shot me



Zandor adalah teman aku yang berdarah ambhon.Suatu masa dulu dia seorang yang sangat penakut dan cengeng serta berambut apro..Zandor pandai buat orang ketawa dengan kisah-kisah lucunya,dan biasanya aku adalah orang yang paling kuat ketawa dari teman-teman aku yang lain sebab aku cepat memahami maksud kisah lucunya sedang yang lain masih terpinga-pinga.


Dan saat aku mengetahui yang Zandor sekarang sudah bergelar seorang anggota tim elit(komando) dalam angkatan bersenjata,aku seolah kurang percaya.Ya yalah,gimana dia seorang yang penakut amat dan cengeng mampu melepasi cabaran-cabaran yang memerlukan kekuatan mental dan fisik,sedang kena buli sedikit sudah mengadu dengan ortunya..Saat aku mau bertanya lanjut untuk lebih jelas dia sudah lebih awal menjawabnya..


"Hey,buddy..kerna dalam tim elit tiada satu pun perempuan..".


Kali ini aku tidak ketawa...



102 comments:

ukhti syikin said...

Ana suka ayat cenggeng itu... ibu sellau ungkapkan dulu.. dan ayah juga :D... adeyy hati sedang gusar :( mau cengeng jugak nanti ni

MATAHARI said...

grrr. aku bukan 1st.

MATAHARI said...

kalau sudah mahu memerah kekentalan dalam tangan juga perkaranya.

ukhti syikin said...

mau jadik tim elit juga ya....

Raihana Izzati said...

Post ni bermakna taw. means kita boleh jadi apa2 yg kita nak.

and,, im going to be orang yg dh xmudah sentap dah kat kata2. dah xpayah angkat2 geng kan? lol

Zandor tu still single? Mesti poket penuh kan? >_____<

Raihana Izzati said...
This comment has been removed by the author.
cik ciput said...

oo maksudnya zandor takut perempuan ke?

**rambut apro?ohh smlm sy berjoging bersama lelaki berambut afro yg mengaku dirinya razz the clone, pengganti loga alleycats..dan ternyata setelah diselidiki, dia benar! oh sy berjoging dgn artis rupanya..haha..

Seroja Jingga said...

yg ini benar2 buat aku senyum

Encik Psychopath said...

serius benar.

- koroe - said...

kali ni ai nak gelak. kehkehkeh.






nampak macam lawak tapi benda ni siyes betul.

broken_nigina said...

haha.
kenapa gua nampak gay?

AkuMuzikFilem said...

ambon asalnya ya. biasa orangnya ambon itu berani sekali.

perempuan itu masalah?

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

zandor is...errrr gay? sorry no offence. juz curious.

dayya dayyanna said...

er, kalau ada perempuan maka lelaki jadi lemah? er... tak faham
huhu

amira syuhada said...

aku pun tak ketawa.

zandor? tim elit? ambhon?

*masih berfikir
pergh macam nak buat soalan calculus.

frwls said...

urmmm~

nak jadi kapten, tapi tak cukup kredit nak masuk ATMA la pulak dulu

Al said...

perempuan adalah segalanya! titik

hassudi morshidi said...

HAHAHAHAHA...

lawak2,aku rasa aku kenal spa yg ang maksudkan bro......

ang jgn nilai org dari luaran sedangkan dalaman nya berbisa.....

Nuar said...

cakap la yang pempuan tak ada sebab nak guna kat rumah...kat dalam tim takut berebut...

Inspirationalefeks said...

ohh memberitahu tentang semangat perlu kuat

Cik Bidadari said...

hurmmm... rasa terpukul? its ok... u still the best among the best...

Sesumpah said...

tiada perempuan kerana tiada yg elit. hahahah

ghost writer said...

@ ukhti syikin jawo jugak ker..?hi3
dah ada peneman hati takkan nak cengeng lagi..huhu

@ MATAHARI kena kental,hati mesti kering kalau nak capai yg kita nak..tekad.

@ ukhti syikin maaf,pompuan tidak dibenarkan..he3

@ Raihana Izzati yes,entry nih juga leh buat kita fikir apa2 pun.

baguslah dah makin kental..eh,zandor dah kawen lar.he3

@ cik ciput tak lar,apsal plak dia takut kat pompuan..huh

@ Seroja Jingga dan aku juga turut tersenyum :)

@ Encik Psychopath memang serius nih bro..

