SKINS-terlalu biadap.



hari ini agak telat berbanding hari-hari sebelumnya kerna aku baru saja menghabiskan latihan pernafasan di perairan pulau bintan seawal jam sembilan pagi.Banyak perkara harus dibereskan terlebih dahulu termasuk menyapu kulit dengan permacare,sejenis serbuk antibakteria yang diadun bersama tea tree oil.

Bukan mau menyentuh soal kulit ya tapi mau menyentuh soal SKINS..sebuah drama remaja britain yang diterbitkan sekitar 2007 yang mana siri tv ini belum pernah bersiaran di kaca tv kita kerna saja ia memaparkan satu kehidupan remaja yang sangat buruk dan tidak pantas untuk menjadi tontonan.Siri ini ditulis oleh bryan elsley dan jammie brittain yang lebih cenderung pada garis plot kontroversial mengekplorasi isu-isu seperti keluarga yang disfungsional,penyakit mental,identitas orientasi seksual,penyalahgunaan dadah,alkoholik dan kematian.Malah terlalu banyak sensor gitu..

Itu mungkin tidak mengapa lagi tapi bila dev patel sebagai anwar kharral,seorang muslim dan dikenal kerna kejenakaan konyol,serasa mereka cuba menimbulkan kritikan dari umat islam yang lain.Dalam salah satu babak di musim yang pertama kelihatan dev melakonkan babak solat dengan melakukan rukun sujud berkali-kali sambil berborak dengan teman wanitanya...Jadi fikir sendiri deh...mereka terlalu angkuh sehingga soal solat menjadi satu bahan jenaka!.dan itu satu kekonyolan yang melampaui batas.Kalau kamu tidak tersentuh dengan itu terpulang saja lho..Mungkin saja ada yang berfikir,ah!itu kan cuma lakonan dan permintaan direktor..

(Sedikit info tentang dev patel.Pemuda ini menjadi terkenal selepas filem bajet rendah slumdog-milionaire meraih oscar yang mana dia membawa watak jamal malik.Dev juga berlakon sebagai prince zuko dalam the last airbender dan sedikit lakonan dalam the commuter.)

Memetik kata-kata dari datuk abdullah hussain : " bangsa yang tidak berbudaya dan bersusila adalah bangsa yang tidak ada tamadun".

26 comments:

Myra Jay said...

Mcm2 org berlakon untuk melariskan filem tnpa mmikirkan hal2 sensitiviti agama... huhuu

Encik MamaT said...

sekarang ni mcm musim 'panas' plak...
apapun bab agama jangan dipermainkan... hanya menjadi bahan ejekan... bukan orang bukan islam.. bahkan orang itu sendiri yang mempelekeh...

Eryati said...

xtau plak pasal SKINS...yg akak tau SK II jak..ehehehhe

nadzirah aqilah said...

suka guna isu agama untuk melariskan filem... apala dorg nie.. takde sensitiviti langsung.. huh!

~ PIJA ~ said...

salam..

sedangkan org islam sendiri pun kadang2 lantang mempermainkan agama, apetah lagi kapir lahanat yang kununnya bertamadun tapi hampeh...

psst..mane nak dapat citer nih? rase nak tgk lak..mesti aku lebih beremosi nanti..

syamsul rijal said...

emangnya apa kesalahannya son sampe skin terlalu biadap

MATAHARI said...

patutla macam pernah tgk dev patel ni masa tgk the last air bender

Robot | Sakti said...

"bangsa yang tidak berbudaya dan bersusila adalah bangsa yang tidak bertamadun"

Aku suka kata-kata ini.

ERMAYUM said...

melampau tu - but Dev pun bukan islam kan dia bukan hindu ke patut la dia pun berlakon ikut sedap ja

ERMAYUM said...

melampau tu - but Dev pun bukan islam kan dia bukan hindu ke patut la dia pun berlakon ikut sedap ja

biskut said...

#Myra Jay : tapi jangan lupa itu jugak cara rosakan akidah.


