utilitarian



Terima kasih pada koskakiungu yang memperkenalkan aku pada 'pay it forward'.Ternyata kalau filem itu terlalu disembunyikan dari tayangan perdana atau barangkali aku terlalu tumpukan pada sesuatu yang lain.Filem itu sederhana dengan garapan yang berhasil memberi impak pada apa yang kita kerjakan dan lakukan pada setiap orang atau keseluruhan komuniti dunia.Bukan semua,kerna ada antaranya kita tidak termampu melakukannya,tapi cukup kalau ia masih menyadarkan kita tentang kebaikan sesama insani.


Pada Julie yang menekup rasa pada apa yang masih dia belum dakap,kekuatan untuk melakukan yang terpenting dalam hidupnya,nikmati dulu harimu.Ia lebih bijak dari membiarkan seluruh anasir kelemahan memintas impianmu.Ada juga nafas yang terhela dalam sukar,Nveil.Saat memikirkan untuk harus pergi,fikirkan sekali tentang kalau percubaan itu harus tiada limitasinya.


Terlalu banyak yang harus diperkatakan sebenarnya.Dunia maya menuntut pergerakan jiwa yang berani,tidak mabukan dan tidak terlalu ghairah.Tapi dari dasar ini kita semakin melihat akan koneksinya.Seperti kata AkuMuzikFilem,


'hidup ini bervariasi dengan pelbagai karakter kita jumpa,ada karakter yang terhubung melalui ikatan kimia dengan karakter lain'.


Memberi pertolongan kepada orang lain seolah mengembangkan keupayaan kita dan perdamaian jiwa yang berterusan.Kita bukanlah terikat dengan utopia.



98 comments:

hanaahmad said...

'hidup ini bervariasi dengan pelbagai karakter kita jumpa,ada karakter yang terhubung melalui ikatan kimia dengan karakter lain'.

betulla itu. manusia itu unik.

beautiful_rose said...

'hidup ini bervariasi dengan pelbagai karakter kita jumpa,ada karakter yang terhubung melalui ikatan kimia dengan karakter lain'.



hidup itu penuh warna penuh rasa dan dari situ wujud perbagai karekter yang berbeza.

beautiful_rose said...

eh,ghost tengah on9 ke? jom YM.boring la.......... =p

nurAMALLINA said...

Manusia ini unik. Beratus perwatakan untuk seorang.

Penghuni 60 said...

justru karena adanya perbedaan karakter itulah maka segala sesuatu akan terus berjalan. dan terasa lbh hidup.

Miscellaneous Smiles said...

ooo

Dinar said...

teringat pesanan ulamak kepuasan hidup pada memberi...

Miscellaneous Smiles said...

ayt last tu best..~~

Raden said...

sy juge mncari seseorg yg ade kimia dgn sy tp ape yg sy jumpe hanya fizik..

dreary dreamx said...

kali ini bahasa ghost buat saya faham .

Kepala Manchiss said...

jadi seperti pohon zen.

Anisa Hang Tuah said...

iya
sungguh variasi.
tapi dicampur dengan imaginasi.

saljihitam said...

sama je tak meriah lah.

nawal addina said...

err -.-'

Titisan Hujan said...

manyak suka entry ni sbb aku kna bc byk kali tuk paham =.=''

emieysandra said...

mcm2 jnis manusia yg akn kite tmui dlm hidup ni kan, ermm..

chemay said...

susah nak faham entry kali ni.
kena baca banyak kali.

but yeahh.
human differ from each other.
but there's still a probability that the connection between the character is still exist.
:)

Liyana Zahim said...

Tine2 sy trase ingin berkwan dgn semut2 yg mnysur kat dnding sbb mnusia sume da jd langsi..

ctpayong said...

walhal pertolongan itu boleh kita lakukan walau hanya dengan "kata-kata" tapi ianya ikhlas dari jiwa.

ghost writer said...

hanaahmad |unik bukan..macam yang hana bilang gak.. :)

beautiful_rose |tuhan itu Maha Bijaksana...

maaf azie,tak sempat nak on YM.nanti bagi add kau k.

nurAMALLINA |tapi kita cuma guna tak sampai suku dari karakter tuh..

Penghuni 60 |ya bener,ia seolah punya kesinambungan dari setiap orang.

Miscellaneous Smiles |ayat yang lain?hihi

Dinar |memberi lebih baik dari menerima.dan bagi penerima harus ada rasa memberi agar ia berlanjutan kesannya.

Raden |teruskan usaha Den..

dreary dreamx |lebih faham lagi bagus gan..

Kepala Manchiss |sentiasa memberi kebaikan..?

Anisa Hang Tuah |haha..unsur imaginasi itu tidak pernah lari..

ghost writer said...

saljihitam |asyik benda sama yang kita ekspresikan..

nawal addina |err..?haha,napenyer...?