@ - koroe - ini langsung tak lawak,entry nih bukan netry lawak.:)

@ broken_nigina mana plak gaynya nigina..he3.dia maskulin lar.

@ AkuMuzikFilem maksud dia jelas sebenarnya kalau pompuan itu selalu mencetuskan masalah dlm pasukan elit.

ghost writer said...

@ Nazsabrina Iman Zulfikar haha..dia bukan gay lar..

@ dayya dayyanna exactly!!itular maksudnya.malah ia sebagai ayat pekena ke atas aku juga.

@ amira syuhada ketiga-tiga tuh ada kaitannya..takde lar sampai nak buat calculus..mudah jer nak faham pun.

@ frwls nak jadi officer ek...nak nampak gah sikit lar..hi3

@ Al yes!mereka juga penyebab segalanya(khas dlm entry nih jer)

@ hassudi morshidi hurmm...sebab tuh dia jawab bagi kena aku balik.haha.sial!

@ Nuar ko penah dengar ada pompuan dlm tim elit ker..mana ada kan.hi3

@ Inspirationalefeks salah satunya begitu lar bro..

@ Cik Bidadari ouch..janganlah fikir lain smpai rasa terpukul.. :)

@ Sesumpah lain jer bunyik...haha!

Nuar said...

ada,kat korea utara...7 orang kalau tak silap...harimau putih...

ghost writer said...

@ Nuar : korea utara kurang anggota tetap..aku rasa percubaan saja kot.

Amiey White said...

maksud perempuan itu sebenar pencetus masalah atau dia nak lari perempuan ? macam tu ke ?

guide me takut tersalah faham =.="

ghost writer said...

@ Amiey White salah satunya mungkin akan melembabkan pergerakkan mereka(lelaki)dalam menjalani satu2 misi ketenteraan khusus..

SYARIFF HAIKAL said...

GHOST: KEBOLEHAN DAN KELEBIHAN SESEORANG TU KDG2 SUSAH NK DI JUMPA OLEH DIRINYA SENDIRI APATAH LAGI ORG LAEN..

FaizalSulaiman said...

adakah dia?? oh noeeee.

tehehehehe

penghujungnya twist jadi double meaning.:)

Mutiara Bernilai said...

dear ghost,

hu..

dalam diri, kadang ada bakat dan sinar yang tak ternampak d mata zahir kita..

so kena slalu explore dan ujilatih diri kita :)

morning ghost!~

Prince Halilintar said...

dlm diri kite sendiri ade kelebihan yg kite sendiri xtahu menggunakannya..tapi bila sampai waktunya baru kite bijak menggunakanya..mengenai perempuan prince rase satu kelebihan dan kelemahan pada seseorg laki..

| gad1s s0ypans | said...

kelak0r....
heee...
(=

Isti said...

ini Ambon yang ada di indonesia? wah ternyata temannya ada yg dari ambon juga.. :)

Nova Miladyarti said...

perubahan yang sangat kontras ya:D

CassiaSiamea said...

tanpa perempuan, lelaki boleh jadi diri sendiri
tidak hipokrit..
tiada malu segan..
itu aku sendiri..

bujal X said...

manusia berubah..

macam cerita ....dalam botol.

apehal?

he~~

Qaseh dalia adelia said...

kenapa dengan permpuan ?
budak bengap datang heee..

apa2pun jgn disangka org yg tenang tidak mampu menjadi ganas

intan.maisarah said...

dia gay ke?


tanpa gadis disekitar
lelaki mungkin lebih kental berani
tanpa gangguan

Dark Half said...

setelah baca komen2 di atas, kau kata dia bukan gay

mungkin juga maksudnya kerana tiada satupun perempuan dalam tim elit, jadi zador juga turut berubah menjadi kental, x seperti sebelumnya

itu ke maksudnya, bisk?

Dark Half said...
This comment has been removed by the author.
| Larasephia | said...

aim aku nak masuk tim elit.

ghost writer said...

@ SYARIFF HAIKAL mungkin bila sampai masa kita akan sedar sendiri atau mungkin perlu orang bagitau.

@ FaizalSulaiman no..no..jangan fikir benda negatif bro..haha

@ Mutiara Bernilai dear mutiara..ya..ya,aku sedang melihat dan menyedarinya... :)

@ Prince Halilintar dalam satu-satu kondisi adakala tidak diperlukan penglibatan perempuan..

