan hilangkah cinta.. entah lah.. bila cinta dan benci sukar dipisahkan..

tetapi.. kalau kesamaan.. entah lah kebetulan.. atau keciptaan

maCy said...

mencari objek langit untuk ditenung mata. gemuruh? takut silau. keh3












sangat obses dengan objek langit sejak tingkatan 2 =="

maCy said...

apa yg serius?

berbalik kpd komen ghost kt blog macy~

diana said...

eh!!percaya tak akak boleh tau apa suami akak fikir..
heheh..

rizwan's sweetheart said...

fda peling suka ngan perenggan last... hehehe...

hanaahmad said...

bertemu dengan sisi hidup yang lain? adakah anda sedang dilanda demam cinta wahai sahabat?

deAnza-wAnda said...

demam cinta?? aku dokter cinta haha... dari mata turun ke hati... =p

ghost writer said...

@ Jumir : ahh..berhantu.uish!

@ Dark Half : nah kalau sampai luas jaraknya itu dipanggil psikik tuh Dark.huhu.

@ - koroe - : cinta itu dah betul,yang tak betul manusia.

@ A.s.t.i.n.a : aha..bagus pengolahan komen ko astina..aku tak belajar sampai tahap tuh.haha.

zombie tuh kazen aku lar...

@ Catherine- : boleh,no hal 1000 pukal pon boleh.haha

itu tandanya tak sampai pada mereka.cas takde api...

@ ukhti syikin : saling memberi...

@ Muhd Aizie : rosak jugak dalaman ko nanti aizie..haha

@ MATAHARI : sebab itu penutupnya..maka kalau tidak difahami yg di atas pasti faham yg terakhir..hihi

@ p[A]n[A]d[O]L : ini bukan sembarang taman..ini taman dinosaur.haha

@ nurHeart : kebetulan lagi..hihi

ghost writer said...

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : waaa..bukan aku lar..tapi si arjuna!haha

@ si para para : adui,jangan seksa aku dengan mantik2 segala nih.aku mana ada ilmu tuh.

copas itu bukan kebetulan..itu pembohongan luar skala..

@ i am S!L4H.. : faham tapi tak tau nak luahkan..hihi

@ dirty dozen : ang tuh lar,ang dah tau aku seperguruan dengan david blaine..aiyak!

@ Encik MamaT : bro,itu dah masuk suratan kebetulan tuh..haha

@ dirty dozen : aku nak ajaq ang untuk berguru dengan David blaine sebenaqnya..la nih ang duk diam2 dalam sangkaq tuh..haha

@ Eks : disalahkan sama diri kita kalau begitu sob,kerna kita yang mengajar cinta jadi busuk..

@ Sasa Al-Sharif : tidak kesampaian arusnya tuh..mungkin mesti didekatkan lagi jaraknya..

@ ukhti syikin : haha..jangan dikusutkan fikiran tuh dengan mendefinisikannya...ternyata ia sudah jelas aku tulis.

@ maCy : sangat luas langit tuh...objeknya yang ada pon cepat berubah..

tehr said...

kadang2 sama tersenyum kerana dua keadaan yang ditafsir oleh dua perasaan yang berlainan

apa aku tulis ni, bisk?

ghost writer said...

@ maCy : owh tanya serius ker nak delete blog..hihi

@ diana : memang kuat betul tarikan mantik kata si para-para dan dark half punya teori telephatic..hubungan yg terlalu rapat lebih mudah rasanya.itu pembacaan fikiran namanya tuh kak diana.

@ rizwan's sweetheart : sila klik button LIKE.hihi

@ hanaahmad : owh no..no..not me hana..sisi hidupku belum dilap dan berkabus lagi.huhu

@ deAnza-wAnda : ah!sudah parah.terkena panahan mata.pedih!

ghost writer said...

@ tehr : eh,betul lar tuh Tehr..maknanya ada kombinasi di situ,ade koneksi.

ukhti syikin said...

yang jelas tidak cantik :)

ghost writer said...

