perempuan



"ang mga babae ay laging naiintindihan bagaman sila ay hindi subukan na maunawaan.."


Protes para roman Tagalog agak sinis kerna mereka percaya kalau para dewi itu kayak lebih dramanya dari realitinya..ah,jangan fikir aku juga sama seperti mereka.Di dunia melayu aku fikir lebih menghormati identitas dan karakter para dewi.Mereka tetap menunjukkan rasa ingin tahu dan ingin memahami secara telus...Mungkin saja budaya diri mereka begitu..


Roman Tagalog aku fikir agak bias dalam meneroka pemikiran para dewi,mengklasifikasikan perasaan mereka dengan suatu gambaran yang agak lius dari norma pujian-pujian para roman.Kalau sekalipun para dewi itu bersembunyi di sebalik ekspresi wajah 'kami sangat memahami' tidak bermakna mereka tidak cuba untuk memahami...


Jangan ditanya apa pemahaman para dewi pada para roman,tapi tanya kembali apa pemahaman kita pada para dewi...


70 comments:

rizwan's sweetheart said...
This comment has been removed by the author.
rizwan's sweetheart said...

dewi ini adalah makhluk yang sukar dimengertikan... terkadang terlalu beremosi... terkadang terlalu teliti... terkadang terlalu menyayangi... terkadang terlalu menjauhi... terkadang mahu dimanjai... terkadang malas serba-serbi... =)) yeayyy!!! akhirnya dapat jadik pengomen no 1 kat entry bisk

khairul hisyam said...

tanya balik? simpan dihati saja. jujur itu kan bunuh? harap tidak menyimpang. :)

HEROICzero said...

apa maksud nya ghost. kenapa mereka faham walau tidak cuba pun?

cakap2 naluri gadis, memang kompleks. naluri teruna2 macam mana? keh3x

"saya faham, awak. tapi, "

kata faham, apa tapi lagi?

niesz said...

agak susah tuk niesz fhm..tp nk fhm kan jgk..ehe..

MATAHARI said...

Tinggi-tinggi Gunung Kinabalu,
tinggi lagi sayang sama kamu,
biru-biru hujung kinabalu,
tengok dari jauh,
hati saya rindu.

kinabalu dekat di kundasang,
banyak sayur boleh pilih-pilih,
apa guna pergi luar negeri,
naik kinabalu,
hati saya rindu

sumandak-sumandak pun ramai menunggu,
menari-nari lenggang sumayau,
sekali melihat melepak kulitnya,
sayang jatuh cinta.

sayang-sayang,
sayang kinabalu,
kaamatan pesta bulan lima,
sayang-sayang kita pergi tamu,
jalan tamparuli
hati saya rindu.

untuk mereka.
:P

Frodo Baggins said...

dewi-dewi bergunung kinabalu
versi matahari mmg susah nak elak pandang


>>___<<

M A Vip said...

aku pun bertanya apa pemahamanku tentang yang aku baca ini?

Catherine- said...

matahari dan frodo

jangan coba2 kamu macam2 sama dewi gunung kinabalu ;p~


mereka gebu2 :p~

anOOan said...

aku tertanya2 apa sebenarnya para roman mahu dari para dewi. tak pernah cukup kah?

april said...

he woman is always understood although they did not try to understand -- saya google ini.

agak bias.
(kerna saya seorang perempuan :D)

difikirkan sejenak,kenapa wanita diberi pangkat sebagai isteri dan ibu?
kerna fitrah wanita adalah punya hati nurani yang lebis 'halus' dalam memahami apa yang cuba disembunyikan oleh jiwa lain.
walau kadang-kadang tekaan mereka salah.

dan kerna itu juga,selalunya si ibu lebih kenal anak mereka berbanding bapanya.dan si istri lebih faham penat lelah sang suami dari cahya mata pria itu.

ah! saya juga bias dalam berkata-kata kali ini.

Prince Halilintar said...

mungkin dewi sukar utk kite fahami care pemikiran dan penyampaian mereka berbanding teruna..