@ | gad1s s0ypans | kelakar ek...haha!

ghost writer said...

@ Isti ya dari ambon indonesia..aku itu punya teman yg rame dari indonesia. :)

@ Nova Miladyarti bener Nova..perubahan yg mengejut.

@ CassiaSiamea nah itu dia,tanpa perempuan segalanya mampu difokuskan..

@ bujal X tapi ini perubahan yang lebih keras bujal x,bukan simpan anunya dalam botol..haha

@ Qaseh dalia adelia kerna tim elit hanya untuk lelaki2 yang sangat kental jiwanya Qaseh.

ghost writer said...

@ intan.maisarah bukan lar Mai..dia langsung bukan gay. :)

@ Dark Half iya Dark Half,itulah maksudnya malah dia kenakan aku balik dgn jawapannya..sindir aku.he3

@ | Larasephia | : ouh kalau di Malaysia,perempuan akan digagalkan..its a fact.

choirul said...

subhanallah... orang yang awalnya cengeng bisa menjadi tegas....

semoga saya yang sekarang masih sering tidak percaya diri bisa lebih memperbaiki

ctpayong said...

aku tidak faham
tapi buat-buat faham

lagi buat aku tidak faham
bila engkau "tidak ketawa"...

itu maknanya...
takde maknenya.

Naddia said...

gay sekarang trend anda tau..?

Benjy said...

Macam cerita filem COMBAT lah ... Ghost engkau ni mengingatkan aku pada zaman COMBAT ku dululah .... alahai, masa tu training rekrut dah 3 bulan rasa macam nak lari balik kampung ...hahahahaha ... Suatu ketika dulu aku nyaris2 nak join KOMMANDO ... tetapi tak jadi ... Saya ada ramai member KOMMANDO yang sekarang ni pun masih berkhidmat ,... Weapon kepakaran mereka, parachute juga tidak ketinggalan, apa yang saya simpulkan , sesiapa yang menjoind KOMMANDO prinsipnya telah berubah 'MEMBUNUH ATAU ANDA DIBUNUH' 'NAMPAK LANGIT BERLARI' dan kalau baru lapor nak start traning KOMMANDO anda akan terlihat perkata ini dipintu masuknya 'KEDATANGAN ANDA TIDAK DIUNDANG KALAU RAGU SILA PULANG'... mereka adalah askar yang sejati ... (saya askar logistik jee ... hehehehehe)

aleen aiden said...

pelik2 pkataan yg kaluar kat cni.seronok blaja.hu3.
ortu 2 apekah?

ghost writer said...

@ choirul itu satu suprise utk saya..rasa macam tidak percaya.. :)

@ ctpayong tidak ketawa sebab dia dah sindir saya kak CT..haha!

@ Naddia apsal lak trend aku Naddia?haha!

@ Benjy parachute itu wajib bagi seorang komando selain dari angota para trooper yang menguasai kemahiran begitu.komando itu bermaksud 'arah dan buat' tanpa perlu banyak soal.kamu nih retired ker?

@ aleen aiden ORTU tuh akronim dari perkataan orang tua Aleen.. :)

Rain said...

bolehkah aku jd ni nurse dlm team tu?
... berangan jap dikelilingi rmai lelaki :P

Benjy said...

Betu tu ghost tetapi sekadar COMBAT biasa jee hehehehe ... akan ku story juga nanti pengalaman ku semasa COMBAT nanti ... hehehehe 'COMMANDO' Command=arahan dan do=buat namun itu bukanlah maksud asalnya ... hehehehe

catherine- said...

di sini pun aku tertinggal... :(

bisk~ kalau tiada perempuan, commando2 tu masa senggang buat apa ya??` tentu bosan kan`... tiada "bunga" hehe~

>>.<<

serene said...

aku seorang penakut yang maha. lagi maha dari amat. juga seorang yang cengeng. kau rasa, mampukah aku melepasi cabaran-cabaran yang memerlukan kekuatan mental dan fisik untuk menjadi anggota timah (tim utk lelaki, timah untuk perempuan kan kan kan)? dan memang aku kaki mengadu pada ortu aku.

diana said...

kuat jugak pengaruh seorang wanita dalam kehidupan seorang lelaki ye..
hehehhe..

lavender harum wangi said...

lol~ aku tak paham. hahaha, nak tidur dulu la. lepas dah bangun baru baca lagi~ :p

S..U..D..@..I..S said...

cengeng tu apa bisk?
pemalu ke?

