peneliti problematik




Manusia selalu menimbulkan ragam yang bongkak dan daif...
Tidak berpaksi pada ketentuan akal yang logikal dan disandarkan pada persoalan fizik dan mental.
Krisis problematik yang kritis dan liberal ini sekaligus menghanyutkan keimunan akal dan mengubah corak revolusi pada pemikiran yang rasional.


Ini penyakit manusia yang timbul epek dari kerosakan jentera survival manusia lewat ini.
-Pengangguran.
-Kriminal psikopat.
-Obsesi.
-Skandal.
-Keisiman membunuh.
-Ketidakwarasan.
-Alkoholik.
-Ketagihan candu.
-Kemelut urbanisasi.
-Kemiskinan.
-Kerosakan alam.
-Schizophernia.
-Traumatik.
-Sadatik.
-Pobia.
-Depressi.
(Cuma sebilangan ini yang dipaparkan...)

Ah,alur hidup terus berlangsung mengejar perjalanan waktu yang tidak terbatas.
Keinginan hati untuk berada di level yang tinggi sedaya mahu dinaiki.
Masih bisa,tapi jangan sampai membuatkan kita tersungkur 'mati' dan terhenti.

54 comments:

DKosongLapan said...

waahhh......bahasa tinggi ni.....
payah nak paham....
tapi itula manusia... tak penah pueh selagi tak dudok di 'ateh' dan tanpa memperdulikan nasib oghang sekeliling.....bagi dia... dia lebih penting daghi sumebende

grOundnUt said...

Biskutt...ko memang pandai bersastera...dalam bahasa ko ni yer..
Manusia memang tak pernah bersyukur dengan apa yang dia ada..makin rambang mata mengumpul harta dan tidak mempedulikan si miskin hina...huhuhuhuh...

~ PIJA ~ said...

bisk..

minyak nak naik nih.....?

p/s: mcm takde kene mengene lak dengan entry ko dengan komen aku ni kan..hehee

white rose said...

begitulah bedanya saat2 dimana kita mencari kesempurnaan & kenikmatan tanpa kita sedari telah menjangkau masa yang ditetapkan...

ketidakwarasan & keterpaksaan menjadi 1 keputusan menetapkan hala tuju yang diingini...sedangkan perintahNYA sering diabaikan & diletakkan tempat yg jauh agar merasai menikmati kemanisan itu...

tetapi DIA lebih mengetahui segalanya...mana mungkin kita mahu lari dari DIA...


wah, bisk...kamu membangkitkan semangat aku tuk berkarya laaa...
susah aku mahu cari blogger yg berkarya seperti kamu...thanks bisk...

Sumandak Kinabalu said...

Berhati-hati jika meniti tangga ke puncak, jangan lupa untuk memandang dan senyum kepada mereka yang anda jumpa sepanjang perjalanan...kerana jika anda terjatuh, mereka lah yang akan membantu menggapai tangan dan membimbing semula anda naik ke atas...

one2paii said...

percayalah..yang dunia hampir ke penamatnya..

Sang Cerpenis bercerita said...

makanya mesti banyak doa ya...

Isti said...

hidup harus seimbang antara keinginan duniawi dan keimanan..

mizzapple said...

bila diatas jangan lupa yang d'bawah.

biskut said...

DKosongLapan

mesti gayat kan...hehe

bila dah turun bawah mula merungut dan tak bersyukur yg dia penah ada di atas.

biskut said...

grOundnUt

Aku tak sekolah aliran sastera..hehe

nak pandang camna,tak sama level.

biskut said...

~ PIJA ~

bakar jer sumer oil stations...

biskut said...

white rose

hehe..jangan puji sangat WhiRo.Biasa2 jer nih.Kata-kata ko pon ok apa..cara terangkan dalam bentuk komen dah tau ko jugak punya pemikiran yang mantap.

biskut said...

Sumandak Kinabalu

sombong tidak membawa apa2 kebaikan melainkan cuak..mentaliti manusia semakin tipis.

biskut said...

one2paii

aku percaya bai..

biskut said...

Sang Cerpenis bercerita

harus dan pantas...

biskut said...