Titisan Hujan |ouh suka kena baca banyak kali ek..haha

emieysandra |semakin dewasa dans emakin luasnya langkah kita semakin ramai yang akan kita temui..

chemay |yes absolutely...

Liyana Zahim |ada dua kelangsian yg manusia selalu jadi...paling simple..langsi bijak dan bodoh.

ctpayong |diterima dengan baik..penerimaan itu juga didasarkan pada hati kita.

Cik Bidadari said...

pay it forward ya....

p/s: nyata gila adalah ungkapan yang paling mudah untuk mereka2 yang melangkau akal batas fikiran... hurmmmm kini aku merasainya... dikatakan gila sebelum ajalku...

EZAN IDMA said...

mahu jadi karakter yg membantu org lain. tp sekadr sikit2 :)

Hansyirah Takezur said...

variasi lah yang melengkapkan hidup nie.. :)

hai ghost! :)
lama tak datang sini. hihi

tieykah said...

'hidup ini bervariasi dengan pelbagai karakter kita jumpa,ada karakter yang terhubung melalui ikatan kimia dengan karakter lain'.

dan ada karakter yang terhubung dengan karakternya tersendiri

diana said...

selalu tercari2 karakter sendiri..
harap2nya karakter yang membawa kepada kebaikan la..
karakter yang tak baik,
kamu nampak tak bisk??
heheheh..

beautiful_rose said...

owh,tak papae.aku lunch hour pon 1jam jerk lebihnye alu tido.YM aku sama macam email aku juga


beautifulrose_azie@yahoo.com

EL MARIACHI said...

aku tak faham...baja UTILIZER ke?

JARI YANG TERBARAI said...

variasi dalam kehidupan merupakan warna yang mencatikkan kehidupan itu...

Miscellaneous Smiles said...

yg lain pun best jugakk..~~

heheeeeeeeeeeeeee~

Sofyan said...

Hidup i2 indah dan perbedaan i2 rahmat,.salam

JIJI YU said...

kan meriah kalo perbagai

ifti said...

Nak komen, tapi tak tahu nak cakap apa. Heee :)

Bella Bell said...

betul2.. setiap manusia tu lain2 sifat dan sikap dia.. saya lain, bro ghost lain... hehehhe!!~

dan kepelbagaian itulah yang menjadikan kita semua unik..

yang penting, kita kena saling memahami.. barulah kita akan melengkapi :)



^^

Gaphe said...

waah saya kenal kosakiungu juga..

pay it foward tuh semacam berbuat kebaikan yang diteruskan kepada orang lain ya bisk?

AkuMuzikFilem said...

koskakiungu itu orangnya indonesia ya?

ya, kimia itu yang boleh buat orang yang baru jumpa macam sudah lama kenal.

juliam said...

ghost. thanks btw. aku tak tahu nak cakap apa. otak dah limit nak fikir pasal life.

faiz said...

tula kekuasaan Allah..punya byk makhluk kat dunia ni semuanye ada karakter sendiri termasuklah binatang..

pembaris said...

aku berhubung dengan orang lain melalui sms saja.nak bercakap tak pandai sangat

cik ciput said...

ko tau, aku suka lepak dan tengok perlakuan orang..ya, dunia ini penuh dengan warna-warni pelbagai karekter..

Kisah Hati said...

dulu aku sendirian di kamar sepi... kini aku ditemani teman yang membuka mindaku... ikatan kimia itu telah ternampakkan hasilnya... aku syukur temu kalian...

Fiqas said...

saat memikirkan utk harus pergi, hayun saja langkahmu, jangan toleh lagi pada jejak yang tertinggal.. kerana mungkin nanti langkahmu terhenti saat kau menoleh kebelakang...

~SaL IjOu~ said...

"Memberi pertolongan kepada orang lain seolah mengembangkan keupayaan kita dan perdamaian jiwa yang berterusan.."

Jika insan lain memberi..rasa sgt teruja utk membalas dua kali ganda lebih lagi..ya,rasa damai jiwa~ =)

Aliza Zeke said...

tak tahu nak cakap ape..ngeh3

Ati Masrif said...

tengok tajuk ...best

tengok pelakon pun best jugak

harus gi cari dvd :)

ecah mashuri said...

perghh..xboleh nak komen ape.ayat terlalu tinggi utk ak fahami.tp best sgt ke cite tuh?

Mehmed - said...

hidup dalam pentas yang besar,perlu mengenal dan menyapa. betul ke? hehheh!

SHUDAI AJLANI (dot) COM said...

begitu banyak warna dalam hidup ini, begitu banyak karakter pada masing-masing individu B)

ghost writer said...