Monster Globalisasi said...

jadi, selama ni kerana pompan lah.. hehe

Wuucin Kimora said...

tersirat di sebalik tersurat ;)

toyolkiut said...

masih x brapa nk paham kisah ni..
kenapa dngn perempuan??

Pena Marhaen said...

ketakutan kadangkala mengajar kita menguji tahap keberanian..

pernahkah manusia yang berani terjun dari pesawat tanpa payung terjun?

itu maknanya ketakutan mengajar mereka ilmu merekacipta payung terjun kerana takut mati terhempas..hehe~

aku juga seorang yg cengeng..~

EL MARIACHI said...

DISIPLIN...itu sahaja yang kita perlu untuk melatih diri kita dan mentaliti jadi TOUGH...tak percaya masuk RMC...

"hardwork will surpass genius"

ghost writer said...

@ Rain ouh tak boleh Rain sebab bhgn medical pon lelaki..hi3

@ Benjy bagus2...sila buat entry nak tgok camner combat ko..hihi

@ catherine- takde lar..dowang leh kuar pekan gombal awek2..hi3.yg bestnya dowang slalu ke luar ngara.

@ serene tunggu Ghost jumpa Aan n then tengok Aan camner..tapi rasanya untuk tim elit terlalu sukar dijangkau..he3

@ diana sangat kuat Kak Diana..bisa berantakan jadinya.haha

@ lavender harum wangi awas ko kalau bangun lik ko tak faham lagi..huh

@ S..U..D..@..I..S cengeng tuh kuat menangis Su... :)

@ Monster Globalisasi exactly MG!

@ Wuucin Kimora bongkarkannya Wuucin..haha

@ toyolkiut kerna kehadiran perempuan bisa melemahkan lelaki TK..hi3

ghost writer said...

@ Pena Marhaen betul tuh Pena..ketakutan menjadikan mereka lebih berani sebenarnya..takut mati.haha

@ EL MARIACHI jangan lupa untuk lebih bijak.tough saja tak cukup kalau membabi buta.ya kan EL..RMC tuh Royal malay Corps kah?

missSenget said...

aku ketawa...bukan sebab ko tak ketawa..

tapi sebab macam aku rasa aku salah faham..

err..

perempuan bole halang lelaki capai cita-cita ke?

Republic Aku said...

selalu teringatkan air yang lemah gemalai tapi penangannya membunuh.

hanaahmad said...

girl power? hehe

ghost writer said...

@ missSenget tak boleh...tapi kalau boleh dielakkan...hi3

@ Republic Aku macam tsunami ek bro... :)

@ hanaahmad tapi sebenarnya lelaki lebih power..haha

zaty luvlianncezzz said...

maknanya lelaki kelemahannya wanita..??

cuma melahirkan 1 persoalan

ghost writer said...

@ zaty luvlianncezzz : lebih kurang macam tuh lar maksud dia..hihi

eszol raar said...

yeah

ko try tengok rantaian yg AA buat dkt lensarosak

Siti Nurhayati Dollah said...

Kesimpulannya:

Harus punya jiwa yang kental, sifat berani yang bukan sedikit.

shatooman said...

masa baca sekali imbas je, aku ingatkan ko cakap pasal gay.. tp aku agak2 bukan style ko nak guna ayat gitu. mesti ada yg tersirat.. mungkin perempuan tu adalah satu masalah..dalam ayat mudahnya, selemah mana pon kita, kalu sentiasa bersama org org yg lasak, lama-kelamaan kita pon akan lasak.. ekkk..salah ke apa yg aku cakap ni?? ekeke..

KHRLHSYM said...

wah entri yang jelas, tapi cukup tajam.

ghost writer said...

@ eszol raar mana linknya Zol..?

@ Siti Nurhayati Dollah sifat2 yang mesti ada dalam menjalani kehidupan macam tuh.

@ shatooman penjelasanmu sangat menyeluruh Shatoo...merungkai apa yg aku sembunyikan...

.sweet-ants. said...

maksudnya dia blushing dgn ppuan lah? hahaa kiutnye

ENCIK TIKUS said...

aku pun tak ketawa nie :|

EL MARIACHI said...

RMC - Royal Military College Sg. Besi KL...hehehehe...

hentakbelipat said...

orang ambhon name pun kemain hip ea..cengeng tu penakut ke?

gedek! said...

OK. Aku yg masih terpinga-pinga..?