Frodo Baggins said...

cate, lu mau coba??
kami siap siap mau scan


>>____<<

Catherine- said...

eh.. roman tagalog juga kacak2. mungkin sbb itu mereka ...


=.=' mati kata di situ

| Larasephia | said...

TERIMA KASIH .

Catherine- said...

frodo: ohhh..... gilak kamu!


eeeiiii.... :p

ghost writer said...

@ rizwan's sweetheart : memang pompuan tuh macam tuh tapi faham lar lelaki kalau sudah protes..pasti ada sebabnya..ya u 1st.

@ khairul hisyam : tuh lar kita kan..simpan jer.haha.aku sama juga apa.

@ HEROICzero : kerna ada di antara mereka yang berpura faham dengan mengatakan faham..iskh,jangan fikir aku pun bias nih.haha

@ niesz : haha..nih salah satunya nih.

@ MATAHARI : hahaha!gua sudah lama rindu sama sumandak saya..(stephanie).biarlah dia abadi di puncak kinabalu.

ghost writer said...

@ Frodo Baggins : haha..setiap sumandak ada gunung kinabalu..teliti ko Frodo.

@ M A Vip : tiada...hihi

@ Catherine- : aku juga sudah melihatnya Cathy..tidak dinafikan..hihi

@ anOOan : terlebih cukup mungkin tapi tetap ada yang tak puas hati..huhu

@ april :

ghost writer said...

@ april : wah,akhirnya april faham juga apa maksudnya...hihi

bukan bias tapi mempertahankan apa yang sepatutnya sekali dengan menjelaskan suatu yang tidak sepatutnya...

@ Prince Halilintar : kerna itu kita sebenarnya yang gagal.

@ Frodo Baggins : abih lar cathy kena scan...huhu

@ Catherine- : menjadi pujaan hati kamu di sana ek...

@ | Larasephia | : SAMA-SAMA..

diana said...

akak sendiri tak bleh memahami diri sendiri..
macam mana tu??
memahami atau mengenali??

hanaahmad said...

kompleks. sangat susah untuk dimengerti. :)

Gaphe said...

itu bahasa tagalog artinya apa bisk?

saya nggak ngerti bahasanyaa... >.<

Sasa Al-Sharif said...

aku sempat terpandang lirik lagu dari matahari. nakalnya. haha..

aku kurang pasti kisah cerita ni

seroja jingga said...

bukan sukar untuk memahami sang dewi..bagi aku tidak sukar.

"u should know which button to press"

seroja j

Clarky Afif said...

aku lagi bang, wingo wingo...

MATAHARI said...

difikirkan sejenak,kenapa wanita diberi pangkat sebagai isteri dan ibu?
kerna fitrah wanita adalah punya hati nurani yang lebis 'halus' dalam memahami apa yang cuba disembunyikan oleh jiwa lain.
walau kadang-kadang tekaan mereka salah.

dan kerna itu juga,selalunya si ibu lebih kenal anak mereka berbanding bapanya.dan si istri lebih faham penat lelah sang suami dari cahya mata pria itu.

i favour these.

MATAHARI said...

hi5! frodo!

>>.<<

moenas said...

wakk...
sulit banget brow dimengertinya..

hanya said...

Bw k4 ini, salam kenal sob semoga bisa menjalin silaturahim

Anikimaro said...

tak terkapai dek akalku tengok bahasa yang digunakan...BRILLIANT!

sape nak tau info menarik berkenaan Tentera Darat Malaysia

A.s.t.i.n.a said...

Sebab itulah Allah menciptakan hawa dari rusuk kiri Adam.. pasti ada beza.. Memberi dan menerima.. Sifat dan resmi.. dan malah setiapnya itu juga tersendiri bedanya..

FaizalSulaiman said...

baru cakap dengan pelajar pagi tadi

'wanita ni fragile, so u all kena handle dengan penuh care'

REPUBLIK N9 said...

pemahaman gua pada dewi?

hmm buat sengsara... buat hidup gua hancur lebur :(

paradoks hati said...

