Alasan Bodoh..Tapi aku tak bodoh.

Baju belang2 nie lar OC aku..Major Radzi merangkap Ketua Kompeni Markas.
Sukar untuk senyum ketika dihimpit oleh gadis2 Kenyalang rasenyer..
OC aku asal Kg Perlis,Sg Petani,Kedah.Rumah dia dekat kawasan padi sawah..cantik view.



Pagi isnin lepas dia betul2 bad mood masa master parade untuk latihan jasmani sebab ramai yang tak pegi baris.Dia check semua strenght setiap department untuk menentukan kehadiran setiap anggota.Dia memang suka macam tue..Dia paling suka tentukan kewujudan anggota2 dan kehilangan mereka yang misteri..harus ada reasons disertakan sekiranya anggota tidak menerima jemputan untuk bersenam di awal pagi...

Ah,aku antara makhluk2 yang tidak dapat mewujudkan diriku di perbarisan ulung tersebut.Kepala ku sudah mencongak apa hukuman yang bakal aku terima..Pagi itu telah didapati seramai 6 makhluk gagal hadir...3 dari kelompok married,3 lagi dari kelompok single...(ah!termasuk aku..)

Ketika aku sampai di opis,sudah kedengaran gendang2 dipalu merobos masuk ke telinga ku..clerk sudah kelihatan duduk dengan tertib menghadap desktop untuk menyiapkan laporan kegagalan hadir perbarisan..Harus risau lagi...aduh...
OC dengan mengunakan perantara memanggil SGT Omar menghadap dia terlebih dahulu..
Dalam masa yang sama 6 si pesalah berada di ruang menunggu dengan berbagai2 mimik dan ekspresi wajah..Mundar-mandir..merenung kepala lutut..sengih2..ada yang protes konon tidak bersalah...Aku?Common guys..Im cool.!tenang aja..masih punya kesempatan untuk bermain game 'Detective'.

Seperti menunggu keputusan para juri,masing2 menghala ke pintu masuk opis bila SGT Omar melangkah dengan kerut seribu di dahi..
"Ok,buat masa sekarang nie oc tak mahu jumpa sapa2,tunggu laporan siap dan tengok detail untuk persiapan 'kelas bicara'."
Harus faham bila ucapan mutakhir itu diperdengarkan dengan lenggok2 kerisauan tahap 2.Standby untuk temuduga...pastinya kasut berkilat!

besoknya...SALASA!

Mood aku baik pagi nie..pertama sekali sebab Liverpool kalah teruk dengan Manchester City..Padan muka depa..Aku suka!

Oc Radzi panggil aku masuk opis..Salute!Take a seat...

"Phan,bagi alasan ko kenapa tak masuk PT semalam...?"

Betulkan tempat duduk..lembut sofa bilik OC aku nie ek...biar ada gaya memulakan bicara..

"Sir,saya betul2 minta maaf..sebenarnya saya tak ada alasan langsung,lau ada pon langsung tak leh pakai punya..tapi takpe..saya nak terus terang jugak..."

Pertama: Sudah terlambat untuk kejar masa..kesiangan.Terbangun dari tidur 0659am.
Kedua:Saya letih sangat,sebab main futsal lepas teraweh.Letih giler sir.........................
Ketiga:Saya kecewa sebab Manchester United cuma seri lawan Fulham dalam EPL...
Keempat:Saya sahur lewat sebab My Cheesecake merajok saya tengok bola..hehehe
Kelima:Saya tidur tak puas sir...cuma 1 jam 30 minit jer...mana cukup.Ngantuk giler......

Tapi aku tahu OC hati dia baik sangat...dia takkan charges anak buah dia.Dalam 6 makhluk tue hanya aku sorang yang tak ada alibi,tak ada alasan yang betul2 kukuh dan boleh cover up keterlanjuran aku dalam proses merehatkan minda aku.Namun disebabkan kejujuran aku yang tak menyembunyikan apa2 atau buat cerita kelentong,cong lebih menyebabkan mood OC pagi semalam cukup fantastik dan boombastik yang membatalkan semua laporan.

Sekian dan terima kasih.

































14 comments:

Elvindinata said...

semoga MU menang terus ya sob,,hehehe

si biskut said...

Elvindinata:kayaknya kamu juga penyokong MU ya..Aku juga minat banget sama dowang..Kira ngak penah selingkuh gitu.Harus terus setia!

ayu said...

hahahha...alasan pertama tu mmg syg u slalu bgn lewat... yg lain tk abih2 alasan sbb bola...hurmmm...sabar ja la...tk leh blah alasan ke 4 tuh...leh plak g tau u sahur lewat sbb B merajuk pasal bola...leh plak cita mcm tuh...huhuhu...adeh...sabar ja la....mmg la tido jap ja...yg siang tido lama tknk cita lak ekk???heheheh..cam2 la u nih syg...lu u...muahss!!!

si biskut said...

Ayu:abih tue tak kan i nak habaq pasai i layan fesbuk kot..hehe..
sebenarnya i lagsung takde niat xnak pegi tue sumer tapi mata i terlalu demand,nak wat cmner ek...

CahNdeso said...

MU its my legend!

ayu said...

mata dia lak yg demand...kenyataannya u mmg la kuat tido... :p

Rona Realiti said...

correction....

bukan takda ABILITY...
tapi ALIBI....

terlajak sudah...

p/s: sarjan omar baki ek...!? pti tough tu...!?

beautiful_rose said...

hahah alasan terbaik!

si biskut said...

cahNDeso: ya pasti!MU is a great n greatest!

Ayu: of course lar..hehehe

Joe: laa..ye ker,silap type lar,bunyi hmpir sama jer.hahaha

Beau-Rose: Manusia dilahirkan dengan alasan.

ayu said...

heheheh..ngaku sudah...jgn sensasikan tidur ku...ehh cam kenal ja ayat sepe ekk???lalallala

Eryati said...

biskut...aku baca bunyik sama aje..ability dgn alibi..huhu

suka aje dgn alasan ko ni...suci dan murni la konon

si biskut said...

eryati:
dah aku betulkan..aku konpius sama mcm aku konpius dgn alasan aku sendiri..hahaha

Gadis H said...

hahahha... nk tergelak bc entri ni pn de... but gud coz de kejujuran tu
^_^

si biskut said...

Gadis H:
bercakap benar tue kan jujur namanyer..nk selamat dr mata pedang kena jujur..hehe