#Encik MamaT : betul bro..setuju.seperti yang aku baca dalam malaysia today,orang islam itu sendiri yg merosakan islam.


#Eryati : tapi tetap menyentuh soal skin kan..hehe


#nadzirah aqilah : keuntungan dan popular.


#~ PIJA ~ : kat youtube pon leh tengok.(skins season1 episod 1 part 1/5)

biskut said...

#syamsul rijal : kamu muslim ya sob,tentu kamu tau menilainya.


#MATAHARI : yup dia berlakon dalam the last airbender sebagai prince zuko.


#Robot | Sakti : kata-kata hikmah tuh. :)


#ERMAYUM : tuh lah pasal..sebutan pon asyik diulang2 jer.

tehr said...

sedangkan filem hasil pengarah muslim negara kita lagi kan kelam kabut

inikan pula hasil dari pengarah barat

beautiful_rose said...

ah,itukan filem yang betul2 memesongkan akidah tanpa kita sedar.sama halnya dengan filem 2012terlalu banyak rekaan yang memesongkan fikiran.

Sephi Sephia said...

Seringkali agama sering menjadi bahan jenaka sesetengah pihak. Apakah ini petanda umat Muhammad semakin berantakan dan lemah hingga akhirnya...

Selagi terdaya, aku cuba berjuang.

S..U..D..@..I..S said...

Aku nak komen apa ya..
setuju apa yang dikomen oleh kawan2 diatas.

Kalau Islam sendiri tidak mendaulatkan kebesaran Islam, bgamanakah bangsa lain memndangnya suatu kelebihan...

lihat saja di Malaysia, Islam sering dipermainkan.

Celotehan said...

Solat ko dijadikan lelucon hufh..,
Film apaan tuh ngga menghargai umat muslim

Gaphe said...

Saya nggak ngerti SKINS itu grup apaan yak?..ato emang cuman saya yang kuper nggak pernahliat tivi? @_@

Gaphe said...

Saya nggak ngerti SKINS itu grup apaan yak?..ato emang cuman saya yang kuper nggak pernahliat tivi? @_@

shatooman said...

hanya orang bodoh yg akan memainkan sensitiviti bangsa atau agama lain.. cilaka punya cerita dan mereka yg terlibat..macam dh x de criter lain nk buat~ baik buat cerita ikan berlaga ke, kumbang terbang ke..

biskut said...

#tehr : betul,filem kita jugak tak kurang yg ngetengahkan unsur yang naif.


#beautiful_rose : dowank buat macam dowank boleh lawan jer ketentuan kiamat tuh..bongok.


#Sephi Sephia : kita kan semakin berada di hujung zaman.


#S..U..D..@..I..S : tidak dinafikan tentang itu sudais.


#Celotehan : ianya siri tv dari britain trie..


#Gaphe : ia bukan grup gap,tapi gap bisa saja lihatin dalam youtube.


#shatooman : nah ternyata dowank memang bongok dan sengaja.

Merli said...

kalau boleh tau... apa itu tamadun?!?!?

biskut said...

#Merli :tindakan atau proses peradaban atau yang beradab;. sebuah negara berkembang atau maju dari masyarakat manusia.Definisi seperti penuh dengan kesulitan. Misalnya, bagaimana mungkin kita benar mengidentifikasi "negara berkembang atau maju dari masyarakat manusia".

ya aku harap kamu sendiri faham okay.

white rose said...

kalau org2 dulu nak mencantikkan kulitnya dia sentiasa menyediakan rempah ratus & sebagainya...

yg skins ni dia tak jaga kulitnya...
sentiasa mencemarkan & mengotorkannya...

senang je, rendam je dorang dlm air panas, biar mengelupur...

biskut said...

#white rose : canteeek punya idea WR.haha

King Of Single said...

1st) suke intro yg related ngn SKINS..haha


2nd) mmg citer ni sgt2 la sheet..naseb x ditontonkan d sini..
bru prview skit..so mlas nk tgk adegan2 yg xsepatutnye..malu sndiri..

div patel hndu kan..adehh patut la pon...