Cik Bidadari |kenapa nih cik angel..?sape yg bilang cik angel gila nih..

EZAN IDMA |takper,janji ader.

Hansyirah Takezur |hye hans...its ok

tieykah |ada ek...yes mmg ade pon.

diana |off course lar saya masih boleh lihat...

beautiful_rose |nanti orang add ok..thanx zie.

EL MARIACHI |bersifat membawa manfaat kepada seberapa ramai orang.

JARI YANG TERBARAI |dan yang buat kita tersenyum dan bersedih..

Miscellaneous Smiles |hahaha!

Sofyan |diakui sob..

ghost writer said...

JIJI YU |aku pun suka..

ifti |its okay

Bella Bell |memahami tuh dah cukup...

Gaphe |begitu lar motifnya phe..

AkuMuzikFilem |ya dia awek dr indonesia.nak kenal?

juliam |habih camner leh teruskan hidup nih?

faiz |tapi nak hasilkan perdamaian antara karakter tuh mmg payah..

pembaris |haha...tuh pun kira okay tuh.

cik ciput |lepas tuh kau buat penilaian tentang karakter..

Kisah Hati |hati kena kuat, KH...

ghost writer said...

Fiqas |ada makna lain dari pemergian tuh fiq.

~SaL IjOu~ |itulah namanya pay it forward..sentiasa ada ke;langsungannya.

Aliza Zeke |baca jer k..hihi

ecah mashuri |best lar...kalau tak best tak up.hihi

Mehmed - |perlu tunduk untuk dihormati..boleh gak macam tuh.. :)

SHUDAI AJLANI (dot) COM |masing2 dengan karakter sendiri dan berusaha memantapkannya.

Ati Masrif |boleh sangat lar tuh kak.. :)

intan.maisarah said...

hidup dalam persekitaran yang pelbagai dan bervariasi

Jerry Ghazali said...

Nveil penulis yang bagus dan kemas. tiba2 jer nak lesap.

Encik Psychopath said...

nveil da pergi. sebuah kehilangan bahan bacaan lagi. aku baru kembali.

PK said...

memberi pertolongan itu suatu kepuasan. kepuasan dalam perhubungan.

SYARIFF HAIKAL said...

begitu indah dunia...megi makanan ketika sesak..

Sca Ndx said...

aku tak tgk lagi pay it forward itu,
tapi konsep dia sgt cool.

Fiq Vertigo said...

kau cantik dalam tulisan yang ini ghost.

James Alexander said...

unik itu menarik dan nyata berbeza dari yg lain...

vampire's lovex said...

realiti ke maya,memang x boleh nak over pon ohhh,kena bersederhana kot...

kan GW... *kelip kelip haha

Cikli said...

suatu hari gua nak angkat lu jadi ahli parlimen

blog-tips-kurus said...

aku adalah manusia biasa yang suka hari Jumaat. siapa ada kimia dengan aku? hihi!

niena shopping2u said...

hidup ini bervariasi dengan pelbagai karakter kita jumpa

manusia ni memiliki pelbagai sifat

erm.. tpi tujuannya tetap 1

Asrul "iLham" Sany said...

jumpa ngan ramai 'watak' di luar sana

;D

Kepala Manchiss said...

sentiasa memberi kebaikan. walaupun sedikit menerima.

ghost writer said...

intan.maisarah |hidup pun bervariasi juga kan..

Jerry Ghazali |tuh lar pasal...

Encik Psychopath |welcome back psycho.

PK |hanya kita yang rasa.

SYARIFF HAIKAL |kau kunyah macam tuh jer.

Sca Ndx |sangat cool.

Fiq Vertigo |tapi aku lelaki fiq.haha

James Alexander |ya sudah tentu james..

vampire's lovex |kena ikut limitasi, perhaps.

Cikli |bagi saya jawatan best2 punya.haha

skandaLdariLangit said...

vocab bertambah di sini.

mungkin perlukan sudut kamus mini.

ghost writer said...

blog-tips-kurus |sedang merasa kimia sendiri mana tau ada kesamaan.haha

niena shopping2u |tetap mau hidup..

Asrul "iLham" Sany |tambah dengan watak kita sekali..

Kepala Manchiss |memadai dengan kemampuan diri..

skandaLdariLangit |semua dalam BM ska..hihi

NARDtheNERD said...

biskut kenapa guna 'koneksi'..
itu english yg dimelayukan.

ekekeke.
:P

RepublicAku said...

itupasal aku cintakan diri aku...keh3

ghostwriter said...

kenal ngan pelbagai watak bagus. kite yg akan tolak dan tambah apa yg ada di depan mata tuk ditarik masuk ke dlm diri. kena bijak! huhu

Mawar Berduri said...