:)

cik ciput said...

saya bukan dewi.. =p

Dark Half said...

aku tak pernah faham perempuan, tapi aku ikutkan saja. mungkin sumandak kinabalu lebih memahami...?haha

skandaLdariLangit said...

tak faham =="

Meutia Halida Khairani said...

dewi itu indah.. cantik..
jarang ada cerita kalo dewi itu jelek. hehe

ghost writer said...

@ diana : memahami kak diana..akak dah lama kenal pasti lebih memahami.

@ hanaahmad : tak kompleks sangat pon Hana..hihi

@ Gaphe : maksudnya "perempuan itu sentiasa memahami sekalipun tidak pernah cuba untuk memahami"...

dasarnya mereka cuma angguk kosong gitu Phe.

@ Sasa Al-Sharif : Sasa,ini bukan kisah..haha

@ seroja jingga : ya tapi mahu mencari button tuh yang sukar..puji?

ghost writer said...

@ Clarky Afif : bang aper...bangong?haha

@ MATAHARI : aku pun suka... :)

@ moenas : ngga sulit sob..

@ hanya : ya salam kenal kembali...

@ Anikimaro : masih bisa baca kan..hihi

ghost writer said...

@ A.s.t.i.n.a : ya tetap ada bezanya...selamanya begitu.

@ FaizalSulaiman : bila terlalu berhati-hati kita plak yang kena.. :)

@ REPUBLIK N9 : sabar bro..sabar.hihi

@ paradoks hati : :)

@ cik ciput : bukan dewi...?abis apa...?

ghost writer said...

@ Dark Half : serahkan pada sumandak kinabalu..hihi

@ skandaLdariLangit : aku pun tak faham...

@ Meutia Halida Khairani : ya terutama sinetron indonesia kan..hihi

S..U..D..@..I..S said...

yang saling faham memahami kan senang bisk...

yang senang itu x mudah?

white rose said...

oh IBU, kau disiram embun pagi...

ibuuuuuuuuuu...

aku dewi biasa, hanya bertemankan sebuah cerita...

cerita yang tiada siapa kisahkan...



oh, ghost...
aku mau pergi...

selamat tinggal ghost...

ghost writer said...

@ S..U..D..@..I..S : kalau saling ya memang mudah faham..

@ white rose : wah,ada cerita itu kan sudah cukup bagus tuh..

buru-buru pergian napanya...kok sedih sih..

TheRebelKid/PrmpnDkwtMrh said...

benar. sebelum tudingkan jari kepada sang dewi, barangkali para roman harus mencermin diri terlebih dahulu. bagus!

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

perempuan...dia lah racun..dia juga penawar

e. indah said...

as me as complicated as this ...

a roman that came to dewi with a gift, he need something in return

a roman that came with all kind of puji, was a lie

a roman that came with a caci maki, would turn turn be wrong partner to spend a life with

a roman who hurts a dewi's heart, adalah perkara paling jujur




nota ++: ..sangat bias juga saya pada sang roman bukan ...tapi, walaupun saya anggap begitu, aku pasti,
sekali seorang lelaki ikhlas untuk sesuatu, jangan ragui,dia pasti akan bersungguh2...
sekali roman cinta, maka dialah dewi pada takhta selamanya

ghost writer said...

@ TheRebelKid/PrmpnDkwtMrh : erk!cermin telah dipecahkan gara-gara terlalu marah dengan perempuan...maka dia tak sedar lagi kalau itu perlu..

@ Nazsabrina Iman Zulfikar : mana satu mau pilih kalau ke 2-2nya ada dalam diri perempuan...

@ e. indah : lelaki kan diberi satu senjata untuk perempuan..kata-kata pujian,sebab di situ kelemahan perempuan meski harus jual mahal atau mencebik mulut terlebih dahulu..itu diakui.

maka kita perlu imbas kembali kisah 'devdas'.aku setuju E.

rossoneri said...