@ ukhti syikin : tidak berhasil namanya.haha

Berto said...

sudah lama gua tak rasa debaran berbagi cinta ni

khairul hisyam said...

fikiran, adakah kita mengunakan fikiran kita dengan betul? adakah idea yang kita cuba keluarkan itu adalah sesuatu yang betul-betul asli? memang pemikiran manusia sentiasa berbeza-beza itu lah uniknya pemikiran manusia itu, tapi kita takut keluar ke satu batas yang memang sampai ke tahap liberisasi yang membinasakan diri sendiri, adakah patut kita masih berada di pemikiran yang conservative dimana buah pemikiran kita yang sungguh unik daripada seekor monyet mahupun semua binatang yang ada didunia ini disekat begitu?
sekecil satu ideologi itu boleh menjadikan ia gagah dan sebesar-besar dunia, itulah kelebihan manusia daripada makhluk-makhluk lain ciptaan tuhan.

petikan dari draft aku yang aku tak rilis lagi. hehe

maCy said...

hahaha. kantoilah ghost writer baca entry awl2 mahu tak mahu.




komen pertama.
the last girl standing.....

selamat menempuhinya..
nak halang takleh gak,kalau dah owner memang berkeinginan begitu..

gud luck maCy..terima kasih sbb melewati blog aku.



komen kedua.
serius ker nih..?huh



serius yg merujuk kpd betul ke macy na delete blog?

huehuehue. macy tidak berkecil hati :)





selamat menulis gost writer :)

april said...

dulu saya fikir kalau kita rindu orang dan orang itu juga rindu kita,itu memang ajaib.seperti ada jodohnya.

tapi tidak lah.
belum tentu.

cuma alamiah yang terjadi serentak.

HEROICzero said...

fikir itu kadang sama. yang jadi susah untuk intepretasi hasil fikir. takut maksud x sampai, lain yang faham

perenggan akhir tu yang sebenar-benar, kan? =P

Insan Marhaen said...

dari mana datangnya cinta...?

e. indah said...

dari kaca mata kamu yang tidak pernah tahu aku ...
adakah aku ini sangta rumit??
ramai yang kata, aku rumit kerna merumitkan ...

kesamaan dan koneksi listrik yang tercetus pada org2 tertentu ..dan saat tidak merasakan perasaan yang sama pada muka muka baru, aku masih rumit menunggu, perasaan yang sama seperti dulu ...




nota kecil: mana perasaan itu untuk aku cari lagi ...atau aku sudah putuskan untuk tidak mencari lagi

Robot | Sakti said...

bila fikiran serasi bersama,
mulut mengucapkan kata cinta.

:)

blog-tips-kurus said...

aku masuk umah A.Samad Said ke ni??

i am S!L4H.. said...

x paham.............terlalu puitis...byk yg tersirat....
T____T

S..U..D..@..I..S said...

datang dengar lagu je bisk.

pandai btoi ko pusing lilit ayat tu...
apa motifnya...

mizzapple said...

berbicara soal cinta ke?
hehe. aku ngak ngerti apa itu cinta. :)

zaty luvlianncezzz said...

nahhh!! fenin2 lalat bca ayt2 hantu kamooo

ermmm...xterkumen daku

maCy said...

haha. okey2. jgn amik hati sgt. sori then~

act awl2 macy delete mmg macy ta bw sgt pn. bca n ta tgl komen.

but then bila undelete msg2 bru dpt reach macy n they're all m close frns kt blog. ada y private talk sume askin m to cntinue blogging n such so macy cm ta smpi ati na tgl trus~

sori again~

ghost writer said...

@ Berto : sila dapatkan sekarang rasa tu Bert.

@ khairul hisyam : keluarkan saja buah fikiran tuh Khai..memang patut kita pertimbangkan sebelum keluarkan suatu idea..hebat persoalan2 tuh.

@ maCy : aha..maCy nih yang salah faham..aiilar.haha.keep going.

@ april : orang tengah rindu mmg berharap orang yang dirindu merindui sama.

@ HEROICzero : perengan akhir tuh cuma sampingan Hero.hihi

ghost writer said...

@ Insan Marhaen : dari Tuhan dan nafsu..

@ e. indah : yup,bagi aku,kamu sangat rumit.bukan diri kamu yg rumit tapi cara berfikir kamu yg rumit.

dont give up!

@ Robot | Sakti : tidak bertepuk sebelah tangan... :)

@ blog-tips-kurus : jangankan A.Samad said,yang underground pon belum tentu aku dapat atasi.

@ i am S!L4H.. : tunggu matang sikit sil4h..hihi

ghost writer said...