Isti

hanya kestabilan keinginan membawa kestabilan mental.

biskut said...

mizzapple

jangan cuma sekadar pandang...

beautiful_rose said...

masalah dalaman manusia.

r10 said...

manusia tidak bisa lepas dari masalah, karena itu gaya hidup sehat dapat menolong


*
kalau berkenan bisakah memberitahu blog malaysia yang terkenal dan memiliki banyak komentar? Saya sangat ingin tahu ( terimakasih untuk menjawab di blog saya)

♥-- emieysandra --♥ said...

trouble is friend ;)

StellaClaire-Richard said...

itu lah namanya manusia. makhluk paling pintar ciptaan Tuhan

Sasa Al-Sharif said...

sukar untuk ku faham. adakah ini gejala sosial semata atau sebaliknya.. huish. ayat aku pun terbawa2

biskut said...

beautiful_rose

manusia yang kritis

biskut said...

r10

amalan harian yang bantu kita tangani permasalahan jiwa begini.

ya bisa saja sob..

biskut said...

♥-- emieysandra --♥

kamu tuh punya kawan yg baik2.hehe

biskut said...

StellaClaire-Richard

lebih baik dari ciptaan lain tapi selalu menjadi yang paling teruk.

biskut said...

Sasa Al-Sharif

ini permasalahan dalaman manusia yang selalu gagal mengawal tindakan mentalnya...manusia2 yang semakin lemah dalam menangani krisis dalaman mereka.

achmad said...

fuh...
problematik mmg xboleh nk
selesai guna geomatik..
hahh

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said...

betul tu..
ape nak jadi..
kau ade ke penyakit tu ?
hee~

choirul said...

banyak seklai ya penyakit manusia...

bahasanya tinggi mas

biskut said...

achmad

hahaha...kamu lebih bijak sebenarnya.

biskut said...

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza

Belum ada..haha.tapi lau leh aku taknak ada.Ko nak?

biskut said...

choirul

masih bisa digapai kan...

syamsul rijal said...

itulah manusia sob...tak lupuk dari kesalan....

biskut said...

syamsul rijal

jugak terkesal..

Rafina Mimi said...

selagi kita bergelar manusia..kita hamba yang lemah sering terpedaya dgn fantasi duniawi..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

Salam
Selagi kita hidup,segala masalah akan berputar dan sedia menyinggah untuk mencuri ruang dalam kehidupan kita,itu lumlah hidup.

LM suka blog bisk,walau bahasanya tinggi,tapi ia buat LM tertarik dengan olahan bahasa yg tinggi serta gambar yang menarik disetiap entri .syabas!

biskut said...

Rafina Mimi

salah satu kelemahan manusia

biskut said...

Lydia Miza(Aidyl Azim)

walaaikum musalam

hehe..tidak apa2 LM.Bahasanya tidak tinggi cuma rumit.

S..U..D..@..I..S said...

hebat bahasa gayat ja aku baca

aku nak komen apa ni..

yang aku tahu
bila dipuncak jgn lupa rumput dibumi
kerana diperut bumi kita akan disemadi..

yott said...

sgt mendalam..:)

Celotehan said...

Itulah gunanya iman biar terhindar dari penyakit2 yang timbul dari epek kerusakan hati :)

Anonymous said...

(Cuma sebilangan ini yang dipaparkan...) ... sagitu aja penyakit yg di angkat dlm post ini sdh bikin puyengggg ... :lol:

biskut said...

S..U..D..@..I..S

bila dipuncak jgn lupa rumput dibumi
kerana diperut bumi kita akan disemadi..(aku suka komenmu..hehe)

biskut said...

yott

selami yuk

biskut said...

Celotehan

iman harus dipertaruhkan..

biskut said...

Anonymous

kok tinggalin jejak anonymous..apa risau kalau diterjah kembali..ya udah cukuplah..

kerangRebus said...

perh...terlalu dalam tak terselam ayat nye..hahak..ebat biskut nih...! :)

yg ak paham..kalau berjalan,pastikan kaki tu berpijak kat lantai..jgn terapung2 mcm nak pitam..**nk smpaikan mksud sntiasa sedar diri...heee =_=

biskut said...

kerangRebus

hehe..ya aku jugak boleh faham maksud Kerang.

Anonymous said...

Hola, Interesante, tidak ada va a continuar con este artŠ½culo?

biskut said...

Anonymous

???

Anonymous said...

Aku terletak blog Anda menggunakan google dan saya harus mengatakan, ini adalah salah satu artikel terbaik ditulis dengan baik aku telah dilihat dalam waktu yang lama.

Anonymous said...

Terima kasih atas informasi yang besar ! Saya belum mendengar tentang hal sebaliknya!