:pening

manusia selalu membangkang kenapa xboleh buat..
tapi manusia tak pernah tanya diri sendiri,kenapa perlu buat...
biasalah,manusia...

Ezay Hadry said...

dewi sedang memeningkan kepala, mengerutkan dahi untuk memahami situasi terkini..hehe

Cik Bidadari said...

tiadalah lain melainkan untuk berada di sisinya agar dekat dengan hati. itu yang pasti.

lalalalalaala

ghost writer said...

@ rossoneri : ya nak wat camner kita semua manusia..huhu

@ Ezay Hadry : cool ok..jangan peningkan kepala..

@ Cik Bidadari : wallah...bidadari yang setia...

cik ciput said...

bukan dewi, tapi perempuan..ke dewi dengan perempuan tu sama?huhu..ni lah padahnya bila tak faham bahasa sastera..huhu

~ PIJA ~ said...

bisa kah aku menjadi dewi yang hebat kelak...huhhhh...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

biasanya..hny dewa yg sgt2 menyintai dewi saja bisa mengerti apa yg dewi rasa dan mahukan..huhu

tehr said...

wanita sendiri kadang keliru untuk memahami diri sendiri
apa lagi kita... sang lelaki

Adinda Amy Sensei said...

meriah komen2 di sini...penuh kemasyukan para dewi..hehe


selamat hari jumaat!

ghost writer said...

@ cik ciput : maksud dewi tuh pompuan lar...hihi

@ ~ PIJA ~ : bisa Pija...setiap dewi punya kelebihan.

@ Lydia Miza(Aidyl Azim) : yang mengenal dewi sudah pasti dewa tapi terpulang pada dewa utk menilainya..

@ tehr : betul tuh Tehr...

@ Adinda Amy Sensei : selamat hari jumaat amy sensei.

fiezah91 said...

aku x tengah memahami entri ko ni sbb aku mmg x paham -.-"

cik ciput said...

aiyakk..haha..a'ah la, tgk tajuk entri pon perempuan kan..hehe..maaf atas kekhilafan hamba.. =)

Akulah Aqilah Itu said...

aku baru buat satu presentation pasal ni. Women act the way they act sebab Allah dah jadikan struktur otak mereka lain dari lelaki.

Ada hikmahnya tu, menjadikan dunia ini akhirnya seimbang.

ghost writer said...

@ fiezah91 : adoii..ko nih Za..camner nak faham kalau ko tak fahami..aiya!mau man tai ya!

@ cik ciput : its ok Cik Ciput...hihi

@ Akulah Aqilah Itu : seimbang dari segi teorinya tapi pelaksanaan belum tentu kan...

tapi aku akui kalau ianya berbagi antara satu sama lain.

nurHeart said...

bila saling memahami, maka kita dgn mudah akan saling mghargai.. saya sdiri sbagai wanita adakala nya sukar utk memahami tindak tanduk/pemikiran wanita lain, namun saya anggap masing2 punya sbb, tak ingin berprasangka lebih2 sdgkan diri sdiri serba serbi kekurangan..

ghost writer said...

@ nurHeart : kalau begitu Nur..serahkan pada lelaki yang membuat analisis..

Sephi Sephia said...

Wanita sukar difahami.
Jika aku, aku enggan belajar memahami. Akan tetapi persoalanmu di penghujung itu adalah petanda hormatanmu terhadap wanita.

ghost writer said...

@ Sephi Sephia : sekurang-kurangnya aku tidak bias,,

F.A.R said...

roman dan dewi berbeza.
tapi yg pasti,
they need each other.
they complete each other =)

Amiey White said...

fahami kami , cintai kami . btw x faham lah =.="

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

Kalau punya pilihan.... aku memilih utk jadi racun hehehehhehehe kerana racun itu sakitnya akan orang ingat smpi bila bila...kalau penawar...org ingat masa baru baik sakit je ;)