Sang Cerpenis bercerita said...

pagi...just say hello

maCy said...

kerana itu sekolah yg sukses biasanya yg punya satu sex sahaja.

hai bisk :)

Rina Rossoneri said...

haaaaaa??kenapa pulak dia berubah jadi berani lepas xada perempuan?
haiyooo blur

beautiful_rose said...

pencetus?

tehr said...

dulu aku juga takut dengan perempuan
tapi, bila dah beristeri, takut tu hilang
hahaha

lavender harum wangi said...

perempuan melemahkan lelaki? certain kes aje. kadang2 lelaki boleh jadi apa yg mereka rasa mustahil untuk jadi disebabkan oleh perempuan~ :p

CIK TOM said...

xketawa tp blurr...ni mksdnya kelemahan dia sbnr pada perempuan ker??maaf blur2...heeee

alexa yussida said...

perempuan slalu buat laki nanges kut??

oke tak ketawa juge sbb berfikir..bagus btol la hantu ni..slalu suruh otak saya berfikir tiap kali baca entri die..

psst:tp lelaki pon slalu buat wanita menangis n jadi lemah juga

ghost writer said...

@ .sweet-ants. macam tuh lar hendak nya..

@ ENCIK TIKUS baguslah,aku takut ko ketawa tanpa faham apa2.huhu

@ EL MARIACHI ouh macam ATMA ek..

@ hentakbelipat cengeng tuh kuat menangis..

@ gedek! jangan lama sgt terpinga-pinga.

@ Sang Cerpenis bercerita hello Mba..

@ maCy betul Macy..tapi kadang2 ada gak berontaknya..

Hye MaCy..

@ Rina Rossoneri bukan lah lepas takda pompuan dia jadi berani,maksudnya dia lebih fokus kalau takde pompuan.

@ beautiful_rose hurmm...?

@ tehr takkan nak takut lagi dengan pompuan..mungkin kali ini takut dengan bini barangkali..haha

Nur Misnan said...

well... tak semestinya dia pelawak
tak blh jadi komandor der...hu3

dulu dlm hati ada taman
ketawa dan bercinta
sekarang dalam hati ada hutan.. hu3

Yudhi said...

jadi..cewek adalah kelemahan cow??wkwkw

darisisigelapseoranggadis said...

cengeng tu ape?

april said...

siapa tahu,
mungkin dia memilih menyertai tim elit kerna dia mahu mengatasi kelemahan yang ada dalam dirinya.

seperti yang kamu nyatakan,dia seorang penakut dan cengeng.

ya,makanya,dengan menyertai tim elit,
bisa-bisa saja dia mengobati kelemahannya itu.

Cik Bidadari said...

sebelum jam 12 dah ready dah........ jawapan standart teror... kali nieya serius tepatlah

ghost writer said...

@ Nur Misnan haha...dulu taman sekarang hutan ek..bijak kamu.

@ Yudhi ya kiranya begitu gan.. :)

@ darisisigelapseoranggadis sekali lagi cengeng itu kuat menangis.

@ april barangkali juga..hurmm..aku pun tidak terfikir ke arah itu April..

@ Cik Bidadari tepat yang macam mana tuh cik angel?hihi

Benjy said...

hahahah Ghost ... COMBAT aku taklah hebat sangat cam COMMANDO ... sebab mereka bergerak dalam kumpulan yang kecil 1 seksyen 5 orang je ... tetapi kalau bagi perintah OC nak serang kedudukan musuh dalam peperangan konvensional boleh juga aku cerita ... tetapi kalau terlalu teknikal takut orang tak paham pula ... (aku bukan nak membocorkan rahsia TDM, tetapi sekadar teknik serangan sebaris ataupun formasi serangan yang lain, Ahli PKBM sekolah pun belajar juga)

ghost writer said...

@ Benjy : ouh macam tuh.aku dah ushar apa bahagian logistik tuh..kira ia supply untuk unit2 dalam TDM lah kan.
Btw,thanx a lot ben.

nurHeart said...

human nature cannot be predict, people change.. for the best or for the worst :)

selamat ptg~

ghost writer said...

@ nurHeart ya i know.

selamat malam Nur heart

Hafriz Mohamad said...

huh... semua ayat ghost writer ni menakutkan aku la.. rase sram sjuk jer... @_@

ghost writer said...

Hafriz Mohamad | tenang...cuma picisan dari sindiran.hihi