Kita bukanlah terikat dengan utopia.

ghost writer said...

NARDtheNERD |haha..apa melayu punya bahasa yang tulen..?

RepublicAku |bagus...itu yg kita mau.

ghostwriter |kalau lebih bijak,dapat kembangkannya.

Mawar Berduri |ya sure.

Amalina said...

kau sedang ceritakan tentang maya karin ke?aku rasa dia memang cantik, begitu juga karya kau.

Mutiara Bernilai said...

0uhhh,
aku sangat2 jatuh cinta dengan entri ni gh0st!

Namee Roslan said...

aku wonder macam mana kau boleh tulis macam ni. gila best. ayat yang sangat tak direct but yet org faham dan sangat menarik. gila well done .thumbs up wey.

catherine- said...

bisk~ lelaki dan perempuan harus bersama dan tidak bermasam muka.

tolong berpada2 bisk. nnt ada yg perasan.

KoskakiUngu said...

wahh, maap saya baru sempat singgah mas Ghost... hehe

akhirnya di nonton juga? ^^
sudah nnton "INTO THE WILD?", this is story about "out of the box"...

aleen aiden said...

manusia memanglah unik.klo yg jenis split personaliti 2 bkn je unik aku agak.unik campur thril.keh3

kay_are said...

tak bape faham entri ni.. tapi satu yang pasti.. manusie memang dolahirkan berbeza beza.. macam2 sifat.. macam2 ragam.. barulah bertambah indah dunia matriks kite ni.. kalau sume satu fesyen je.. umpama tengok diri sendiri hari2.. bukankah bosan camtu..

Seri said...

manusia ni pula ada yang pelik2. itu yang menjadikannya unik

Qaseh dalia adelia said...

pehhhh .. sedap ayat bro .. maya or realtit tetap ada batasan yg membataskan

Siti Nurhayati Dollah said...

Variasi karektor mewujudkan keseimbangan dalam hidup. :)

Seperti juga ketidaksempurnaan yang melengkapi.

Silent said...

nak tengoklah

NARDtheNERD said...

hubungan?
:)

PrmpnDkwtMrh said...

filem atau buku apa yang kamu inspirasikan ini wahai encik ghost?

macam menarik.

um, lama tak ke sini. sibuk. :D

ibnu said...

hidup ini indah

Nveil said...

aku cuba.

melle amir said...

aku rasa nak tweet ayat last

ENCIK TIKUS said...

kau, aku manusia unik..

semua manusia unik.. i guess..

nveil nak lesap ke ? perghhh

Encik MamaT said...

lama tak ziarah sobat :) semoga baik2 saja geng :)

perondajaketbiru74 said...

memberi pertolongan kepada orang lain seolah mengembangkan keupayaan kita = 'branding'

Cik Anita said...

pelbagai variasi itu juga yang memberikan kematangan dalam cara kita berfikit dan membuat keputusan.

eh yeke? apa yang aku paham maka ini yang aku ulas T_T

ïêmå å¢klê§ said...

semua manusia mempunyai karekter masing2 baru hidup dengan manusia sekeliling jadi ceria...^_^

say to easy=) said...

manusia sangat unik n penuh dgn watak yang tidak menarik :D

ghost writer said...

Amalina |tidak.aku sedang ceritakan tentang kau.

Mutiara Bernilai |ya,asal saja pada entri.hihi

Namee Roslan |aku guna perantara dari dunia yg tidak siuman..haha.

catherine- |ouch..maap kalau ada suatu yg aku tidak sadar.

KoskakiUngu |maap juga kerna lewat membalasnya.ya aku akan cuba lihat nanti.

aleen aiden |luar biasa namanya aleen..

kay_are |semua bermula melalui pendangan kita dan penilaian kita selepas itu.

Seri |unik suatu yang kita suka tapi tidak suka berlaku pada diri kita.

Qaseh dalia adelia |batasannya pada pemikiran kita.

Siti Nurhayati Dollah |bila ketidak sempurnaan digabungkan mewujudkan suatu yang menyempurnakan antara satunya.

ghost writer said...

Silent |silakan tengok silent..

NARDtheNERD |ouh bukan ned. :)

PrmpnDkwtMrh |ianya sebuah filem.

ibnu |bagi yang menikmatinya.

Nveil |ya sure.

melle amir |silakan melle.mekasih utk itu.

ENCIK TIKUS |macam adlin cakap: "aku unik kau pun mesti unik"

Encik MamaT |ya..alhamdulillah sob.

perondajaketbiru74 |dalam kemampuan kita,apapun ianya tidak tertakluk.

Cik Anita |ya thats right cik neta..

ghost writer said...

ïêmå å¢klê§ |absolutetly right...

say to easy=) |yang tidak menarik itu masih bisa jadi unik.