@ S..U..D..@..I..S : mana datang lagu tuh..?musykil nih..

motifnya,kebetulan itu suatu yg menakjubkan.

@ mizzapple : bukan soal cinta sebenarnya..hihi

@ zaty luvlianncezzz : ambil yang paling simple dan mudah kamu faham.cari pointnyer ok.

@ maCy : sorry juga untuk Macy kalau ia sangat mengelirukan..chill!hihi

Sephi Sephia said...

Ophan,

kadangkala membaca fikiranmu di sini membuatkan aku mentafsir kamu ini bagaimana - fizikalnya, kehidupanmu, intelektualmu dan adakala kamu sukar difahami. Dan "ghost" sesuai dengan rentakmu di sini. Maaf jika aku tersilap kerana mungkin aku tidak mengenalimu lebih dekat.

ghost writer said...

@ Sephi Sephia : kalau dari segi intelektual tuh,aku tidak lah seberapa..level aku terlalu rendah berbanding blogger yang ada di sini.

white rose said...

ghost...
sowi laaa...

aku busy...
baru singgah 1 blog, dah dipanggil...

keletihan + kesakitan + kepala pening menyebabkan aku xde perasaan nak eye contact sampai ade arus elektrik nih...

semuanya dah basah kena simbah dgn air menyebabkan mata aku xde semangat...

ghost adalah misteri...
misteri adalah ghost...

ghost writer said...

@ white rose : its ok..

ko gi cas dulu kepala ko supaya tak pening lagi..minum air berkarbonat yang rendah 100 plus..sure fresh balik..

ghost baru nak masuk dunia misteri.

white rose said...

nak tido lebih awal...
xmo sok aku keje, semuanya serba sunyi sepi...

borink aku kalau xde lawak2 nih...

ko jadi ghost in wonderland...
biar aku jadi permaisuri yg jahat berkepala besar tuh...


hahaha...

i am S!L4H.. said...

baik.....silah little girl je kan...
emmmmm =(

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

GW- anda sedang megalami anasir ini? anasir yang bisa menghubngkan dua manusia secara langsung tanpa melafaz apa kata, namun mengalami rentak yang sama?

Fiqas said...

sering berlaku juga pada aku seh, sama fikir dengan sahabat yang dekat dengan aku, kadang2 bicara mata sudah cukup..tak perlu nak heran bila ada masa2 yang kita sama2 fikirkan benda yang sama...

emimch said...

sungguh menarik penggunaan bahasanya dan entri yg membuat kita berfikir akan benarnya apa yang ditunjukkan si penulis,,di akhirnya dapat disimpulkan si penulis mengalami sindrom kurang daya tahan melihat manusia lain gender :P

Blog yg menarik, I follow u :)

ghost writer said...

@ white rose : semoga semua terhibur..

nak tidur tapi baru jer bangun tidur.

@ i am S!L4H.. : jangan lah sedih..ia tidak bermaksud sebegitu pun.

@ FIFIEY LYCHEE MARATION :

begini..hal seperti ini sebenarnya memang berhubung terus kepada soal ketidakyakinan,ketidakpastian dan rasa malu.kalau sampai tidak mampu mengatakan apa-apa meski keduanya sudah merasa tarikannya itu bukan AKU deh..haha.kalau aku lebih sukanya berterus terang.

Ann said...

bahasa hang tggi sgt lah..2-3 kali gak aku baca..

ermm sama fikir?? byk kali gak lah blaku

cth: mase tgk bola..team greece ar main, aku rasa goal keeper tu hensem, xlame kemudian adik lelaki ak ckp bnda yg same.

i am S!L4H.. said...

x pe....

skandaLdariLangit said...

melihat gambar dia pun sudah membikin gemuruh.

mungkin kerana masih ada bekas.

ghost writer said...

@ Fiqas : walaupun ia suatu kebiasaan berlaku namun ia tetap menjadi tanda tanya.

@ emimch : owh selalu orang berfikir bahwa ayat terakhir adalah kesimpulannya..ada benarnya.hihi

@ Ann : aha..macam tuh lar yang aku maksudkan.adakala ia berlaku serentak.

@ i am S!L4H.. : hurmmm....ye lah.

@ skandaLdariLangit : kesan ingatan yang begitu kuat dan terlalu bermakna dlm diri.

maCy said...

eh, macy plak yg salah faham. haha. lupakan ya penulis hantu? *direct translation*